BMW PGA Championship

Golfpallo ja maila Golfpallo ja maila

Golfin European Tourin kuumimpiin tapahtumiin lukeutuu kiistatta Englannissa käytävä BMW PGA Championship, joka toimii myös osana rahakasta Rolex Seriesiä. Mukana nähdään myös suomalaisväriä huippukunnossa olevan Kalle Samoojan muodossa.

BMW PGA Championship vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Golfin huiput Englannin nummilla

Golfin maailma on pullollaan arvostettuja ja rahakkaita turnauksia, joista hulppeimmat tavataan kisailla Yhdysvalloissa. Euroopan puolelta tuskin kuitenkaan löytyy suurempaa ja arvostetumpaa turnausta kuin BMW PGA Championship, joka on järjestetty jo vuodesta 1955 lähtien. Vuodesta 2007 lähtien samalla sponsorinimellä tunnettu turnaus on osa sekä European Touria että huomattavan rahakasta Rolex Seriesiä. Vuonna 2017 lanseerattu Rolex Series koostuu tätä nykyä viidestä European Tourin osakilpailusta, joiden palkintopotit ovat merkittävästi tavanomaista kookkaampia.

BMW PGA Championship kilpaillaan perinteikkäästi Englannin Surreyn Wentworth Clubilla, jossa tapahtuma on järjestetty poikkeuksetta jo vuodesta 1984 lähtien. European Tourin päämaja löytyy samasta osoitteesta, joten arvostettua BMW PGA Championshipia on hyvällä syyllä pidetty European Tourin kotikilpailuna. Tänä vuonna palkintopotti on peräti 8 miljoonaa dollaria, mutta voittajan ei tarvitse suinkaan tyytyä pelkkään riihikuivaan käteiseen. Tarjolla on myös peräti 8 000 ranking-pistettä sekä paikat seuraavaan US Openiin sekä kolmeen seuraavaan Open Championshipiin.

Turnauksen historian menestynein golfaaja on peräti neljästi voittanut Nick Aldo, joka nappasi mestaruutensa vuosien 1978 ja 1989 välillä. Ainoana kolmeen mestaruuteen taas on pystynyt Colin Montgomerie, joka nappasi mestaruudet vuosina 1998, 1999 sekä 2000. Hallitseva mestari on yhdysvaltalainen Billy Horschel, joka on tunnettu myös PGA Tourin puolelta.

Vaikka useimmat PGA Tourin pelaajat eivät juuri eurooppalaisista turnauksista välitä, on BMW PGA Championship poikkeus, joka kerää paikalle myös maailman ehdottomia huippupelaajia. Esimerkiksi pitkään lajin ehdottomiin huippuihin kuulunut Rory McIlroy nähdään jälleen paikalla. Ilroy on onnistunut voittamaan BMW PGA Championshipin kertaalleen vuonna 2014.

European Tour

Golfin European Tour on vuodesta 1972 lähtien kilpailtu golfkiertue, joka tällä hetkellä tunnetaan myös sponsorinimellä DP World Tour. European Touria pidetään yleisesti selvästi maailman toiseksi arvostetuimpana kiertueena heti PGA Tourin jälkeen. Perinteisesti European Touria on pidetty ponnahduslautana juuri PGA Touriin, mutta tänä päivänä monet PGA Tourin pelaajat ottavat osaa myös European Tourin rahakkaimpiin turnauksiin. Tällä hetkellä European Touria johtaakin Rory McIlroy, joka on menestynyt hyvin myös Euroopan turnauksissa. Kolmannelta sijalta taas löytyy Matt Fitzpatrick, joka voitti tällä kaudella arvostetun US Openin.

Mielenkiintoisesti neljä Yhdysvaltain major-turnausta luetaan osaksi myös European Touria. Tällä kaudella kiertueeseen kuuluu peräti 44 osakilpailua, jotka käydään vuoden aikana. Kausi 2022 alkoi jo vuoden 2021 marraskuussa, kun taas kausi päättyy vuoden 2022 marraskuussa kilpailtavaan DP World Tour Championshipiin. Peräti kymmenen miljoonan palkintopotin turnaus käydään tuttuun tapaan Dubaissa. Vaikka kyse onkin nimellisesti eurooppalaisesta kiertueesta, on European Tourin kilpailuja tänäkin vuonna käyty esimerkiksi Intiassa, Keniassa, Etelä-Afrikassa sekä Qatarissa.

European Tourin voittaja palkitaan Harry Vardon Trophylla, joka on jaettu vaihtelevin perustein. Vuoteen 2008 jakoperusteena toimi Order of Merit, mikä tarkoitti vuosikymmenten ajan eniten palkintorahoja tienannutta pelaajaa. Palkinnon pokkasi ennätykselliset kahdeksan kertaa Skotlannin Colin Montgomerie. Vuodesta 2009 lähtien pokaali on kuitenkin jaettu Race to Dubain perusteella. Tällä hetkellä Race to Dubai jaetaan kauden aikana eniten pisteitä keränneelle pelaajalle. Tämän palkinnon on kolmesti pokannut kotiin Rory McIlroy.

Golfturnaus Golfturnaus

Seuraa näitä viheriöiden sankareita

Keitä BMW PGA Championshipissa sitten kannattaa seurata? Golf on raaka laji, jossa pienetkin virheet saattavat viedä turnausvoiton hetkessä. Valtaisia ennakkosuosikkeja ei löydy, ja tälläkin kaudella yksittäisiä turnauksia ovat voittaneet lukuisat eri golfaajat myös pienemmistä maista. Muutama nimi kannattaa kuitenkin ehdottomasti painaa mieleen turnauksen alla.

Rory McIlroy

Suurimpana ennakkosuosikkina turnaukseen lähtee tänäkin vuonna European Touria johtava Rory McIlroy, joka on palkittu Harry Vardon Trophylla peräti kolmesti. 106 viikkoa maailmanlistan ykkössijalla viihtynyt pohjoisirlantilainen on kiistatta yksi viime vuosien parhaista golfaajista. PGA Championshipin, US Openin sekä The Open Championshipin voittanut McIlroy on tietenkin onnistunut kertaalleen voittamaan myös BMW PGA Championshipin. Tältä kaudelta European Tourin osakilpailujen voitot vielä puuttuvat, mutta PGA Tourilta voittoja on plakkarissa kaksi.

Matt Fitzpatrick

27-vuotias englantilainen Matt Fitzpatrick on tällä hetkellä yksi kiinnostavimmista nimistä golfin maailmassa. Tämän kauden European Tourin kolmossijalla majaileva Fitzpatrick nappasi vuoden 2022 US Openissa ensimmäisen PGA Tourin voittonsa yhdessä golfin maailman arvostetuimmista tapahtumista. BMW PGA Championshipin voittoja ei Fitzpatrickilta vielä löydy, mutta esimerkiksi DP World Tour Championshipin hän on onnistunut voittamaan jo kahdesti.

Kalle Samooja

Myös suomalaisväriä on mukana kiertueella. Suomalaisesta näkökulmasta turnauksen kiinnostavin osanottaja on kiistatta 34-vuotias suomalainen Kalle Samooja, joka on ollut tällä kaudella parhaimmillaan. Samooja nappasi kesäkuun alussa Saksassa käydyssä Porsche European Openissa uransa ensimmäisen voiton European Tourilla. Lähellä voitto oli jo vuonna 2019, jolloin Omega European Mastersin voitto jäi kiinni ainoastaan turnauksen viimeisestä putista. Samooja ei lukeudu suurimpien ennakkosuosikkien joukkoon, mutta golfin maailmassa kaikki on mahdollista.

Mistä seurata huippu golfia TV:stä?

Euroopan parhaan golfin seuraaminen onnistuu helposti myös Suomessa. DP World Tour kuuluu Viaplayn kattavaan urheilupakettiin, joten myös BMW PGA Championship näytetään suorana lähetyksenä. Viaplayn urheilupaketin avulla nautit myös Englannin Valioliigasta, Bundesliigasta, formuloista, UFC:stä, MLB:stä, UEFA Europa Conference Leaguesta sekä muusta ykkösluokan urheiluviihteestä. Myös laatusarjoja ja elokuvia sisältävä paketti kustantaa kuukaudessa 39,99 euroa.