Motorsport – formuloista ralliin

Suomalaisia pidetään moottoriurheilukansana ja jos jokin urheilu tuntuu kiteyttävän juuri suomalaisuuden, on se ehdottomasti motorsport. Formula 1 ja ralli ovat aina kuuluneet suomalaisten suosikkilajeihin ja näiden lajien sankarit sekä lukuisat maailmanmestarit ovat aina yhdistäneet kansaa.

Lyö vetoa motorsportista
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Moottoriurheilun tausta ja historia

Ratti ja auto Ratti ja auto

Moottoriurheilu on laaja kattokäsite, joka kattaa käytännössä kaiken autoilla, moottoripyörillä tai muilla moottorin avulla liikkuvilla kulkuvälineillä tapahtuvan urheilun. Esimerkiksi moottoriveneillä, moottorikelkoilla ja ruohonleikkurilla tapahtuvaa kilvoittelua voidaan kutsua moottoriurheiluksi.

Urheilu erilaisilla kulkupeleillä ei ole tuore keksintö, vaan autourheilua ehdittiin harrastaa jo 1800-luvun puolella. Ensimmäinen virallinen kilpa ajettiin Ranskassa vuonna 1894 ja lajia harrastettiin pian ympäri Euroopan. Eri maissa ajetut Grand Prix -kisat yhdistyivät toisen maailmansodan jälkeen yksittäiseksi formulasarjaksi, jota alettiin pian kutsumaan nimellä Formula 1.

Formulat ovat edelleen ehdottomasti suosituin moottoriurheilun muoto ja katsotuimmat kisat kuuluvat maailman suosituimpien urheilutapahtumien joukkoon.

Moottoriurheilun eri sarjoja

Moottoriurheiluun sisältyy lukuisia erilaisia kilpasarjoja. Ohessa esimerkkilista kansainvälisistä moottoriurheilusarjoista.

Autourheilu:

A

 • FIA Alternative Energies Cup‎

E

 • FIA World Endurance Championship‎

 • ETouring Car World Cup‎

F

 • Formula E

 • Formula One‎

G

 • FIA GT1 World Championship‎

J

 • Junior World Rally Championship‎

K

 • Karting World Championship‎

P

 • Production World Rally Championship‎

R

 • World Rally Championshi‎ 

 • World Rallycross Championship‎

S

 • World Sportscar Championship‎

 • Super 2000 World Rally Championship‎

T

 • World Touring Car Championship‎

 • World Touring Car Cup‎

W

 • World Rally Championship Trophy‎

 • World Rally Championship-2‎

 • World Rally Championship-2 Pro‎

 • World Rally Championship-3‎

 • WRC Academy‎

Moottoripyöräily:

E

 • World Enduro Championship‎

F

 • Formula TT‎

G

 • Grand Prix motorcycle racing‎

I

 • Ice Speedway World Championship‎

M

 • Motocross World Championship‎

S

 • Sidecarcross World Championship‎

 • Speedway Grand Prix‎

 • Superbike World Championship‎

T

 • Motorcycle Trials World Championship‎

X

 • X-Trial World Championship

Moottoriurheilu Suomessa

Formuloita ei Suomessa ole koskaan ajettu, mutta tästä huolimatta Suomea voidaan pitää suoranaisena moottoriurheilun luvattuna maana, sillä suomalaiset ovat väkilukuun suhteutettuna pärjänneet moottoriurheilussa huomattavan hyvin. Peräti kolme suomalaista on kruunattu myös Formula ykkösten maailmanmestareiksi.

Erilaisia moottoriurheilukilpailuja on ajettu runsaasti myös Suomessa. Edelleen suosiota nauttivat esimerkiksi Rallicrossin SM-sarja, Seinäjoen Vauhtiajot sekä Päijänteen ympäriajo. Aikoinaan Suomessa ajettiin vuosikymmenien ajan myös moottoripyöräilyn Suomen Grand Prix.

Tänä päivänä ehdottomasti suosituin suomalainen moottoriurheilutapahtuma on Jyväskylän MM-ralli, jota on ajettu jo vuodesta 1951 lähtien. Suomalaiset ovat aina pärjänneet kotirallissaan ensiluokkaisesti, sillä suurin osa Jyväskylän rallin voittajista on ollut suomalaisia. Eniten voittoja on Hannu Mikkolalla ja Marcus Grönholmilla, jotka molemmat ovat pokanneet peräti seitsemän voittoa. Tommi Mäkinen taas voitti parhaimmillaan viitenä perättäisenä vuotena.

Rallikauteen kuuluu tätä nykyä myös Rovaniemellä ajettava Arctic Rally Finland, jota on ajettu yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1966. Arctic Rally on toiminut osana maailmanmestaruuskisoja vuodesta 2021 lähtien.

Suomi tunnetaan maailmalla paitsi rallikuskeistaan mutta myös Formula 1:n kärkimaana. Suomalaisista Formula 1-kuljettajista kolme on saavuttanut maailmanmestaruuden; Keke Rosberg (1982), Mika Häkkinen (1998, 1999) ja Kimi Räikkönen (2007). AKK:n gaalassa vuonna 2004 Formula Nissan World-sarjan voiton myötä Vuoden autourheilijaksi valittu Heikki Kovalainen saavutti Formula 1:ssä yhden voiton. Mika Häkkisen kanssa Britannian pikkuformuloita hallinnut Mika Salo nousi F1:ssä palkintokorokkeelle kahdesti Ferrarilla ja JJ Lehto kerran. Salo olisi voittanut osakilpailun Ferrarin ratissa helposti, mutta joutui luovuttamaan voittonsa tuolloin maailmanmestaruusjahdissa hyvissä asemissa olleelle Eddie Irvinelle. Sekä Mika Salo, että JJ Lehto ovat kummatkin voittaneet legendaarisen Le Mansin 24-tunnin ajon kahdesti. Salo voitti kisan GT2-luokassa 2008 ja 2009 ja G1-luokassa kisannut Lehto 1995 ja 2005.

Suomalaiskuljettajat Formula 1:ssä

KuljettajaTallitMM-1MM-2MM-3GP:tPisteetVoitotPalkintosijatPaalupaikatNopeimmat kierrokset
Bottas, ValtteriWilliams, Mercedes, Alfa Romeo Racing022183176810672019
Häkkinen, MikaLotus, McLaren21016542020512625
Järvilehto, JyrkiOnyx, Scuderia Italia, Sauber, Benetton00070100100
Kinnunen, LeoAAW Racing Team000600000
Kovalainen, HeikkiRenault, McLaren, Caterham, Lotus0001121051412
Kozarowitzky, MikkoRAM000200000
Rosberg, KekeTheodore, ATS, Wolf, Fittipaldi, Williams, McLaren101128159,551753
Rosberg, NicoWilliams, Mercedes1202061594,523573020
Räikkönen, KimiSauber, McLaren, Ferrari, Lotus, Alfa Romeo Racing1233511873211031846
Salo, MikaLotus, Tyrrell, Arrows, BAR, Ferrari, Sauber, Toyota000111330200
Yhteensä576596380302100115

Moottoriurheilu maailmalla

Ehdottomasti suosituin moottoriurheilun muoto on Formula 1, jota pidetään autourheilun kuninkuusluokkana. Modernit formulat saivat alkunsa vuonna 1950 ja siitä lähtien laji on kasvanut entistäkin laajemmaksi ja entistäkin suositummaksi. Tällä hetkellä formulakauteen kuuluu peräti 23 osakilpailua, joiden aikana kuninkuudesta taistelee lähtökohtaisesti kymmenen tallia ja kaksikymmentä kuskia. Suomalaisista mestaruuden ovat voittaneet Keke Rosberg, Mika Häkkinen sekä Kimi Räikkönen.

Suomessa suosiota on aina nauttinut tietenkin myös ralli. Moderni World Rally Championship on saanut alkunsa vuonna 1973 ja tätä nykyä kauteen kuuluu 12 osakilpailua, joista kaksi ajetaan Suomessa. Suomalaiset ovat menestyneet myös rallissa loistavasti. Maailmanmestaruuden ovat voittaneet Markku Alén, Ari Vatanen, Timo Salonen, Juha Kankkunen, Tommi Mäkinen ja Marcu Grönholm.

Yhdysvalloissa ehdottomasti suosituin autourheilun muoto on ovaalinmuotoisilla radoilla ajettava NASCAR, joka on paikallisesti huomattavan suosittua viihdettä. Maailman vanhin edelleen ajettava autourheilukisa taas on 24 tunnin Le Mansin ajo, joka järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1923. Poikkeuksellisesti kisassa ei pyritä maaliin ensiksi, vaan kisan voittaa auto, joka on saanut 24 tunnin aikana ajettua pisimmän matkan.

Moottoriurheilun säännöt

Moottoriurheilulajien säännöt vaihtelevat eri lajien välillä huomattavasti. Yksinkertaisimmillaan kyseessä on kuitenkin varsin simppeli laji ja voidaan sanoa, että motorsport soveltuu tv-viihteenä oivallisesti kenelle tahansa. Tavoite on käytännössä aina selkeä ja seuraaminen on helppoa – voittajaksi kruunataan osallistuja, joka pääsee ensimmäisenä maaliin.

Yksittäinen osakilpailu saatetaan ajaa joko yhteislähtönä, kuten formuloissa, tai auto kerrallaan, kuten rallissa. Osakilpailujen sijoituksista palkitaan pisteillä, joita seurataan kauden kuluessa. Viimeisen osakilpailun jälkeen eniten pisteitä kerännyt on luonnollisesti lopullinen voittaja ja maailmanmestari. Koska osakilpailuja on usein ja tapahtumien seuraaminen on jännittävää, soveltuu moottoriurheilu oivallisesti myös vedonlyönnin ystäville.

Moottoriurheilu vedonlyönnissä

Vedonlyönti moottoriurheilusta onnistuu nykyään helposti, sillä laji kuuluu käytännössä kaikkien vedonlyöntisivustojen valikoimiin. Useimmiten yläkategoriana toimii juuri moottoriurheilu, jota klikkaamalla esiin aukeavat eri kilpailut, kuten Formula 1, ralli sekä NASCAR.

Voit lyödä vetoa eri kilpailuista, minkä lisäksi jo yksittäinen kilpailu tarjoaa enemmän kuin tarpeeksi vaihtelua ja vaihtoehtoja. Yksittäinen veto voi käsitellä esimerkiksi maailmanmestaria, yksittäisen kilpailun voittajaa, nopeinta aika-ajajaa, nopeinta kierrosta tai tietyllä kierroksella johdossa olevaa kuskia. Voit itse valita lyötkö vetoa koko kilpailusta, vai veikkaatko voittajaa vain kahden kuskin välillä. Valinnanvaraa piisaa taatusti enemmän kuin tarpeeksi!