TOP5 urheilukirjat lomien ajalle

Kirjoja Kirjoja

Kun ulkona on kaksikymmentä astetta pakkasta, eikä mihinkään ole kiire, mikä olisi parempaa kuin kääriytyä viltin alle ja ottaa seuraksi kuppi lämmintä kahvia ja laadukas kirja. Toimituksemme listasi viisi parasta urheilukirjaa lomien ajalle. Mukaan mahtui niin tuoreempia kotimaisia uutuuksia kuin kansainvälisiä klassikoitakin.

Lyötkö mieluummin vetoa? Se kannattaa näillä sivustoilla:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

5. Fuck You Liivik

Siim Liivikin ja Aki Ollikaisen kirjoittama Fuck You Liivik on ollut urheilukirjojen saralla yksi vuoden kohauttavimmista teoksista. Kovaotteisena kiekkoilijana tunnettu Liivik on tunnettu provokatiivisesta ja ärhäkästä tyylistään, eikä kirjassakaan turhaan säästellä sanoja.

Virolainen käy avoimesti läpi väkivaltaista lapsuuttaan, maahanmuuttajataustaansa sekä nousuaan suomalaisen jääkiekkomaailman huipulle ja räppikeikoille. Märkä-Simonakin tunnetun Liivikin kirja on paitsi kattava kuvaus miehen urasta, myös samaan aikaan sekä hauska että koskettava teos. Monet suomalaiset arvostelut antoivat kirjalle täydet viisi tähteä.

Kuka?

Siim Liivik on vuonna 1988 Neuvostoliitossa syntynyt suomenvirolainen jääkiekkoilija. Enemmän jäähyminuuteista kuin pisteistä tunnettu voimahyökkääjä päätti kauden 2011 mestaruuteen HIFKin riveissä. Samana vuonna Siim Liivik tuli koko kansan tietoisuuteen esiintymällä JVG:n Häissä-kappaleella. Liivik lopetti kiekkouransa vuonna 2020 ja on toiminut tämän jälkeen C Moren juontajana.

4. Petra Olli – Painija

Mikko Kekäläisen kirjoittama Petra Olli – Painija on kiistatta yksi vuoden laadukkaimmista suomalaisista urheilukirjoista. Vuonna 2020 painin maailmanmestaruuden voittanut Olli päätti yllättäen lopettaa uransa vain 25-vuotiaana, kun hänestä odotettiin yhtä suurimmista mitalitoivoista tuleviin olympialaisiin.

Vaikka virallinen syy oli motivaation katoaminen, pureutuu Olli todellisiin syihin yllättävän päätöksen takana vasta kirjassaan. Luonnonlapsena ja suomalaisen sisun symbolina tunnettu Olli käy Painijassa avoimesti läpi masennustaan, ahdistustaan ja täydellistä romahtamistaan. Painija on rehellinen, raaka ja kirjoittajalleen terapeuttinenkin kokemus.

Kuka?

Vuonna 1994 syntynyt Petra Olli on kaikkien aikojen menestynein suomalainen naispainija ja ainoa virallisen rankinglistan ykkössijalle yltänyt suomalainen. Olli voitti EM-kultaa sekä 2016 että 2018, minkä lisäksi hän voitti maailmanmestaruuden 65-kiloisten painoluokassa vuonna 2018. Vain 25-vuotiaana uransa lopettanut Olli toimii nykyään oman Petra Olli Junior Teaminsa valmentajana.

3. Damned United

Jo vuonna 2006 ilmestynyt David Peacen osittain historiallinen romaani The Damned Utd ehti saada elokuvaversion jo vuonna 2009, mutta ensimmäistä suomennosta saatiin odottaa viime vuoteen saakka. Juha Ahokkaan suomentama Damned United – Tappion ja vihan päivät on erinomainen ja viihdyttävä kuvaus värikkään jalkapallomanageri Brian Cloughin vain 44 päivää kestäneestä pestistä hänen aiemmin avoimesti kritisoimansa Leedsin päävalmentajana.

Peace kuvaa 70-luvun brittiläistä jalkapalloa värikkäine ja vaarallisine persoonineen asiantuntevasti ja viihdyttävästi, joskin toisten mielestä jopa turhankin revittelevästi. Leedsin entinen keskikenttä Johhny Giles haastoi faktaa ja fiktiota yhdistävän kirjan tekijät onnistuneesti oikeuteen – The Timesin arvostelija taas kutsui Damned Unitedia todennäköisesti parhaaksi urheilusta koskaan kirjoitetuksi kirjaksi.

Kuka?

Vuonna 1935 syntynyt Brian Clough on 251 maalillaan yksi englantilaisen jalkapallon menestyneimmistä maalintekijöistä. Jo 29-vuotiaana uransa loukkaantumisiin lopettanut Clough siirtyi valmennusuralle ja nosti Derbyn ykkösdivarista pääsarjaan ja aina mestariksi saakka. Epäonnisen Leeds-pestin jälkeen Clough johdatti Nottingham Forestin kahteen peräkkäiseen Euroopan Cupin mestaruuteen. Vuonna 2004 menehtynyt Clough on yksi arvostetuimmista ja menestyneimmistä englantilaisista managereista.

Kirjoja Kirjoja

2. Andre Agassi

Andre Agassin alun perin nimellä Open julkaistu hittikirja tunnetaan Suomessa yksinkertaisesti nimellä Andre Agassi. Vuonna 2009 julkaistu kirja on yksi suosituimmista sekä arvostetuimmista urheilijoiden omaelämäkerroista. Kriitikoiden ylistämä tennistähden tarina kohosi myös New York Timesin myydyimpien listojen kärkipaikalle.

Agassin kirja on kertomus uskomattoman lahjakkaasta tennistähdestä, joka vihasi tennistä, jonka nuoruus jäi elämättä ja joka muistetaan edelleen omalaatuisena tuittupäänä sekä tenniskenttien nuorena kapinallisena. Agassi käy kirjan alkuperäisen nimen mukaisesti avoimesti läpi itsetuhoisuuttaan, ihmissuhdeongelmiaan ja kasvuaan ihmisenä. New York Timesin kriitikko kutsuikin teosta pelkän urheilumuistelman ohella aidoksi kasvukertomukseksi, joka yhdistelee sielukkuutta ja tummaa huumoria. Kirjan on haamukirjoittanut J.R. Moehringer ja suomentanut Pekka Tuomisto.

Kuka?

Vuonna 1970 Las Vegasissa syntynyt Andre Agassi on yksi aikansa menestyneimmistä tenniksen pelaajista. Yhteensä kahdeksan Grand Slam -turnausta voittanut Agassi on historian ensimmäinen pelaaja, joka on onnistunut voittamaan urallaan kaikki neljä Grand Slam -turnausta sekä olympiakultaa. Agassi lopetti ammattilaisuransa loukkaantumisiin vuonna 2006 ja on sen jälkeen valmentanut esimerkiksi Novak Djokovicia.

1. Maradona

Jimmy Burnsin Maradona on kaikkea muuta kuin urheilijoiden elämäkerrat yleensä. Alun perin nimellä The Hand of God julkaistu kirja on syväluotaava ja tutkiva katsaus paitsi Maradonan elämään, myös jalkapallon maailman varjopuoliin. Maradona itse piti teosta suorastaan solvaavana, mutta lukijalle välittyy ensisijaisesti realistinen sekä kunnioittava kuva Maradonan urasta sekä sen kulkuun vaikuttavista tekijöistä.

Burnsin kirja on poikkeuksellisen laaja kuvaus, joka sisältää haastatteluja niin Maradonan kohdanneilta pelaajilta, valmentajilta, lääkäreiltä kuin muiltakin taustavaikuttajilta. Kirja innoitti myös vuonna 2019 julkaistua dokumenttia Maradonasta. Palkittu dokumentti jää kuitenkin Burnsin kirjaan verrattuna tuntumaan nopealta pintaraapaisulta jalkapallon historian kiinnostavimpaan ja tunteita herättävimpään uraan.

Ensimmäinen versio The Hand of Godista on julkaistu jo vuonna 1996, mutta Burns on päivittänyt kirjaansa säännöllisesti – viimeinen ja lopullinen katsaus uraan ja elämään saatiin vuonna 2021 julkaistussa uudessa painoksessa. Viimeisimmän suomennetun version on kääntänyt Juuso Arvassalo.

Kuka?

Vuonna 1960 syntynyt argentiinalainen Diego Maradona on kiistatta yksi kaikkien aikojen jalkapalloilijoista. Valtavista lahjoistaan ja henkilökohtaisen elämänsä ongelmistaan tunnettu Maradona johdatti Argentiinan maailmanmestaruuteen vuonna 1986, jolloin hän jäi historiaan sekä käsimaalillaan että vuosisadan maaliksi valitulla 60-metrisellä kuljetuksellaan. Napolin historian ensimmäiseen mestaruuteen johdattanut Maradona valittiin FIFAn palkintogaalassa myös vuosisadan jalkapalloilijaksi. Valmentajan uralle siirtynyt Maradona menehtyi vuonna 2020 kuudenkymmenen vuoden iässä.

Listamme kirjat on valittu yksinomaan toimituksellisen pohjan perusteella laatuun ja luettavuuteen perustuen. Emme toimi yhteistyössä yhdenkään kirjoittajan, teoksissa kuvatun henkilön tai julkaisijoiden kanssa.