X Games

Lumilautailija Lumilautailija

Jo vuodesta 1994 asti järjestetty X Games järjestetään nykyään sekä kesäisin että talvisin. Vuoden 2022 ensimmäinen extreme-urheilun juhla keskittyy talvilajeihin heti vuoden alussa. Kisat järjestetään tälläkin kertaa Coloradon Aspenissa.

Vetoa lyödään myös X Gameseista:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Winter X Games järjestetään Aspenissa

Vuosituhannen vaihteessa huimaan suosioon noussut X Games ei ole tätä nykyä enää yksittäinen tapahtuma, vaan erilaisissa extreme-lajeissa kilpaillaan vuoden aikana kahteen otteeseen. Kesän kisoissa otellaan esimerkiksi skeittilautailussa, moottoripyörälajeissa, BMX:ssä ja jopa videopeleissä, mikä saa tällä kertaa vuorossa olevan talvitapahtuman näyttäytymään jopa perinteisessä valossa.

Coloradon Aspenissa jo 26. kertaa järjestettävä Winter X Games koostuu erilaisista lumilaudoilla ja suksilla harrastettavista temppulajeista. Kolmen päivän aikana järjestettävissä kisoissa on tänä vuonna mukana 15 erillistä kilpailua. Yksittäinen laji kilpaillaan finaaliin saakka saman päivän aikana. Mukana ovat naisten ja miesten lumilautailun slopestyle, superpipe ja big air, minkä lisäksi sekä miehet että naiset kisailevat samoissa lajeissa myös suksilla. Lisäksi järjestetään knuckle huck sekä laudoilla että suksilla. Erikoisempana lisänä on kehitysvammaisten Special Olympics, jossa yhdistetään lumilautailu sekä laskettelu.

Tämän vuoden kisat starttaavat 21. tammikuuta ja kestävät koko viikonlopun. Viihdettä riittää reilusti kaikille kolmelle päivälle.

Mitä seurata X Gamesissa

X Games tunnetaan viihdyttävän näytöksenä, jossa show ja hauskanpito on vähintään yhtä suuressa osassa kuin varsinainen kilpailu. Suoritukset ovat huomattavan näyttäviä, joten lajit soveltuvat erinomaisesti myös aloitteleville seuraajille. Urheiluvedonlyönti.net esittelee lyhyesti talviset lajit, joissa tämän vuoden X Gameseissa kilpaillaan.

Slopestyle

Suomelle olympiamenestystäkin tuonut slopestyle saattaa hyvinkin olla koko talviurheilun viihdyttävin laji. Sekä lumilautailussa että freestylehiihdossa kilpaillussa slopestylessa kilpailijat laskevat rinnettä alas ja tekevät samalla temppuja esimerkiksi hyppyreissä, kaiteissa ja liukumalaatikoissa.

Superpipe

Näyttävä superpipe on yksi suosituimmista sekä komeimmista laskettelulajeista. Suksilla tai lumilaudoilla laskettelevat kilpailijat laskevat alamäen puolikouruun, jossa he temppuilevat kourun lähes seitsemään metriin kohoavilla laidoilla. Käytännössä kyseessä on skeittilaudoillakin harrastettu laji, joka tunnetaan tällä saralla halfpipen nimellä.

Big Air

Kiistatta eniten vauhtia ja vaarallisia tilanteita nähdään hulppeassa big airissa. Hieman mäkihyppyä muistuttavassa lajissa kilpailijat laskevat suurta mäkeä lajia varta varten rakennettuun hyppyriin, minkä jälkeen he taiteilevat ja temppuilevat huiman ilmalennon aikana. Korkeuden lisäksi tuomarit arvioivat esimerkiksi hypyn näyttävyyttä sekä vaikeutta.

Knuckle Huck

Tuorein tulokas talvisissa X Gameseissa on aluksi näytöslajina mukaan otettu ja puhtaasti temppuilun vuoksi harrastettu knuckle huck. Lähes big airin tavoin toimivassa lajissa kilpailijat ohittavat varsinaisen hyppyrin ja hyppäävät suoraan vauhdinottorinteeltä jyrkästi alaspäin loivenevaan mäkeen, pyrkien tekemään lyhyen ilmalennon aikana myös jonkinlaisia temppuja. Jokainen laskija saa yrittää 20 minuutin vuoron aikana useita hyppyjä, joiden jälkeen paras kilpailija palkitaan kultamitalilla – muita mitaleita ei tässä lajissa jaeta.

Lumilautailija Lumilautailija

Mitä suomalaisnäkökulmasta sitten kannattaa katsoa? Vastaus on varsin selvä, sillä jo varsin tuttuun tapaan Suomesta on mukana kaksi osanottajaa, joista toinen kilpailee miesten puolella ja toinen naisissa.

Enni Rukajärvi

Lumilautailun slopestylessa sekä big airissa kilpaileva Enni Rukajärvi on jo todellinen X Games -veteraani. Yli kymmenen vuoden ajan kisoihin osallistunut Rukajärvi on ehtinyt haalimaan yhden kultamitalin, yhden hopean sekä kolme pronssia. Menestystä on tullut molemmissa lajeissa, mutta ainoa kultamitali on vuoden 2011 slopestylesta.

Rukajärvi on monelle suomalaiselle paremmin tuttu olympialaisten puolelta, sillä slopestylesta tuli vuoden 2014 talviolympialaisissa hopeaa sekä vuoden 2018 talviolympialaisissa pronssia. Lisäksi Rukajärvi on ehtinyt voittamaan MM-kultaa slopestylessa 2017 sekä MM-hopeaa big airissa vuonna 2011. Jo 31-vuotiaalta Rukajärveltä on lupa odottaa näyttäviä suorituksia myös näissä X Gameseissa.

Rene Rinnekangas

Kiistatta kiinnostavin nuori lupaus suomalaisten X Games -lajien saralla on vasta 22-vuotias Rene Rinnekangas, joka on slopestyleen keskittynyt laskettelija. Jo vuoden 2018 X Gameseihin osallistunut Rinnekangas voitti vuoden 2019 X Gameseissa hopeaa sekä vuoden 2021 X Gameseissa pronssia. Ehkä uran tähän mennessä paras saavutus on kuitenkin vuoden 2021 MM-kisoissa napattu pronssimitali. Vire tuntuu olevan kohdallaan niin talvisia X Gameseja kuin tulevia olympialaisiakin varten.

Sekä Rene Rinnekangas että Enni Rukajärvi valittiin heti ensimmäisten joukossa Suomen olympiajoukkueeseen tuleviin Pekingin talviolympialaisiin. Vain pari viikkoa ennen olympialaisia järjestettävät X Gamesit tulevat antamaan hyvää ensimakua suomalaisten menestysmahdollisuuksista – mitaleja on kuitenkin lupa odottaa sekä Rinnekankaalta että Rukajärveltä.

Pystyykö kisoja seuraamaan televisiosta?

X Games on perinteisesti näkynyt Suomessa jopa YLEltä, mutta tänä vuonna kisojen oikeudet ovat myös Euroopassa ESPN:llä, joka näyttää kaikki lajit suorina lähetyksinä omassa palvelussaan. Suomalaisillekin tarjolla oleva ESPN Player maksaa vajaat 12 euroa kuukaudessa, mutta tarjolla on myös viikon kestävä ilmaiskokeilu. Jos haluat katsoa pelkästään X Gamesit, riittää viikon ilmaiskokeilu tähän oivallisesti. Runsaasti videopätkiä ja seurantaa löytyy myös X Gamesin omasta sosiaalisesta mediasta, joka kattaa kaiken Twitteristä ja Youtubesta Tiktokiin ja Snapchatiin.

Kisat käydään Coloradon aikaa aamukymmenestä aina iltayhdeksään, joten vaikkei ajankohta olekaan suomalaisnäkökulmasta täysin ihanteellinen, pääsee sekä aamun että illan lajeja seuraamaan livenä suomalaisestakin näkökulmasta varsin inhimilliseen aikaan. Alustavien aikataulujen mukaan Enni Rukajärvi kilpailee naisten lumilautailun slopestylessa perjantaina 21. päivä noin puoli kahdeksalta illalla, kun taas Rene Rinnekangas on vuorossa lauantain puolella yhdeksän aikaan illalla. Suomalaissuoritukset ovat siis seurattavissa mitä parhaimpaan katseluaikaan!

Tutustu myös muihin uutisiimme: