Snookerin maailmanmestaruuskisat

Pokaali ja palloja Pokaali ja palloja

Snooker on viime vuosina noussut Suomessakin suureen suosioon. Yksinkertainen, mutta huomattavasti taitoa vaativa, biljardipeli on viihdyttävää ja koukuttavaa seurattavaa. Kauden kohokohtana toimivat tietenkin snookerin maailmanmestaruuskilpailut.

Snookerin maailmanmestaruuskisat vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Snookerin MM-kisat 16.4. – 2.5.2022

Jo viime vuoden heinäkuussa käynnistynyt World Snooker Tour on vääjäämättä saapumassa päätökseensä tämän kauden osalta. Varsinaisen maailmankiertueen päättävät perinteiseen tapaan Snookerin MM-kisat, jotka ovat kiistatta yksi snooker-vuoden kohokohdista. Maailmanmestaruudesta pelataan tuttuun tapaan snookerin mekassa eli Crucible Theatressa Englannin Sheffieldissä.

Snooker MM-kisat starttaavat virallisesti 16. huhtikuuta, minkä jälkeen peleistä nautitaan reilun kahden viikon ajan. Useamman päivän aikana pelattava finaali on tarkoitus saada päätökseen viimeistään 2. toukokuuta, jolloin päästään juhlimaan myös uutta maailmanmestaria. Todellisille snookerin ystäville on tarjolla viihdettä peräti kuukauden ajan, sillä ennen varsinaisia MM-kisoja pelataan myös 128 pelaajan karsintaturnaus, joka alkaa 4. huhtikuuta. Viimeiset MM-kisojen osallistujat ovat selvillä karsintaturnauksen kautta 13. huhtikuuta.

Varsinaiseen turnaukseen ottaa osaa lopulta 32 pelaajaa, joista 16 valitaan maailmanlistan sijoituksen perusteella ja 16 karsintaturnauksen kautta. MM-kisat ovat snookerin maailmassa poikkeuksellinen turnaus, sillä viimeisestä karsintakierroksesta lähtien ottelun voittoon vaaditaan vähintään 10 framea, kun taas useimmissa turnauksissa jo 4 tai 5 framea riittää jatkoonpääsyyn.

Semifinaaleissa voittoon vaaditaan jo 17 framea, kun taas maailmanmestaruus ratkotaan paras 35 framesta -formaatilla. Tämän näkyy sekä turnauksen kestossa että yksittäisten otteluiden kestossa. Jo ensimmäisen kierroksen ottelut saatetaan ratkoa kahden päivän aikana, kun taas semifinaaleissa kesti viime vuonna peräti kolmen päivän verran. MM-finaali pelataan neljässä erillisessä sessiossa useammalle päivälle jaettuna.

World Snooker Championship on luonnollisesti yksi snookerin maailman arvostetuimmista tapahtumista. MM-kisat muodostavat Mastersin ja UK Championshipin kanssa himoitun Triple Crownin, jonka voittoon ovat pystyneet vain harvat. Maailmanmestaruudesta itsessään on pelattu jo vuodesta 1927, ja vuodesta 1977 kisat on poikkeuksetta järjestetty legendaarisessa Crucible Theatressa. Modernilla aikakaudella kisojen menestynein pelaaja on ollut Stephen Hendry, joka on voittanut maailmanmestaruuden peräti seitsemään otteeseen. Kuuteen mestaruuteen ovat yltäneet myös Ray Reardon, Steve Davis sekä Ronnie O’Sullivan.

Kunnian lisäksi tarjolla on myös varsin muhkea palkintopotti, sillä yhteensä MM-kisoissa menee jakoon peräti 2,395 miljoonaa puntaa. Maailmanmestari nappaa itselleen tästä puolen miljoonan arvoisen siivun.

Snookerin pelaajia ja palloja Snookerin pelaajia ja palloja

Ennakkoasetelmat

Kun karsintaturnaus on vielä pelaamatta, odotetaan kisoihin edelleen kuuttatoista lisäosallistujaa. Rankingin perusteella jaettavat paikat ovat kuitenkin selvillä. MM-kisoissa tullaan näkemään ainakin seuraavat osallistujat.

Varmistetut osallistujat

 • Mark Selby
 • Ronnie O’Sullivan
 • Judd Trump
 • Neil Robertson
 • Kyren Wilson
 • John Higgins
 • Zhao Xintong
 • Mark Williams
 • Barry Hawkins
 • Shaun Murphy
 • Anthony McGill
 • Stuart Bingham
 • Jack Lisowski
 • Luca Brecel
 • Mark Allen
 • Yan Bingtao

Snooker tunnetaan tasaisuudesta sekä runsaista yllätyksistä, eikä yksikään osallistuja lähde näihinkään kisoihin suursuosikkina. Yllätyksiä on nähty tälläkin kaudella reilusti, sillä esimerkiksi UK Championshipin voitti nuori kiinalainen Zhao Xintong, joka on useimmiten tippunut jo ensimmäisillä kierroksilla.

Koska MM-kisoissa pelataan poikkeuksellisen pitkiä otteluita, vähentää tämä kuitenkin yllätysten mahdollisuutta. Selvistä ennakkosuosikeista voidaankin puhua jo tässä vaiheessa. Vedonlyöjien kirjoissa ykkössuosikiksi on noussut jo tuttuun tapaan Judd Trump, joka on tätä nykyä rankattu maailmanlistan kolmoseksi. Viime vuonna snookerin Hall of Fameen valittu Trump on voittanut urallaan peräti 23 ranking-turnausta. Maailmanmestaruuden Trump voitti vuonna 2019.

Toiseksi suurimpana suosikkina MM-kisoihin lähtee Australian Neil Robertson, joka komeilee maailmanlistan neljännellä sijalla. Yhteensä 22 ranking-turnausta urallaan voittanut Robertson on tällä kaudella ollut hyvässä vireessä, sillä mies on ehtinyt voittamaan jo English Openin, Players Championshipin sekä himoitun The Mastersin. Myös Robertson on entinen maailmanmestari vuodelta 2010.

Vedonlyöjien papereissa kolmossuosikiksi nousee Ronnie O’Sullivan, joka tuskin esittelyitä kaipaa. Jo useamman vuosikymmenen ajan maailman parhaana pelaajana pidetty O’Sullivan on ottanut osaa MM-kisoihin ennätykselliset 29 kertaa putkeen. Urallaan O’Sullivan on ehtinyt voittamaan 38 ranking-turnausta ja peräti kuusi maailmanmestaruutta – edellisen vuonna 2020. The Rocket -lisänimellä tunnettu englantilainen on lajin kaikkien aikojen toiseksi vanhin maailmanmestari.

Puolustava mestari Mark Selby

Ennakkosuosikkien joukkoon lukeutuu tietenkin myös hallitsevana maailmanmestarina turnaukseen lähtevä Mark Selby, joka pitää hallussaan myös maailmanlistan kärkipaikkaa. Yhteensä 20 ranking-turnausta urallaan voittanut Jester from Leicester on ollut parhaimmillaan juuri arvostetuissa suurturnauksissa. Selby on voittanut peräti neljä maailmanmestaruutta, minkä lisäksi hän on voittanut Mastersin kolmesti sekä UK Championshipin kahteen otteeseen.

Vaikka Selby on edelleen maailmanlistan kärjessä, ei vire ole tällä kaudella ollut parhaimmillaan. Edelliskaudella Selby nappasi plakkariinsa maailmanmestaruuden lisäksi myös Scottish Openin sekä European Mastersin voittopokaalit, mutta tällä kaudella Selby ei ole selvinnyt vielä yhdessäkään turnauksessa edes finaaliin saakka. Parhaaksi suoritukseksi on jäänyt World Grand Prix’n semifinaali, joka päättyi tappioon Neil Robertsonia vastaan.

MM-kisoissa on kuitenkin lupa odottaa jälleen hyvää suoritusta. Viimeisen kahdeksan vuoden sisällä Selby on voittanut peräti puolet jaossa olleista maailmanmestaruuksista, minkä lisäksi hän on kertaalleen kohdannut tappion vasta välierässä.

38-vuotias britti on biljardimaailmassa poikkeuksellinen tapaus, sillä Selby on kiistatonta maailmanluokkaa myös kasipallossa. Vuonna 2006 myös kasipallon maailmanmestaruuden voittanut Selby on historian ainoa pelaaja, joka on kyennyt voittamaan maailmanmestaruuden sekä snookerissa että kasipallossa.

Miten seurata Suomessa?

Snookerin MM-kisat ovat varsin helposti seurattavissa myös Suomessa. Kisoja pääsee katsomaan Eurosportilta, Eurosport Playeristä sekä Discovery+ -palvelusta. Tämän lisäksi myös monet vedonlyöntisivustot lähettävät ottelut suorina lähetyksinä, kunhan pelitililtä löytyy rahaa.

MM-kisojen finaali lähetetään jo perinteeksi muodostuneeseen tapaan myös ilmaiseksi Kutoselta. Lähetys sisältää tällöin luonnollisesti myös suomenkielisen selostuksen. Myös Eurosportilla pelejä näytetään Aki Kauppisen selostamina.