Alppihiihto – maailmancupin huipennus

Alppihiihtäjiä Alppihiihtäjiä

Kauden 2021–22 alppihiihdon maailmancup saapuu vääjäämättä kohti päätöstään. Kausi huipentuu erilliseen Ranskan Courchevelissa käytävään maailmancupin finaaliin, jossa kilpaillaan kaikissa neljässä oleellisimmassa muodossa sekä paripujottelussa.

Alppihiihto vedonlyöntikohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Alppihiihdon maailmancup huipentuu 16.-20.3.

Tämän kauden alppihiihdon maailmancup saa huipennuksensa 16. maaliskuuta alkaen Ranskan Courchevelissa, jossa kilpaillaan erillinen maailmancupin finaali. Viiden päivän ajan kestävä loppuhuipennus sisältää kilpailut kaikissa neljässä oleellisimmassa kilpailumuodossa, minkä lisäksi kilpaillaan myös kauden ainoa paripujottelu.

Jännittävä kausi käynnistyi jo 24. lokakuuta, minkä jälkeen kisoja on järjestetty säännöllisellä tahdilla lähes viikoittain. Yhteensä yksilökausi sisältää peräti 37 kisaa, joista neljä viimeistä ovat vuorossa Courchevelin maailmancupin finaalissa. Alppihiihto saa tällä kaudella arvoisensa loppuhuipennuksen, sillä erityisesti naisten puolella viimeisiin kilpailuihin lähdetään kinkkisistä asetelmista.

Maailmancupin loppuhuipennus starttaa 16.3. syöksylaskulla, joka on kilpailumuodoista kiistatta hurjin sekä jännittävin. Kauden päätyttyä jokaisessa kilpailumuodossa parhaiten pärjänneet palkitaan, mutta himoituin titteli on tietenkin maailmancupin kokonaisvoitto.

Super-G 17.3.

Torstaina 17.3. on vuorossa super-G, jota voidaan pitää syöksylaskun ja suurpujottelun välimuotona. Syöksylaskun tavoin kilpailulaskuja on vain yksi, mutta mutkia on enemmän eikä vauhti nouse aivan yhtä hurjaksi. Kyseessä on kuitenkin selvästi suurpujottelua vauhdikkaampi kilpailumuoto. Tällä kaudella super-G:ssä ovat pärjänneet parhaiten miehissä Aleksander Aamodt Kilde ja naisissa Federica Brignone.

Paripujottelu 18.3.

Yksi kauden kohokohdista on osana finaalia käytävä joukkuekilpailu, joka on vuorossa 18.3. ennen aivan kauden viimeisiä ja ratkaisevia kisoja. Joukkuekilpailun voittajat saavat tietenkin omat palkintonsa, minkä lisäksi kilpailu lasketaan myös osaksi maiden välistä kilpailua. Viime vuonna mestaruutta juhli vähemmän yllättäen Norja.

Suurpujottelu 19.2.

Kauden kaksi viimeistä kilpailua käydään tuttuun tapaan kahdessa osassa. Loppusijoituksen ratkaisee kahden laskun yhteisaika. Suurpujottelu on varsinaista pujottelua nopeampi sekä pidempi suoritus. Miesten puolella tähän mennessä parhaiten on pärjännyt myös kokonaiskilpailua johtava Sveitsin Marco Odermatt, kun taas naisten ykkönen on ollut Ruotsin Sara Hector.

Pujottelu 20.3.

Kauden varsinainen huipennus on sunnuntaina 20.3. vuorossa oleva kuninkuuslaji pujottelu. Ehdottomasti teknisin laskumuoto tunnetaan nopeasta kääntörytmistä sekä verrattain varsin lyhyestä matkasta. Miesten puolella kisaan lähtee ennakkosuosikkina Norjan Lucas Braathen, naisissa kauden kärkinimi taas on ollut selvästi Slovakian Petra Vlhova.

Laskettelurinne Laskettelurinne

Keitä seurata

Useissa muodoissa kilpailtavassa alppihiihdossa ennakkosuosikit vaihtelevat luonnollisesti kilpailun mukaan, eikä yhteenkään kilpailuun lähdetä identtisistä asetelmista. Kun kyse on maailmancupin kokonaistilanteesta, ovat askelmerkit kuitenkin selvillä, ennen kuin mäkiin lähdetään viimeistä kertaa tällä kaudella.

Miesten puolella mestaruudesta kilpaillaan enää teoriassa, sillä sen verran taputellulta alkaa Sveitsin Marco Odermattin mestaruus näyttämään. Jo edellisellä kaudella 24-vuotias sveitsiläinen sijoittui maailmancupissa toiseksi, mutta tällä kaudella aiemmin lähinnä juniorikisoissa loistanut Odermatt on noussut lajin ehdottomaan eliittiin. Sveitsiläisen kiistaton ykköslaji on suurpujottelu, jossa Odermatt nappasi tämän vuoden talviolympialaisissa myös olympiakultaa. Odermatt johtaa kokonaiskilpailua jo lähes varmaksi revenneelle erolla.

Lähin haastaja on Norjan Aleksander Aamodt Kilde, joka johtaa sekä syöksylaskun että super-G:n pistetilastoja, mutta tulee tästä huolimatta varsin reilusti Odermattia perässä. Kilde voitti vuoden 2020 maailmancupin, minkä lisäksi hän pystyi super-G:n ykköstilaan vuonna 2016. Myös Kilde nappasi vuoden 2022 olympialaisissa ensimmäiset olympiamitalinsa. Yhdistelmäkilpailusta tuli hopeaa, kun taas super-G:stä pronssia.

Naisten puolella kilpaa käydään huomattavasti tasaisemmissa merkeissä, sillä lähes rinta rinnan läpi kauden ovat kisailleet niukka ennakkosuosikki Petra Vlhova sekä Yhdysvaltoja edustava Mikaela Shiffrin. Slovakian Vlhova on hallitseva mestari, ja tällä kaudella hän on jo ehtinyt varmistaa itselleen mestaruuden varsinaisen pujottelun puolella. Pujottelussa 26-vuotias slovakialainen nappasi vuoden 2022 olympialaisissa myös ensimmäisen olympiamitalinsa – luonnollisesti kultaa.

Suurin haastaja on tasaisesti suorittanut Yhdysvaltojen Mikaela Shiffrin, joka nousi huipulle jo teini-iässä. Shiffrin voitti ensimmäisen olympiakultansa jo vuonna 2014, nousten 18-vuotiaana myös kaikkien aikojen nuorimmaksi pujottelun olympiavoittajaksi. Vuonna 2018 Shiffrin voitti olympiakultaa sekä hopeaa, minkä lisäksi hän voitti myös maailmancupin kolmesti putkeen vuosina 2017, 2018 sekä 2019. Vuoden 2022 olympialaiset olivat Shiffrinille pettymys, sillä hän ei päässyt edes maaliin saakka sen enempää pujottelussa kuin suurpujottelussakaan. Tavoitteet ovatkin siirtyneet sujuvasti uran neljänteen maailmancupin mestaruuteen.

Suomalaisten menestys Alppihiihdon maailmancupissa

Suomalainen alppihiihto on tällä hetkellä valitettavasti kaukana loiston päivistä, eikä menestyksestä voida juuri puhua. Koska maailmancupin finaaliin pääsevät ottamaan osaa vain kunkin lajin 25 parasta osallistujaa sekä kilpailijat, jotka ovat saaneet kokonaistilastossa vähintään 500 pistettä, ei suomalaisia tulla finaaliviikolla näkemään mukana lainkaan.

Miesten puolella Suomen suurin pujottelunimi on tällä hetkellä Samu Torsti, joka pääsi ainoana suomalaisena miehenä mukaan olympialaisiin. Torsti ei tällä kaudella ole saavuttanut maailmancupissa ainoatakaan pistettä.

Naisten puolella on pärjätty hivenen paremmin, sillä Rosa Pohjolainen on kyennyt nappaamaan 25 pistettä, millä päästään kokonaistaulukossa 90. sijalle. Pisteille on yltänyt myös Riikka Honkanen, joka nousee kolmella pisteellään kilpailun 120. sijalle. Olympialaisiin osallistuneista neljästä suomalaispujottelijasta Honkanen oli ainoa, joka sai kirjattua tuloksen. Honkanen sijoittui pujottelussa 37:nneksi.

Vielä vuosituhannen alkupuolella Suomi menestyi myös alppihiihdossa erinomaisesti. Kalle Palander sijoittui maailmancupin kokonaiskilpailussa parhaimmillaan neljänneksi, minkä lisäksi hän voitti pujottelun maailmancupin vuonna 2003. Pujottelussa Palander kykeni voittamaan myös vuoden 1999 maailmanmestaruuden.

Naisten puolella Tanja Poutiainen sijoittui vuonna 2005 kokonaiskilpailun viidenneksi voittaen samana vuonna sekä pujottelussa että suurpujottelussa. Suurpujottelun kokonaiskilpailun Poutiainen voitti myös 2009. Vuoden 2006 suurpujottelun olympiahopealla Poutiainen on ainoa suomalainen, joka on koskaan voittanut alppihiihdossa olympiamitalin.

Mistä voit katsoa alppihiihdon maailmancupia?

Alppihiihdon maailmancupin televisiointi on Suomessa mielenkiintoisessa tilanteessa, sillä kilpailut on jaettu kolmen eri toimijan kesken. Teoriassa lähetysoikeuksista vastaa Viasat, jonka Viaplay on näyttänyt kauden aikana suurimman osan kilpailuista. Suorana ja suomeksi selostettuna Viaplaysta nähdään myös maailmancupin finaalikierros.

Koska osa lähetysoikeuksista on kuitenkin kaupattu eteenpäin, ovat kisoja kuitenkin näyttäneet myös Discovery Finland sekä Yle Areena. Ylen palvelusta suomalaiset ovat päässeet katsomaan Sveitsin, Itävallan sekä Suomen osakilpailut.