Robert Helenius – suomalaisen nyrkkeilyn ykkösnimi

Robert Helenius Robert Helenius

38-vuotias Robert Helenius on kiistatta yksi kaikkien aikojen suurimmista suomalaisista nyrkkeilijöistä. Vuoden kiinnostavin nyrkkeilyottelu asettaa lokakuun 15. vastakkain Heleniuksen sekä Deontay Wilderin.

Robert Helenius vs. Wilder vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Henkilökuva: Robert Helenius

Viime vuosina Robert Helenius on hyvällä syyllä noussut yhdeksi nyrkkeilymaailman kohutuimmista nimistä. Helenius on ehtinyt nousemaan jopa WBA-liiton raskaan sarjan ykköshaastajaksi, mutta maailmanmestaruusottelu on tästä huolimatta jäänyt toteutumatta. Lokakuun 15. päivänä Helenius saa kuitenkin lopulta vastaansa uransa kovimman haasteen, kun vastaan asettuu New Yorkissa Deontay Wilder. Wilderia pidetään jopa yhtenä kaikkien aikojen parhaista raskaan sarjan nyrkkeilijöistä.

Robert Helenius syntyi vuonna 1984 Tukholmassa, ja häneltä löytyvät sekä Suomen että Ruotsin kansalaisuudet. Lyhyitä lajiliiton kanssa syntyneistä kiistoista johtuvia poikkeuksia lukuun ottamatta Helenius on kuitenkin edustanut urallaan aina Suomea. Nyrkkeily on kiinnostanut Heleniusta jo lapsesta lähtien. The Nordic Nightmare aloitti nyrkkeilyn isänsä opissa jo viiden vuoden ikäisenä.

Heleniusta on kuvailtu ulottuvaksi ja teknisesti taitavaksi nyrkkeilijäksi, jonka lyönneistä löytyy monipuolisuutta. Tätä nykyä Ahvenanmaalla asuva Helenius on otellut urallaan 34 ammattilaisottelua, joista Helenius on voittanut 31. Peräti 20 voitoista on tullut tyrmäyksellä.

Heleniuksesta on tehty sekä dokumenttielokuva Pohjolan painajainen että vuonna 2021 ilmestynyt kirja Tuhannen ja yhden iskun tarinat. Heleniuksella on kihlattunsa Sandran kanssa kolme lasta.

Amatööriura 2000-2009

Nuoruutensa Porvoossa asunut Helenius edusti uransa alussa Porvoon Nyrkkeilyseuraa, jonka riveissä amatööriura alkoi vuonna 1998. Amatööriuransa alkuvuosina Helenius ehti toimimaan sparraajana tuolloin huipulla olleelle Tony Halmeelle.

Toden teolla Heleniuksen amatööriura lähti lentoon vuonna 2000, jolloin hän voitti pronssia alle 17-vuotiaiden EM-kisoista. Kahtena seuraavana vuonna hän sijoittui hopealle superraskaan sarjan SM-kisoissa. Kultaa tuli lopulta vuonna 2003 sekä myös vuosina 2004 ja 2005. Ruotsin-mestaruuskisoissa Helenius taas sijoittui toiseksi vuonna 2004.

Uran todellisena läpimurtona voidaan pitää vuoden 2006 EM-kisoja, jotka käytiin Bulgarian Plovdivissa. Helenius eteni aina finaaliin saakka, mutta hävisi pisteillä Venäjän Islam Timurzieville, joka oli päihittänyt Heleniuksen myös vuoden 2001 nuorten EM-kisojen välierissä. EM-hopea oli kuitenkin kiistatta amatööriuran kovin saavutus.

EM-hopea vei tien Saksaan, jossa Helenius kilpaili nyrkkeilyn Bundesliigassa Hertha BSC:n riveissä. Jo tässä vaiheessa kuvioihin astui myös saksalainen ammattinyrkkeilytalli Sauerland, jonka kanssa Helenius solmi sopimuksen. Ammattilaisuran oli tarkoitus alkaa vuoden 2008 olympialaisten jälkeen. Helenius putosi kuitenkin jo olympiakarsinnoissa, mikä johti ammattilaisuran alkamiseen aiottua aikaisemmin.

Heleniuksen amatööriura koostui lopulta 144 ottelusta, joista hän voitti 105. Voitoista 51 syntyi tyrmäyksellä. Tappioita taas kertyi 38 kappaletta, minkä lisäksi yksi otteluista päätyi ratkaisemattomaan.

Amatööristä ammattilaiseksi

Robert Heleniuksen ammattilaisura alkoi lopulta Sauerlandin riveissä vuoden 2008 keväällä. 24-vuotias Helenius nappasi ensimmäisessä ammattilaisottelussaan tyrmäysvoiton heti ensimmäisessä erässä saksalaisesta Gene Pukallista. Uran alkuvuodet olivat yhtä näytöstä. Heti ensimmäisen vuoden sisällä Helenius nappasi seitsemän voittoa, ja vuonna 2010 valmentaja Ulli Wegner julisti, että Helenius tulee nappaamaan maailmanmestaruuden vuoden sisällä.

Vaikka maailmanmestaruutta ei vielä tullutkaan, titteleitä kertyi. Vuosina 2010 ja 2011 Helenius voitti Euroopan unionin mestaruuden, WBO:n Intercontinental-mestaruuden sekä WBA:n Intercontinental-mestaruuden peräkkäisillä tyrmäysvoitoilla. Euroopan nyrkkeilyliiton mestaruuden Helenius taas lunasti merkittävällä pistevoitolla Dereck Chisorasta. Tässä vaiheessa Helenius oli tyrmännyt jo kolme raskaan sarjan entistä maailmanmestaria: Lamon Brewsterin, Samuel Peterin sekä Siarhei Liakhovichin.

Vuonna 2013 eteen tulivat kuitenkin ensimmäiset vakavat ongelmat. Helenius ajautui riitoihin sopimuksestaan Sauerlandin kanssa, ja pyrki päättämään sopimuksensa yksipuolisesti. Tallille tämä ei kelvannut. Sopimusriitojen vuoksi Helenius oli ottelematta peräti kahden vuoden ajan, ennen kuin hän pääsi irti Sauerlandin sopimuksestaan vuonna 2015. Lopullisesti sopimusriidat saatiin sovittua vasta vuonna 2016.

Ura oli jo kokonaan katkolla, kun Helenius päätyi muuttamaan Ahvenanmaalle ja valitsemaan valmentajakseen Johan Lindströmin. Niin harjoittelu kuin ruokavaliokin laitettiin täysin uuteen uskoon – tätä nykyä Helenius syö kilon lihaa päivässä. Ratkaisu herätti runsaasti kritiikkiä, ja Helenius kohtasi ammattiurallaan ensimmäisen tappion vuonna 2016. Kun vuonna 2019 Gerald Washington aiheutti tyrmäyksellä Heleniukselle jo kolmannen tappion, piti moni Heleniusta jo menetettynä lupauksena. Helenius itse kuitenkin pitää Lindströmin oppeja merkityksellisinä siinä, että hän kykeni vielä nousemaan takaisin huipulle.

Robert Helenius Robert Helenius

Helenius vs Kownacki I & II

Washingtonia vastaan kärsityn tappion jälkeen Heleniuksen ura sai jo koomisia piirteitä, kun vastaan asettui virolaisessa jumppasalissa enemmän taksikuskilta kuin nyrkkeilijältä näyttävä Mateus Roberto Osorio, jonka Helenius tyrmäsi toisessa erässä. Tämä tiesi Heleniukselle kuitenkin jälleen uutta mahdollisuutta, kun vastaan asetettiin kovaa nousua huipulle tehnyt Puolan Adam Kownacki, joka ei ollut urallaan hävinnyt vielä otteluakaan.

Moni piti ottelua itsestään selvänä Kownackin voittona. Kownackia kaavailtiin jo mestaruusotteluun, ja vuoden 2020 maaliskuussa New Yorkissa käydyssä ottelussa olikin panoksena WBA-liiton ykköshaastajuus sekä WBA Gold -mestaruus. Helenius shokeerasi kuitenkin nyrkkeilymaailmaa. Kownacki putosi jo neljännessä erässä, ja Helenius kruunattiin voittajaksi.

Luvattu mestaruusottelu jäi kuitenkin toteutumatta. Helenius kohtasi puolitoista vuotta myöhemmin käydyssä revanssissa jälleen Adam Kownackin. Las Vegasissa käydyssä uusintaottelussa tulos ei kuitenkaan muuttunut. Tällä kertaa Helenius tyrmäsi puolalaisen kuudennessa erässä ja nosti itsensä toden teolla spekulaatioihin mestaruusottelusta. WBA:n liiton listoilla Helenius on tällä hetkellä kakkossijoitettu, kun taas WBC:n listoilla hän on kymmenentenä. Seuraavaa ottelua voi hyvällä syyllä kutsua uran suurimmaksi.

Wilder vs Helenius

Robert Heleniuksen kohdalla on jo pitkään spekuloitu rahakkaalla suurottelulla. Nyt spekulaatioista on tullut lopulta totta, sillä kaksi peräkkäistä tyrmäysvoittoa Kownackista veivät Heleniuksen lopultakin todelliseen suurotteluun, sillä seuraavaksi vastaan asettuu jopa maailman parhaaksi raskaan sarjan nyrkkeilijäksi julistettu Deontay Wilder. Wilder vs. Helenius otellaan 15. lokakuuta New Yorkin Barclays Centerissä.

Bronze Bomberina tunnettu olympiapronssimitalisti Wilder on ollut urallaan uskomattoman vahva. WBC:n mestaruutta puolen vuosikymmenen ajan hallinnut Wilder on otellut urallaan 45 ottelua, joista hän on voittanut 42. Peräti 41 voitoista on tullut tyrmäyksellä. Sekä yksittäinen tasapeli että kaksi häviötä tulivat Tyson Furya vastaan.

Wilder hävisi Furylle sekä 2020 että 2021, joten ottelua Heleniusta vastaan pidetään todellisena paluuotteluna. Wilder pyrkiikin nappaamaan Heleniuksesta ensimmäisen voittonsa sitten vuoden 2019, jolloin Luis Ortiz kaatui mestaruusottelussa seitsemännessä erässä.

Helenius ja Wilder eivät ole täysin tuntemattomia toisilleen, sillä Helenius on jo aikaisemmin sparrannut juuri Wilderin kanssa. Ennakkoasetelma otteluun on selvä, sillä Helenius lähtee otteluun valtaisana altavastaajana. Wilderin tyrmäysvoittoa pidetään selvästi todennäköisimpänä lopputuloksena, mutta myöskään Helenius ei ole täysin vailla mahdollisuuksia. Heleniukselta löytyy todistetusti tyrmäysvoimaa, ja neljä viimeistä voittoa ovatkin tulleet juuri tyrmäyksellä. Ottelut Furya vastaan taas todistivat, että Wilderinkaan leuka ei ole tehty teräksestä. Fury tyrmäsi Wilderin ensin seitsemännessä erässä ja tämän jälkeen yhdennessätoista erässä.

Jos Helenius onnistuu nappaamaan voiton, saattaa vastaan tämä jälkeen hyvinkin asettua WBA:n, WBO:n, IBF:n ja IBOn mestaruuksia hallussaan pitävä Oleksandr Usyk.