Saudi-Arabian Grand Prix 5.12.

Formulakuskeja Formulakuskeja

Poikkeuksellisen jännittävä Formula 1 -kausi lähenee loppuaan. Jäljellä on enää kaksi kisaa, joissa mestaruutta ratkotaan. Lewis Hamilton ja Max Verstappen pääsevät kisailemaan mestaruudesta Lähi-idässä, sillä jäljellä ovat enää Saudi-Arabian ja Abu Dhabin kisat.

Saudi-Arabian GP:stä lyöt vetoa näillä sivustoilla:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Asetelmat kauden toiseksi viimeiseen kilpailuun

Formula 1 on viime vuosina ollut yhden miehen ja yhden tallin näytöstä. Lewis Hamilton on neljänä edellisenä kautena varmistanut mestaruutensa jo hyvissä ajoin ennen kauden päätöskilpailuja. Vuonna 2021 ritariksi ristitty Sir Lewis Hamilton on ehtinyt voittamaan yhteensä jo ennätykselliset seitsemän mestaruutta – vielä yksi mestaruus nostaisi hänet ohi Michael Schumacherin lajin kiistattomaksi ykköseksi.

Tällä kaudella asetelmat kuitenkin poikkeavat normaalista, sillä Hamilton on ollut lähes koko kauden altavastaajana. Sarjaa johtaa tällä hetkellä vasta 24-vuotias hollantilainen Max Verstappen, joka tavoittelee ensimmäistä mestaruuttaan. Verstappenilla on tällä hetkellä 351,1 pistettä, kun taas Hamiltonin saldona on 343,5 pistettä. Teoriassa Verstappen voi varmistaa mestaruutensa jo Saudi-Arabiassa 5.12. ajettavassa kisassa. Vielä muutamaa viikkoa sitten Verstappenin mestaruus alkoi näyttää jo varsin selvältä, mutta Hamilton on löytänyt jostain uuden vaihteen. Britti on voittanut kaksi edellistä kisaa, kun taas Verstappen on joutunut tyytymään kakkostilaan.

Tallien puolella Lewis Hamiltonin ja Valtteri Bottaksen Mercedes tavoittelee jo kahdeksatta perättäistä valmistajien mestaruutta. Mercedes lähtee kauden viimeisiin kisoihin johtoasemassa, mutta kilpailu tälläkin saralla on poikkeuksellisen tiukkaa. Mercedesin saldona on 546,5 pistettä, kun taas Max Verstappenin ja Sergio Perezin Red Bull on ehtinyt keräämään 541,5 pistettä.

Jännitystä tarjoavat siis myös sarjan kolmospaikasta taistelevat Valtteri Bottas ja Sergio Perez, jotka saattavat hyvinkin ratkaista valmistajien mestaruuden. Molemmat ovat tällä kaudella pystyneet yhteen voittoon, minkä lisäksi Bottas on ehtinyt saalistaa neljä paalupaikkaa. Suomalaisia kiinnostaa tietenkin myös Kimi Räikkönen, joka eläköityy kauden kahden viimeisen kisan jälkeen. Räikkönen taistelee tällä hetkellä lähinnä pistesijoista, joita tällä kaudella on kertynyt neljä kappaletta.

Saudi-Arabian GP on ohjelmistossa ensimmäistä kertaa

Saudi-Arabian Grand Prix tarjoaa poikkeuksellisen mielenkiintoisen asetelman mestaruuskamppailuun, sillä kisa järjestetään ensimmäistä kertaa, eikä rata vielä tässäkään vaiheessa ole täysin valmiina. Rataa alettiin kyhäämään vasta seitsemän kuukautta sitten, eikä Formula 1 -sarjassa käytettyä rataa ole koskaan rakennettu yhtä nopeasti. Hienoisista uhkakuvista huolimatta valmista näyttää kuitenkin tulevan. Tuoreimpien tietojen mukaan rata on valmiina muutaman päivän sisällä – juuri sopivasti jo 5.12. ajettavaa kisaa varten.

Punaisenmeren rannalla sijaitsevaan Jeddahin kaupunkiin rakennettu Jeddah Corniche Circuit on kaupunkirata, jossa ajetaan poikkeuksellisesti öiseen aikaan. Kyseessä on kauden ainoa öiseen aikaan ajettava osakilpailu. Jeddahin rata on peräti 6,175 kilometriä pitkä, mikä tekee siitä F1-kalenterin toiseksi pisimmän radan. Radasta on suunniteltu poikkeuksellisen nopea, ja kyseessä onkin Monzan jälkeen F1-kalenterin toiseksi nopein rata. Keskinopeudeksi on suunniteltu 252 kilometriä, minkä mahdollistavat pitkät suorat ja lyhyet käännökset. Formuloiden edustaja Ross Brawn sanoi suoraan, että kyseessä ei ole minkäänlainen mikkihiirirata, vaan kilpa-ajoon tarkoitettu moderni rata. Poissa ovat siis vanhojen katuratojen hidastelut ja turhauttavat 90 asteen käännökset.

Formula-autoja Formula-autoja

Vedonlyöntivinkit Saudi-Arabian Grand Prix’hin

Tällä kaudella Red Bull on tavannut olla liikenteellä nopeimmalla autolla, mutta viime viikkoina on ollut vaikea olla huomioimatta Mercedesin vauhtia. Tällä hetkellä Mercedes tuntuu yksinkertaisesti olevan radan nopein auto, mistä todisteena toimii se, että Mersulla on napattu kolme paalupaikkaa putkeen. Viimeksi ykköstilan nappasi Lewis Hamilton, sitä ennen kahdesti Valtteri Bottas. Red Bullin Max Verstappen ei sen sijaan ole onnistunut saavuttamaan kuin yhden paalupaikan kuudessa viimeisessä kisassa.

Saudi-Arabian radan pitkät suorat ja korkeat nopeudet asettavat entistä enemmän auton varaan, mikä tekee Mersun kuskeista ehdottomasti kiinnostavimman pelivaihtoehdon. Katurata tuskin tarjoaa kovinkaan suuria mahdollisuuksia ohituksille, mikä asettaa myös aika-ajot entistäkin suurempaan arvoon. Lapulle kannattaa laittaa sekä Lewis Hamilton kertoimella 1,57 että Valtteri Bottas kertoimella 15,00. Nastolalaisen vauhdin tietäen tuntuu 15,00 selvältä ylikertoimelta.

Jos Bottasille saa aika-ajoihin läheskään näin hyviä kertoimia, on kyseessä ehdottomasti viikonlopun paras pelivaihtoehto. Saudi-Arabian Grand Prix’n aika-ajot käydään 4. joulukuuta kello 18:00, kun taas itse kisa on luvassa 5. joulukuuta kello 19:30. Kisan näyttää Suomessa tietenkin C More.