Yleisurheilun Timanttiliiga

Juoksija stadionilla Juoksija stadionilla

Yleisurheilun ystäville 2022 on ollut suorastaan poikkeuksellinen vuosi. Samalle vuodelle osuivat sekä MM-kisat että EM-kisat, mutta viihde ei rajoitu vielä tähän. Myös yleisurheilun Timanttiliiga lukeutuu lajinsa ehdottomiin huipputapahtumiin.

Yleisurheilun Timanttiliiga vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Yleisurheilun huiput kohtaavat Sveitsissä

Yleisurheilu saa tietenkin suurimman huomion arvokisoissa, mutta vähintään yhtä laadukasta viihdettä takaa useamman kuukauden aikana kilpailtava Timanttiliiga, joka koostuu neljästätoista osakilpailusta. Yleisurheilun maailman huiput ottavat osaa lukuisiin lajeihin ympäri maailmaa kiertävässä liigassa, jonka osakilpailuja on tänäkin vuonna nähty niin Qatarissa ja Marokossa kuin Ruotsissa ja Italiassakin.

Timanttiliigaa on järjestetty jo vuodesta 2010 alkaen. Aluksi kyse oli varsinaisesta liigasta, jonka mestarit ratkaistiin koko kauden suorituksilla, mutta vuonna 2017 formaatti laitettiin uuteen uskoon. Tätä nykyä kauden aikana kerätään pisteitä, joiden avulla parhaat kilpailijat pääsevät ottamaan osaa Timanttiliigan päätöstapahtumaan, jonka perusteella mestarit kruunataan. Vuonna 2022 päätöstapahtumana toimii jo vuodesta 1928 lähtien järjestetty Weltklasse Zürich.

Sveitsissä järjestettävä tapahtuma on vuosien varrella tunnettu niin Paavo Nurmen nimellä kuin yhden päivän olympialaisinakin, mutta Timanttiliigan finaali kestää tätä nykyä kahden päivän verran. Timanttiliigan mestarit kruunataan Sveitsissä 7. ja 8. syyskuuta. Finaalissa ovat tietenkin mukana kaikki lajit, joten miniolympialaisista puhuminen on hyvinkin kuvaavaa. Timanttiliigan yksittäisissä osakilpailuissa mukana olevat lajit taas vaihtelevat, eivätkä kaikki lajit ole mukana jokaisessa osakilpailussa.

Suomalaisten menestys 2022

Kuten yleisurheilussa muutenkin, on suomalaisten menestys myös Timanttiliigassa jäänyt kohtalaisen ohkaiseksi ja lähes täysin keihäänheittäjien varaan. Ainoana suomalaisena lajinsa kokonaiskilpailun on Timanttiliigassa onnistunut voittamaan Tero Pitkämäki, joka voitti keihäässä vuonna 2015. Yhteensä Pitkämäki napsi urallaan peräti 10 osakilpailuvoittoa Timanttiliigassa. Myös keihäänheittäjä Antti Ruuskanen on pystynyt yksittäiseen Timanttiliigan osakilpailun voittoon.

Vuonna 2022 Timanttiliigassa on nähty runsaasti suomalaisia. Erityisesti Ruotsin osakilpailu BAUHAUS-galan keräsi paikalle runsaasti suomalaisia kilpailijoita. Tuolloin mukana olivat esimerkiksi pikaviestijoukkueet, aiturit Viivi Lehikoinen ja Tuomas Lehtonen, 800 metrin juoksija Eveliina Määttänen, korkeushyppääjä Ella Junnila sekä tietenkin keihästähti Oliver Helander.

Suomalaisten menestys on kuitenkin tänä vuonna ollut luvalla sanottuna vaatimatonta. Ainoastaan neljä suomalaista on onnistunut pääsemään lajissaan pisteille. Pisteitä ovat napsineet keihäänheittäjä Oliver Helander, aituri Viivi Lehikoinen, korkeushyppääjä Ella Junnila sekä pituushyppääjä Kristian Pulli. Finaalipaikka Sveitsissä on realistisesti sekä Helanderin että Pullin saavutettavissa – Helanderilta voidaan pöljänä päivänä odottaa jopa koko kilpailun voittoa.

Juoksijoita Juoksijoita

Seuraa näitä urheilijoita

On selvää, että suomalaisia kiinnostavat erityisesti suomalaisten urheilijoiden otteet, mutta Timanttiliiga on luonnollisesti pullollaan myös yleisurheilun maailman kirkkaimpia tähtiä. Keiden suorituksiin kannattaa Sveitsin finaalitapahtumassa kiinnittää erityistä huomiota?

Armand Duplantis

Ruotsin Armand Duplantis on kiistatta tämän hetken kuumimpia nimiä yleisurheilun maailmassa. Seivästähti on vain 22 vuoden iässä hallitseva olympiavoittaja, hallitseva maailmanmestari, hallitseva sisäratojen maailmanmestari, hallitseva Euroopan mestari sekä tietenkin hallitseva Timanttiliigan voittaja. Bubkan mahdottomana pidetty ennätys oli Duplantisin käsittelyssä paperia, ja tällä hetkellä lähinnä jännitetään, kuinka paljon ruotsalainen pystyy omaa ennätystään parantamaan. MM-kisoissa syntyi jälleen uusi maailmanennätys – 6,21 metriä. Ruotsin osakilpailussa taas meni rikki Timanttiliigan ennätys.

Miltiadis Tentoglou

24-vuotias kreikkalainen Miltiadis Tentoglou on kyennyt pituushypyn saralla lähes vastaavaan dominointiin kuin Duplantis seipäässä. Hallitseva olympiavoittaja on voittanut tällä kaudella kaikki Timanttiliigan osakilpailut, minkä lisäksi MM-kisoista tuli hopeaa. Viime kaudella yksittäinen osakilpailuvoitto ei riittänyt Timanttiliigan finaaliin saakka, mutta tällä kaudella finaalipaikka on varmistettu jo tässä vaiheessa. Tentoglou tulee olemaan finaalissa ylivoimainen suosikki.

Kristjan Ceh

Tentogloun ohella myös Slovenian Kristhan Cehillä on vielä mahdollisuus kaikkien osakilpailujen voittamiseen. 23-vuotias kiekonheittäjä on ollut tällä kaudella uskomattomassa vireessä, sillä myös MM-kultaa tuli varsin selvällä erolla. 71,13 metrin kaari olisi pisin koskaan MM-kisoissa heitetty. Ceh tekee tällä hetkellä vasta todellista nousuaan huipulle, sillä edellisistä MM-kisoista tuloksena oli ainoastaan 31. sija, eikä suoritus riittänyt olympialaisissakaan mitaleille. Slovenialainen saattaa kuitenkin hyvinkin dominoida kiekonheiton maailmaa tulevina vuosina jopa ennennäkemättömällä tavalla.

Huipennus Zurichissa 8.-9.9

Timanttiliigan huipennus on tavattu kilpailla Zurichissa ja Brysselissä, mutta vuonna 2022 finaalikaupunkina toimii ainoastaan Zurich, jossa järjestetään jo lähes sadan vuoden ajan järjestetty perinteikäs Weltklasse Zürich. Kahden päivän aikana järjestettävä tapahtuma alkaa 7. syyskuuta ja saa huipennuksensa 8. syyskuuta. Kahden päivän aikana kilpaillaan finaalit kaikissa 16 lajissa niin miesten kuin naistenkin puolella. Tässä vaiheessa Timanttiliigan aikana kerätyillä pisteillä ei enää ole merkitystä, vaan ainoastaan tulos Zurichissa ratkaisee. Parhaiten menestynyt urheilija kruunataan Timanttiliigan voittajaksi.

Kauden aikana kerätyillä pisteillä on todellakin väliä, sillä finaalipaikat eivät irtoa helpolla. Kenttälajeissa mukaan pääsee ainoastaan 6 parasta urheilijaa, 100–800 metrin juoksuilla mukaan otetaan 8 parasta ja 1 500 metriä pidemmillä juoksuilla 10 parasta urheilijaa. Pisteitä jaetaan kauden aikana yksinkertaisella tavalla. Osakilpailun voittaja nappaa 8 pistettä, kakkonen 7 pistettä ja niin edespäin aina kahdeksanteen sijaan saakka. Pistelasku johtaa helposti tasatilanteisiin. Minkäänlaisia tie-breakeja ei ole käytössä, vaan finaaliin voidaan ottaa tasatilanteessa mukaan myös useampia urheilijoita.

Nähtäväksi jää, nähdäänkö Zurichissa tänä vuonna myös suomalaisväriä. Sekä keihäänheittäjä Oliver Helanderilla että pituushyppääjä Kristian Pullilla on kaikki mahdollisuudet finaalipaikkaan. Viimeiset finaalipaikat ratkotaan Brysselin AG Memorial Van Dammessa 2. syyskuuta.

Mistä seurata Timanttiliigaa?

Timanttiliiga kuuluu Suomessa C Moren tarjontaan vähintään vuoden 2024 loppuun asti. Kaikki osakilpailut nähdään suorina lähetyksinä, joita ovat selostaneet esimerkiksi Mika Saukkonen, Jari Porttila sekä Antero Mertaranta. C Moren 29,95 euron urheilupakettiin kuuluvat myös esimerkiksi Mestarien liiga, La Liga sekä rallin MM-sarja. Myös kotimaisen jääkiekon Liigan oikeudet löytyvät C Morelta.