Kuninkuusravit

Hevosia Hevosia

Ravifestari kerää viikonlopun aikana suuren yleisön jännittämään suosikkiensa puolesta radan varteen sekä tapaamaan ystäviään hyvän tunnelman vallitessa. Kuninkuusraviviikonloppu koostuu koko kansan jännittävästä hevoselämyksestä, hyvästä ruuasta ja juomasta sekä railakkaasta yhdessäolosta.

Kuninkuusravit vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Kuninkuusravit ovat täällä taas

Vuosittaiset Kuninkuusravit ovat Suomessa kiistatta raviurheilun ykköstapahtuma. Todelliset ravifestarit kisaillaan tänä vuonna Forssassa heinäkuun lopulla. Kolmepäiväinen tapahtuma starttaa 29. heinäkuuta, kun taas ravikuninkaalliset päästään seppelöimään 31. heinäkuuta.

Kuninkuusravit ovat jo vuodesta 1924 lähtien järjestetty ravimaailman ykköstapahtuma, jossa kilpailevat niin suomenhevosorit kuin -tammatkin. Kilpailussa päästään kruunaamaan sekä ravikuningas että ravikuningatar, kun taas ruunat palkitaan omassa Ruunaruhtinuus-tapahtumassa.

Kuninkuusravit ovat jo perinteikäs tapahtuma, joka kilpaillaan tänäkin vuonna tuttuun tapaan. Useamman päivän aikana ajetaan kolme eri matkaa, jotka ovat 2 100 m, 1 609 m sekä 3 100 m. Ensimmäisenä päivänä vuorossa on 2 100 metrin matka, toisena päivänä kilpaillaan maililla ja päätösmatkana toimii tapahtuman huipentava 3 100 metrin kilpailu, jonka päätteeksi voittajahevoset ovat selvillä. Palkinnot jaetaan kokonaiskilpailun perusteella, joten voittajan ei välttämättä ole tarvinnut voittaa yhtäkään kisaa.

Vaikka Kuninkuusravit järjestettiin aluksi vuosittain Lahdessa, on paikkaa vaihdeltu jo 30-luvulta lähtien. Vuonna 2022 vuorossa on Forssa, jossa kisaillaan Pilvenmäen raviradalla. Tämän jälkeen vuorossa taas ovat Kouvola, Jyväskylä sekä Oulu.

Kuninkuusravien historiaa

Kuninkuusraveja voidaan hyvällä syyllä pitää suorastaan legendaarisena tapahtumana, sillä parhaimmillaan yli 60 000 katsojaa paikan päälle kerännyt ravifestivaali on järjestetty vuodesta 1924 lähtien. Seitsemän ensimmäistä tapahtumaa järjestettiin Lahden vanhalla raviradalla, mutta sittemmin Kuninkuusravit on järjestetty vuosittain vaihtelevalla raviradalla. Viime vuosina on kilpailut Lahden ohella esimerkiksi Seinäjoella, Rovaniemellä, Turussa sekä Joensuussa, kun taas vuonna 2022 vuorossa on Forssa. Kaikkien hevosmiesten tuntema Vermo on toiminut Kuninkuusravien ratana ainoastaan kahdesti – sekä 1992 että 2017.

Tapahtuman järjestää Suomen Hippos ry, joka järjestää Kuninkuusravit yhteistyössä luvan kilpailuihin saaneiden jäsenseurojen kanssa. Tapahtumalla on jo pitkät juuret, sillä Kuninkuusravit ovat käytännössä suoraa jatkoa Suurelle orikilpailulle, joka järjestettiin ensimmäistä kertaa jo vuonna 1884. Tapahtuma lakkautettiin vuonna 1923, minkä jälkeen heti seuraavana vuonna järjestettiin ensimmäiset Kuninkuusravit. Ensimmäiset Kuninkuusajojen nimellä tunnetut ravit oli kuitenkin ehditty järjestää jo Tampereella vuonna 1913.

Aina vuoteen 1948 saakka orit ja tammat kilpailivat Kuninkuusraveissa samassa sarjassa, mikä tarkoitti samalla sitä, että tammakin saatettiin kruunata ravikuninkaaksi. Vuonna 1948 tammat ja orit sijoitettiin erillisiin sarjoihin, mutta tamma saatettiin edelleen kruunata paremmalla kokonaisajalla myös ravikuninkaaksi. Vuodesta 1956 käytössä on ollut kaksi eri sarjaa sekä erilliset ravikuninkaat ja ravikuningattaret. Tänä päivänä myös kuningatarkilpailu nauttii ravipiireissä suurta arvostusta, eikä sarjojen arvostuksella ole juurikaan eroa – molemmat mestaruudet ovat kovaa valuuttaa.

Kun amerikkalaisissa hevoskilpailussa samat hevoset saavat kisailla vain yhtenä vuotena, ovat Kuninkuusravit toista maata. Parhaimmillaan sama hevonen on saattanut napata voiton peräti viidesti putkeen. Näin teki viimeksi Viesker vuosien 1996 ja 2000 välillä. Viiteen ravikuninkuuteen ovat pystyneet myös Vieteri sekä Vekseli. Neljään voittoon ovat kyenneet myös Ero-Lohko, Patrik sekä tamma Tomu. Mielenkiintoisesti Suhina kruunattiin kolmesti ravikuningattareksi sekä kertaalleen ravikuninkaaksi. Tammojen puolella neljään voittoon on kyennyt myös 80-luvulla dominoinut Valomerkki.

Tammojen puolella neljä edellistä vuotta on tuonut neljä uutta voittajaa, kun taas orien puolella Evartti on onnistunut nappaamaan kaksi edellistä mestaruutta. Ravikuninkuuteen ei vaadita yksittäisten kilpailujen voittoja, vaan ratkaisevaa on ainoastaan kokonaistulos. Esimerkiksi vuonna 2012 Erikasson nappasi ravikuninkuuden sijoittumalla ensimmäisessä kilpailussa toiseksi ja kahdessa muussa kolmanneksi.

Kavioliiga 2022

Raveja järjestetään Suomessa luonnollisesti ympäri vuoden. Tätä nykyä raviurheilun ykkössarjana toimii vuonna 2019 lanseerattu Kavioliiga, joka on jälleen muokattu uuteen muotoon. Kavioliigassa ravataan ympäri vuoden jokaisena lauantaina – ainoan poikkeuksen muodostavat pyhäpäivät. Vuonna 2022 kausi koostuu peräti 52 Kavioliigan startista, jotka ajetaan 21 eri paikkakunnalla ympäri Suomen.

Kavioliigassa jokainen Toto75-kohdelähdössä mukana oleva voitto kerryttää pisteitä hevosille, ohjastajille, valmentajille, omistajille, kasvattajille sekä hoitajille. Selvää lienee, että kauden päätyttyä parhaiten pistepörssissä pärjänneet palkitaan. Kaikki hevoset eivät suinkaan kilpaile samassa sarjassa, vaan sekä lämminverisille että kylmäverisille hevosille on omat pistepörssit.

Katsojia palvelevat käytännössä kaiken mahdollisen näyttävä Veikkauksen TotoTV, minkä lisäksi päätapahtumat nähdään myös MTV:n ja Nelosen palveluissa. Hevosmiehiä ja heppatyttöjä palvelee myös kätevä Mobiiliheppa, josta löydät esimerkiksi tulevat ravikilpailut, lähtölistat, tulokset sekä kisailevat hevoset.

Viime vuonna modernin Kavioliigan ensimmäisiksi voittajiksi kruunattiin Pyörylän Paroni sekä Grainfield Aiden, kun taas parhaana valmentajana palkittiin Markku Nieminen, hoitajana Kristiina Kivistö, kasvattajana Joni Koivula, ohjastajana Ari Moilanen ja omistajina Eeva Johansson sekä Leo Mönttinen.

Tällä hetkellä lämminveristen pistepörssin kärjestä löytyy Deangelo, kun taas kylmäveristen puolella parhaiten on pärjännyt Core. Taisto molemmissa sarjoissa jatkuu kuitenkin tasaisena. Kavioliigan ajoista ja Kuninkuusraveista pääset tietenkin lyömään vetoa parhailla kertoimilla myös kansainvälisillä vedonlyöntisivustoilla.