F1 Belgian Grand Prix

Formula-auto ja logo Formula-auto ja logo

Vuoden 2022 formulakausi on edennyt jo neljänteentoista osakilpailuun. Elokuun 28. päivä on vuorossa legendaarinen Belgian Spa. Kykeneekö vuonna 2021 ensimmäisen voittonsa Belgiassa napannut Max Verstappen jälleen samaan?

F1 Belgian Grand Prix vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Legendaarinen Spa 26.-28.8

Formula 1 on edennyt kaudella 2022 jo neljänteentoista osakilpailuun, mikä tarkoittaa samalla sitä, että jäljellä on enää yhdeksän kilpailua. Elokuun 28. päivä on vuorossa F1 Belgian GP, jonka näyttämönä toimii tuttuun tapaan Spa-Francorchamps, joka suomalaisittain tunnetaan simppelisti Span nimellä.

F1 Belgian Grand Prix on yksi kauden kohokohdista, sillä jo lähes sadan vuoden ajan järjestetty kisa lukeutuu kerta toisensa jälkeen niin katsojien kuin kuljettajienkin suosikkien joukkoon. Ensimmäinen Belgian Grand Prix järjestettiin jo vuonna 1925 Span radalla, minkä jälkeen kisa on järjestetty säännöllisesti. Ensimmäistä kertaa Belgian kisa otettiin mukaan formuloiden ohjelmistoon vuonna 1950.

Vaikka Belgian Grand Prix on monelle suoranainen synonyymi Span kisalle, on kisa ehditty vuosien varrella ajamaan myös esimerkiksi Zolderin sekä Nivellesin radoilla. Vuodesta 1985 lähtien ratana on kuitenkin poikkeuksetta toiminut juuri Spa-Francorchamps, joka on tämän jälkeen kuulunut kahta poikkeusta lukuun ottamatta myös formuloiden ohjelmistoon.

Belgian Grand Prix’n historian menestynein kuski on luonnollisesti Michael Schumacher, joka nappasi vuosien 1992 ja 2002 välillä peräti kuusi voittoa. Viiteen voittoon on yltänyt myös legendaarinen Ayrton Senna. Paras suomalainen on neljällä voitolla Kimi Räikkönen, mihin on kyennyt aktiivikuskeista ainoastaan Lewis Hamilton, joka voitti viimeksi vuonna 2020.

Dominointiin ei Belgiassa olla kyetty, sillä viimeksi kaksi voittoa putkeen on napannut juuri Räikkönen, joka voitti kisan vuosina 2004, 2005 sekä 2007, kun vuonna 2006 Belgiassa ei ajettu. Sen jälkeen on ollut tiukempaa – viimeisen neljän vuoden aikana Spassa on nähty peräti neljä eri voittajaa. Hallitsevana mestarina kisaan lähtee Hollannin Max Verstappen, jolle vuoden 2021 voitto oli uran ensimmäinen Belgiassa.

Kauden tilanne

Formuloiden maailmassa mikään ei tietenkään ole koskaan varmaa, mutta tässä vaiheessa Red Bullin Max Verstappenia pidetään jo lähes varmana mestarina, vaikka kautta onkin jäljellä vielä yhdeksän osakilpailun verran. Huimassa vireessä ollut Verstappen on ehtinyt kirimään jo 80 pisteen kaulan kakkossijalla olevaan kuljettajaan. Kolmestatoista kisasta Verstappen on voittanut peräti kahdeksan. Viimeksi voitot tulivat sekä Ranskasta että Unkarista.

Vaaditaan ihmettä, jotta Ferrarin Charles Leclerc kykenee enää ohittamaan hollantilaista. Tilanne on Leclercille katkera, sillä monacolainen on päässyt lähtemään paalupaikalta peräti seitsemään kisaan, mutta näistä kaksi kisaa on lopulta päättynyt Leclercin voittoon. Yhteensä kauden aikana kolme voittoa napannut Leclerc on joutunut kolmesti keskeyttämään, eikä auton luotettavuus ole muutenkaan ollut parhaimmillaan. Jos paalupaikat alkavat viimein muuttumaan voitoiksi, saattaa Leclerc kuitenkin edelleen kyetä taistelemaan mestaruudesta.

Lähes samoissa pisteissä Leclercin kanssa on Red Bullin kakkoskuski Sergio Perez, joka hänkin on tasaisten kärkipään sijoitusten ohella onnistunut nappaamaan yhden osakilpailuvoiton. Hienoisena yllätyksenä sarjan neljänneltä paikalta löytyy Mercedeksen George Russell, joka on onnistunut hankkimaan kahdentoista pisteen kaulan tallikaveri Lewis Hamiltoniin. Ensimmäistä kauttaan Mercedeksellä ajavalta Russellilta olisi kova taidonnäyte päihittää välittömästi seitsenkertainen mestari samalla autolla.

Tallien välisessä taistossa ero on vieläkin selvempi kuin kuljettajien välillä. Red Bull on onnistunut ottamaan lähes sadan pisteen keulan kakkosena tulevaan Ferrariin. Myös Mercedes on vielä mukana taistossa – Mersu on vain 30 pistettä Ferraria perässä. Red Bullille valmistajien mestaruus olisi ensimmäinen sitten vuoden 2013. Mercedes taas on napannut peräti kahdeksan mestaruutta putkeen.

Formula-autoja Formula-autoja

Valtteri Bottaksen kausi

Suomalaisittain erityisessä valokeilassa on tietenkin Valtteri Bottas, joka siirtyi täksi kaudeksi Mercedekseltä Alfa Romeolle. Kausi käynnistyi vakuuttavalla tavalla, sillä Bottas onnistui ajamaan pisteille lähes poikkeuksetta – Emilia Romagnassa tuloksena oli peräti viides sija. Yhteensä Bottas on onnistunut keräämään maistuvat 46 pistettä, mikä riittää kuskien taulukossa yhdeksänteen sijaan. Taakse on jäänyt esimerkiksi kaksi maailmanmestaruutta voittanut Fernando Alonso sekä tallikaveri Zhou Guanyu, joka on pystynyt ainoastaan viiteen pisteeseen.

Viimeisissä kisoissa Bottaksen menestys on kuitenkin ollut kehnompaa. Isossa-Britanniassa Bottas joutui keskeyttämään, Itävallassa tuloksena oli 11. sija, Ranskassa suomalainen selviytyi vasta neljänneksitoista ja Unkarissa kisa päättyi jälleen keskeytykseen – Bottaksen lopputulokseksi kirjattiin kuitenkin 20. eli kisan viimeinen sija. Pisteitä ei ole tullut neljään kisaan, eikä menestys aika-ajoissakaan ole ollut huimaavaa. Unkarissa Bottas selviytyi kuitenkin aika-ajojen viimeiseen vaiheeseen ensimmäistä kertaa seitsemään kisaan, mikä saattaa hyvinkin olla lupaus paremmasta.

Löytyykö Spa:ssa yllättäjiä?

Belgian Grand Prix’hin lähdetään kauden aikana jo tutuiksi tulleista asetelmista. Max Verstappen on kiistatta suurin suosikki voittajaksi, mutta mahdollisuudet nähdään myös Ferrarin Charles Leclercillä, joka saattaa hyvinkin voittaa aika-ajot myös tällä kertaa. Pienet saumat voittoon annetaan myös muille Red Bullin, Ferrarin sekä Mercedeksen kuskeille, mutta kaikkea muuta voidaan hyvällä syyllä pitää jättiyllätyksenä.

Tähän mennessä kauden kaikki voitot on jaettu Red Bullin ja Ferrarin kesken, mutta viime kisoissa myös Mersun vauhti on ollut kohdillaan. Hamilton ja Russell sijoittuivat sekä Ranskassa että Unkarissa toiseksi ja kolmanneksi. Kykenisikö Hamilton tällä kertaa kauden ensimmäiseen voittoon?

Jo palkintopallille nousemista kolmen kärkitallin ulkopuolelta voidaan pitää suurena yllätyksenä, sillä tällä kaudella temppuun on pystytty ainoastaan kertaalleen. Emilia Romagnan kisassa kolmannelle sijalle onnistui nousemaan McLarenin Lando Norris. Suomen Valtteri Bottaksen kohdalla kuuden parhaan joukkoon nousemista taas voidaan pitää huippuluokan suorituksena. Siihen nastolalainen on tällä kaudella kyennyt kolmesti.