Ranskan avoimet

Tenniskenttä ja logo Tenniskenttä ja logo

Tenniskauden kohokohtiin lukeutuu kiistatta Ranskan avoin tennisturnaus. Jo legendaarinen turnaus on edennyt tänä vuonna jo lähelle finaalivaiheita. Ketkä etenevät välieristä himoittuun finaaliin ja kykeneekö Rafael Nadal jälleen nappaamaan jo ennätyksellisen mestaruuden?

Ranskan avoimet vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Ranskan avoimet huipentuvat

Vuoden 2022 Ranskan avoimet ovat saapuneet jo lähelle ratkaisun hetkiä. Legendaarinen ja jo vuodesta 1891 pelattu Roland Garros käynnistyi tänä vuonna jo 22. päivä, joten pelejä on jo reilusti takana. Vielä tätäkin ennen pelattiin erillinen karsintaturnaus viimeisistä paikoista.

Pelattavaa riittää kuitenkin edelleen, sillä pelit jatkuvat Ranskassa vielä tämän viikon ajan. Lopullinen huipennus turnaukselle saadaan tietenkin 5. kesäkuuta, jolloin vuorossa on miesten finaaliottelu. Naisten finaali puolestaan pelataan päivää aikaisemmin.

Molemmat puolustavat mestarit ovat turnauksesta ulkona jo tässä vaiheessa. Novak Djokovic kaatui tiukan taistelun jälkeen jälleen kerran Rafael Nadalia vastaan puolivälierissä, kun taas naisten viime vuoden yllätysvoittaja Barbora Krejcikova joutui taipumaan jo ensimmäisellä kierroksella.

Tapahtunut tähän mennessä

Turnaus on edennyt tässä vaiheessa jo varsin pitkälle. Sekä miesten että naisten puolella yksi välieräpareista on jo selvillä, kun taas toiset puolivälierät ovat vuorossa tänään 1. kesäkuuta. Vaikka tässä vaiheessa on mukana lähinnä tuttuja nimiä, ei yllätyksiltäkään olla vältytty. Eilen pelatuissa puolivälierissä miesten puolella molemmat ottelut päättyivät yllätysvoittoon, kun Rafael Nadal onnistui loukkaantumistenkin riivaamana päihittämään yli nelituntisessa ottelussa lajia lähes suvereenisti hallitsevan Novak Djokovicin. Nadal nappasi voiton lopulta lukemin 3–1 tie-breakerin jälkeen.

Massalla erinomaisesta Espanjan nuoresta Carlos Alcarazista taas povattiin tänä vuonna jopa mahdollista voittajaa, mutta puolivälierissä tennis kulki paremmin hallitsevalla olympiavoittajalla Alexander Zverevillä. Vakuuttavasti pelannut saksalainen oli lopulta varsin selvästi parempi lukemin 3–1. Tänään semifinaalipaikkoja tavoittelevat ensimmäisessä ottelussa Andrey Rublev sekä Marian Cilic, kun taas iltaotteluna nähdään kiehtova pohjoismaalaisten kamppailu, jossa vastakkain asettuvat Norjan Casper Ruud sekä Tanskan Holger Vitus Nodskov Rune.

Maailmanlistan neljänneksikymmenenneksi sijoitettu teini-ikäinen Rune onnistui edellisellä kierroksella päihittämään suurena altavastaajana maailmanlistan neljänneltä sijalta löytyvän Stefan Tsitsipasin.

Naisten puolella mukana on vielä tässä vaiheessa jo totuttuun tapaan enemmän yllätysnimiä. Välieriin itsensä on jopa yllättäen onnistunut kampeamaan myös Italian Martina Trevisan, joka lähtee altavastaajana Yhdysvaltojen Cori Gauffia vastaan. Kyseessä on sekä Trevisanille että Gauffille uran ensimmäinen Grand Slam -semifinaali, joten luvassa on taatusti uusi finalisti.

Toisen välierän ottelupariin haetaan pelaajia tänään. Alkuiltapäivän pelinä nähdään venäläisten keskinäinen kohtaaminen, jossa kamppailevat suosikkina lähtevä Daria Kasatkina sekä hienoinen altavastaaja Veronika Kudermetova. Naisten turnauksen suurin ennakkosuosikki on tulessa tämän jälkeen, kun vastakkain asettuvat ykkössijoitettu Iga Swiatek sekä maailmanlistan yhdenneksitoista rankattu Jessica Pegula. Naisten välierät ovat vuorossa heti huomenna, kun taas miesten välierät pelataan perjantaina.

Tennispelaajia Tennispelaajia

Kuka vie voiton?

Suurimmat ennakkosuosikit ovat tässä vaiheessa jo hyvin selvillä, sillä sekä miesten että naisten turnauksiin löytyy valtava ennakkosuosikki. Tilanteet elävät tietenkin jatkuvasti, sillä vielä eilen suursuosikkina miesten puolella pidettiin Novak Djokovicia, mutta serbialainen onnistui tästä huolimatta tippumaan neljässä erässä.

Tämän jälkeen ennakkosuosikista ei kuitenkaan ole epäselvyyttä. Kiistatta suurin suosikki on 36 vuotta perjantaina täyttävä Espanjan Rafael Nadal, joka on voittanut Ranskan avoimet jo ennätykselliset 13 kertaa. Nadalilla on hallussaan myös Grand Slam -turnausten kaikkien aikojen ennätys 21 voitollaan, minkä lisäksi massan erikoismies onnistui nappaamaan vuonna 2008 myös olympiakultaa. Nadalin teknistä tasoa ei kiistä kukaan, mutta ikä alkaa jo painaa, minkä lisäksi mies on viime vuosina kärsinyt myös säännöllisistä loukkaantumisista. Esitys Djokovicia vastaan oli kuitenkin jälleen kerran sen verran vakuuttava, että muita voittajia on tänä vuonna vaikea nähdä.

Suurimpana haastajana pidetään tässä vaiheessa välierissä vastaan asettuvaa Alexander Zvereviä, joka majailee maailmanlistan sijalla kolme – kaksi sijaa Nadalia korkeammalla. Maailman ehdottomien huippupelaajien joukkoon lukeutuva Zverev onnistui viime vuonna voittamaan olympiakultaa suorastaan näytöstyyliin, mutta Grand Slam -voitot uupuvat vielä 25-vuotiaan saksalaisen tililtä. Uran parhaaksi saavutukseksi on jäänyt vuoden 2020 US Openin finaaliottelu, jonka Zverev onnistui häviämään Dominic Thiemille viidennen erän tie-breakerissa, vaikka ottelu näytti jo selvältä Zverevin voitettua kaksi ensimmäistä erää selvin lukemin. Kestääkö saksalaisen pää tänä vuonna paremmin?

Naisten puolella ennakkosuosikki on harvinaisen selvä. Jopa Nadalia suurempana suosikkina pidetään huimassa vireessä olevaa Puolan Iga Swiatekia, joka ei ole vielä ehtinyt etenemään edes välieriin saakka. Naisten maailmanlistan ykköspelaaja on napannut peräkkäin jo uskomattomat 32 voittoa, mikä on kolmanneksi korkein lukema tällä vuosituhannella. Edellä ovat ainoastaan Venus Williams 35 voitolla sekä Serena Williams 34 voitolla.

Täysin pysäyttämätön ei Swiatek kuitenkaan ole. Neljännesvälieräottelussa Kiinan Qinwen Zheng onnistui nappaamaan ensimmäisen erän jo 20 erää putkeen voittaneelta Swiatekilta. Vaikka Swiatek onkin ollut tänä vuonna uskomattomassa vireessä, ei puolalainen vielä lukeudu lajin voittamiseen turtuneiden legendojen joukkoon. Tähän mennessä uran ainoa Grand Slam -finaali nähtiin vuonna 2020 juuri Ranskassa – tuolloin Swiatek myös nappasi tähän mennessä ainoan voittonsa.

Suurimmaksi haastajaksi nostetaan lähes yksimielisesti Yhdysvaltain Cori Gauff, joka eteni välieriin varsin vakuuttavaan tyyliin. Maannainen Sloane Stephens kaatui selvin lukemin 7–5, 6–2. Gauff ei ole turnauksen aikana hävinnyt vielä erääkään, joten itseluottamus on taatusti kunnossa. Vasta 18-vuotias Gauff on vasta tekemässä nousuaan huipulle, mutta tulokset ovat jo olleet vakuuttavia. Wimbledonin neljännelle kierrokselle jenkki onnistui etenemään jo vuonna 2019 ainoastaan 15 vuoden ikäisenä. Venus Williams kaatui matkalla näyttävästi, ja ainoastaan turnauksen lopulta voittanut Simona Halep oli Gauffia parempi.

Cori Gauffilta on jo muutaman vuoden ajan odotettu viimeisen askeleen ottamista ja todelliselle tennismaailman huipulle nousemista, mutta tähän mennessä uralle mahtuu ainoastaan kaksi WTA-turnauksen voittoa. Gauff majailee tällä hetkellä maailmanlistan 23. sijalla.

Mistä seurata?

Ranskan avoimet ovat helposti seurattavissa myös Suomessa. Kaikki Ranskan avointen miesten ja naisten kaksinpelin sekä nelinpelin ottelut näyttää suorina lähetyksinä Discovery+, minkä lisäksi pelejä nähdään päivittäin myös ilmaiseksi TV5:ltä. Myös muut Grand Slam -turnaukset tullaan näkemään juuri Discoveryn palvelusta sekä samaan konserniin kuuluvan Eurosportin kanavilta.

Myös monet vedonlyöntisivustot mahdollistavat Ranskan avointen pelien seuraamisen suorina lähetyksinä pikkuruudulta, kunhan pelitililtä löytyy rahaa.