Naisten koripallon MM-kisat

Koripalloilijoita Koripalloilijoita

Koripallon ystäville riittää viihdettä, sillä lähes välittömästi EuroBasketin jälkeen ovat vuorossa naisten koripallon maailmanmestaruuskilpailut. Australiassa pelattavat naisten koripallon MM-kisat alkavat 22. syyskuuta.

Naisten koripallon MM-kisat vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Naisten koripallon MM-kisat 2022

Jo vuodesta 1953 pelatut naisten koripallon MM-kisat ovat jälleen täällä. Vain pari päivää EuroBasketin jälkeen alkavissa kisoissa koripallo heitetään ilmaan 22. syyskuuta, minkä jälkeen pelit jatkuvat reilun viikon ajan. Naisten koripallon MM-kisat saavat finaalinsa 1. lokakuuta.

Kisat pelataan Australian Sydneyssä, jossa pelipaikkoina toimivat hulppea 21 032 katsojan Sydney Super Dome sekä pienempi State Sports Centre, joka vetää 5 006 katsojaa. Mukana on hivenen erikoisesti vain 12 joukkuetta, vaikka kisat laajennettiin jo vuonna FGF1990 kuudentoista joukkueen kisoiksi. Takaisin normaaliin päiväjärjestykseen palataan vuonna 2026, jolloin kisoihin valitaan jälleen mukaan 16 joukkuetta.

Mukana ovat kisoja isännöivä Australia, hallitseva olympiavoittaja Yhdysvallat sekä kymmenen karsintaturnauksen kautta mukaan päässyttä maata. Karsittavaa ei lopulta juuri ollut, sillä karsintaturnaukseen otti osaa 16 joukkuetta, jotka oli valittu maanosakisojen menestyksen perusteella. Venäjä kuitenkin diskattiin kisoista, Valko-Venäjä ehti vetäytyä jo karsintaturnauksesta koronatilanteen vuoksi ja Nigeria päätti luopua kisapaikastaan. Karsintaturnauksessa karsiutui lopulta siis ainoastaan Brasilia.

Australian ja Yhdysvaltojen ohella kisoissa nähdään Serbia, Etelä-Korea, Kiina, Ranska, Mali, Bosnia ja Hertsegovina, Kanada, Japani, Belgia sekä Puerto Rico.

Joukkueet

Pelisysteemi naisten MM-kisoissa on yksinkertainen. Mukana olevat 12 joukkuetta on jaettu kahteen kuuden joukkueen lohkoon. Molemmissa lohkoissa kaikki joukkueet pelaavat kertaalleen toisiaan vastaan, minkä jälkeen kummankin lohkon neljä parasta joukkuetta etenevät puolivälieriin. Mielenkiintoisessa konseptissa vain jatkoonpääsyllä on väliä, sillä pudotuspelien otteluparit arvotaan.

Turhia lepopäiviä ei turnauksessa juuri harrasteta, sillä molemmat alkulohkot saavat viiden pelin väliin vain yhden lepopäivän. Turnauksen toinen lepopäivä ja samalla ainoa päivä täysin ilman otteluita on sijoitettu alkulohkojen ja pudotuspelien väliin.

Lohkoarvonnassa joukkueet oli jaettu kahteen koriin maailmanlistan sijoituksen perusteella. Molempiin lohkoihin arvottiin kolme joukkuetta ykköskorista sekä kolme joukkuetta kakkoskorista.

Lohko A

 • Belgia
 • Kiina
 • Bosnia ja Hertsegovina
 • Puerto Rico
 • Etelä-Korea
 • Yhdysvallat

Lohko B

 • Ranska
 • Serbia
 • Japani
 • Mali
 • Kanada
 • Australia
Koripalloilijoita Koripalloilijoita

Ennakkoasetelmat

Mestaruuden suhteen asetelmat ovat hyvin selvät, sillä kisoissa on ainoastaan yksi selvä ennakkosuosikki. Yhdysvallat on voittanut lähes jokaisen mestaruuden – mestaruuteen ovat lisäksi yltäneet ainoastaan Australia, Brasilia sekä Neuvostoliitto. Mitaleihin on kuitenkin mahdollisuudet useilla joukkueilla, ja mitaleja onkin onnistunut lunastamaan peräti 17 eri joukkuetta. Esittelemme kisojen suurimmat ennakkosuosikit.

Yhdysvallat

Jos mahdollista, on Yhdysvallat naisten puolella jopa dominoivampi kuin miesten koripallossa. Kuusista edellisistä MM-kisoista joukkue on napannut peräti viisi mestaruutta, eikä finaalissakaan ole yleensä tehnyt edes tiukkaa.

Vuonna 2018 joukkue nappasi mestaruuden voittamalla kaikki pelinsä peräti 122 pisteen korierolla. Tuolloin kisojen parhaaksi pelaajaksi valittiin Breanna Stewart, joka edustaa Seattle Stormia. Joukkueen kaikki pelaajat pelaavat WNBA:ssa.

Australia

Yhdysvaltojen kiistatta vaarallisin haastaja on Australia, joka pääsee pelaamaan kisoissa kotiedun turvin. Maailmanlistan kolmannelta sijalta löytyvä Australia on myös edellinen joukkue, joka on kyennyt nappaamaan maailmanmestaruuden jenkkien nenän edestä. Australia voitti vuonna 2006, eikä vire ole viime vuosina ollut juurikaan kehnompi.

Vuoden 2018 MM-kisoissa Australia pelasi tappiotta aina finaaliin saakka, mutta tuolloin Yhdysvallat oli vahvempi. Joukkueen suurin tähtipelaaja Liz Cambage lopetti viime vuonna maajoukkueuransa, joten tehoja vaaditaan esimerkiksi Sami Whitcombilta. Noin puolet Australian joukkueesta pelaa WNBA:ssa ja puolet kotimaan liigassa.

Japani

Japanin paras saavutus MM-kisoissa on finaalitappio vuodelta 1975, mutta viime vuoden olympialaisissa täysosuma oli lähellä. Maailmanlistan kahdeksanneksi sijoitettu Japani selviytyi aina finaaliin saakka, mutta Yhdysvallat oli lopulta parempi lukemin 90–75. WNBA:n Washington Mysticsiä ja kotimaassa Fujitsu Red Wavea edustava Rui Machida oli tuolloin kisojen paras syöttäjä yli kymmenen syötön keskiarvolla.

Vuoden 2018 MM-kisoissa Japanin lento päättyi jo ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Kiinaa vastaan. Tuolloin pelinrakennusvastuuta kantoi erityisesti Nako Motohashi. Kaikki Japanin nykyjoukkueen pelaajat pelaavat Japanin liigassa.

Kanada

Vahva ehdokas mitalipeleihin on viime vuosina merkittävästi tasoaan nostanut Kanada. Joukkue on napannut AmeriCupin mestaruuden kolmeen otteeseen ja viimeksi vuonna 2017. Mestaruudet ovat tulleet ilman Yhdysvaltoja pelatuista turnauksista, mutta maailmanlistan neljänneksi sijoitettua Kanadaa voidaan hyvin pitää Amerikan mantereen toiseksi parhaana joukkueena.

Vuoden 2020 olympialaisissa Kanada kuitenkin putosi jo lohkovaiheessa korieron vuoksi. Vuoden 2018 MM-kisoissa joukkue taas voitti lohkonsa puhtaalla pelillä, mutta putosi jo puolivälierissä Espanjaa vastaan. Phoenix Mercuryn Kia Nursen johdattamalta joukkueelta odotetaan tänä vuonna enemmän. Joukkueen pelaajat tulevat tasaisesti WNBA:sta sekä Ranskan liigasta. Juuri Nurse pussitti peräti 33 pistettä, kun Kanada päihitti Yhdysvallat vuonna 2015 Pan-Amerikan kisojen finaalissa.

Koripallon MM-kisojen historiaa

Naisten koripallon maailmanmestaruudesta on pelattu vuodesta 1953 lähtien. Ensimmäisissä kisoissa oli mukana 10 joukkuetta, kun voittajaksi kruunattiin sittemmin tutuksi tulleeseen tapaan Yhdysvaltojen joukkue. Kisoja järjestettiin aluksi hyvin satunnaisesti, mutta useimmiten neljän vuoden välein. Pelitahti vakiintui vasta vuonna 1986, mistä lähtien kisat on järjestetty neljän vuoden välein parillisina ei-olympiavuosina. Vuodesta 1990 lähtien myös joukkuemäärä on vakiintunut 16 joukkueeseen – poikkeuksen muodostavat vain vuoden 2022 kisat, joissa pelataan kertaalleen 12 joukkueella.

Selvästi kisojen historian menestynein joukkue on Yhdysvallat, joka on napannut 10 kultamitalia, yhden hopean ja kaksi pronssia. Viime vuosina Yhdysvaltojen dominanssi on vain vahvistunut, sillä joukkue on voittanut jo kolme mestaruutta putkeen ja viisi edellisestä kuudesta mestaruudesta.

Kuuteen mestaruuteen on yltänyt myös Neuvostoliitto, minkä lisäksi sekä Australia että Brasilia ovat napanneet yksittäisen mestaruuden. Vaikka kisoihin on ottanut osaa kymmenittäin joukkueita ympäri maailman, ei Suomea olla naisten koripallon MM-kisoissa vielä koskaan nähty.