Naisten jääkiekon MM-kisat

Kiekkoja ja jääkiekkoilijoita Kiekkoja ja jääkiekkoilijoita

Naisten maajoukkue lähtee jälleen tavoittelemaan kultaa, kun naisten jääkiekon MM-kisat pelataan elo- ja syyskuun vaihteessa Tanskassa. Parhaimmillaan suomalaiset ovat selvinneet finaalin voittolaukauskilpailuun saakka, mutta kulta on tästä huolimatta jäänyt haaveeksi.

Naisten jääkiekon MM-kisat vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Jääkiekon naisten MM-kisat Tanskassa

Jääkiekon MM-kisat ovat Suomessa poikkeuksetta suurta viihdettä. Viime vuosina myös naisten jääkiekon MM-kisat ovat nostaneet profiiliaan erityisesti suomalaisten menestyksen myötä. Vuoden 2022 naisten jääkiekon MM-kisat pelataan historian ensimmäistä kertaa Tanskassa. Pelipaikkaa voidaan pitää poikkeuksellisena, sillä tähän asti kisoja on pyöritelty lähinnä Yhdysvaltojen, Kanadan, Suomen ja Ruotsin välillä. Kisat käynnistyvät torstaina 25. elokuuta, kun taas finaaliottelu on luvassa sunnuntaina 4. syyskuuta. Viihdettä on siis tarjolla puoleksitoista viikoksi.

Vuoden 2022 kisat ovat poikkeuksellisia paitsi pelipaikkansa, myös ajankohtansa vuoksi. Vaikka vuodesta 1997 lähtien myös naiset ovat pelanneet maailmanmestaruudesta vuosittain, ovat olympiavuodet olleet aina tähän saakka poikkeuksia, eikä kisoja ole olympiavuosina järjestetty. Vuonna 2021 Kansainvälinen Jääkiekkoliitto päätyi kuitenkin lopulta siihen, että vuodesta 2022 lähtien myös naisten kisat järjestetään poikkeuksetta vuosittain – myös olympiavuosina.

Turnaus järjestetään jo lähes perinteisessä muodossa, sillä joukkueet on jaettu kahteen viiden joukkueen lohkoon. A-lohkossa pelaavat turnauksen viisi parasta joukkuetta, kun taas kehnommat joukkueet on sijoitettu B-lohkoon. Kaikki A-lohkon joukkueet etenevät puolivälieriin, joten tässä vaiheessa ennakkosuosikit pelaavat lähinnä paikoistaan kaaviossa. Mukaan selviää myös kolme B-lohkon parasta joukkuetta. B-lohkon viimeiseksi jäävä joukkue taas putoaa ensi kauden kisoihin alempaan divisioonaan.

A-lohkosta löytyvät Suomi, Yhdysvallat, Kanada, Sveitsi ja Japani, kun taas B-lohkossa kamppailevat Tshekki, Saksa, Unkari, Tanska ja Ruotsi. Ennakkoasetelmat ovat varsin selvät, sillä kisoja pidetään tuttuun tapaan kahden joukkueen tasaväkisenä koitoksena. Mestaruuden on aina vienyt joko Kanada tai Yhdysvallat. Hallitsevana mestarina turnaukseen lähtee Kanada, joka on myös hallitseva olympiavoittaja, mutta Yhdysvaltojen joukkuetta pidetään lähes yhtä vahvana.

Pienet yllätyssaumat on aina myös Suomen Naisleijonilla, joille povataan ennakolta lähes varmaa pronssia. Suomi onkin voittanut pronssia peräti 13 kertaa MM-kisoista sekä neljästi myös olympialaisista. Ainoan kerran Suomi on edennyt finaaliin kotikisoissa 2019, jolloin jättiyllätys oli jo lähellä. Suomen ja Yhdysvaltojen ottelu eteni jatkoajalle, jossa Suomi ehti jo juhlimaan maailmanmestaruutta. Voittomaali peruttiin kuitenkin videotarkistuksen myötä, minkä jälkeen Yhdysvallat eteni mestaruuteen voittolaukauskilpailussa.

Ruotsi korvaa ROC:n kisoissa

Urheilumaailmassa jo tuttuun tapaan Venäjän olympiaurheilijoiden joukkue päädyttiin pudottamaan turnauksesta maaliskuun ensimmäisenä päivänä. Tilalle nostettiin olympialaisissa jopa yllättävän hyvin esiintynyt Ruotsin joukkue, jolla saattaa olla mahdollisuudet jopa mitalipeleihin saakka. Edellisen kerran Ruotsi on nähty MM-kisoissa vuonna 2019, jolloin joukkue kuitenkin putosi alempaan divisioonaan saavuttaen kisoissa vain yhden voiton.

Olympialaisissa ruotsalaiset onnistuivat päihittämään sekä Kiinan että Tanskan, vaikka Kanada olikin lopulta jatkopeleissä parempi peräti 11–0. Ammattilaisten papereissa Ruotsi nostetaan samaan keskikastiin Japanin, Sveitsin sekä Tshekin kanssa. Kaikilla näillä joukkueilla on mahdollisuus välieriin ja jopa mitaleille saakka.

Koska Venäjän olympiaurheilijoiden oli tarkoitus pelata A-lohkossa, tarkoittaa tämä samalla sitä, että Japani nousee A-lohkoon venäläisten tilalle. Tämä tarkoittaa paitsi varmaa jatkopaikkaa Japanille, myös helpompaa vastustajaa Suomelle. Pronssia kehnompaa suoritusta voidaan pitää Suomen joukkueelta suurena pettymyksenä.

Jääkiekkohalli ja lippuja Jääkiekkohalli ja lippuja

Uudistunut valmennustiimi

Olympialaisten jälkeen Naisleijonien valmennustiimi on laitettu täysin uuteen uskoon. Jopa kohua herättäneen Pasi Mustosen on korvannut Juuso Toivola, joka on toiminut Naisleijonien apuvalmentajana jo vuodesta 2014 lähtien. Samalla Toivola on ehtinyt valmentamaan myös RoKin naisten Mestiksestä Naisten Liigaan sekä säilyttämään sarjapaikan.

Toivolan apuvalmentajina toimivat HIFK:n naisia pitkään valmentanut Saara Niemi sekä Jyväskylän Urheiluakatemian valmennuskoordinaattorina toimiva Mikko Palsola. Niemi on aikoinaan edustanut itse Naisleijonia pelaajana, kun taas Palsola muistetaan parhaiten JYP Junioreiden valmennuspäällikön roolista.

Videovalmentajana nähdään Janne Tuunanen. Maalivahtivalmentaja Vesa Virta ja fysiikkavalmentaja Saija Määttä taas jatkavat jo tutuissa rooleissan.

Naisleijonien johtoryhmä kaudella 2022–23

 • Tuula Puputti, GM
 • Tiina Karinen, joukkueenjohtaja
 • Juuso Toivola, päävalmentaja
 • Saara Niemi, valmentaja
 • Mikko Palsola, valmentaja
 • Vesa Virta, maalivahtivalmentaja
 • Janne Tuunanen, videovalmentaja
 • Saija Määttä, fysiikkavalmentaja
 • Karri Kirjasuo, lääkäri
 • Pasi Lambacka, fysioterapeutti
 • Sanna Tiainen, hieroja
 • Tatu Vento, huoltaja

Useimpien Naisleijonien seuraajien huulilla on tietenkin yksi kysymys. Kuinka valmentajan vaihtuminen tulee vaikuttamaan maailman parhaana pelaajanakin pidetyn Noora Rädyn tilanteeseen? Kiistat Pasi Mustosen kanssa johtivat lopulta siihen, että Suomen ykkösmaalivahtia ei nähty lainkaan olympialaisissa, mutta tuleeko tilanne muuttumaan? Tätä joudumme vielä odottamaan, sillä ainakaan kahdesti Tshekkiä vastaan pelanneessa joukkueessa Rätyä ei nähty. Suomen maalilla sen sijaan pelasivat vuorollaan Anni Keisala ja Jenna Silvonen.

Suomi kohtaa vielä kisojen kenraaliharjoituksena Japanin sekä 16. elokuuta että 18. elokuuta pelattavissa harjoitusotteluissa. Itse kisat käynnistyvät Suomen osalta 25. päivä, kun vastaan asettuu kovana tasonmittarina toimiva Kanada.

Mistä seurata MM-kisoja?

Naisten jääkiekon MM-kisojen oikeudet omistaa Discovery, joka näytti tunnetusti myös olympialaisten jääkiekkoa. Kaikki kisojen ottelut nähdään suoratoistopalvelu Discovery+:n puolella. Tarkkaa tietoa televisioinnista ei vielä tässä vaiheessa ole, mutta oletettavaa on, että televisiointi toimii samaan tapaan kuin edellisenä vuonna. Tuolloin kisojen kaikki ottelut nähtiin Discoveryn palvelusta, minkä lisäksi kaikki Suomen ottelut sekä mitalipelit nähtiin myös ilmaiseksi TV5-kanavalta.

Suomi aloittaa kisat 25. elokuuta Kanadaa vastaan, 27. päivä vastaan asettuu Yhdysvallat ja 29. päivä vuorossa on Japani, minkä jälkeen alkulohko huipentuu 30. päivä ottelulla Sveitsiä vastaan. Juuri Sveitsi kaatui olympialaisten pronssiottelussa lukemin 4–0.