Rallin MM-sarja

Kartta ja auto Kartta ja auto

Vuoden 2022 rallin MM-sarja lyödään heti tammikuussa käyntiin kiivaampana kuin koskaan. Ketkä ovat voittajasuosikit, missä ajetaan ja kuinka suomalaiset kuskit tulevat pärjäämään? Urheiluvedonlyönti.netin kattava tietopaketti kertoo kaudesta kaiken tarpeellisen.

Lyö vetoa rallin MM-sarjasta:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Vuoden 2021 rallin MM-sarjaa päästiin ratkaisemaan viimeisessä Monzassa ajetussa kisassa, mutta lopputulos oli jälleen tuttu. Toyota Gazoo Racingia edustava Ranskan Sebastien Ogier nappasi tuttuun tapaan jo kahdeksannen mestaruutensa voittamalla myös kauden viimeisen osakilpailun. Toiseksi tuli niin Monzassa kuin MM-sarjassakin walesilainen Elfyn Evans. Suomalaisista parhaiten sijoittui vasta 21-vuotias Kalle Rovanperä, joka sijoittui sarjassa neljänneksi. Kaksi osakilpailuvoittoa napannut Rovanperä nousi samalla kaikkien aikojen nuorimmaksi MM-sarjan osakilpailun voittaneeksi kuljettajaksi.

Valmistajien maailmanmestaruuden voitti tuttuun tapaan Toytota Gazoo Racing, joka voitti mestaruuden lähes kuudenkymmenen pisteen erolla. Sarjaan osallistui ainoastaan neljä valmistajaa, eikä suuria muutoksia tällä saralla ole luvassa seuraavallekaan kaudelle. Kauteen lähtevät Toyota kahdella joukkueella, edelliskaudella kakkoseksi sijoittunut M-Sport Ford sekä Hyundai Shell Mobis.

Vuonna 2022 päästään ajamaan tätä kautta runsaammin, sillä osakilpailuja ajetaan tänä vuonna kahdentoista sijaan peräti kolmetoista. Esimerkiksi Uudessa-Seelannissa sekä Ruotsissa ajetaan jälleen tänä vuonna. Kalenterista löytyy edelleen myös yksi yllätysralli, jonka sijainti ei vielä ole tiedossa. Tyhjä paikka kalenterista löytyy elokuun lopulta. Kausi käynnistyy tuttuun tapaan tammikuun 20. päivä Monte Carlo -rallilla, kun taas kausi päättyy kalenteriin lisätyssä Japanin rallissa marraskuun puolivälin tienoilla.

Useimmat tiimit lähtevät kauteen varsin tutulla miehistöllä, eikä suuria muutoksia ole luvassa. Ehkäpä kiinnostavimpana muutoksena sarjaan palaa yhdeksänkertainen maailmanmestari ja jo 47 vuoden ikään ehtinyt Ranskan Sebastien Loeb, joka tuskin tulee tälläkään kaudella ottamaan osaa kovin moneen osakilpailuun – Loebin on kuitenkin määrä startata vähintään Monte Carlossa. Suomalaisnäkökulmasta jonkinlaista kiinnostusta herättää varmasti Esapekka Lapin siirtyminen takaisin Toyotalle, jonka puikoissa Lappi nappasi ainoan osakilpailuvoittonsa.

Suurimmat katseet sijoittuvat jälleen tuttuun tapaan kahdeksannen mestaruutensa voittaneeseen Sebastien Ogieriin, jonka oli määrä lopettaa uransa jo viime kauteen. Tynkäkausi innosti kuitenkin miehen vielä mukaan, mutta edelleen eläköitymisaikeistaan kiinni pitävä Ogier aikoo ottaa tällä kaudella osaa vain harvoihin ja valikoituihin osakilpailuihin, mikä jättää huomattavat saumat myös muille kuskeille. Olisiko tässä jopa nuoren Kalle Rovanperän mahdollisuus mestaruuteen?

Suomen ralli

Edellisellä kaudella Suomessa ajettiin poikkeuksellisesti kahteen otteeseen, mutta tälle kaudelle palataan jälleen tuttuun järjestykseen. Arktinen ralli jää pois kalenterista, joten Suomen rallin virkaa toimittaa tänä vuonna elokuun neljäntenä päivänä starttaava Jyväskylän ralli.

Satojatuhansia katsojia keräävä ralli tunnetaan suurtapahtumana, joka on ollut suorastaan poikkeuksellisen hankala osakilpailu Pohjoismaiden ulkopuolelta tuleville kuljettajille. Jo vuodesta 1951 ajetun rallin on tähän mennessä kyennyt voittamaan ainoastaan kahdeksan Pohjoismaiden ulkopuolelta tulevaa kuljettajaa – näistäkin kaksi virolaisia. Viime vuosina suomalaisten ja erityisesti ruotsalaisten dominanssi on kuitenkin ollut harvinaisempaa.

Jo tallipäällikön hommiin siirtynyt Jari-Matti Latvala voitti Jyväskylässä kahdesti putkeen vuosina 2014 ja 2015, mutta tämän jälkeen suomalaiset ovat onnistuneet nappaamaan kotirallissaan ainoastaan yhden voiton. Vuonna 2017 voittoa juhli ainoassa osakilpailuvoitossaan Esapekka Lappi. Tämän jälkeen Jyväskylässä on juhlittu kahdesti putkeen Viron Ott Tänakia, minkä jälkeen viime vuoden rallin voitti Walesin Elfyn Evans. Kalle Rovanperän vahva vire saattaa kuitenkin hyvinkin kieliä siitä, että tänä vuonna päästään jälleen iloitsemaan suomalaisvoitosta.

Auto Auto

Suomalaiset kuljettajat

Ralli on yksi perinteisesti suomalaisina pidetyistä lajeista, eikä MM-sarja olisi tietenkään mitään ilman huomattavaa suomalaisväriä. Tällä kaudella mukaan lähtee yhteensä 13 kokoaikaista kuljettajaa, jotka lähtevät tavoittelemaan mestaruutta – heistä kaksi on suomalaisia. Miltä suomalaisten mahdollisuudet näyttävät tällä kaudella, ja ketkä ottavat osaa MM-sarjaan Suomesta?

Kalle Rovanperä

Suomalaisesta näkökulmasta kauden ehdottomasti kiinnostavin kuljettaja on 21-vuotias Kalle Rovanperä, joka otti osaa ensimmäisiin MM-ralleihinsa jo vuonna 2017, saaden samalla kunnian kaikkien aikojen nuorimpana kuljettajana hankitusta MM-sarjan pisteestä. Kaudella 2018 Rovanperä siirtyi yksityiskuskista Skodan ajajaksi, minkä jälkeen tie vei vuonna 2020 Toyotalle – Toyotalla Rovanperä ajaa myös tulevalla kaudella.

Jo vuonna 2020 Rovanperä sijoittui MM-sarjan viidenneksi, mutta viime vuosi oli vieläkin parempi. Neljänneksi MM-sarjassa sijoittunut Rovanperä nappasi itselleen osakilpailuvoitot sekä Virossa että Kreikassa, nousten samalla kaikkien aikojen nuorimmaksi osakilpailuvoittajaksi. Kauteen mahtui kahden voiton ja yhden kakkostilan ohella myös muutamia harmittavia floppeja, jotka veivät Rovanperän mahdollisuudet mestaruustaistoon. Jos nuorukainen saa otteisiinsa tasaisuutta, on Rovanperällä tällä kaudella kaikki mahdollisuudet vaikka mestaruuteen.

Esapekka Lappi

Toyotan riveissä ajaa muutaman kauden tauon jälkeen myös 30-vuotias Esapekka Lappi, joka otti viime kaudella osaa vain kolmeen kisaan. Sijoitukset olivat kuitenkin lupaavia, sillä Lappi sijoittui esimerkiksi Suomessa neljänneksi. Lapin parhaat kaudet sijoittuvat juuri Toyotan puikoissa ajettuihin kausiin 2017 ja 2018. Vuonna 2017 Lappi nappasi uransa ainoan osakilpailuvoiton Jyväskylässä, kun taas vuonna 2018 hän sijoittui koko sarjan viidenneksi suoritettuaan tasaisesti ja noustuaan kolmesti palkintopallille.

Lapilla on nyt paikka näyttää, että hän on sarjaan edelleen kuuluva laatukuski. Lappi tulee ajamaan Sebastien Ogierin tilalla niissä kisoissa, joihin ranskalainen ei osallistu.

MM-sarjan voittajasuosikit

Ketkä ovat rallin MM-sarjan suurimmat voittajasuosikit vuonna 2022, ja mistä asetelmista kauteen lähdetään? Tälläkään saralla suomalaisia ei voi sulkea pois kuvioista, sillä Rovanperä on kiistatta yksi kauden suurimmista mestarisuosikeista. Esille nousee kuitenkin myös kolme muuta nimeä.

Sebastien Ogier

Ei ole mikään ihme, että jo kahdeksan maailmanmestaruutta voittanut Ranskan Sebastien Ogier on kerännyt jälleen rallikansan katseet itseensä. Edelliskauden piti jo jäädä ranskalaisen viimeiseksi, mutta mestaruuden jälkeen Ogier taipui jatkamaan vielä tälläkin kaudella. Ogier ei kuitenkaan lähtökohtaisesti tule osallistumaan kaikkiin kisoihin, vaan välillä Toyotan puikkoihin astuu Ogierin sijaan Suomen Esapekka Lappi.

Tähän mennessä Ogier on varmistanut ajavansa ainoastaan Monte Carlon rallissa, minkä jälkeen tilannetta katsotaan kisa kerrallaan. Jos Ogier päätyy ajamaan useampia kisoja, ei mestaruus ole tälläkään kaudella mahdottomuus.

Elfyn Evans

Lähes kiistatta suurimpana suosikkina kauteen lähtee Toyotaa kahden kauden edustanut Walesin Elfyn Evans, joka on sijoittunut kahdella viime kaudella MM-sarjan kakkoseksi heti tallikaveri Ogierin perässä. Molemmilla kausilla 33-vuotias on ehtinyt myös voittamaan kaksi osakilpailua, minkä lisäksi hän sijoittui viime kaudella peräti viidesti toiseksi. Jos Ogier jää sivuun useammista kisoista, olisi kaikki paitsi mestaruus Evansille suuri pettymys.

Ott Tänak

Viimeisen kahdeksantoista vuoden aikana ainoastaan yksi Ranskan ulkopuolelta ponnistava kuski on kyennyt voittamaan rallin MM-sarjan. Hän on tietenkin Viron 34-vuotias Ott Tänak, joka nappasi vuonna 2019 mestaruuden peräti 37 pisteen erolla. Hyundaita edustava Tänak on ehtinyt urallaan nappaamaan 34 palkintopallisijoitusta ja 14 osakilpailuvoittoa, joista peräti kuusi tuli mestaruuteen päättyneellä kaudella. Vaikka Tänakin edellinen kausi jäi pettymykseksi, sijoittui virolainen tätä ennen neljästi putkeen MM-sarjassa kolmen parhaan joukkoon. Kolmeen otteeseen juuri Suomessa voittaneelta Tänakilta on lupa odottaa menestystä myös tälläkin kaudella.