Naisten amerikkalaisen jalkapallon MM-kisat

Logo ja amerikkalainen jalkapalloilija Logo ja amerikkalainen jalkapalloilija

Naisten amerikkalaisen jalkapallon MM-kisat pelataan jälleen Suomessa. IFAF Women’s World Championship 2022 starttaa Vantaalla 30. heinäkuuta alkaen, minkä jälkeen huippuluokan jenkkifutiksesta nautitaan 7. elokuuta asti. Mestaruudesta on tietenkin taistelemassa jälleen kerran myös Suomi.

Naisten amerikkalaisen jalkapallon MM-kisat vedonlyönnissä:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Naisten jenkkifutikset MM Suomessa

IFAF Women’s World Championship järjestetään jo neljättä kertaa. Ensimmäistä kertaa naisten amerikkalaisen jalkapallon maailmanmestaruudesta pelattiin vuonna 2010 Ruotsissa. Mestaruus ratkottiin Suomessa myös vuonna 2013, minkä jälkeen vuonna 2017 oli Kanadan vuoro. Vuoden 2022 turnaus alkaa Vantaalla 30. heinäkuuta, kun taas mestaruus ratkotaan 7. elokuuta. Pelipaikkana toimii Myyrmäen jalkapallostadioni.

Mukana on tällä kertaa peräti kahdeksan maata, kun aiemmin mestaruudesta on pelattu kuuden maan kesken. Formaatti oli vuonna 2017 yksinkertainen, sillä jokainen joukkue pelasi alkusarjassa kahdesti. Tämän jälkeen kaksi parhaiten menestynyttä joukkuetta ratkaisi mestaruuden finaalissa, kaksi seuraavaa joukkuetta pelasivat pronssista ja kaksi viimeistä joukkuetta taas ratkoivat viiden sijan kohtalon.

Mestarisuosikista ei ole epäselvyyttä, sillä Yhdysvallat on voittanut mestaruuden kaikissa kolmissa MM-kisoissa. Finaalissa on joka kerta kaatunut Kanada. Vuonna 2010 Yhdysvallat oli parempi lukemin 66–0, vuonna 2013 loppulukemiksi kirjattiin 64–0 ja vuonna 2017 Yhdysvallat voitti 41–16. Kaikkien todennäköisyyksien valossa finaalissa tullaan jälleen kerran näkemään juuri Yhdysvallat sekä Kanada. Amerikkalainen jalkapallo tarjoaa kuitenkin aina mahdollisuuden myös yllätyksiin.

Osallistujamaat

Kisoissa nähdään vuonna 2022 ensimmäistä kertaa peräti kahdeksan maata, kun perinteisesti maailmanmestaruudesta on pelattu vain kuuden maan kesken. Mukana ovat isäntämaa Suomi sekä Yhdysvallat, Kanada, Meksiko, Australia, Iso-Britannia, Saksa ja Ruotsi.

Finaalissa ovat poikkeuksetta esiintyneet Yhdysvallat ja Kanada, mutta pronssia ovat päässeet juhlimaan myös muut maat. Kahdesti pronssille on päätynyt Saksan pronssiottelussa päihittänyt Suomi, kun taas vuoden 2017 kisoissa pronssista päätyivät pelaamaan Meksiko sekä Iso-Britannia. Meksiko oli tuolloin parempi lukemin 19–8.

Suomen naisten maajoukkue on yleisesti Euroopan parhaana pidetty joukkue, joten menestystä suomalaisilta voidaan jälleen kerran odottaa myös näistä kisoista. Vähintään pronssista pelaamista voidaan kotikisoissa odottaa.

Amerikkalaista jalkapalloa Amerikkalaista jalkapalloa

Suomen menestys MM-kisoissa

Suomen naiset ovat perinteisesti menestyneet erinomaisesti niin MM-kisoissa kuin EM-kisoissakin. Suomen joukkue löytyy mitalitaulukon kolmannelta sijalta, kun ainoastaan neljä joukkuetta on MM-kisoissa kyennyt mitaleihin. Kun mestaruudesta ovat aina pelanneet Kanada ja Yhdysvallat, nappasi Suomi pronssia sekä 2010 että 2013.

Vuoden 2010 kisoissa Suomi päihitti alkusarjassa Itävallan 50–16, kun taas Yhdysvallat oli Suomea parempi peräti lukemin 72–0. Pronssiottelussa vastaan tuli Saksa, jota vastaan Suomi siirtyi jo kahdenkymmenenkuuden pisteen johtoasemaan. Loppulukemiksi kirjattiin lopulta 26–18, mikä teki Suomesta kaikkien aikojen ensimmäisen naisten jalkapallon MM-pronssimitalistin.

Vuoden 2013 kotikisoissa Suomi höykytti alkusarjassa Espanjaa 47–0, mutta joutui taipumaan Kanadalle lukemin 34–12. Pronssiottelussa asettui jälleen vastaan Saksa, joka onnistui laittamaan Suomen naiset koville. Suomalaiset voittivat kuitenkin jälleen pronssia tiukan taiston päättyessä loppulukemiin 20–19.

Vuoden 2017 kisat olivat kuitenkin Suomen näkökulmasta pettymys. Alkusarjassa Suomi hävisi selvästi Yhdysvalloille lukemin 48–0 sekä tiukan taistelun jälkeen myös Iso-Britannialle lukemin 27–21. Mitalipeleihin ei täten ollut asiaa, vaan suomalaiset joutuivat tyytymään viidennestä sijasta pelaamiseen. Sijoitusottelussa Suomi päihitti kuitenkin Australian selvästi 35–0, joten Suomi sijoittui kisoissa viidenneksi.

Menestys on ollut vahvaa myös EM-kisoissa, jotka on järjestetty sekä 2015 että 2019. Vuonna 2015 Suomi nappasi mestaruuden, kun alkusarjassa kaatuivat Itävalta sekä Espanja, eikä Isosta-Britanniastakaan ollut vastusta finaalissa. Vuoden 2019 kisoissa Suomi hävisi viimeisen ottelun Isoa-Britanniaa vastaan, mutta suomalaiset kruunattiin tästä huolimatta Euroopan mestareiksi. Mestaruutta päädyttiin ratkaisemaan maalierolla, kun Suomen ja Ison-Britannian lisäksi myös Ruotsi päätyi tasapisteisiin. Suomi voitti mestaruuden lopulta kahden pisteen erolla.

Miten seurata?

Kisojen seuraaminen onnistuu helposti. Kaikki pelit luonnollisesti televisioidaan, joten paikan päälle ei tarvitse vaivautua huippuluokan jenkkifutiksesta nauttiakseen. Suomessa pelit televisioi Ruutu, kun taas kansainvälisesti pelejä pääsee seuraamaan Olympic Channelin palvelusta. Ottelut striimataan suorina lähetyksinä.

Heti ensimmäisenä pelipäivänä on tiedossa klassikko-ottelu, kun Suomi kohtaa Ruotsin 30. heinäkuuta. Seuraavan kierroksen vastustaja riippuu ensimmäisen kierroksen tuloksista, mutta kaikki joukkueet pelaavat myös toisena pelipäivänä 3. elokuuta sekä ratkaisupeleissä 7. elokuuta.