Vaahteraliiga

Logo ja amerikkalaisen jalkapallon pelaajia Logo ja amerikkalaisen jalkapallon pelaajia

Amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliiga potkaistiin käyntiin 14.5. Helsingissä. Avausottelussa kohtasivat viime kauden finalistit Kuopio Steelers ja Helsinki Roosters. Seitsemän joukkueen kaksinkertaisen sarjan neljä parasta jatkavat syyskuun alussa pelattaviin välieräpeleihin. Välierien voittajat ratkaisevat Suomen mestaruuden Kuopion Väre Areenalla lauantaina 10.9. Vaahteramalja XLIII-ottelussa.

Vaahteraliiga vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Vaahteraliiga täydessä käynnissä

Vuoden 2022 amerikkalaisen jalkapallon mestaruussarja Vaahteraliiga on saatu jo hyvään käyntiin. Pudotuspelit lähenevät jo hyvää vauhtia, sillä joukkueilla on jäljellä enää kourallinen otteluita. Tässä vaiheessa lienee jopa tarpeetonta sanoa, että voimasuhteet ovat jo erittäin hyvin selvillä.

Kausi polkaistiin käyntiin jo 14. toukokuuta edelliskauden finaaliottelun toisinnolla. Lähes ylivoimaisessa vireessä oleva Kuopion Steelers nappasi maukkaan voiton peräti lukemin 49–20. Steelers on myös hallitseva mestari. Viime kauden finaaliottelu päättyi niukempaan voittoon tuloksella 14–0. Avausottelun jälkeen peleistä on nautittu säännöllisesti kolme kertaa viikossa – pelipäivinä Vaahteraliigassa toimivat torstai, perjantai ja lauantai, joina jokaisena pelataan lähtökohtaisesti yksi ottelu. Vaikka kierroksia ei ole liikaa jäljellä, tarkoittaa tämä samalla sitä, että runkosarja jatkuu vielä tämän kuukauden loppuun saakka.

Pudotuspelit pelataan nopealla tahdilla syyskuun alussa, sillä pudotuspelit koostuvat yksittäisistä välieräotteluista sekä finaaliottelusta, jossa ratkaistaan Vaahteramaljan kohtalo. Kausi pelataan tuttuun tapaan seitsemällä joukkueella, jotka kaikki kohtaavat toisensa kertaalleen sekä kotona että vieraissa. Neljä parasta joukkuetta etenee pudotuspeleihin, joissa paremmin sijoittuneilla joukkueilla on kotietu. Finaali taas pelataan ennalta määrätyllä paikkakunnalla – tänä vuonna Kuopiossa.

Kehnoimmin kauden aikana menestynyt joukkue putoaa suoraan alemmalle sarjatasolle, jonka voittaja taas nousee seuraavaksi kaudeksi Vaahteraliigaan. Vaahteraliigaa on pelattu jo vuodesta 1980 lähtien, joten sarjalla alkaa olla jo huomattavan pitkä historia. Ylivoimainen ykkönen on ollut peräti 22 mestaruutta napannut Helsingin Steelers, joka onnistui viime vuosikymmenelläkin voittamaan huimat kahdeksan perättäistä mestaruutta. Toisena maratontaulukossa tulee Porvoon Butchers, joka nappasi kuusi perättäistä mestaruutta vuosien 2005 ja 2010 välillä.

Vuonna 2022 sarjasta löytyvät Kuopion Steelers, Helsingin Roosters, Porvoon Butchers, Seinäjoen Crocodiles, Lohjan Crusaders, Kotkan Eaglers sekä Helsingin Wolverines. Roosters on joukkueista ainoa, joka on pelannut pääsarjassa vuodesta 1980 lähtien.

Sarjatilanne

Sarjatilanne ei tällä hetkellä tarjoa suurempia yllätyksiä. Piikkipaikalta löytyy tuttuun tapaan Kuopion Steelers, jota voidaan tällä hetkellä pitää jo lähes varmana runkosarjan voittajana. Steelers ei ole vielä hävinnyt kauden aikana yhtäkään ottelua, minkä lisäksi myös maaliero on vakuuttava. Joukkueen maaliero on selvästi yli kolmensadan verran plussan puolella.

Lähes yhtä selvältä tilanne näyttää sarjan peräpäässä. Selvänä peränpitäjänä toimii täksi kaudeksi sarjaan noussut Kotkan Eagles, joka ei ole kyennyt yhteenkään voittoon. Samalla maaliero on noin neljänsadan pisteen verran miinuksen puolella. Tilanne ei kuitenkaan ole täysin toivoton, sillä myöskään kaudeksi 2021 pääsarjaan noussut Lohjan Crusaders ei ole kyennyt kuin yksittäiseen voittoon.

Tiukkaa taistoa käydään myös pudotuspelipaikoista. Tällä hetkellä sarjan neljänneltä sijalta löytyy tiukasti pudotuspeleissä kiinni oleva Roosters, mutta kaukana perässä ei hengitä viime kauden pronssijoukkue Porvoon Butchers. Pudotuspelipaikoista saatetaan hyvinkin taistella aivan viimeisille kierroksille saakka.

Amerikkalaisen jalkapallon pelaajia Amerikkalaisen jalkapallon pelaajia

Kauden yllättäjät

Suuryllätyksiä ei kaudella 2022 olla Vaahteraliigassa nähty, vaan sarjatilanne näyttää varsinkin kärjessä sekä häntäpäässä juuri siltä, kuin ennen kautta saattoikin odottaa. Steelers on ollut jopa poikkeuksellisen ylivoimainen, kun taas vasta sarjaan nousseelta Kotkan Eaglesilta juuri kukaan tuskin viitsi odottaakaan mitään. Yksi voitto olisi kotkalaisille kaudesta jo huippusuoritus.

Yllättäjiä voidaan hakea sarjan toiselta ja kolmannelta sijalta, sillä sekä Seinäjoen Crocodiles että Helsingin Wolverines ovat esiintyneet kauden aikana pirteästi. Ero viime kauteen on huima, sillä pudotuspelien ulkopuolelle viime kaudella jäänyt Wolverines on onnistunut jo sarjan tässä vaiheessa keräämään peräti kaksi kertaa enemmän voittoja kuin koko viime kaudella yhteensä. Crocodiles taas pyrkii edelleen haastamaan tosissaan runkosarjan voitosta. Viime kaudella Crocodiles joutui tyytymään neljään voittoon ja neljään tappioon, minkä jälkeen joukkue lähti lauluun Steelersiä vastaan välierissä.

Tällä kaudella sekä Wolverines että Crocodiles saattavat hyvinkin molemmat löytyä mitaleilta. Mitalit eivät suinkaan olisi joukkueilla ensimmäisiä, sillä molemmat joukkueet ovat kyenneet historiansa aikana paitsi useisiin mitaleihin, myös yksittäiseen mestaruuteen. Mestaruuspokaali kantaa tunnetusti Vaahteramaljan nimeä.

Vaahteramalja XLIII-loppuottelu 10.9.

Kun pokaali tunnetaan Vaahteramaljan nimellä, kantaa myös mestaruusottelu amerikkalaisessa hengessä Vaahteramaljan nimeä. Roomalaisilla numeroilla nimetty mestaruusottelu on vuorossaan jo peräti neljäskymmeneskolmas, vaikka varsinaista Vaahteraliigaa onkin pelattu kauden verran vähemmän. Vuonna 1979 kilpailtu epävirallinen Syys-Cup lasketaan kuitenkin tätä nykyä ensimmäiseksi Vaahteramaljaksi.

Vaikka vuosikymmenten ajan tapahtuma käytiin vailla poikkeuksia pääkaupunkiseudulla, on vuoden 2022 Vaahteramalja jo neljäs peräkkäinen kerta, kun finaaliottelu kamppaillaan muualla Suomessa. Tampereen ja Lahden jälkeen vuorossa on Kuopio, jossa on aistittu kahden peräkkäisen mestaruuden jälkeen jopa orastavaa amerikkalaisen jalkapallon buumia. Jos Steelersin vire säilyy nykyisellä tasolla, saatetaan Kuopiossa juhlia kotistadionilla jo kolmatta peräkkäistä mestaruutta. Vuonna 2022 mestaruudesta tullaan pelaamaan 10. syyskuuta.

Tapahtumaa aiotaan jatkossakin kierrättää ympäri Suomea. Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto pyrkii kuluvan vuoden aikana tekemään päätöksen myös vuosien 2023 ja 2024 finaalikaupungeista.