Henkilökuva: Max Verstappen

Max Verstappen Max Verstappen

Vasta 24-vuotias Max Verstappen on kiistatta yksi formulamaailman kiinnostavimmista nimistä. Nopeasti maailman huipulle noussut hollantilainen voitti vuonna 2021 ensimmäisen maailmanmestaruutensa vasta kauden viimeisen kisan viimeisellä kierroksella ratkenneessa kisassa.

Onko Max Verstappen mestari myös tulevalla kaudella? Lyö vetoa:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Max Verstappen – nuori kapinallinen

Jos Formula 1 kiinnostaa, ei autourheilun kiistattomalle huipulle noussut Max Verstappen ole voinut jäädä huomaamatta. 24-vuotias hollantilainen nousi formuloihin jo 17-vuotiaana rikkoen aikaisemmat ennätykset yli kahdella vuodella. Tätä ennätystä ei ole tehty rikottavaksi, sillä Verstappen oli yksin syy siihen, että F1 päätti asettaa tuleville kuskeille kahdeksantoista vuoden ikärajan.

Verstappen nousi lähes välittömästi kiistattomalle huipulle. Red Bullin talleja koko uransa edustanut Verstappen nappasi ensimmäisen voittonsa Espanjansa GP:ssä vain 18 vuoden iässä, mikä oli tietenkin jälleen ennätys. Helpolla voitto ei tullut, vaan Verstappen joutui pidättelemään takanaan Ferrarin Kimi Räikköstä.

Vuonna 2015 formuloissa aloittanut Verstappen nousi toden teolla kärkikahinoihin vuonna 2019, jolloin hän sijoittui ensimmäistä kertaa sarjan kolmen parhaan kuljettajan joukkoon. Kolmossija oli edessä myös seuraavalla kaudella, kunnes vuonna 2021 nuori Verstappen onnistui lopulta voittamaan maailmanmestaruuden poikkeuksellisen kiivaassa kisassa, joka ratkesi vasta viimeisen GP:n viimeisellä kierroksella. Aivan kaikkien aikojen nuorimmaksi mestariksi Verstappen ei yltänyt, mutta nelostila oli tässäkin kilvassa kunniakas saavutus.

Verstappen on herättänyt paitsi ihastusta ajotaidoillaan, myös vihastusta tyylillään. Entinen maailmanmestari Jenson Button on kutsunut Verstappenia lajin historian nopeimmaksi kuskiksi, mutta monet pitivät erityisesti teini-ikäistä Maxia jopa turvallisuusuhkana. Verstappen ajaa jatkuvasti sääntöjen rajamailla, mikä on saanut osakseen myös runsaasti kritiikkiä. Entinen F1-kuski Matrin Brundle on verrannut Verstappenia likaisistakin otteista tunnettuihin suurkuskeihin Ayrton Sennaan sekä Michael Schumacheriin. Brundle korosti, että vertaus ei tässä tapauksessa ole kehu, vaan Verstappenin pitäisi pystyä parempaan.

Vaikka Verstappen ajaa edelleen aggressiivisesti ja pelottomasti, ovat otteet kuitenkin monen katsojan mieliksi rauhoittuneet viime vuosina. Kun vielä 2017 Verstappen kolaroi itsensä pihalle kilpailusta useampaan otteeseen ja keskeytti peräti seitsemästi, päättyi mestaruuskaudella keskeytykseen enää vain kaksi kilpaa. Tämä näkyi myös pistesaldossa.

Radoille isän jalanjäljissä

Verstappen on nimenä tuttu useimmille formulan ystäville, sillä F1-sarjassa on kilpaillut myös Max Verstappenin isä Jos Verstappen. Vanhempi Verstappen sai 22-vuotiaana paikan Benettonin testikuljettajana mainioiden testitulosten jälkeen, ja paikka sarjassa aukeni, kun Benettonin kuljettaja JJ Lehto kolaroi itsensä sivuun vuoden 1994 ensimmäisistä kisoista. Lopulta jopa yhdeksän vuoden ajan pikkutalleja edustanut Jos Verstappen ei onnistunut lopulta voittamaan yhtäkään kisaa, mutta palkintopallille hän nousi kahdesti.

Jos Verstappenia ei ole tunnettu ainoastaan vaarallisena kuljettajana, vaan mies on tuomittu useammastakin rikoksesta. Vuonna 1998 tuomio tuli kallonmurtumaan johtuneesta pahoinpitelystä, vuonna 2008 taas uhkailusta ja lähestymiskiellon rikkomisesta. Vuonna 2012 Verstappen pidätettiin jopa murhan yrityksestä epäiltynä.

Kesken formulauran vuonna 1997 syntyi Max Verstappen, joka suuntasi ajoradoille lähes välittömästi syntymänsä jälkeen. Karting-ura alkoi jo neljän vuoden iässä, eikä ensimmäisiä kilpailuvoittojakaan tarvinnut odottaa kuin seitsemään ikävuoteen saakka. Kymmenen ikävuoden iässä puhuttiin jo superlupauksesta, joka tuntui voittavan kaiken mahdollisen.

Paljon oli syytä odottaakin, sillä jo nuoresta iästä lähtien Max Verstappen on panostanut täysillä autourheiluun kiertäen ympäri maailman kilpailuissa ja saaden huippuopetusta vanhempiensa rahoilla. Erityisesti Jos Verstappenin kohdalla voidaan puhua vaativasta vanhemmasta. Kun Max Verstappen vuonna 2012 menetti mestaruuden kolarointiin kauden viimeisessä kisassa, laittoi isä hänet nostamaan karting-autonsa itse radan sivusta ja jätti hänet tämän jälkeen yksin huoltamolle. Tämän ja yhdeksän muuta faktaa Max Verstappenista löydät Red Bullin virallisilta sivuilta.

Kaikesta huolimatta Belgiassa kasvanut ja myös Belgian passia kantava Max Verstappen on aina halunnut edustaa radoilla juuri isänsä kotimaata Hollantia.

Kuvia Max Verstappenista Kuvia Max Verstappenista

Formula 3

Yhteensä 23 karting-mestaruutta voittanut Max Verstappen pääsi ensimmäistä kertaa formula-auton puikkoihin heti kuusitoista vuotta täytettyään. Renaultin autoja testannut Verstappen löi heti tiskiin kokeneita ammattikuljettajia nopeammat ajat. Kovat tulokset Florida Winter Seriesissä johtivat välittömästi paikkaan myös Euroopan Formula 3 -sarjassa vain kuudentoista vuoden ikäisenä.

Hollantilaista Van Amersfoort Racingia edustanut Verstappen voitti kauden aikana parhaimmillaan ennätykselliset kuusi kisaa putkeen. Yhteensä hän nappasi kauden aikana peräti kymmenen voittoa ja kuusitoista palkintopallisijoitusta, mikä riitti sarjan kolmanteen sijaan. Mestaruuden nappasi vuotta vanhempi Esteban Ocon. Kauaa ei Verstappenin tarvinnut näissä kuvioissa homehtua, vaan sekä Red Bull että Mercedes olivat välittömästi ovella junioriohjelmiensa kanssa. Verstappen päätyi valitsemaan Red Bullin, eikä valintaa ole taatusti tarvinnut katua.

Formula 1

Red Bullin junioritalli Toro Rosson riveihin palkattu Verstappen pääsi ensimmäistä kertaa ottamaan osaa F1-viikonloppun harjoitteluihin vain kolme päivää sen jälkeen, kun hän oli täyttänyt seitsemäntoista. Seuraavalla kaudella Verstappen pääsi mukaan jo varsinaiseen kilpaan 17 vuoden ja 166 päivän iässä. Runsaasti pistesijoja napsinut Verstappen sijoittui parhaimmillaan kahteen otteeseen neljänneksi, mikä palkittiin vuoden tulokkaan, vuoden persoonan ja vuoden suorituksen arvonimillä, vaikka onnettomuuksiin johtanutta ajotyyliä kuvailtiinkin tarpeettoman vaaralliseksi.

Jo seuraavalla kaudella teini-ikäinen Verstappen nostettiin varsinaisen Red Bullin puikkoihin Daniil Kvyatin tilalle. Ensimmäisen kisansa hän voitti vain 18 vuoden iässä. Vaikka Verstappen nousi nopeasti sarjan kärkikahinoihin mukaan, ei ajotyyli herättänyt pelkkää ihastusta. Kimi Räikkönen sanoi Verstappenin aiheuttavan suuren onnettomuuden ennemmin tai myöhemmin, kun taas F1-pomo Charlie Whiting kutsui nuorukaisen puhutteluun. Ensimmäisellä Red Bull -kaudellaan Verstappen sijoittui sarjan viidennelle sijalle.

Vaikka ajotyyli pysyi aggressiivisena, pystyi Verstappen välttämään suurimmat onnettomuudet ja parantamaan säännöllisesti suorituksiaan. Seuraavalla kaudella hän saalisti jo kaksi voittoa sijoittuen kuudenneksi, vuonna 2018 vuorossa taas oli kaksi voittoa ja sarjan neljäs sija. Kahdella seuraavalla kaudella Verstappen sijoittui kolmanneksi, pystyen säännöllisesti haastamaan ylivoimaisena pidetyn Mercedeksen Lewis Hamiltonia ja Valtteri Bottasta.

F1-kausi 2021: maailmanmestari

Todelliselle huipulle Max Verstappen nousi vuonna 2021. Kauden ensimmäinen voitto sateisessa Imolassa tuli jo kauden toisessa kisassa, eikä tahti hidastunut tämänkään jälkeen. Sarjassa tuntui olevan vain kaksi kuskia, kun Verstappen ja Lewis Hamilton nousivat vuoroin ykköstilalle. Kun kaudesta oli takana yhdeksän kisaa, oli Verstappen voittanut näistä viisi ja sijoittunut neljästi toiseksi – ainoaksi pettymykseksi jäi rengasvikaan kaatunut Azerbaidzhanin GP. Tässä vaiheessa kautta voittajasuosikiksi noussut Verstappen oli kasvattanut Hamiltoniin jo 32 pisteen kaulan.

Kausi jatkui tasaisissa merkeissä ja Verstappenin hallinnassa. Koko kauden aikana Verstappen jäi kahden ensimmäisen sijan ulkopuolelle ainoastaan neljään otteeseen. Kun kautta oli jäljellä ainoastaan neljä kisaa, näytti homma jo lähes selvältä. Kaksi edellistä kisaa näytöstyyliin voittanut Verstappen oli jälleen saanut kasvatettua eroa Hamiltoniin 19 pisteen verran. Kolmessa seuraavassa kisassa Hamilton teki kuitenkin tarpeellisen, ja kolmesti Verstappen joutui tyytymään toiseen sijaan.

Kauden päättäneeseen Abu Dhabin GP:hen miehet lähtivät tasapisteistä. Niukka etu oli enemmän kisoja voittaneella Verstappenilla, joka olisi voittanut maailmanmestaruuden tasatilanteessa. Tämä herätti välittömästi spekulointia jopa tahallisesta kolarista.

Verstappen lähti kisaan paalupaikalta, mutta lukuisat kolarit, turva-autot ja vaihtelevat varikkotaktiikat tarkoittivat lopulta sitä, että tuoreilla renkailla ajanut Verstappen oli vielä muutamaa kierrosta ennen loppua aivan liian kaukana kisaa johtaneesta Hamiltonista. Viisi kierrosta ennen kisan loppua Nicholas Latifi kuitenkin kolaroi, mikä johti turva-auton saapumiseen radalle. Verstappen haki jälleen tuoreet renkaat ja poikkeuksellisella päätöksellä myös kierroksella ohitetut autot käskettiin pois Hamiltonin ja Verstappenin välistä.

Kisaa päästiin lopulta jatkamaan yhden kierroksen verran. Tuoreilla renkailla ajanut Verstappen pääsi välittömästi ohi Hamiltonista, ja onnistui myös estämään tätä seuranneet ohitusyritykset varsin helposti. Max Verstappen kruunattiin maailmanmestariksi 24 vuoden ja 73 päivän iässä.

Max Verstappen lähtee puolustamaan mestaruuttaan kaudella 2022, joka starttaa 20. maaliskuuta Bahrainin GP:llä. Tulevaan kauteen lähdetään täysin uusiksi laitetuilla autoilla, mikä tekee tulevasta formulakaudesta yhden mielenkiintoisimmista aikoihin. Suursuosikkeina kauteen lähtevät jälleen Max Verstappen ja Lewis Hamilton.