Esports – huippusuosittua ympäri maailmaa

Esports Esports

Esports, eli elektroninen urheilu on noussut sekä yleisön, että vedonlyöjien suureksi suosikiksi maailmalla. Moderni urheilu ei välttämättä lainkaan vaadi tietokoneen ääreltä poistumista. Esports nauttii suomalaistenkin keskuudessa suurta suosiota ja viihdyttävät videopelitapahtumat löytyvät nykyään myös lähes kaikilta vedonlyöntisivustoilta.

Lyö vetoa esportista
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Mitä on esports?

Esports tai elektroninen urheilu on kilpailullinen laji, jossa pelataan videopelejä. Esports on nopeasti kasvava urheilulaji, jossa järjestetään paljon kansainvälisiä kilpailuja. Suosiossa esport on jo kuromassa kiinni perinteisiä urheilulajeja, suosion kasvaessa perinteisen urheilun ystävien ja uusien seuraajien keskuudessa.

Esports pelataan stadioneilla ja areenoilla ympäri maailmaa. Suosittuja pelejä ovat muun muassa Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO), FIFA ja Dota 2. Esports otteluiden ja turnausten massiivinen suosio johtuu siitä, että jo ennalta suosittujen pelien fanit haluavat oppia lisää suosikkipeleistään ja kannustaa omia suosikkipelaajiaan. Esportsissa pelattavat pelit ovat usein kenen tahansa pelattavissa kotitietokoneiden, pelikonsolien ja mobiililaitteiden kautta. Näin kuka tahansa voi harrastaa e-urheilua ilman, että hänen tarvitsee maksaa satoja dollareita pelivälineistä.

Esports on kuromassa kiinni perinteisiä urheilulajeja brändätyn sisällön, tuotteiden, live-tapahtumien ja liigojen kautta. Perinteiset urheilujoukkueet ja urheilulajit katsovat nyt eSportsia mahdollisena uutena tulonlähteenä omalle brändilleen. Esport-kilpailuja televisioidaan kansainvälisesti antenni- ja kaapelitelevisioalustojen kautta. Tästä syystä se saa niin paljon huomiota tiedotusvälineissä ja parhaista pelaajista ja tiimeistä onkin tullut maailmanlaajuisia kuuluisuuksia.

E-urheilun pelaajat ovat viime vuosina alkaneet vastaanottaa suuria palkkashekkejä ammattipeliliigoista. Nämä ottelut järjestetään kansainvälisesti ja niissä on tarjolla varsin tuottoisia palkintoja. Ammattimaiset esports-organisaatiot kouluttavat pelaajia näihin kilpailupeleihin. Parhaat pelaajat ovat ammattiurheilijoita siinä missä muutkin urheilijat. Tämä tarkoittaa niin yksilötasolla kuin joukkueena tiukkaa harjoittelua, taktisten elementtien hiomista, yhteispelin herkistämistä ja tänä päivänä myös kasvavassa määrin kaiken arjen tekemisen rakentamista mahdollisimman tasavahvan suorittamisen optimoimiseksi yhdessä esimerkiksi urheilupsykologin ja/tai ravitsemusterapeutin kanssa.

On selvää, että maailma on huomannut keskenään kilpailevien videopelien, kuten CS:GO ja Dota 2, kasvun. Näissä peleissä on tarjolla lukuisia kansainvälisiä kilpailuja, joihin käytännössä kuka tahansa voi osallistua. Tämä on hieno uutinen pelien kehittäjille, jotka voivat nyt laajentaa markkinoitaan yhä laajemmille kohdeyleisöille.

Esports pelit ja pelimuodot

Tutustu näiden linkkien kautta erilaisiin esports peleihin ja pelimuotoihin.

Muut esports-pelitElektronisesta urheilusta nautitaan tänä päivänä lukuisissa eri muodoissa. Esittelemme myös erikoisemmat esport-pelit, jotka ovat onnistuneet nousemaan miljoonien pelaajien suursuosioon ympäri maailman.
Virtuaalitodellisuus e-urheilu -pelitVirtuaalitodellisuus on jatkuvasti suuremmaksi kasvava ilmiö. Yhä useammat VR-pelit vievät pelaajan purjehtimaan, golfaamaan tai sotimaan Marsissa. Esittelimme kiinnostavimmat VR-pelit elektroniseen urheiluun.
Battle royale -pelitViime vuosien todellinen kulttuurinen ilmiö ovat elokuvamaailmasta ammentavat battle royale -pelit, jotka asettavat jopa sata pelaajaa vastakkain. Battle royalet nauttivat suosiota myös e-urheilun parissa.
UrheilupelitUrheilupelit nauttivat luonnollisesti suurta suosiota myös elektronisen urheilun ystävien parissa. Jalkapalloon ja koripalloon ei tarvitse tyytyä, vaan urheilukentillä nautitaan myös futuristisemmista peleistä.
Reaaliaikaiset strategiapelitReaaliaikaiset strategiapelit nostivat elektronisen urheilun televisioissa näytettäväksi hitiksi, jonka parissa tarjotaan voittorahoina satojatuhansia dollareita. Esittelyssä genren suurimmat suosikit.
TaisteluareenamoninpelitValtaisaan suosioon nousseet taisteluareenamoninpelit ovat monessa mielessä suosituin elektronisen urheilun muoto. Miljoonayleisöä keräävissä turnauksissa palkintopotti voi nousta jopa 40 miljoonaan dollariin.
AjopelitAjaminen on tunnetusti suomalaisten mieleen. Suomalaiset ovat loistaneet formuloiden ja rallin ohella myös elektronisilla ajoradoilla. Esittelyssä niin aidoimmat simulaatiot kuin hauskimmat arcade-ajopelit.
Ensimmäisen persoonan ammuntapelitEnsimmäisen persoonan ammuntapelit ovat vuodesta toiseen kaikista myydyimpiä videopelejä. Monet räiskintäpelit ovat nousseet valtaisaan suosioon myös elektronisen urheilun puolella. Esittelemme suosikkipelit.
TaistelupelitElektronisen urheilun maailmassa taistelupelit lukeutuvat suurimpien suosikkien joukkoon. Jo vuosikymmeniä suosiota nauttinut genre yhdistelee helposti lähestyvää viihdettä sekä todellista taituruutta.

Esports live-streamit

Parhaat esports striimit löytyvät tästä. Alla olevien linkkien kautta pääset seuraamaan esports huippujen Twitch live-striimejä pelaajien ollessa online.

World of Warcraft

GingiTV

 

Naowh

 

Fortnite

Ranger

 

Valorant

AsunaWEEB

 

Miten seurata esports pelejä?

Osa suomessakin toimivista vedonlyöntisivustoista striimaa suurimpia turnauksia livenä sivuillaan. Yksi suosituimmista vedonlyöntisivustoista esportsin saralla on Betway. Suomalaistenkin vedonlyöjien suosikkeihin lukeutuvat Betway sponsoroi BLAST Premier CS:GO -turnauksia, ja yhtiö toimii myös Ninjas in Pyjamas (NIP) tiimin pääsponsorina.

Netistä löytyy myös lukuisia muita keinoja seurata esports -pelejä ja turnauksia sekä videokoosteiden, että live-striimien muodossa.

Twitch

Yksi suosituimmista sivustoista esports -pelien striimaamiseen on Twitch. Alunperin Justin.tv -nimellä vuonna 2006 aloittanut Twitch on maailman suurin striimaussivusto, jonka sisällöstä suurin osa keskittyy erilaisiin pelistriimeihin.

YouTube

Toinen suosittu - ehkä yllättäväkin - sivusto striimaajien keskuudessa on YouTube. Maailman suosituin videosivusto lisäsi striimauksen palveluihinsa vuonna 2011 ja vuonna 2016 streamaus tuli mahdolliseksi kaikille YouTube sisällöntuottajille.

Facebook Gaming

Facebook Gaming on Facebookin oma striimauspalvelu, joka on saavuttanut suosiota myös esports -pelaajien ja seuraajien keskuudessa.

Aasialaiset streaming-sivustot

Aasialaiset streaming-sivustot ovat nousseet myös hyvin suosituiksi ei ainoastaan Aasiassa, vaan myös ympäri maailmaa. Sivustot kuten Huya Live, Douyu ja bilibili keräävät miljoonia katsojia ja osallistujia ympäri maailmaa.

Tutustu kiinalaisiin striimaus-sivustoihin tästä:

Huya Live (Kiinan ulkopuolella Nimo TV)

Douyu

bilibili

Esports tausta ja historia

Esports Esports

Elektroninen urheilu eli esports on jatkuvasti suosiotaan kasvattavaa viihdettä. Kyseessä on käytännössä videopelien välityksellä tapahtuva kilpailu, jota harrastetaan useassa eri muodossa. Vaikka enemmän tai vähemmän viralliset kilpailut videopeleissä ovat olleet arkipäivää jo useamman vuosikymmenen ajan, on suursuosio ja täysin vakavasti otettavat turnaukset tuoreempi ilmiö.

Striimaus ja pelien helppo seuraaminen on johtanut valtavaan suosion kasvuun, mikä näkyy siinä, että Suomessakin esports kuuluu nuorison keskuudessa jo suosituimpiin lajeihin. Parhaat pelaajat saattavat tienata miljoonia ja samalla puhutaan myös miljoonayleisöistä. Suomessakin esports-tapahtumia on lähetetty parhaaseen katseluaikaan jopa Ylen kanavilta.

Ensimmäisenä esports-tapahtumana voidaan pitää Stanfordin yliopiston vuonna 1972 järjestämään tapahtumaa, jossa pelinä toimi Spacewar. Tuolloin suositut arcade-pelit mahdollistivat monenlaisen kilpailun ja esimerkiksi Guinnessin ennätystenkirja on tunnustanut useita videopeleissä saavutettuja tuloksia. 90-luvulla trendi siirtyi entistä enemmän pelaajien keskinäiseen reaaliaikaiseen kilpailuun, minkä mahdollisti entistä helpommin netin välityksellä tapahtuva pelaaminen. Pelit, kuten Street Fighter II ja Doom nauttivat suurta suosiota netissä.

Suurin suosio on syntynyt 2000-luvun puolella. Vakavia kilpailuja järjestetään yhä useammassa pelissä ja lajin suurimpia tapahtumia saattaa hyvinkin katsoa yhden päivän aikana jopa 4,5 miljoonaa silmäparia ympäri maailman. Myös vedonlyönti esportsista on tätä nykyä arkipäivää, ja esports lukeutuukin suosituimpien lajien joukkoon monilla vedonlyöntisivustoilla. Kilpailuja järjestetään jopa sadoissa eri peleissä, mutta suosituimpien pelien joukko erottautuu selvästi. Katsojalukujen ja vedonlyöntisivustojen perusteella suosituimmat esports-lajit ovat Counter-Strike: GO, Dota 2 sekä League of Legends. Vedonlyöntisivustoilla seurataan runsaasti myös FIFA:n ja NBA:n kaltaisia urheilupelejä.

Kohtalaisen kyseenalaisena voidaan tietenkin pitää sitä, onko videopelaaminen välttämättä urheilua lainkaan. Yhä useampi valtio kuitenkin tunnustaa esportsin aseman, ja ammattipelaajille saatetaan myöntää esimerkiksi urheilijaviisumeita. Esimerkiksi Kiina on tunnustanut esportsin aseman urheiluna, minkä lisäksi kansainvälinen olympiakomitea on myöntänyt, että esportsia voidaan hyvinkin pitää urheilullisena aktiviteettina, joka voi vertautua perinteisempiin lajeihin. Useissa yliopistoissa ja muissa koulutuslaitoksissa voi myös nykyään opiskella esports:iin liittyviä tutkintoja. Koulutusta tarjoavat esimerkiksi lukuisat huippu yliopistot Isossa-Britanniassa ja Maltalla sekä esimerkiksi maineikas urheilualan koulutuslaitos, Johan Cruyff Institute.

Yleisön parissa lajin suosio on selvä. Olipa virallinen asema mikä tahansa, esports kiinnostaa miljoonia ihmisiä ympäri maailman.

Esports Suomessa

Esports peliareena Suomi Esports peliareena Suomi

Elektroninen urheilu on aina nauttinut Suomessa suurta suosiota – onhan videopelaaminen Suomessa jo pitkään ollut yleistä koko kansan hupia. Vuonna 2017 tehdyn tutkimuksen mukaan esports oli peräti Suomen toiseksi suosituin urheilulaji heti jääkiekon jälkeen. Suomessa toimivat sekä SM-kisoja järjestävä Suomen elektronisen urheilun liitto että ammattimaista pelaamista edistävä Suomen Kilpapelaamisen Liitto. Alan suurimpiin suomalaisiin tapahtumiin lukeutuvat Assembly, Vectorama sekä Insomnia. Suomessa tapahtumia ja otteluita on televisioinut Yleisradio, minkä lisäksi Telia on aktivoitunut esportin parissa laajalla skaalalla.

Suomalaiset ovat tietenkin haalineet elektronisen urheilun kentillä myös suurta kansainvälistä menestystä. Ehkäpä alan menestynein suomalainen on 23-vuotias Joona Sotala eli serral, joka tunnetaan yhtenä parhaista Starcraft II -pelaajista. serral on kiistatta pelin menestynein pelaaja Korean ulkopuolelta. Suomalaista ENCEä edustava serral oli ensimmäinen, joka onnistui voittamaan kaikki vuoden neljä WCS-osakilpailua. Hänen arvioidaan tienanneen uransa aikana lähes miljoonan dollarin edestä palkintorahoja.

Suomalainen ENCE on haalinut menestystä myös useissa muissa peleissä. Parhaiten joukkue tunnetaan Counter-Striken puolelta, jossa ENCE oli ensimmäinen suomalainen joukkue, joka eteni Major-turnauksen loppuotteluun saakka. Saavutus huomioitiin esimerkiksi Ylen Urheiluruudussa. Vuonna 2019 tehdyn tutkimuksen mukaan ENCE oli Suomen suosituin elektronisen urheilun seura. Kakkosena tuli HAVU, joka tunnetaan sekin erityisesti Counter-Striken puolelta.

Esports maailmalla

Elektroninen urheilu nauttii maailmalla huomattavaa suosiota, eikä ole lainkaan tavatonta, että suuret televisiokanavat näyttävät lähetyksiä. Pelien seuraaminen onnistuu kuitenkin tätä nykyä montaa reittiä. Useat vedonlyöntisivustot mahdollistavat otteluiden seuraamisen livenä heidän omilta sivustoiltaan, minkä lisäksi erityisesti Twitch tunnetaan otteluiden näyttämisestä. Striimauspalvelu Twitchin kautta nautit käytännössä kaikista elektronisen urheilun lajeista.

Kiistatta yksi suosituimmista lajeista on Counter-Strike: Global Offensive, joka lanseerattiin jo vuonna 2012. Jatkuvasti uusia päivityksiä saava laji on suosittu myös vedonlyöjien parissa – vetoa pääsee lyömään käytännössä jokaisella sivustolla. Lajin suurimpina turnauksina toimivat Majors-tapahtumat, joiden palkintopotti saattaa hyvinkin kohota jopa miljoonaan dollariin saakka. Lajin menestynein joukkue on tanskalainen Astralis, joka on kyennyt voittamaan neljä Majors-titteliä.

Kiistatta rahakkain elektronisen urheilun laji on Dota 2, joka on vuonna 2013 lanseerattu jatko-osa Defense of the Ancients -pelille. Suurimpana turnauksena toimii pelin kehittäneen Valven oma The International -turnaus, jonka palkintopotit ovat nousseet suorastaan tolkuttomiin summiin. Vuonna 2021 palkintorahoja jaettiin peräti 40 miljoonan dollarin verran. Vuodesta 2011 järjestetyn The Internationalin on vain onnistunut voittamaan useammin kuin kerran vain yksi joukkue, kansainvälinen OG. Vuonna 2018 ja 2019 voittaneeseen joukkueeseen kuuluu myös suomalainen Topson, joka valittiin vuonna 2019 turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Suurta suosiota nauttii myös League of Legends, jonka 12 liigaa ja jopa 100 miljoonaa uniikkia katsojaa nostavat lajin kiistatta yhdeksi suurimmista ja suosituimmista elektronisen urheilun muodoista. Vuodesta 2011 järjestetyt maailmanmestaruuskisat on useimmin voittanut korealainen T1, jolla on peräti kolme mestaruutta. Suomalaisia ei tämän lajin huipulla ole juuri näkynyt.

Esports: Parhaiten menestyneet maat

1. China$195,804,827.765885 Players
2. United States$195,503,250.8021332 Players
3. Korea, Republic of$114,638,494.484592 Players
4. Russian Federation$55,709,233.014372 Players
5. Denmark$45,329,286.271781 Players
6. Sweden$43,943,234.942810 Players
7. France$39,497,640.364760 Players
8. Canada$35,695,238.143288 Players
9. Germany$34,240,365.225164 Players
10. Brazil$33,228,309.343474 Players
11. United Kingdom$30,380,752.383931 Players
12. Finland$29,317,810.581767 Players
13. Ukraine$27,221,599.851246 Players
14. Australia$21,855,040.022731 Players
15. Japan$21,122,378.522099 Players
16. Poland$18,762,204.982232 Players
17. Taiwan, Republic of China$15,727,993.781091 Players
18. Thailand$14,911,783.561453 Players
19. Malaysia$14,024,395.30884 Players
20. Philippines$12,244,168.66861 Players
21. Netherlands$11,674,928.921653 Players
22. Norway$10,102,585.431060 Players
23. Spain$8,853,874.681975 Players
24. Bulgaria$8,823,556.82369 Players
25. Jordan$7,709,048.6388 Players
26. Indonesia$7,628,383.761398 Players
27. Viet Nam$7,390,975.791217 Players
28. Turkey$6,682,109.131024 Players
29. Estonia$5,332,781.24282 Players
30. Argentina$5,198,008.65842 Players
31. Singapore$5,175,721.65742 Players
32. Pakistan$4,983,959.81299 Players
33. Italy$4,699,580.761139 Players
34. Lebanon$4,696,742.8481 Players
35. Mexico$4,679,115.14693 Players
36. Austria$4,390,139.33615 Players
37. Saudi Arabia$4,324,978.13422 Players
38. Peru$4,160,558.76417 Players
39. Romania$4,122,006.40482 Players
40. Belgium$3,965,257.64687 Players
41. Israel$3,955,057.91225 Players
42. Kazakhstan$3,756,144.31599 Players
43. Czech Republic$3,737,920.42774 Players
44. Belarus$2,996,062.69310 Players
45. Hong Kong$2,460,846.55445 Players
46. Slovakia$2,403,927.51273 Players
47. Portugal$2,361,825.87860 Players
48. Switzerland$2,283,488.66522 Players
49. Greece$2,170,552.21445 Players
50. India$2,142,698.28899 Players

Esportin säännöt

Esportsin säännöt vaihtelevat tietenkin runsaasti sen mukaan, mikä laji on kyseessä. Monet pelit saattavat aluksi vaikuttaa hyvinkin monimutkaisilta, mutta tarkkaavainen katsoja pääsee nopeasti kärryille. Erityisesti Ylen lähetykset ottavat hyvin huomioon myös katsojat, jotka eivät välttämättä ole kuulleetkaan näytetyistä peleistä.

Counter-Strike: Global Offensive on ensimmäisen persoonan räiskintäpeli, jota kilpailullisessa muodossa pelataan viiden pelaajan joukkueina. Yksittäinen kartta kestää 30 kierrosta ja molemmat joukkueet pelaavat lähtökohtaisesti 15 kierrosta sekä terroristeina että erikoisjoukkoina. Terroristien tavoitteena on saada pommi räjäytetyksi, erikoisjoukot taas pyrkivät estämään tämän. Kierroksen voi voittaa joko tappamalla kaikki vastustajat, räjäyttämällä pommin tai purkamalla pommin. Peli sisältää seitsemän karttaa, joista yleensä valitaan kolme karttaa. Ottelun voittoon vaaditaan kahden kartan voittamista.

Dota 2 on moninpelattava areenataistelu, jossa pelaavat vastakkain kaksi viiden pelaajan joukkuetta. Pelin tavoitteena on pyrkiä suojelemaan omaa päärakennusta eli Ancientia, samalla pyrkien vastustajan päärakennuksen tuhoamiseen. Pelissä on tarjolla 119 sankarihahmoa, joista kukin pelaaja ohjaa yhtä. Pelaajat keräävät ottelun aikana kultaa ja kehittyvät jatkuvasti vahvemmiksi, jolloin pelin muoto ja strategia muuttuvat jatkuvasti. Kilpaottelut pelataan yleensä paras kolmesta -menetelmällä.

League of Legends on konseptiltaan huomattavasti Dotaa muistuttava areenataistelu, jota pelataan viiden pelaajan joukkueina. Jokaisella pelaajalla on käytössä yksi 156 sankarista, jotka vaihtelevat ominaisuuksiltaan. Pelin tavoitteena on tuhota vastustajan tukikohdassa sijaitseva Nexus, kun samalla pyritään suojelemaan omaa tukikohtaa. Myös tätä peliä pelataan ensisijaisesti paras kolmesta -muodossa.

Esports vedonlyönnissä

Esports pelaajia Esports pelaajia

"Useimpien laadukkaiden vedonlyöntisivustojen valikoimista löytyvät esimerkiksi CS:GO, Dota 2, League of Legends, Valorant, sekä KoG."

Esports nauttii suurta suosiota vedonlyöjien keskuudessa. Tämä on samalla yksi suurista syistä elektronisen urheilun suosion jatkuvalle kasvulle. Useimpien laadukkaiden vedonlyöntisivustojen valikoimista löytyvät esimerkiksi CS:GO, Dota 2, League of Legends, Halo, Rainbow Six, Rocket League, Valorant, Starcraft II, PUGB sekä KoG. Monet sivustot tarjoavat vedonlyöntiä myös esimerkiksi FIFA:sta sekä NBA:sta.

Pelivalikoimat ovat varsinkin suosituimpien lajien saralla laajoja. Counter-Strikessa pääset lyömään vetoa esimerkiksi voittajasta, voittajasta tasoituksella, pelattujen karttojen määrästä ja pelattujen kierrosten määrästä. Dota 2 taas mahdollistaa voittajan lisäksi vedonlyönnit tasoituksella sekä vedot pelattujen karttojen määrästä. Erikoisempina vetoina voit lyödä vetoa esimerkiksi siitä, kumpi joukkue saa ensimmäisen tapon, kumpi kaataa Roshanin ja kumpi tuhoaa ensiksi tornin. Vedonlyönti onnistuu tietysti myös livenä kesken otteluiden!

Alla olevasta taulukosta näet esimerkkejä menneistä turnauksista, niiden vetomuodoista ja payout prosenteista.

Esport TournamentPayout %VetotyyppejäLokaatio
Fortnite World Cup94.32%6+USA
International 201993.99%5+China
LoL World Championships94.01%6+Europe
PUGB Global Championship94.11%7+USA
Intel Extreme Masters Season XIII94.23%6+Germany

 

Keskimääräiset palautusprosentit nettikasinoilla

Vertailimme eri Esports pelien kertoimia ja keskimääräisiä palautusprosentteja nettikasinoilla. Kuten tilastosta näkee, palautusprosentit ovat varsin hyvät kaikilla sivustoilla, ja eSports lajit ovat erittäin varteenotettavia vedonlyönnin kohteita.

**whitebg**

 CS:GOLeague of LegendsStarcraft 2Dota 2HearthstoneRocket LeagueFortnitePUBG
Sivusto 194.23%93.09%92.99%93.44%92.89%93.89%93.04%92.99%
Sivusto 292.33%94.02%94.11%92.56%93.02%93.11%93.78%92.99%
Sivusto 393.12%93.32%93.11%92.88%93.44%93.76%92.98%94.01%
Sivusto 494.01%93.77%93.22%93.47%93.02%94.21%92.60%93.73%
Sivusto 592.78%92.87%93.22%93.30%93.65%92.89%94.11%93.89%