Hiihdon Maailmancup

Hiihtäjiä Hiihtäjiä

Hiihdon maailmancup kerää poikkeuksetta reilun määrän suomalaisia televisioiden ääreen. 28 tapahtumaa sisältävä kausi käynnistyi marraskuussa ja kisoja seurataan säännöllisesti maaliskuun loppupuolelle saakka.

Veikkaa hiihdon maailmancupia:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Hiihdon Maailmancup 2021-2022

Hiihdon maailmancup käynnistyi tuttuun tapaan Rukalla käydyissä kisoissa marraskuun 26. päivä. Tämän jälkeen on ehditty kilpailemaan jo Lillehammerissa sekä Davodissa, joten kausi on saatu hyvin käyntiin. Jäljellä on kuitenkin vielä 21 tapahtumaa, joten tässä vaiheessa mikään ei ole vielä varmaa ja mukaan on helppo hypätä. Kilpapaikkoina toimivat vielä Dresden, Lenzerheide, Oberstdorf, Val di Fiemme, Les Rousses, Planica, Lahti, Drammen, Oslo, Falun sekä Tyumen.

Yhteensä 28 tapahtumaa sisältävä kausi sisältää tätä nykyä miesten puolella sprintissä, joukkuesprintissä, 15 kilometrin hiihdossa, 30 kilometrin skiathlonissa, 50 kilometrin massalähdössä sekä 10 kilometrin nousussa. Lisäksi kilpaillaan myös 4 x 7,5 kilometrin viestissä. Joukkuekilpailuista jaetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti myös henkilökohtaisia pisteitä. Kisoja järjestetään sekä vapaalla tyylillä että perinteisellä tyylillä, minkä lisäksi kilpaillaan sekä massalähdöissä että takaa-ajossa. Naisten puolella lajit ovat käytännössä samoja, mutta matkat lyhyempiä.

Kauden aikana luvassa on myös kaksi sekajoukkueiden kilpailua, mutta näiden kisojen tulokset eivät vaikuta urheilijoiden pisteisiin. Sekajoukkueiden pisteet tulevat vaikuttamaan ainoastaan maiden välisiin kilpailuihin.

Kauteen kuuluvat joulukuun lopulla käynnistyvä Tour de Ski sekä maaliskuun 18. kauden huipentavat maailmancupin finaalit. Kauteen sisältyy Pekingin olympialaisten vuoksi kuukauden tauko helmikuussa.

Suomalaisten menestysmahdollisuudet

Suomella on luonnollisesti maailmancupissa hyvä edustus. Ensimmäisiin Rukan kisoihin ottivat osaa miehistä Iivo Niskanen, Remi Lindholm, Perttu Hyvärinen, Ristomatti Hakola, Niilo Moilanen, Joni Mäki, Lauri Lepistö, Lauri Vuorinen sekä Verneri Suhonen. Naisista mukana taas olivat Jasmi Joensuu, Katri Lylynperä, Anne Kyllönen, Johanna Matintalo, Krista Pärmäkoski sekä Kerttu Niskanen.

Menestystä on päästy jo maistamaan, sillä Suomen Iivo Niskanen nappasi heti kauden ensimmäisessä 15 kilometrin perinteisessä kisassa kultaa. Tämä on jo selvä parannus verrattuna viime vuoteen, jolloin suomalaiset eivät voittaneet kisaakaan. Iivo Niskanen on tietenkin Suomen suurin mitalitoivo. Vuonna 2020 Niskanen sijoittui kokonaiskilpailussa peräti kuudenneksi, mutta edellinen kausi oli pettymys. Niskanen jäi kokonaiskilpailussa vasta 23. sijalle. Tällä hetkellä Niskanen on viidentenätoista. Toiseksi paras suomalainen on Lauri Vuorinen sijalla 28.

Naisten puolella suurin menestystoivo on tietysti Krista Pärmäkoski. Parhaimmillaan Pärmäkoski on sijoittunut vuonna 2017 kokonaiskilpailun toiselle sijalle, minkä jälkeenkin menesty on ollut tasaista. Viime kausi oli kuitenkin pettymys, sillä 30-vuotias suomalainen ei onnistunut nappaamaan yhtäkään mitalia ja kokonaiskilpailun sijoitus oli vasta kahdestoista. Tällä hetkellä Pärmäkoski on kokonaiskilpailussa kolmannellatoista sijalla. Kerttu Niskanen on sijalla 20., Johanna Matintalo on 24. ja Jasmi Joensuu taas 25.

Edellinen kausi oli Suomelle suurpettymys, sillä Suomi onnistui nappaamaan ainoastaan kaksi mitalia – molemmat viesteistä. Perttu Hyvärinen, Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen ja Joni Mäki toivat Suomen miehille hopeaa, kun taas Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Laura Mononen ja Krista Pärmäkoski pystyivät naisten puolella pronssiin. Tällä kaudella erityisesti Iivo Niskaselta sekä Krista Pärmäkoskelta on lupa odottaa parempaakin.

Hiihtäjiä Hiihtäjiä

Seuraa näitä urheilijoita

Miesten puolella suurin suosikki kauteen lähdettäessä oli ehdottomasti Alexander Bolshunov, joka on voittanut kaksi edellistä maailmancupia. Viime kaudella venäläinen voitti peräti 10 osakilpailua, eikä alku ole tänäkään vuonna ollut hassumpi. Bolshunov nappasi ensimmäisen voittonsa jo Rukan 15 kilometrin takaa-ajosta. Tämän jälkeen ei palkintopallisijoituksia kuitenkaan ole tullut, ja Bolshunov onkin kokonaiskilpailussa vasta kolmannella sijalla.

Kärkipaikan on ottanut haltuun Norjan Johannes Klaebo, joka onkin kiistatta Bolshunovin suurin uhkaaja. Kauden kahdella voitolla ja kahdella kakkostilalla aloittanut norjalainen voitti maailmancupin kahdesti peräkkäin vuosina 2018 ja 2019. Tämänkin jälkeen tuloksena on ollut toinen ja kolmas sija. Klaebo ja Bolshunov ovat mielenkiintoisessa tilanteessa, sillä viime vuosina Klaebo on dominoinut sprinttikisoja, kun taas Bolshunov on ollut ylivertainen pitkillä matkoilla.

Naisten puolella maailmancupin voittoa lähti puolustamaan Yhdysvaltoja edustava Jessie Diggins, joka onnistui edellisellä kaudella nappaamaan ensimmäisen ykköstilansa. Tällä kaudella voittoja ei ole kuitenkaan vielä tullut, ja amerikkalainen onkin kokonaiskilpailussa vasta viidennellä sijalla.

Kärkipaikan on ottanut haltuunsa kauden kahdella voitolla ja kahdella mitalisijalla aloittanut Ruotsin Frida Karlsson, joka sijoittui edellisellä kaudella vasta kuudenneksitoista. Huippuvireessä oleva Karlsson on vasta 22-vuotias, joten tämä saattaa hyvinkin olla kausi, jonka aikana Karlsson vakiinnuttaa asemansa hiihtomaailman huipulla.

Keskustelussa mestaruudesta on taatusti myös Therese Johaug, joka nappasi maailmancupin mestaruuden vuosina 2014, 2016 ja 2020. Edellisen vuoden yhdeksäs tila oli ensimmäinen kerta kahdeksaan vuoteen, kun Johaug ei sijoittunut maailmancupissa vähintään kolmen parhaan joukkoon. Kaksi kultamitalia tällä kaudella napannut Johaug on parhaimmillaan maailmancupin toisella sijalla.

Tapahtumakalenterin sivustomme https://www.urheiluvedonlyönti.net/tapahtuma/hiihdon-maailmancup.html on kattava opas suomalaiselle maastohiihdon ystävälle.