Davis Cup finaalit alkavat

Pokaali ja tekstiä Pokaali ja tekstiä

Tennis tunnetaan ensisijaisesti yksilölajina, mutta vuosittainen Davis Cup asettaa vastakkain maailman parhaat tennispelaajat maajoukkueiden muodossa. Davis Cup finaalit käynnistyvät 22. marraskuuta, kun taas maailman paras tennismaa on selvillä 27. päivä.

Davis Cup finaalit vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

4.
Come​On Sport
Bonus:
300€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

5.
Net​Bet
Bonus:
30€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

6.
Karamba-Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

7.
888 Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

Davis Cup finaalit

Tenniksen saralla vuosittainen Davis Cup on poikkeuksellinen urheilutapahtuma, sillä Davis Cup muokkaa perinteisestä yksilölajista maaottelun. Davis Cupissa neljän tai viiden pelaajan maajoukkueet kohtaavat toisensa tennisotteluiden sarjassa, jossa pelataan kaksi kaksinpeliä sekä yksittäinen nelinpeli. Eniten voittoja otteluparista saalistanut maajoukkue voittaa ottelun.

Davis Cup on teknisesti varsin pitkä turnaus, sillä tänä vuonna pelit ovat kilpailussa alkaneet jo 4. maaliskuuta. Tuolloin pelattiin ensimmäinen karsintakierros, jossa Suomi putosi niukasti lukemin 2–3 Belgiaa vastaan. Tämän jälkeen Suomi eteni World Groupiin, jossa näyttävä voitto Uudesta-Seelannista takasi paikan tulevan vuoden karsintakierrokselle.

Karsintakierroksen voittajat taas etenivät finaaliturnaukseen, joka käynnistyi jo 13. syyskuuta. Lohkovaiheessa puolet mukana olleista 16 joukkueesta karsiutui, minkä jälkeen jäljelle jäi ainoastaan kahdeksan maailman parasta maajoukkuetta, jotka kohtaavat viimeisessä vaiheessa, kun Davis Cupin finaalit saapuvat päätökseensä. Pudotuspelit alkavat 22. marraskuuta, kun taas finaali on vuorossa 27. marraskuuta.

Vaikka Davis Cup ei nautikaan aivan samanlaista suosiota kuin tenniksen suurimmat Grand Slam -turnaukset, on kyseessä yksi lajin klassisimmista kilpailuista. Jo vuodesta 1900 järjestetty Davis Cup on pelattu lähes poikkeuksetta vuosittain. Kilpailun historian menestynein joukkue on Yhdysvallat, joka on voittanut mestaruuden peräti 32 kertaa. Hallitseva mestari puolestaan on Venäjä, joka on ymmärrettävistä syistä suljettu tämän vuoden kilpailusta – Venäjän paikan lopputurnauksessa nappasi viime vuoden semifinalisti Serbia.

Davis Cupin perustajana pidetään amerikkalaista Dwight F. Davisia, joka lahjoitti turnaukselle sekä palkintopokaalin että nimensä.

Mitä on odotettavissa?

Kun maailman parhaat tennismaat ovat ehtineet vuoden aikana kohdata sekä karsintakierroksella että lohkovaiheessa, ovat jäljellä enää ratkaisevat pudotuspelit. Mukana on tässä vaiheessa kahdeksan maata, jotka pelaavat yksinkertaisen pudotuspeliturnauksen. Kaksi voittoa otteluparista lunastava maa etenee seuraavalle kierrokselle. Turnaus pelataan nopealla tahdilla, sillä jäljellä on tässä vaiheessa ainoastaan seitsemän otteluparia. Puolivälierät pelataan 22.–24. päivä, välierät ovat vuorossa 25. ja 26. päivä, kun taas varsinainen finaali pelataan 27. päivä.

Puolivälierien otteluparit:

  • Italia
  • Yhdysvallat
  • Saksa
  • Kanada
  • Hollanti
  • Australia
  • Espanja
  • Kroatia

Monet suurimmista tähdistä uupuvat turnauksesta, sillä esimerkiksi vielä lohkovaiheessa Espanjaa edustanut maailmanlistan ykköspelaaja Carlos Alcaraz ei enää tässä vaiheessa ole mukana. Mukana on kuitenkin myös tunnettuja tähtipelaajia, ja Espanja saattaa hyvinkin lähteä finaalivaiheeseen suurimpana ennakkosuosikkina Pablo Carreno Bustan sekä Roberto Bautista Agutin johdolla.

Heti ensimmäisen kierroksen kohtaaminen Kroatiaa vastaan on todellinen herkkupala, sillä ottelussa saatetaan ratkoa jo koko turnauksen voittaja. Viime vuonna finaalin Venäjälle hävinnyt Kroatia saa jalkeille todella kovan joukkueen, jota johdattaa maan suurin tennistähti Marin Cilic.

Italian joukkuettakaan ei voi aliarvioida, sillä kaikki lohkovaiheen ottelunsa voittanut joukkue on saanut jälleen mukaan suurimmat supertähtensä. Kun mukana ovat Matteo Berrettini sekä Lorenzo Musetti, saattaa esimerkiksi Fabio Fognini jäädä jopa täysin sivustaseuraajan rooliin. Selvää on, että luvassa on lähes viikon ajan kovatasoista tennistä maailman ehdottomalta huipulta.

Tennispelaaja Tennispelaaja

Seuraa näitä pelaajia

Vaikka esimerkiksi Carlos Alcaraz onkin turnauksesta sivussa, eikä Novak Djokovicin tai Rafael Nadalin kaltaisia supertähtiä myöskään nähdä Davis Cupissa, on mukana myös maailman kiistattomia huippupelaajia, jotka tulevat taatusti tarjoamaan parastaan. Turnauksessa nähdään mukana parikin pelaajaa, jotka ovat tällä hetkellä maailmanlistan kymmenen parhaan joukossa – näitä pelaajia kannattaa tietenkin pitää erityisesti silmällä.

Felix Auger-Aliassime

Mukana olevista pelaajista maailmanlistan korkein sijoitus on Kanadan Felix Auger-Aliassimella, joka on viimeisimmillä listoilla noussut peräti kuudenneksi. Hyvässä vireessä oleva 22-vuotias on napannut tänä vuonna jo neljä turnausvoittoa, edennyt Australian avoimissa puolivälieriin sekä kaatanut kahdesti maailman ykkössijoitetun. Molemmilla kerroilla vastassa oli Carlos Alcaraz, joka kaatui kertaalleen juuri Davis Cupissa. Auger-Aliassime on kertaalleen pelannut Davis Cupin loppuottelussa jo vuonna 2019, jolloin Espanja oli kuitenkin Rafael Nadalin johdolla parempi.

Taylor Fritz

Maailmanlistan kymmenen parhaan joukkoon mahtuu myös Yhdysvaltojen Taylor Fritz, joka kykeni tänä vuonna uransa parhaaseen suoritukseen Grand Slam -turnauksessa. Fritz eteni Wimbledonissa puolivälieriin saakka, mutta Rafael Nadal päihitti jenkin viidennen erän tie-breakissa. Nadal kuitenkin kaatui puhtaasti kahdessa erässä Indian Wells -turnauksessa, joka oli Fritzille myös uran ensimmäinen ATP 1000 -turnauksen voitto.

Matteo Berrettini

Italian 25-vuotias Mattero Berrettini on parhaimmillaan noussut maailmanlistalla kuudenneksi, mutta tällä hetkellä italialaisen sijoitus on kuudestoista. Tasoon nähden jopa kehno sijoitus selittynee sillä, että Berrettini joutui jättämään tänä vuonna sekä Ranskan avoimet että Wimbledonin väliin. Australiassa Berrettini selvisi kuitenkin välieriin, kun taas US Openissa seinä tuli vastaan puolivälierissä. Viime vuosina huimasti tasoaan parantanut Berrettini eteni viime vuonna Wimbledonissa peräti finaaliin saakka.

Marin Cilic

Kroatian finaalipeleihin johdattaa jo 34-vuotias Marin Cilic, joka majailee tällä hetkellä maailmanlistan 17. sijalla. Parhaimmillaan jo kolmanneksi noussut Cilic on selvällä erolla menestynein tämän vuoden finaaleissa nähtävä pelaaja, sillä Cilic on onnistunut urallaan voittamaan paitsi US Openin vuonna 2014, myös Davis Cupin vuonna 2018. Kolmen eri Grand Slam -turnauksen finaaliin edennyt Cilic on myös olympiahopeamitalisti Tokion kisoista. Kroatia eteni Cilicin johdolla Davis Cupin loppuotteluun myös viime vuonna, mutta tuolloin Venäjän joukkue oli parempi.

Mistä seurata Davis Cupin finaaleja?

Davis Cup on suorastaan legendaarinen turnaus, mutta suosio on tästä huolimatta kaukana Grand Slam -turnausten suosiosta. Suomen ottelusarjan Belgiaa vastaan televisioi Ruutu, kun taas perinteisesti Davis Cupin finaalien televisioinnista on vastannut Eurosport, mutta näyttää vahvasti, että tänä vuonna yksikään kanava ei ole viitsinyt tarttua turnauksen televisioimiseen Suomessa. Alhaiset katsojamäärät ovat puhuttaneet jo aikaisemmin, eikä kiinnostusta yksinkertaisesti tunnu olevan tarpeeksi.

Ulkomailla monet kanavat ovat kuitenkin valmistautuneet näyttämään Malagassa pelattavan turnauksen. Davis Cupin ottelut ovat katsottavissa esimerkiksi Ison-Britannian BBC:n välityksellä.