2022 Masters -turnaus

Golfaaja Golfaaja

Vuoden 2022 golfkausi lyödään toden teolla käyntiin huhtikuun alussa, kun vuorossa on arvostettu Masters Tournament. Kyseessä on ensimmäinen golfkauden neljästä suuresta turnauksesta.

2022 Masters -turnaus vedonlyönnissä:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

2022 Masters Tournament 4.4. – 10.4.

Jo edellisvuoden puolella käynnistynyt golfin PGA Tour alkaa viimein etenemään kohti kauden todellisia huippuhetkiä. Huhtikuun alussa on luvassa odotettu Masters -turnaus, joka on samalla kauden neljästä suurtapahtumasta ensimmäinen. 2022 Masters Tournament polkaistaan käyntiin 4. huhtikuuta, mutta voittaja on selvillä vasta 10. huhtikuuta. Taattua golfviihdettä on siis luvassa koko viikon ajan.

Vuoden muut suurtapahtumat ovat toukokuussa kilpailtava PGA Championship, kesäkuussa oteltava U.S. Open sekä heinäkuussa vuorossa oleva The Open Championship. PGA Tourin kokonaisvoittaja selviää elokuun loppuun mennessä.

Yhdysvalloissa pelattava Masters tunnetaan poikkeuksellisen arvostettuna sekä poikkeuksellisen eksklusiivisena turnauksena. 11,5 miljoonan dollarin palkintopotista pääsee kilpailemaan ainoastaan kutsuttuna, mikä tarkoittaa samalla sitä, että Mastersin osallistujamäärä on suurturnauksista kaikista vähälukuisin. Mukaan on perinteisesti päässyt noin 90 golfaajaa, jotka edustavat poikkeuksetta maailman huippua,

Mukaan kutsutaan maailmanlistan 50 parasta golfaajaa, minkä lisäksi mukaan pääsevät esimerkiksi entiset voittajat, viime vuosien suurturnausten voittajat, olympiakultamitalistit, hallitsevat pienempien turnausten voittajat, viime vuoden PGA-osakilpailujen voittajat sekä viime vuonna suurturnauksissa neljän parhaan joukkoon päässeet golfaajat. Ulkomaiden turnauksissa poikkeuksellisen hyvin pärjänneet pelaajat saattavat myös saada erillisen kutsun. Tällä hetkellä vuoden 2022 osallistujalistalta löytyy 87 nimeä, mutta mukaan saatetaan edelleen kutsua esimerkiksi uusimmalle maailmanlistalle 50 parhaan joukkoon nousseita pelaajia.

Keitä seurata?

Golf tunnetaan laajasta tasosta ja pienistä marginaaleista. Suurimmatkaan voittajasuosikit eivät saa vedonvälittäjien kirjoissa kuin noin 10 prosentin todennäköisyyttä mestaruuteen, joten voitosta tullaan varmasti tänä vuonnakin käymään kiivas kamppailu.

Jonkinlaista perspektiiviä antaa se, että PGA Tourilla on tänä vuonna ehditty käymään 21 osakilpailua, mutta yksikään golfaaja ei ole kyennyt voittamaan kahta osakilpailua enempää. Myös kansainvälinen taso on laajaa, sillä voittajia on löytynyt jo kahdeksasta eri maasta. Yhdysvaltojen lisäksi voittajia on löytynyt Etelä-Koreasta, Pohjois-Irlannista, Japanista, Australia, Norjasta, Chilestä sekä Itävallasta.

Suuren massan seasta löytyy kuitenkin tänäkin vuonna muita suurempia ennakkosuosikkeja. Urheiluvedonlyönti.net on nostanut esille kolme golfmaailman ehdotonta kärkinimeä, joilta voidaan odottaa väkeviä esityksiä tämän vuoden Mastersissa.

Golfpallo ja maila Golfpallo ja maila

Jon Rahm

Jopa kohtalaisen selvästi suurimpana suosikkina tämän vuoden Mastersiin lähtee espanjalainen Jon Rahm, jota pidetään ainoana osallistujana yli 10 prosentin suosikkina mestaruuteen. Syyt ennakkosuosikin asemaan ovat selviä. Rahm on jo lähes vuoden ajan pitänyt hallussaan maailmanlistan kärkipaikkaa, ja viime vuonna hänet valittiin PGA Tourin vuoden pelaajaksi. Tähän mennessä paras sijoitus Mastersissa on kuitenkin neljäs sija vuodelta 2018. Golfin neljästä suuresta turnauksesta Rahm on kyennyt voittamaan ainoastaan U.S. Openin vuonna 2021.

Collin Morikawa

Toiseksi suurimpana suosikkina tämän vuoden Mastersiin lähtee amerikkalainen Collin Morikawa, jonka kertoimet ovat pudonneet huimalla vauhdilla. Maailmanlistan kakkoseksi jälleen noussut 25-vuotias on kiistatta yksi viime vuosien lupaavimmista nimistä. Morikawa onnistui voittamaan sekä PGA Championshipin että Open Championshipin heti ensimmäisellä yrityksellään. Yhteensä Morikawa on voittanut viisi PGA-osakilpailua, mutta Mastersissa hän on selvinnyt parhaimmillaankin vain kahdeksanneksitoista. Vuoden 2022 Masters on kuitenkin Morikawalle vasta kolmas yritys.

Hideki Matsuyama

Hallitsevana mestarina Mastersiin lähtee Japanin Hideki Matsuyama, joka kuittasi voitosta viime vuonna reilut 2 miljoonaa dollaria. Japanin ykkösgolfaaja ei lukeudu aivan turnauksen suurimpiin ennakkosuosikeihin, mutta maailmanlistan 12. sijalla majaileva Matsuyama on tästä huolimatta ollut tälläkin kaudella hyvässä vireessä. Kaksi PGA-kiertueen osakilpailuvoittoa on jo plakkarissa, eikä kolmas voitto ole Mastersissakaan mikään mahdottomuus. Urallaan kahdeksan osakilpailuvoittoa napannut Matsuyama on kyennyt neljän suuren turnauksen voittoon ainoastaan viime vuoden Mastersissa.

Masters -turnauksen historia ja merkitys

Jo vuodesta 1934 järjestetty Masters on yksi golfin neljästä suuresta turnauksesta. Perinteisesti huhtikuun ensimmäisellä kokonaisella viikolla järjestettävä Masters on sekä vuoden ensimmäinen suurturnaus että ainoa suurturnaus, joka järjestetään poikkeuksetta samalla radalla. Pelipaikkana on alusta lähtien toiminut Bobby Jonesin rakennuttama yksityiskenttä Augusta National Golf Club. Ensimmäiset turnaukset järjestettiin nimellä Augusta National Invitation Tournament, mutta vuodesta 1939 lähtien tämä turnaus on tunnettu yksinkertaisesti Mastersin nimellä.

Jo 85 kertaa järjestetyn turnauksen voittaja palkitaan perinteisellä vihreällä takilla, joka on palautettava vuoden jälkeen Augusta National Golf Clubin takkihuoneeseen. Turnauksen perinteisiin kuuluu myös mestareiden illallinen, joka järjestetään turnausta edeltävänä tiistaina. Illalliselle pääsevät ottamaan osaa entiset voittajat sekä Augusta National Golf Clubin hallituksen merkittävimmät jäsenet.

Turnauksen kaikkien aikojen menestynein golfaaja on Jack Nicklaus, joka ehti voittaa mestaruuden peräti kuuteen otteeseen. Perässä hengittää kuitenkin viisi mestaruutta napannut Tiger Woods, joka saattaa hyvinkin palata vielä kilparadoille. Woods nappasi mestaruuden Mastersissa viimeksi vuonna 2019. Neljään mestaruuteen on kyennyt myös legendaarinen Arnold Palmer, joka menehtyi vuonna 2016. Hallitsevana mestarina tämän vuoden turnaukseen lähtee Japanin Hideki Matsuyama.

Miten seurata Mastersia Suomessa?

Golfin televisiointioikeudet ovat Suomessa erikoisessa sekä katsojan kannalta turhauttavassa tilanteessa. PGA Tourin oikeudet ovat teoriassa Discoveryllä, mutta suurtapahtumat U.S. Open, British Open, PGA Championship sekä Ryder Cup nähdään kuitenkin Viaplayltä ja Telian V Sport -palvelusta.

Masters sen sijaan nähdään tänä vuonna yksinoikeudella Ruudun palvelusta. Ruutu tarjoaa Mastersin sekä U.S. Openin yhdessä ostettavana pay-per-view-pakettina hintaan 24,95 euroa. Ruutu tarjoaa Mastersista lähetyksen sekä englanniksi että suomeksi, kun taas U.S. Open on katsottavissa englanninkielisellä selostuksella.