F1 – Kanadan GP

Formula-autoja Formula-autoja

F1 on ollut tällä kaudella kiinnostavampaa seurattavaa kuin aikoihin. Mersun menestysvuodet ovat takana, kun tänä vuonna Formula 1 on Ferrarin ja Red Bullin välistä taistoa. Myös Kanadassa Max Verstappen ja Charles Leclerc tulevat olemaan vahvoilla.

F1 vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Kanadan GP 17. – 19.6

Jo vuodesta 1961 ajettu Kanadan GP kuuluu formuloiden todellisten klassikoiden joukkoon. Vuodesta 1967 lähtien formuloiden osana toiminut GP on vuodesta 2002 lähtien ajettu juuri formuloita varten rakennetulla Montrealin Circuit Gilles Villeneuvella. Rata tunnetaan luonnosta ja eläimistöstä. Vaikka viikkoja ennen kisaa järjestävät pyrkivät kuljettamaan eläimistöä radan lähettyviltä parempaan ympäristöön, ovat metsämurmelit useasti päätyneet häiriköimään radalle. Viimeksi vuonna 2018 murmeli päätyi Romain Grosjeanin uhriksi.

Perinteisesti Kanadan GP on ollut Ferrarin ja McLarenin taistoa. Ferrari on onnistunut nappaamaan kisassa ennätykselliset 14 voittoa, kun taas McLaren on kyennyt voittoon 13 kertaa. Menestyneimmän kuljettajan tittelin jakavat Michael Schumacher ja Lewis Hamilton seitsemällä voitolla.

Tällä kaudella Hamilton ei kuitenkaan enää lukeudu voittajasuosikkien joukkoon, eikä Mercedes ole enää entisensä, vaan tätä nykyä formuloissa puhaltavat täysin uudet tuulet. Jo totuttuun tapaan tähän 19. kesäkuuta käytävään kisaan suurimpana ennakkosuosikkina lähtee formuloiden hallitseva mestari Max Verstappen, joka on onnistunut voittamaan peräti neljä viimeisestä viidestä kisasta. Tallina toimii tietenkin Red Bull.

Lähin haastaja on Ferrarin Charles Leclerc, joka taistelee edelleen myös tämän vuoden mestaruudesta. Viime kisoissa monacolainen on kuitenkin kärsinyt jo suorastaan naurettavan huonosta tuurista. Vaikka Leclerc on lähtenyt neljään edelliseen kisaan paalupaikalta, ei hän ole kyennyt voittamaan kisoista ainuttakaan. Kahteen otteeseen auto on pettänyt alta ennen maalia.

Kauden sankarit

Kun kahdeksan osakilpailua on takana ja kaudesta on kilpailtu jo yli kolmasosa, on aika luoda katsaus kauden suurimpiin onnistujiin. Ylivoimainen ykkösnimi löytyy tietenkin myös tämän kauden pistetilaston kärjestä.

Max Verstappen

Edelliskauden mestaruuteen päättäneeltä Red Bullin Max Verstappenilta odotettiin ennen kautta paljon, mutta paljon on myös saatu. Kausi alkoi takkuillen, eikä nuori hollantilainen ole vieläkään kyennyt kuin yhteen paalupaikkaan, mutta tästä huolimatta Verstappen on voittanut kauden kahdeksasta kilpailusta viisi. Viidestä edellisestä osakilpailusta peräti neljä on päättynyt Verstappenin voittoihin.

Charles Leclerc

Ferrarin auto on tällä kaudella jopa ylittänyt odotukset, ja italialaistallilla on jälleen mahdollisuus jopa talimestaruudesta haastamiseen. Kiistaton ykköskuski ja tämän hetken toiseksi suurin mestarisuosikki on erityisesti aika-ajoissa loistanut Charles Leclerc, joka on päätynyt paalulle jo kuuteen otteeseen. Voittoon Leclerc on kuitenkin pystynyt vain kahdesti – kolmessa edellisessä kisassa auto on pettänyt alta peräti kahteen otteeseen.

Sergio Perez

Vaikka Red Bullin Max Verstappen onkin kerännyt ymmärrettävästi suurimman huomion, on myös tallin Sergio Perez esiintynyt tällä kaudella vakuuttavasti. Saudi-Arabiassa Perez kykeni uransa ensimmäiseen paalupaikkaan, kun taas Monacossa tuli uran kolmas voitto. Mainiosti ajanut Perez on tällä kaudella sijoittunut kahden parhaan joukkoon jo viiteen otteeseen, millä noustaan myös pisteissä sarjan toiselle sijalle.

George Russell

Valtteri Bottasin Mercedesin puikoissa korvannut George Russell on joutunut kovaan paikkaan. Mersu ei ole entisensä, eikä mestaruuteen ole saumoja, mutta tästä huolimassa nuori britti on osoittanut olevansa paikkansa arvoinen. Kauden jokaisessa kisassa viiden parhaan joukkoon sijoittunut Russell on noussut kolmesti myös palkintopallille. Pisteitä on kertynyt jo peräti 37 enemmän kuin Lewis Hamiltonilla.

Formula-auto Formula-auto

Valtteri Bottas hyvissä asemissa

Suomen Valtteri Bottas on kuitenkin pyrkinyt parhaansa mukaan osoittamaan, että Mercedes teki valinnassaan virheen. Erinomaisesti kerta toisensa jälkeen esiintynyt Bottas on ottanut autostaan kaiken mahdollisen irti. Vaikka Alfa Romeo ei ole kummoinen kiesi, on Bottas sijoittunut pisteille lähestulkoon kauden jokaisessa kisassa. Parhaimmillaan sijoitus oli Imolassa jo viides, eikä palkintopallille nousukaan olisi tällä kaudella mikään ihme.

Pisteitä Bottas on onnistunut napsimaan jo 40 kappaletta, millä noustaan pistetilastossa kahdeksannelle sijalle. Seitsemäs sija heti kolmen huipputallin kuskien takana on edelleen täysin mahdollinen. Jotain Bottaksen tasosta tällä kaudella kertoo se, että onnettomasti esiintynyt tallikaveri Zhou Guanyu ei ole onnistunut nappaamaan koko kauden aikana kuin yhden vaivaisen pisteen. Auton piikkiin ei Bottaksen tahtia siis kannata laittaa.

Mistä seurata F1-kisoja?

Formuloiden seuraaminen ei ole hetkeen ollut yhtä helppoa kuin tällä hetkellä, sillä kisojen seuraaminen onnistuu useasta eri lähteestä. Simppelein valinta on varsinaiset Suomen oikeudet omistava Viaplay, jonka kautta pääset seuraamaan kaikki kauden formulakisat suomenkielisellä selostuksella. Viaplayn palvelusta löydät myös esimerkiksi Valioliigan, NHL:n, UFC:n, Bundesliigan sekä reilusti muuta huipputason urheilua.

Tällä kaudella suomalaisilla katsojilla on ensimmäistä kertaa vaihtoehtona myös formuloiden oma palvelu F1 TV Pro, josta on muodostunut ammattimaisempien formulafanien vaihtoehto. Palvelusta löytyvät formulakisojen ja aika-ajojen ohella myös pienempien sarjojen kisat, dokumentteja, haastatteluita sekä runsaasti muuta formulaviihdettä. Mielenkiintoisena lisänä katsoja pystyy itse valitsemaan esimerkiksi kuvakulman useista erilaisista vaihtoehdoista. Ainoana pettymyksenä formuloiden palvelu ei sisällä suomenkielistä selostusta.