Muistatko vielä nämä urheilulajit?

Tekstiä ja ihmisiä Tekstiä ja ihmisiä

Toiset urheilulajit nauttivat suosiota tasaisesti vuodesta ja jopa vuosisadasta toiseen, kun taas toiset hittilajit jäävät hetkellisiksi tähdenlennoiksi, jotka väistyvät nopeasti historian hämäriin. Muistatko vielä nämä hetkisen viehättäneet kesäurheilulajit?

Nostalgisista lajeista pääsee myös lyömään vetoa:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Nostalgiset urheilulajit muistelussa

Kesän kunniaksi on tullut aika nostaa esille nostalgiset hittilajit, jotka soveltuvat edelleen erinomaisesti esimerkiksi kesäisiin puistoihin. Nämä suosikkilajit ovat saattaneet unohtua useimmilta, mutta mikään ei estä nauttimasta esimerkiksi jojottelusta tai aerobicista myös vuonna 2022. Olemme nostaneet esille neljä unholaan jäänyttä suosikkia, jotka saattaisivat edelleen viihdyttää kesäiltoja. Vieläkö muistat näitä urheilulajeja?

Footbag

Footbag on laji, joka tuntuu nousevan säännöllisesti suosioon aina vain uusien ikäluokkien keskuudessa, vaikka pysyväksi hittilajiksi siitä ei olekaan ikinä ollut. Käytännössä footbag on useissa eri lajeissa käytettävä peliväline, joka on pieni hiekalla tai muovirakeilla käytetty pallo. Yksinkertaisimmassa muodossaan pelaajat pyrkivät yksinkertaisesti pitämään footbagia ilmassa jaloilla pelaten, mutta footbagilla harrastetaan lisäksi esimerkiksi golfia sekä jaloin pelattavaa verkkopalloa. Freestylessa taas temppuillaan musiikin tahdissa ja pyritään tekemään uskomattoman näyttäviä temppusarjoja esimerkiksi kuljettamalla palloa niskan takaa.

Footbag on alun perin kotoisin Yhdysvalloista, jossa pieni hernepussia muistuttava pallo lanseerattiin vuonna 1972. Jo vuonna 1980 olivat vuorossa ensimmäiset maailmanmestaruuskisat, joita on sittemmin järjestetty säännöllisesti. Suomeen footbag saapui 90-luvulla, ja Suomen footbagliitto perustettiin vuonna 1995. Parhaimmillaan suomalaiset ovat onnistuneet voittamaan footbagin freestylessa myös MM-mitaleja.

Jojottelu

Jojot ovat ehkäpä tunnetuin esimerkki huimaan suosioon nousevasta hitistä, joka häipyy jälleen unholaan vähintään yhtä nopeasti – ainoastaan noustakseen jossain välissä jälleen suosioon. Jojottelu on konseptina jopa yllättävän vanha, sillä ensimmäiset jojoiksi tunnistettavat lelut on kehitetty nykytiedon valossa jo 500 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

Ensimmäinen jojoja valmistanut yritys on kuitenkin myöhempää perua, sillä uudella periaatteella ja ilman solmuja toimivat modernit jojot saapuivat markkinoille Yhdysvalloissa vuonna 1928. Hieman myöhemmin lelu sai myös nimen jojo. Suosio hiipui nopeasti, vain noustakseen jälleen uuteen suosioon 60-luvulla. Suomessa suurin jojobuumi nähtiin vuonna 1991, jolloin jojovillitys tuntui valtaavan koko Suomen. Narun päässä pyörivillä leluilla tehtiin runsaasti temppuja, ihaillut jojomestarit kiersivät maata ja suuria kilpailuja jojottelussa järjestettiin.

Sittemmin suosio on jälleen hiipunut, mutta esimerkiksi MM-kisat järjestetään edelleen vuosittain. Suurinta suosio tuntuu olevan Japanissa, josta ovat tulleet myös useimmat maailmanmestarit.

Käsiä ja jojoja Käsiä ja jojoja

Ultimate

Liitokiekko on klassinen peliväline, joka nauttii vuodesta toiseen suurta suosiota. Viime vuosina ykköslajiksi on noussut frisbeegolf, mikä on samalla tarkoittanut sitä, että klassinen ultimate on joutunut väistymään suosiossa. Ultimate on Yhdysvalloissa vuonna 1968 kehitetty liitokiekolla pelattava joukkuelaji, jossa tarkoitus on heittää liitokiekko vastustajan maalialueelle, jossa sen ottaa kiinni oman joukkueen pelaaja. Kiekon kanssa ei saa liikkua, mikä lisää peliin taktiikkaa. Tavoitteena on tehdä ennalta määrätty määrä pisteitä, mutta pelit saattavat loppua säännöistä riippuen myös pelikellon tullessa täyteen.

Lajin juuret ovat 60-luvun vastakulttuurissa, mikä näkyy edelleen. Suuresti urheiluhenkeä korostavassa lajissa ei ole perinteisesti käytetty lainkaan tuomareita, vaan pelaajat ovat itse vastanneet sääntöjen noudattamisesta. Viime vuosina aina vain suuremmiksi kasvavissa Pohjois-Amerikan puoliammattilaissarjoissa on kuitenkin päädytty käyttämään myös ulkopuolisia tuomitsijoita. Pelillä on pelkästään Yhdysvalloissa tätä nykyä yli viisi miljoonaa harrastajaa, ja myös Suomessa ultimate tuntuu nauttivan suosiota vähintäänkin säännöllisin väliajoin.

Suomessa kilpaillaan Suomen mestaruudesta kolmen osaturnauksen muodossa pelattavana Tourina, joka huipentuu SM-finaalipäivään. Menestystä on suomalaisille tullut myös kansainvälisillä kentillä, sillä miesten maajoukkue on voittanut Euroopan mestaruuden, kun taas naiset ovat kyenneet useampaankin maailmanmestaruuteen.

Kilpa-aerobic

Aerobic on 70-luvulla kehitetty urheilumuoto, joka on ensisijaisesti ryhmissä harjoitettavaa liikuntaa, johon voi sisältyä esimerkiksi askelsarjoja ja muita kunto-osioita, joita suoritetaan musiikin tahtiin ja ohjaajan kanssa. Laji nousi suursuosioon 80-luvulla näyttelijä Jane Fondan tähdittämien aerobic-videoiden myötä, minkä jälkeen aerobicissa alettiin pian myös kilpailemaan – näin oli syntynyt hetken ajan todelliseksi hittilajiksi muodostunut kilpa-aerobic.

Kun aikoinaan puhuttiin supersuositusta lajista, jota pystyi harrastamaan jokaisella ryhmäliikuntasalilla, on viime vuosina suosio hiipunut. Esimerkiksi Helsingissä yksikään voimisteluseura ei tarjoa aerobictoimintaa, mutta tästä huolimatta viime vuosina aerobicin suosio on tuntunut jälleen kasvavan nuorten naisten parissa. Kun ennen kilpa-aerobic oli voimaan keskittyvää fitness-urheilua, on laji viime vuosina kehittynyt enemmän tekniseksi toiminnaksi, mikä on saattanut vaikuttaa myös aerobicin suosioon.

Tätä nykyä kilpa-aerobicissa kilpaillaan neljässä eri sarjassa. Esiintyä voi yksin, kolmen hengen ryhmässä, viiden hengen ryhmässä sekä miehen ja naisen joukkueena. Kilpailussa tehdään puolentoista minuutin suoritus musiikin tahdissa – esitys voi sisältää esimerkiksi askelsarjoja, hyppyjä ja punnerruksia. Kilpa-aerobicin maailmanmestaruudesta kilpaillaan kahden vuoden välein. Vaikka Suomi ei ole ikinä lunastanut yhtäkään mitalia, sijoittui Suomen naisten joukkue kunniakkaasti vuonna 2021 viiden hengen joukkuekilpailun viidennelle sijalle.