NBA-katsaus: Alkuvuosi Markkasen juhlaa

Koripalloilijoita ja NBA:n logo Koripalloilijoita ja NBA:n logo

Koripallon National Basketball Alliance eli NBA etenee vääjäämättä kohti runkosarjan päätöstä. Kun joukkueet ovat pelanneet noin 55 ottelua, alkavat asetelmat olla hyvin selvillä. Suomalaisittain kausi saattaa olla kiinnostavin koskaan, sillä Utah Jazzin Lauri Markkanen on noussut sarjan ehdottomaan eliittiin.

NBA vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

4.
Come​On Sport
Bonus:
300€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

5.
Net​Bet
Bonus:
30€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

6.
Karamba-Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

7.
888 Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

NBA – missä mennään?

Pohjoisamerikkalaisen koripallon NBA-kausi 2022/2023 on edennyt jo varsin pitkälle. Tällä hetkellä kukin joukkueista on pelannut noin 55 ottelua, kun taas runkosarjan aikana kullekin joukkueelle kertyy yhteensä 82 peliä. NBA:n runkosarja jatkuu vielä reilun parin kuukauden ajan, sillä viimeinen kierros pelataan 10. huhtikuuta. Tämän jälkeen vuorossa ovat ensin lyhyet pudotuspelikarsinnat sekä tämän jälkeen varsinaiset pudotuspelit. Mestaria puolestaan ratkotaan kesäkuussa 2023 pelattavassa finaalisarjassa.

Kausi on ollut aikamoista supertähtien juhlaa, sillä tässä vaiheessa peräti seitsemän pelaajaa on pystynyt pelaamaan vähintään 30 pisteen keskiarvolla, kun taas vähintään 26 pisteen keskiarvoon on yltänyt jopa viisitoista pelaajaa. Ykkössijan jakavat 33,4 pisteellä Philadelphian Joel Embiid sekä Dallasin ykköstähti Luka Doncic. Tästä huolimatta selvänä ennakkosuosikkina runkosarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi pidetään Denverin Nikola Jokicia, joka on erinomaisten hyökkäystilastojen ohella myös yksi sarjan tärkeimmistä puolustuspään pelaajista.

Jokic on johdattanut Denverin läntisen konferenssin kärkeen peräti 37 voitolla 54 ottelusta. Samaan voittomäärään on yltänyt myös itäistä konferenssia johtava Boston Celtics, joka on kuitenkin pelannut yhden ottelun vähemmän. Denver Nuggets ja Boston Celtics ovat hyvällä syyllä suurimmat suosikit myös finaalipariksi.

Huomiota on syytä kiinnittää myös sarjan peräpäähän, jossa viimeistä sijaa tavoittelevat kilpaa Houston Rockets, Detroit Pistons, San Antonio Spurs sekä Charlotte Hornets, joista yksikään ei ole haalinut kauden aikana viittätoista voittoa enempää. Peräpäähän jumittumista kuitenkin tavoitellaan, sillä tämä tietää parempia asetelmia varaustilaisuuteen, jonka ykkösnimi Victor Wembanyamasta povataan jo tässä vaiheessa Kevin Durantiin verrattavaa supertähteä. Myös Scoot Hendersonista odotetaan joukkuettaan kannattelevaa tähtipelaajaa.

Ajantasainen NBA sarjataulukko löytyy tietenkin aina Urheiluvedonlyönti.net NBA-osiosta, josta löydät myös automaattisesti päivittyvän otteluohjelman, oleellisimmat tiedot sekä ennakkospekulaatiot kaudesta. Jos vedonlyönti koripallon ykkössarjasta kiinnostaa, löytyvät myös parhaat vedonlyöntisivustot sekä hulppeimmat bonustarjoukset aina kätevästi Urheiluvedonlyönti.net sivuilta. Royalistplay Sports mahdollistaa vedonlyönnin esimerkiksi Markkasen pistesaaliista.

Alkuvuosi ollut Markkasen juhlaa

Suomalaisittain kausi on tarjonnut jopa kiinnostavampaa seurattavaa kuin koskaan, sillä sarjasta löytyy tätä nykyä myös ehta suomalainen supertähti. Myös mukaan 19. helmikuuta pelattavaan tähdistöotteluun valittu Lauri Markkanen on ollut Utah Jazzin kantava voima ja jopa yksi kauden parhaista pelaajista.

Selvällä erolla uransa parasta kautta pelaava Markkanen on ollut 24,9 pisteen keskiarvolla sarjan 16. paras pistemies, minkä lisäksi myös heittoprosentit ovat olleet erinomaisia. Pelitilanneheitot ovat uponneet peräti 51,8 prosentin tarkkuudella, kun taas kolmoset Markkanen on pistänyt sisään 42,7 prosentin todennäköisyydellä – molemmat ehdottomia eliittiluokan lukemia. Ainoastaan vapaaheitot ovat pari prosenttiyksikköä perässä absoluuttisena huippuna pidetystä 90 prosentin rajasta. Markkasen näppien ulottuvilla olevaan 50/40/90-tilastosarjaan on kyennyt NBA:n historiassa ainoastaan yhdeksän pelaajaa.

Valinta tähdistöotteluun ei välttämättä jää ainoaksi tunnustukseksi sarjan ehdottomaan eliittiin kuulumisesta, sillä Markkasta pidetään tällä hetkellä myös varsin selvänä suosikkina sarjan eniten kehittyneelle pelaajalle jaettavan George Mikan -palkinnon voittajaksi. Saman palkinnon ovat viime vuosina voittaneet esimerkiksi Ja Morant sekä Giannis Antetokounmpo.

Kun Utah Jazzia povattiin kauden aluksi yhdeksi sarjan kehnoimmista joukkueista, ovat Markkasen esitykset siivittäneet joukkueen väkevään taistoon pudotuspelipaikoista. Joukkue majailee läntisen konferenssin kymmenennellä sijalla 27 voitolla ja 27 tappiolla. Kauden lopun otteluohjelmaa pidetään kuitenkin keskimääräistä helpompana. Kummankin konferenssin kuusi parasta joukkuetta etenevät suoraan pudotuspeleihin, kun taas kummankin konferenssin neljä seuraavaa joukkuetta pelaavat lyhyen turnauksen kahdesta viimeisestä pudotuspelipaikasta.

Koripalloilijoita ja numeroita Koripalloilijoita ja numeroita

Kuka vie voiton?

Amerikkalaisissa urheilusarjoissa mikään ei ole varmaa, sillä pudotuspeleissä nähdään vuosi toisensa jälkeen jättiyllätyksiä. Kaikilla pudotuspeleihin selviävillä joukkueilla voidaan nähdä realistiset saumat mestaruuteen saakka, mutta tämän hetken esityksillä NBA:sta voidaan nostaa esille kolme selvästi suurinta suosikkia.

Boston Celtics

Tähän mennessä vakuuttavimmin on esiintynyt sarjan parhaalla tilastolla pelaava Boston Celtics, joka myös johtaa itäistä konferenssia. Jaylen Brownin ja Jayson Tatumin tähdittämä joukkue pyrkii tänä vuonna kuittaamaan viime vuoden katkeran finaalitappion. Celtics on 17 mestaruudellaan NBA:n historian menestynein joukkue, mutta vuoden 1986 jälkeen joukkue on kyennyt mestaruuteen ainoastaan kertaalleen vuonna 2008.

Milwaukee Bucks

Itäistä konferenssia pidettiin ennakolta Boston Celticsin sekä Milwaukee Bucksin välisenä kamppailuna. Viime kaudella Bucks joutui taipumaan joukkueiden välisessä pudotuspelisarjassa seitsemässä ottelussa, vaikka joukkue ehti siirtyä sarjassa johtoon peräti kolmeen otteeseen. Vuonna 2021 jo neljästi putkeen divisioonansa voittanut Bucks pystyi kuitenkin joukkueen historian toiseen NBA:n mestaruuteen. Noususta sarjan kiistattomaan eliittiin saadaan kiittää sekä Giannis Antetokounmpoa että Jrue Holidaytä.

Itäisessä konferenssissa toisena tuleva Milwaukee Bucks on voittanut jo peräti seitsemän perättäistä ottelua.

Denver Nuggets

Läntistä konferenssia johtaa Denver Nuggets, joka on yksi sarjan ainoastaan kuudesta joukkueesta, joka ei ole ikinä esiintynyt NBA:n finaaleissa. Parhaimmillaan matka on päättynyt konferenssifinaalissa viimeksi vuonna 2020.

Tällä hetkellä Nuggetsia voidaan kuitenkin pitää hyvällä syyllä yhtenä sarjan pätevimmistä joukkueista, mistä kiitos kuuluu ensisijaisesti jo kaksi kertaa peräkkäin sarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi valitulle Nikola Jokicille. Tälläkin kaudella huimassa vireessä ollut kokonaisvaltainen serbi pokkaa palkinnon todennäköisesti jo kolmatta kertaa putkeen – samaan on viimeksi pystynyt Larry Bird 80-luvulla.

Mistä seurata NBA-otteluita Suomessa?

NBA:n televisioinnista vastaa Suomessa Ruutu+, joka näyttää kauden aikana suorina lähetyksinä yli 200 ottelua. Viikossa nähdään noin seitsemän ottelua, joista noin puolet esitetään suomenkielisellä selostuksella, josta vastaa Kristian Palotie. Finaalivaiheessa kaikki ottelut näytetään suomeksi selostettuina.

Otteluvalinnoissa on painotettu Suomen Lauri Markkasen otteluita – joka viikko päästään seuraamaan Utah Jazzin otteita vähintään kertaalleen. 12,95 euroa kuukaudessa kustantava Ruutu+ tarjoaa urheilun saralla NBA:n ohella esimerkiksi kotimaista koripalloa, jalkapalloa, salibandya, lentopalloa, amerikkalaista jalkapalloa sekä pesäpalloa.