F1 – Abu Dhabin GP

Formula-autoja Formula-autoja

Vuoden 2021 F1 ei voisi päättyä kiinnostavimmissa merkeissä. Lewis Hamilton ja Max Verstappen lähtevät kauden viimeiseen kisaan tasapisteistä ja rinta rinnan. Nappaako nuori Verstappen ensimmäisen mestaruutensa vai ottaako Hamilton jo kahdeksannen tittelinsä?

Lyö vetoa ratkaisevasta kisasta:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Abi Dhabin GP päättää F1 kauden 12.12.

Formula ykkönen saa tällä kaudella poikkeuksellisen loppuhuipennuksen, sillä mestaruus ratkotaan kauden viimeisessä kilpailussa. Mistään teoreettisista saumoista ei ole kysymys, vaan kautta hallinnut Max Verstappen ja neljä edellistä mestaruutta voittanut Lewis Hamilton lähtevät kauden viimeiseen kilpailuun tasapisteistä. Molemmat ovat ehtineet keräämään kauden aikana 369,5 pistettä. Tilanne on poikkeuksellinen, sillä viimeksi viimeiseen kilpailuun on lähdetty tasapisteistä lähes viisikymmentä vuotta sitten!

Verstappenilla on pieni kaula, sillä hollantilainen on kyennyt tällä kaudella voittamaan yhdeksän kisaa, kun taas Hamilton on napannut ainoastaan kahdeksan voittoa. Tasatilanteessa mestaruus ratkotaan voitettujen kilpailujen määrällä, jolloin Verstappen kruunattaisiin mestariksi. Tämä vaatisi kuitenkin molempien kärkikuskien keskeyttämistä. Verstappen tuskin tulee siis liiammin väistelemään.

Kauden viimeinen ja järjestyksessä jo 22. kisa ajetaan Abu Dhabissa, missä kausi on ratkottu jo vuodesta 2009 lähtien. Formuloiden ensimmäinen yöaikaan ajettava kisa on perinteisesti ollut Hamiltonin näytöstä, sillä britti on voittanut Abu Dhabissa peräti viiteen otteeseen. Edellisellä kaudella voiton nappasi kuitenkin ensimmäistä kertaa Max Verstappen. Abu Dhabin rataa on kritisoitu hitaudesta ja tylsyydestä, minkä vuoksi rataa onkin muokattu tämän kauden kisaa varten. Useat mutkat on suunniteltu uusiksi ja radasta pyritään tekemään entistäkin nopeampi. Jatkossa myös ohituksia toivotaan enemmän.

Mestaruustaiston ohella luonnollisesti myös tallimestaruus ratkaistaan vasta kauden viimeisessä kisassa. Mercedes on kerännyt kauden aikana 587,5 pistettä, kun taas toisena tuleva Red Bull on haalinut 559,5 pistettä. Red Bullin Sergio Perezin keskeytys Saudi-Arabian GP:ssä teki luonnollisesti Mercedeksestä selvän ennakkosuosikin jo kahdeksanteen perättäiseen valmistajien mestaruuteen. Sergio Perezin keskeytys tiesi samalla myös sitä, että Valtteri Bottas varmisti kolmossijansa. Suomalainen lähteekin Abu Dhabiin ajamaan ainoastaan valmistajien mestaruudesta sekä tallikaverin mestaruudesta. Bottas on haalinut kauden aikana pisteitä 218 kappaletta.

Jonkinlaista kiinnostusta kohdistuu edelleen myös sarjan peräpäähän. Ainoastaan Haasin edustajat ovat nimittäin jääneet täysin pisteittä. Onnistuvatko Mick Schumacher ja Nikita Mazepin saalistamaan pisteitä myöskään kauden viimeisessä kilpailussa? Lähellä on jo käyty, sillä Schumacher on ollut parhaimmillaan kahdestoista.

Kauden viimeinen Formula One -kisa on ohjelmistossa 12. joulukuuta jo kello kolmen aikaan päivällä. Aika-ajot ajetaan 11. joulukuuta kolmelta. Vedonlyöntimielessä Hamiltonia on vaikea sivuuttaa. Britti on napannut voiton kolmessa edellisessä kisassa, ja tällä hetkellä Mercedes tuntuu yksinkertaisesti kulkevan selvästi Red Bullin autoa nopeammin. Hamiltonin mestaruudelle voi hyvinkin povata noin 70 prosentin todennäköisyyttä. Koska kertoimet kisan voittoon sekä mestaruuteen ovat lähes identtisiä, kannattaa ehdottomasti lyödä ennemmin vetoa mestaruuden puolesta – tällöin riittää Verstappenin edelle sijoittuminen.

Formula-auto ja tekstiä Formula-auto ja tekstiä

Kimi Räikkönen vetäytyy F1-areenoilta

Peräti yhdeksäntoista kauden ajan formuloita ajanut Kimi Räikkönen ilmoitti päättävänsä uransa tähän kauteen. Viimeiset kolme kautta Alfa Romeota edustanut Räikkönen ei ole tällä kaudella pystynyt parhaaseensa, mikä saattaa tietenkin johtua myös käytössä olevasta autosta. Kimi on onnistunut keräämään neljä pistesijaa ja yhteensä pisteitä on kertynyt kymmenen kappaletta. Kauden paras sijoitus on ollut kahdeksas. Tämäkin on parannusta edelliseen kauteen verrattuna, sillä viime kaudella pisteitä kertyi ainoastaan neljä kappaletta.

Räikkönen on kiistatta yksi Suomen kaikkien aikojen menestyneimmistä sekä taitavimmista kuljettajista. Uran huippuhetkeksi jäi vuoden 2007 maailmanmestaruus, joka on edelleen edellinen kerta, kun mestaruus on voitettu Ferrarin puikoissa. Kahdesti Räikkönen on sijoittunut kauden aikana toiseksi, minkä lisäksi hän on pystynyt kolmossijaan peräti kolmesti.

Sauberia, McLarenia, Lotusta, Ferraria ja Alfa Romeota uransa aikana edustanut 42-vuotias Räikkönen on uransa aikana ehtinyt saalistamaan 21 voittoa sekä 18 paalupaikkaa yhteensä 352 kisassa. Ajettuja kisoja Räikkösellä on formuloiden historian eniten. Myös 46 nopeinta kierrosta on formuloiden ennätys, minkä lisäksi Räikkösen nimissä on lukuisia muita ennätyksiä. Uran ensimmäisen ja viimeisen voiton väliin jääneet 5 691 päivää takaavat ennätyksen, jota tuskin hetkeen rikotaan.

Formuloiden ohella Räikkönen on ehtinyt kilpailemaan myös rallin MM-sarjassa sekä amerikkalaisessa NASCAR-sarjassa.

Miten käy Valtteri Bottaksen Alfa Romeon?

Formuloissa sekä Alfa Romeon riveissä nähdään suomalaisväriä myös seuraavalla kaudella, sillä jo viiden kauden ajan Mercedestä edustanut Valtteri Bottas siirtyy Alfa Romeolle korvaamaan Räikkösen. Samalla nuori britti George Russell ottaa Bottaksen paikan Mercedeksen puikoissa. Bottaksen aikana Mersu on voittanut valmistajien mestaruuden jokaisena vuotena, ja nastolalainen itse on sijoittunut MM-taistossa kahdesti toiselle sijalle.

Williamsia ja Mercedestä uransa aikana edustanut Bottas on osallistunut 178 kisaan, voittanut 10 kisaa, tullut palkintopallille 67 otteeseen ja haalinut yhteensä 1730 pistettä. Bottaksella on historian eniten pisteitä sekä toiseksi eniten palkintopallisijoituksia kuskeista, jotka eivät ole koskaan voittaneet maailmanmestaruutta.

Tuleva kausi Alfa Romeon puikoissa tulee olemaan mielenkiintoinen, sillä usean vuoden tauon jälkeen Bottas lähtee kauteen selvänä tallinsa ykköskuskina. Tallikaverina tulee toimimaan kiinalainen Guanyu Zhou, joka on tällä hetkellä F2-sarjassa kolmantena. Tulevalla kaudella autot laitetaan kokonaan uusiksi ja suuria muutoksia on luvassa, mikä tulee tarkoittamaan poikkeuksellisen mielenkiintoista kautta. Parhaassa tapauksessa Bottas kykenee jälleen haastamaan mestaruudesta myös Alfa Romeon puikoissa.