Liiga – katsaus kauden etenemiseen

Jääkiekkoilija Jääkiekkoilija

Jääkiekon Liiga-kausi on saatu täyteen vauhtiin. Ensimmäiset joukkueet ovat pelanneet jo 17 ottelua, joten voimasuhteet alkavat olla hyvin selvillä. Loimme katsauksen sarjatilanteeseen, parhaisiin pelaajiin sekä alkukauden yllättäjiin.

Liiga vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Missä mennään?

Jääkiekon ykkössarja Liiga on jälleen pyörähtänyt käyntiin. 13. syyskuuta alkanut kausi on edennyt jo varsin pitkälle, sillä ensimmäiset joukkueet ovat ehtineet pelaamaan jo 17 ottelua. Voimasuhteet alkavat olla selvillä, mutta jokaisella joukkueella on vielä mahdollisuus himoitun mestaruuden nappaamiseen. Runkosarja päättyy vasta 13. maaliskuuta, minkä jälkeen pudotuspelit jatkuvat vapun tienoille saakka.

Sarjakärjestä löytyy tällä hetkellä todellinen yllättäjä, sillä sarjaa johtaa jo neljä perättäistä voittoa napannut Lukko, joka muistetaan myös kauden 2020–2021 mestarina. Joukkueen pelin sieluna on toiminut myös piste- sekä maalipörssiä johtava Anrei Hakulinen, joka on iskenyt 11 syöttöpisteen ohella jo 7 maalia.

Yllättävästä kärjestä voidaan puhua, sillä heti Lukon perässä tulee Lahden Pelicans, joka on voittanut peräti viisi edellistä otteluaan jo varsinaisen peliajan aikana. Suurimmat ennakkosuosikit majailevat kuitenkin heti kärjen takana. Suurimmaksi mestarisuosiksi nousee edelleen Kärpät, joka on sarjassa kolmantena.

Lähes yhtä suuri suosikki on hallitsevana mestarina kauteen lähtenyt Tampereen Tappara, joka on saanut koneen käyntiin alkukankeudesta huolimatta. Myös Tappara on napannut jo viisi perättäistä voittoa varsinaisella peliajalla, minkä lisäksi joukkue eteni myös lohkovoittajana jatkoon CHL:ssä.

Viimeisiltä pudotuspelipaikoilta löytyvät tällä hetkellä Ilves sekä viime kaudella finaalisarjan hävinnyt TPS. Marginaalit ovat kuitenkin tässä vaiheessa pieniä. Myös HPK on tasapisteissä Ilveksen sekä TPS:n kanssa, kun taas KalPa ja KooKoo ovat niin ikään parin pisteen sisällä.

Alkukauden yllättäjät

Vaikka Lukko onnistui nappaamaan toissakaudella yllätysmestaruuden, odotti tuskin kukaan raumalaisista sarjajohtajaa kauden tässä vaiheessa. Lukko kuitenkin hallitsee piikkipaikkaa jopa varsin selvällä muutaman pisteen erolla. Erinomaisesti esiintynyt joukkue on iskenyt sarjan eniten maaleja, kun taas puolustus on pitänyt sarjan toiseksi parhaalla tavalla. Maalipörssin ykkössijan jakaa tällä hetkellä peräti kaksi Lukon pelaajaa, kun sekä Anrei Hakulinen että Sebastian Repo ovat onnistuneet osumaan seitsemään otteeseen. Lukko nousee ammattilaisten papereissa tässä vaiheessa jo sarjan neljänneksi suurimmaksi suosikiksi mestaruuteen.

Vieläkin suurempi yllättäjä majailee sarjan toisella sijalla. Pelicans ei taatusti lukeutunut mestarisuosikkeihin kenenkään papereissa, eikä joukkuetta vieläkään lasketa suurimpien suosikkien joukkoon. Erityisesti puolustus on kuitenkin onnistunut pitämään poikkeuksellisella tavalla, sillä Pelicans on päästänyt 15 ottelussa ainoastaan 21 maalia, mikä tekee lahtelaisten puolustuksesta tähän mennessä sarjan parhaan. Samalla maaleja on syntynyt 37 kappaletta. Vireessä ovat olleet erityisesti Lukas Jasek sekä Joni Ikonen, jotka molemmat ovat kuudella maalillaan vain yhden maalin päässä maalipörssin kärkipaikoista. Huimaan vireeseen noussut Pelicans on voittanut jo viisi perättäistä ottelua varsinaisella peliajalla.

Jos Lukko sekä Pelicans ovat yllättäneet positiivisesti, on HIFK onnistunut puolestaan vastaamaan suurimmasta pettymyksestä. Jo kolme ottelua putkeen hävinnyt HIFK on jumittunut sarjan kolmanneksitoista, vain kahden pisteen päähän jumbosijasta. Vaikka puolustus on pitänyt kohtalaisesti, ei maalinteosta tunnu tulevan mitään. HIFK on iskenyt vain 23 häkkiä, mikä on sarjan kehnoin lukema. Taitoa joukkueesta kuitenkin pitäisi löytyä, ja saattaa olla vain ajan kysymys, että Jarno Pikkaraisen luotsaama joukkue saa myös maalinteon toimimaan.

Jääkiekkoilijoita Jääkiekkoilijoita

Parhaat maalintekijät

Sarja on vielä tässä vaiheessa tasainen, minkä huomaa myös maalipörssin tilanteesta. Kärkipaikan jakaa peräti viisi eri pelaajaa, jotka kaikki ovat onnistuneet iskemään seitsemän maalia.

Anrei Hakulinen

Maalipörssin ohella myös pistepörssin kärkipaikkaa pitää hallussaan Lukon Anrei Hakulinen, joka on seitsemän maalin ohella jakanut peräti 11 maalisyöttöä. Kolmatta kauttaan Lukkoa edustava Hakulinen on jo tässä vaiheessa vain yhden maalin päässä koko viime kauden saldostaan. Tahdin voi olettaa hiipuvan jossain vaiheessa, sillä parhaimmillaan 15 maalia kaudessa iskenyt Hakulinen on tällä kaudella osunut peräti 26,9 prosentin tarkkuudella.

Axel Holmström

Seitsemään maaliin on pystynyt myös Sportin pelin sielu Axel Holmström, joka on samalla jakanut myös kuusi maalisyöttöä. Toista kauttaan Sportia edustava ruotsalainen ei hänkään ole tullut tunnetuksi maagisena maalintekijänä, vaan koko viime kaudella syntyi 59 ottelussa vain 7 maalia.

Waltteri Merelä

Maalipörssin kärjestä saattaa hyvin löytyä kauden lopuksi Tapparan Waltteri Merelä, joka on aloittanut kautensa vahvasti seitsemällä maalilla sekä viidellä maalisyötöllä. Myös Pelicansia edustanut Tapparan kasvatti pelasi viime kaudella uransa parhaan kauden, iskien peräti 21 maalia. Tämä riitti myös maalipörssin viidenteen sijaan.

Sebastian Repo

Maalipörssin kärjessä komeilee peräti kaksi Lukon pelaajaa, sillä Anrei Hakulisen ohella myös Sebastian Repo on onnistunut osumaan seitsemästi. Lukkoa jo neljättä kautta edustava voimahyökkääjä onnistui viime kaudella osumaan peräti 21 kertaa vain 40 ottelussa. Tällä kaudella Lukon ykköstahti saattaa pystyä vieläkin parempaan.

Anthony Rech

Seitsemään maaliin on pystynyt myös TPS:n Anthony Rech, joka on lisäksi jakanut kolme maalisyöttöä. Pariisin leipurina tunnettu ranskalainen siirtyi turkulaisten riveihin täksi kaudeksi Saksan liigan Grizzlys Wolfsburgista. Parhaalla kaudellaan Saksassa Rech onnistui iskemään 20 maalia, joiden lisäksi syntyi 24 maalisyöttöä.

Seuraa näitä pelaajia

Liigassa nähdään tällä kaudella kovempi kattaus huippupelaajia kuin aikoihin, sillä sekä KHL:stä että NHL:stä on saapunut kotoiseen Liigaan tunnettuja nimimiehiä, joista parhaimmat ovat onnistuneet laittamaan välittömästi ranttaliksi. Huomiota kannattaa kiinnittää esimerkiksi seuraaviin pelaajiin.

Steve Moses

Usean vuoden ajan Jokereita edustanut amerikkalainen Steve Moses palasi tällä kaudella Liigaan lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen. HPK:ta edustava Moses on aloittanut kauden väkevästi, sillä tähän mennessä jenkki on iskenyt kuusi maalia sekä jakanut viisi maalisyöttöä. Parhaalla kaudellaan KHL:ssä Moses onnistui iskemään peräti 36 maalia, joiden lisäksi hän jakoi 21 maalisyöttöä.

Joakim Kemell

18-vuotias huippulupaus Joakim Kemell teki kesällä sopimuksen NHL-seura Nashville Predatorsin kanssa, mutta varaustilaisuuden 17. nimi pelaa vielä tämän kauden lainalla JYPin riveissä. Tässä vaiheessa Kemell on onnistunut iskemään jo viisi maalia. Viime kaudella yhteensä 15 maalia iskenyt Kemell valittiin viime kaudella Liigan lokakuun pelaajaksi kaikkien aikojen nuorimpana pelaajana.

Marko Anttila

Usean vuoden ajan Jokereita edustanut maajoukkueen supertähti Marko Anttila palasi viime kauden lopulla kotimaiseen Liigaan lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kymmenen ottelun ajan Ilvestä edustanut Anttila siirtyi täksi kaudeksi Kärppien riveihin. Jälki on ollut välittömästi vakuuttavaa, sillä ”Mörkö” on iskenyt limpun häkkiin jo viidesti. Yli kaksimetrinen olympiavoittaja on parhaimmillaan osunut kauden aikana 17 kertaa.