Ranskan ympäriajo

Pyöräilijä Pyöräilijä

Pyöräilyn kiistaton ykköstapahtuma on tietenkin vuosittainen Ranskan ympäriajo eli Tour de France. Jo 109. kertaa järjestettävä ja peräti 24 päivää kestävä tapahtuma starttaa tänä vuonna Tanskasta.

Ranskan ympäriajo vedonlyönnissä:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Ranskan ympäriajo 2022

Ensimmäistä kertaa jo vuonna 1903 järjestetty Ranskan ympäriajo on kiistatta pyöräilymaailman arvostettuin ja kiinnostavin tapahtuma. Tänä vuonna ympäriajo starttaa 1. heinäkuuta, kun taas tapahtuma saadaan päätökseen 24. päivä samassa kuussa. Aivan joka päivä ei ajeta, vaan muutamia välipäiviäkin mahtuu joukkoon.

Ensimmäistä kertaa tapahtuma järjestettiin jo vuonna 1903, jolloin kilpailun perusti toimittaja Henri Desgrange, joka pyrki ensisijaisesti markkinoimaan autolehteään. Sen jälkeen tapahtuma on järjestetty vuosittain maailmansotia lukuun ottamatta. Vuodesta 1910 lähtien mukana on ollut myös vuorietappeja, mitkä tekevät Tour de Francesta poikkeuksellisen vaativan ja monipuolisen kilpailun – tapahtumaa on kutsuttu jopa maailman rankimmaksi yhtäjaksoiseksi urheilusuoritukseksi.

Ensisijaisesti arvostetaan tietenkin kokonaiskilpailua, jonka johtaja kilpailee himoitussa keltaisessa paidassa. Erikseen palkitaan kuitenkin myös punapilkkuista paitaa kantava mäkikilpailun voittaja, vihreän paidan saava pistekilpailun voittaja sekä valkoisessa paidassa ajava kilpailun paras nuori urheilija.

Tänä vuonna selvänä ennakkosuosikkina kisaan lähtee vasta 23-vuotias Slovenian Tadej Pogacar, joka on kahtena edellisenä voittanut kokonaiskilpailun, mäkikilpailun sekä parhaan nuoren kilpailijan palkinnon. Historiallisesti kilpailun menestyneimmän pyöräilijän tittelin jakavat viidellä voitolla Bernard Hinault, Eddy Merckx, Jacques Anquetil sekä Miguel Indurain. Yhdysvaltain Lance Armstrong voitti aikoinaan Ranskan ympäriajon historialliset seitsemän kertaa putkeen, mutta kaikki voitot päädyttiin mitätöimään vuosia myöhemmin paljastuneen dopingin käytön vuoksi.

Vuonna 2022 järjestetään ensimmäistä kertaa myös naisten Tour de France Femmes, joka seuraa välittömästi miesten Tour de Francea. Kahdeksan päivää kestävä kisa on ensimmäinen nimellään, mutta vastaavia naisten pyöräilytapahtumia on järjestetty Ranskan ympäriajon yhteydessä jo vuosikymmenten ajan.

Tour de France alkaa Tanskasta

Erityisesti viime vuosina Ranskan ympäriajo on usein koukannut myös naapurimaiden puolelle. Kisaa on ajettu esimerkiksi Englannin, Belgian, Italian, Saksan sekä Espanjan puolella. Listaan saadaan vuonna 2022 jälleen uusi nimi, sillä vuoden 2022 Tour de France starttaa poikkeuksellisesti Tanskasta. Liikkeelle lähdetään Kööpenhaminasta, ja Tanskaa pyöräillään yhteensä kolmen ensimmäisen päivän ajan. Tämän jälkeen pidetään poikkeuksellisen aikainen välipäivä, minkä jälkeen jatketaan Ranskassa.

Kiertämään päästään jälleen myös muiden maiden kautta, sillä 7. heinäkuuta liikkeelle lähdetään Belgiasta, kun taas 9. ja 10. päivä vuoristoetapeilla kierretään Sveitsin kautta, minkä jälkeen luvassa on jälleen välipäivä. Sen jälkeen nähdään enää yksi välipäivä, kunnes ympäriajo päättyy lopulta 24. päivä Pariisin legendaariselle Champs-Elyseelle. Yhteensä ajetaan 21 etappia, joiden aikana matkaa kertyy hulppeat 3 328 kilometriä.

Tänäkään vuonna Slovenian Tadej Pogacarille ei tunnu olevan haastajia, vaan kaksi edellistä mestaruutta napannut 23-vuotias lähtee kisaan ylivoimaisena ennakkosuosikkina. Pogacar on lukuisien muiden ennätysten ohella ainoa pyöräilijä kisan historiassa, joka on onnistunut voittamaan kerralla kokonaiskilpailun, mäkiosuuden sekä parhaan nuoren osallistujan tittelin. Saman tempun hän luonnollisesti toisti välittömästi seuraavana vuonna.

Suurimmaksi haastajaksi nousee niin ikään slovenialainen Primoz Roglic, joka vaihtoi loukkaantumisten myötä mäkihypyn pyöräilyyn vasta 22 vuoden iässä. Vuonna 2020 Roglic sijoittui lopulta toiseksi kannettuaan keltaista paitaa yhdentoista etapin ajan. Espanjan ympäriajon Roglic on voittanut kahtena edellisenä vuonna, minkä lisäksi hän on myös pyöräilyn aika-ajojen hallitseva olympiavoittaja.

Toiseksi suurimmaksi haastajaksi nostetaan yleisesti Tanskan Jonas Vingegaard, joka puolestaan sijoittui viime vuoden Ranskan ympäriajoissa toiselle sijalle. Yksittäisten etappien voittoon Vingegaard ei kuitenkaan pystynyt, sillä myös Pogacar tuntuu loistavan aika-ajoissa ja mäkikilpailuissa, jotka ovat myös Vingegaardin suurimpia vahvuuksia. Tähänastisen uran ainoaksi merkittäväksi voitoksi on jäänyt vuoden 2022 Drome Classicin voitto.

Pyöräilijöitä Pyöräilijöitä

Edellisvuosien voittajat

Ennen vuoden 2022 Tour de Francea on aika luoda katsaus edellisvuosien voittajiin. Viimeisen viiden vuoden aikana Ranskassa on nähty neljä eri voittajaa.

Tadej Pogacar

Pyöräilyn mailman tämän hetken kuumin nimi on kiistatta Slovenian Tadej Pogacar, joka on voittanut myös Ranskan ympäriajon sekä 2020 että 2021. Tänäkin vuonna 23-vuotias slovenialainen lähtee kisaan valtaisana ennakkosuosikkina. Pyöräilijäksi edelleen nuori Pogacar on sekä kaikkien aikojen nuorin maailmankiertueen osakilpailuvoittaja että kaikkien aikojen toiseksi nuorin Ranskan ympäriajon voittaja. Maailmanlistan ykköspyöräilijä on ollut huimassa vireessä ja rikkonut ensimmäisenä pyöräilijänä myös 6 000 pisteen rajapyykin maailmanlistalla.

Viime vuonna Pogacar voitti Ranskan ympäriajon ohella myös UAE Tourin, Tirreno-Adriaticon, Liege-Bastogne-Liegen sekä Lombardian ympäriajon. Nappaamalla olympialaisissa maantieajosta pronssia tuli hänestä samalla myös ensimmäinen pyöräilijä, joka on voittanut samana vuonna Ranskan ympäriajon sekä olympiamitalin.

Egan Bernal

Vuonna 2019 voiton nappasi Kolumbian Egan Bernal, joka oli samalla voitollaan ensimmäinen latinalaisamerikkalainen Ranskan ympäriajon voittaja yli sataan vuoteen. Viime vuonna Bernal nappasi myös Italian ympäriajon voiton, mikä teki hänestä historian neljännen pyöräilijän, joka on onnistunut voittamaan sekä Ranskan että Italian ympäriajot alle 25-vuotiaana. Vaikka Bernal on kiistaton huippuluokan pyöräilijä, olisi 25-vuotiaan voitto tänä vuonna suuryllätys. Kisa saattaa jäädä loukkaantumisen vuoksi kokonaan väliin.

Geraint Thomas

Vuoden 2018 mestariksi kruunattiin walesilainen Geraint Thomas, joka sijoittui myös seuraavana vuonna toiseksi. Vuoden 2016 Pariisi-Nizza-ajon voittanut Thomas on loistanut myös ratapyöräilyn puolella, missä hänellä on kaksi olympiakultaa sekä kolme maailmanmestaruutta joukkuetakaa-ajosta. Vaikka voitto ei olisi tänäkään vuonna mahdottomuus, ei 36-vuotias Thomas mahdu aivan Ranskan ympäriajon suurimpien suosikkien joukkoon.

Christopher Froome

Ranskan ympäriajon todellisten legendojen joukkoon lukeutuu Keniassa syntynyt, mutta Isoa-Britanniaa edustava Christopher Froome, joka nappasi Ranskan ympäriajon voiton peräti neljästi viiden vuoden sisään. Mestaruudet tulivat 2013, 2015, 2016 sekä 2017. Froome on pystynyt voittoon myös Espanjan ympäriajossa, Italian ympäriajossa, Tour de Romandiessa sekä Criterium du Dauphinessa. Froome oli ensimmäinen kaikkien kolmen Grand Tourin hallitseva mestari sitten vuoden 1983. Myös kaksi olympiapronssia aika-ajoista voittanut Froome loukkaantui vuonna 2019 vakavasti, eikä ura valitettavasti ole sen jälkeen ollut ennallaan.

Tour de France Femmes

Tour de Francen yhteydessä on moneen otteeseen pyritty järjestämään myös jonkinlainen vastaava naisten kisa, mutta yksikään yrityksistä ei ole noussut suursuosioon. Ensimmäistä kertaa naiset kilpailivat jo vuonna 1955, kun taas vuodesta 1984 aina vuoteen 2009 järjestettiin useita nimiä kantanut naisten kilpailu, joka tunnettiin esimerkiksi nimellä Tour de France Feminin. Vuodesta 2014 vuoteen 2021 taas järjestettiin yhden ja kahden päivän pituisena järjestetty La Course by Le Tour de France.

Tuorein yrittäjä on tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettävä Tour de France Femmes, joka järjestetään välittömästi miesten Ranskan ympäriajon jälkeen. Kahdeksanpäiväinen kisa starttaa 24. heinäkuuta, kun taas maaliin saavutaan 31. heinäkuuta. Tour de Francen johtajana tunnettu Christian Prudhomme korosti, kuinka edellisten yritysten epäonnistumisista on otettu opiksi ja tällä kertaa tavoitteena on kunniakas ja taloudellisesti kannattava kisa, joka järjestetään vielä sadan vuoden päästäkin. Useat naispyöräilijät taas ovat pitäneet kisan järjestämistä todellisena toiveiden täyttymyksenä, sillä Tour de France Femmesin uskotaan lopultakin olevan todellinen naisten Tour de France.