Hiihto – talviolympialaisten yhteislähdöt

Hiihtäjiä Hiihtäjiä

Hiihto on luistanut suomalaisilla vuoden 2022 talviolympialaisissa enemmän kuin hyvin. Ensimmäinen kultamitali on jo kaapissa, kun vuorossa ovat kisat huipentavat miesten 50 km yhteislähtö sekä naisten 30 km yhteislähtö. Kuinka suomalaiset tulevat pärjäämään?

Hiihto vedonlyöntikohteena olympialaisissa:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Hiihtokisat huipentuvat talviolympialaisissa

Talviolympialaisten hiihtolajit ovat sujuneet suomalaisilta vähintäänkin kohtuullisissa merkeissä, sillä Suomi tulee maastohiihdon mitalitaulukossa tällä hetkellä jo kolmantena. Edelle yltävät ainoastaan Norja sekä Venäjän olympiaurheilijat, jotka molemmat ovat onnistuneet haalimaan kolme kultamitalia.

Suomen mitalisaldona on tällä hetkellä yksi kulta, yksi hopea ja kaksi pronssia, millä noustaan esimerkiksi Ruotsin edelle. Suomalaisen menestyksen takuumiehenä on tietenkin näissäkin kisoissa toiminut Iivo Niskanen, joka on napannut talteen jo kaksi mitalia.

15 kilometrin perinteisen väliaikalähtö päättyi odotetusti Niskasen kultajuhliin, sillä Venäjän olympiaurheilijoiden Alexander Bolshunov jäi suomalaisesta reilusti yli 20 sekuntia. Niskaselle mitali oli jo näiden olympialaisten toinen, sillä Niskanen aloitti kisat nappaamalla pronssia 30 kilometrin skiathlonilta. Olympiakulta oli Niskaselle jo yhteensä kolmas – kaikki eri tapahtumista.

Iivo Niskanen ei ollut perheen ainoa menestyjä, sillä naisten puolella hänen siskonsa Kerttu Niskanen nousi myös 10 kilometrin perinteisellä palkintopallille. Rankka taistelu Norjan These Johaugia vastaan päättyi lopulta katkerasti hopeamitaliin vaivaisella neljän kymmenyksen erolla. 10 kilometrin perinteisen palkintopallille nousi lopulta myös toinen suomalainen, sillä Krista Pärmäkoski nappasi samalta matkalta pronssia.

Kerttu Niskaselle kyseessä oli uran kolmas olympiamitali, Pärmäkoskelle jo viides. Olympiakultaa ei kumpikaan kuitenkaan vielä ole kyennyt voittamaan.

Kisojen menestynein hiihtäjä on tähän mennessä Venäjän olympiaurheilijoiden Alexander Bolshunov, joka voitti kultaa sekä 30 kilometrin skiathlonilla että miesten viestistä, minkä lisäksi Bolshunov nousi hopealle 15 kilometrin perinteisellä. Naisten puolella menestynein urheilija on kultaa sekä 10 kilometrin perinteisellä että 15 kilometrin skiathlonilla napannut Norjan Thesere Johaug.

Hiihtäjiä Hiihtäjiä

19.2. Miesten 50 km yhteislähtö

Lauantaina 19.2. kello kahdeksalta aamulla starttaava miesten 50 km yhteislähtö on kiistatta yksi talviolympialaisten kohokohdista. Monilla suomalaisilla on taatusti mielessä vuoden 2018 olympialaisten yhteislähtö, joka päättyi kiivaaseen kamppailuun Suomen Iivo Niskasen ja Venäjän Alexander Bolshunovin välillä. Mikä parasta, taisto päättyi tietenkin Iivo Niskasen olympiakultaan.

Näissäkin kisoissa Niskanen ja Bolshunov ovat olleet huippuvireessä, mutta samankaltaista kamppailua tuskin tullaan näkemään. Iivo Niskanen on näissä kisoissa panostanut ensisijaisesti lyhyemmille matkoille, eikä suomalainen kuulu 50 kilometrin kisan suurimpiin suosikkeihin, vaikka hallitseva voittaja onkin kyseessä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö mitali tai jopa voitto olisi Niskaselle mahdollisuuksien rajoissa tänäkin vuonna. Vapaa hiihtotyyli perinteisen sijaan vaikuttaa kuitenkin merkittävästi Niskasen menestymismahdollisuuksiin.

Suurimpana suosikkina matkalle lähtee Norjan Simen Hegstad Krüger, joka ei ole vielä onnistunut nappaamaan mitalia näissä kisoissa. Edelliskisoissa kaksi kultamitalia napanneelta norjalaiselta puuttuu vielä mitali 50 kilometrin kisasta. Toiseksi suurimpana suosikkina kisaan lähtee jälleen kerran Venäjän olympiaurheilijoiden Alexander Bolshunov, joka on napannut näistä kisoista jo kaksi olympiakultaa. Vuoden 2018 kisojen 50 kilometrillä Bolshunov joutui tyytymään harmittavaan kakkossijaan.

Kärkikamppailuun nostetaan alustavissa spekulaatioissa myös Norjan Hans Christer Holund, Norjan Johannes Kläbo sekä Venäjän olympiaurheilijoiden Denis Spitsov.

20.2. Naisten 30 km yhteislähtö

Kisojen viimeisenä tapahtumana vuorossa on naisten 30 km yhteislähtö, joka on vuorossa sunnuntaina 20.2. puoli yhdeksältä eli heti miesten jääkiekkofinaalin jälkeen. Vuoden 2018 suomalaiset pääsivät maistamaan menestystä myös naisten puolella, sillä Krista Pärmäkoski hiihti kunniakkaasti toiseksi heti Norjan Marit Björgenin jälkeen. Kolmanneksi sijoittui tuolloin Ruotsin Stina Nilsson.

Suomen Kerttu Niskanen nousi kuudenneksi, kun taas Johanna Matintalo oli kahdeksastoista. Kahdenkymmenen joukkoon mahtui myös kahdenneksikymmenenneksi sijoittunut Aino-Kaisa Saarinen.

Näihin kisoihin ei olympiauransa lopettanut Björgen osallistu, joten naisten 30 kilometrillä päästään juhlimaan uutta mestaria. Ylivoimaisena ennakkosuosikkina kisaan lähtee huippuvireessä oleva Norjan Therese Johaug, joka on ehtinyt nappaamaan kultaa jo 10 kilometriltä sekä 15 kilometriltä. Johaugille tuskin löytyy voittajaa, mutta lähimmiksi haastajiksi nostetaan ennakolta Yhdysvaltoja edustava Jessica Diggins sekä Ruotsin Ebbe Andersson.

Myös suomalaisilta odotetaan kuitenkin haastamista olympiamitaleista. Ykkösnimi on tietenkin edellisistä kisoista hopeaa samalta matkalta voittanut Krista Pärmäkoski, mutta yhtä hyvistä asetelmista kisat päättävälle matkalle lähtee Kerttu Niskanen, joka ehti näissä kisoissa nappaamaan hopeaa jo 10 kilometriltä. Suomalaisilta onkin lupa odottaa vahvaa haastamista mitaleista niin miesten kuin naistenkin kilpailussa.

Muistathan, että kaikki suomalaista ja kansainvälistä urheilua koskevat uutiset löytyvät poikkeuksetta kätevästi urheiluvedonlyönti.netin sivuilta.

Lue muutkin uutisemme: