Vedonlyöntiopas - Opas vedonlyönnin saloihin

Jos veikkaus ei vielä ole tuttua puuhaa, on vedonlyöntiopas aloittelevalle pelaajalle kullanarvoinen apu. Opas kertoo kaiken, mitä aloittelevan pelaajan tarvitsee veikkaamisesta tietää. Urheiluvedonlyönti.net kattava vedonlyönti opas kertoo aloitteleville pelaajille alkeet voittavaan pelaamiseen!

Parhaat pelisivustot
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Mikä on vedonlyöntiopas?

Majakka ja kolikko Majakka ja kolikko

Vedonlyöntiopas on uuden pelaajan paras apu, sillä opas kertoo kaiken, mitä pelaamisesta tarvitsee tietää. Uuden pelaajan on tärkeää perehtyä esimerkiksi kerrointen merkitykseen, kerrointen laskemiseen ja parhaiden kerrointen hyödyntämiseen. Kaikki pelaajat eivät välttämättä ymmärrä todennäköisyyksiä kertoimien takana, eivätkä kaikki aktiivisetkaan pelurit välttämättä osaa hyödyntää eri pelisivustojen tarjoamia kertoimia, jotka saattavat poiketa toisistaan huomattavastikin. Ei kuitenkaan syytä huoleen, sillä vedonlyönti opas kertoo kaiken tarpeellisen aiheesta.

Samalla opas neuvoo hyödyntämään eri pelisivustojen tarjoamat bonukset parhaalla mahdollisella tavalla. Jopa satojen eurojen arvoisiin bonuksiin kannattaa ehdottomasti perehtyä, sillä runsaat bonukset ovat yksinkertaisesti rahanarvoinen etu myös osaavalle ja kokeneelle pelaajalle. Tienaaminen ei ole koskaan helpompaa kuin rahakkaiden bonusten avulla.

Mitä on voittava vedonlyönti?

Voittava vedonlyönti -termiin törmää vähän siellä sun täällä. Ammattimaisille vedonlyöjille urheiluvedonlyönti ei ole uhkapelaamista, vaan se pyrkii tasaisen tuoton saavuttamiseen pitkällä aikavälillä. Tätä toimintaa voi verrata jopa sijoitustoimintaan ja monet sijoittajat ovatkin kiinnostuneita myös urheiluvedonlyönnistä.

Vedonlyönti on kannattavaa toimintaa vedonlyöntiyhtiöille koska suurin osa pelaajista pelaa tunteidensa ja intohimonsa ajamana: Omaa suosikkijoukkuetta tai suosikkipelaajaa veikataan voittajaksi vaikka kertoimet kertoisivat aivan muuta. Tämä tuo pelaamiseen tietysti jännittävyyttä ja hetken hurmiota mutta pitkässä juoksussa tunnepelaaminen ei kannata.

Suomalaiset pelaajat ovat tässä tapauksessa hieman poikkeus: Siinä missä Real Madrid fani laittaa ison summan likoon kotivoiton puolesta, laittaa suomalainen pelaaja rahansa likoon Huuhkajien vastustajien puolesta koska todennäköistä on, että kansainvälinen ystävyysottelu tai arvokisakarsinta päättyy Huuhkajien tappioon.

Voittava vedonlyönti perustuu myös kärsivällisyydelle. Mainitsimme tämän kappaleen alussa sijoitustoiminnan esimerkkinä vähän samankaltaisesta ansaintatavasta. Sekä sijoittaminen, että urheiluvedonlyönti ovat pitkäjänteistä toimintaa, jossa tulee välillä tappioita ja välillä voittoja. Yhtäläisyyksiä löytyy myös muualta: Siinä missä osakkeiden hinnat elävät markkinoilla jatkuvasti myös urheiluvedonlyönnissä kertoimet elävät ja muuttuvat päivän mittaan. Kertoimet ovat yleensä parhaimmillaan mitä enemmän itse tapahtumaan on aikaa ja ennakkosuosikin kerroin saattaa pienentyä merkittävästikin tapahtuman lähestyessä tai käynnissä ollessa.

Samalla tavalla kuin sijoittaja hakee sijoituksilleen noin kahdeksan prosentin realistista tuottoa vuodessa, urheiluvedonlyönnissä on kyse samanlaisista, toistuvista voitoista. Voittavassa vedonlyönnissä ei kannata jahdata pikavoittoja vaan pikemminkin tavoitella 1-7% päivittäisiä tuottoja asetetuista vedoista. Loppupeleissä näistä vedoista kertyy suurempi virta, joka kasvattaa pelikassaa, avaa uusia mahdollisuuksia asettaa suurempia vetoja, ja tottakai fiksu pelaaja myös kotiuttaa voittojaan säännöllisin väliajoin.

Tavoitteeksi kannattaa ottaa esimerkiksi 3% tuotto jokaiselle päivälle. Tällainen tuotto on helppo saavuttaa pelaamalla ns. varmoja kohteita, mutta varmaa on, että yllätyksiä ja tappioita varmasti sattuu matkan varrella.

Aloitteleva vedonlyöjä voi lähteä liikkeelle vaikkapa yhdellä vedolla per päivä etsien yksittäisiä 1X2 tai Moneyline -kohteita, joille asettaa aina saman panoksen. Kokeneempi pelaaja voi pyrkiä pelaamaan monivetoja ja yhdistelmiä, tavoitellen päivittäistä 3% tuottoa koko pelikassalle.

Suuremmilla summilla ja useita eri kohteita pelattaessa alkaa pelikassan hallinta ja kertoimien vertailu korostumaan entisestään. Voittavalla vedonlyöjällä onkin yleensä useita eri pelitilejä, joiden kautta samojen kohteiden kertoimia voi vertailla ja tarkastella. Kerrointen marginaalit saattavat vaihdella kohteittain paljonkin, ja perus vedonlyöjälle riskienhallinta on sitä helpompaa mitä selkeämmät marginaalit ovat.

Miksi kertoimet sitten heittelevät vedonlyöntitoimistolta toiselle? Kaikki rahapelisivustot haluavat erottua toisistaan. Vaikka LeoVegas, NordicBet, Unibet, Casumo, Mr Green ja 888 kaikki saavat kertoimensa aiemmin Unibetin omistamalta Kambi-yhtiöltä, jokaisen kertoimet vaihtelevat hieman toisistaan yhtiön strategian ja maakohtaisten strategioiden mukaan.

Casumo saattaa tarjota jonain päivänä erityisen houkuttelevia kertoimia naisten lentopalloon kun taas 888 näkee futiksen olevan päivän tärkein anti. Erilaisten kertoimien tarjoaminen toimii sekä pelaajan eduksi, että myös vedonlyöntiyhtiöille. Vedonlyöntisivustot luottavat siihen, että heidän vakioasiakkaansa pelaavat heidän sivuillaan vaikka toisella saattaisikin olla hieman paremmat kertoimet, ja toisaalta ammattimaiset vedonlyöjät palaavat heidän sivuilleen taas sitten toisen kohteen ja toisten kerrointen myötä, toisena päivänä.

Vedonlyöntisivustot hyötyvät myös siitä, että useat pelaajat asettavat ns. suojavetoja toisella sivustolla. Suojavedoista kerromme lisää myöhemmin tällä sivulla.

Pelitilit useilla eri sivustoilla?

Voittavassa vedonlyönnissä tämä on yksi tärkeimmistä seikoista joita pelaaja voi alusta saakka tehdä. Pelitilin perustaminen useammalle vedonlyöntiyhtiölle on tärkeää usemmastakin syystä.

Ensinnäkin suurin osa vedonlyöntisivustoista tarjoaa pelitilin avaavalle tervetuliaisbonuksia. Mikään ei estä pelaajaa poimimasta vaikka kaikki tarjolla olevat tervetuliaisbonukset vedonlyöntisivustoilta. Huomioi, että tämä bonuksen lunastaminen vaatii joissain tapauksissa talletuksen tekemistä pelitilille ja bonuksia koskee yleensä kierrätysehdot, jotka vedonlyönnin kohdalla ovat yleensä paljon kasinobonusten kierrätysehtoja inhimillisempiä.

Toisekseen pelitili eri vedonlyöntiyhtiöillä mahdollistaa helpon kerrointen vertailun. Kerrointen ja marginaalien vertailu on erittäin tärkeää pitkässä juoksussa ja pitkäjänteisessä vedonlyönnissä. Kun pelaajalla on pelitili useammalla vedonlyöntisivustolla on kerrointen vertailu ja vetojen asettaminen helppoa ja nopeaa.

Kolmas syy miksi pelitili useammalla vedonlyöntisivustolla on tärkeää, on limitit. Tietoa vedonlyöntiyhtiöiden limiteistä löydät yleensä hyvin selkeästi mainittuna vedonlyöntisivustolta. Jokaisella peliyhtiöllä on tietyt limitit vedonlyönnissä. Suurilla panoksilla pelattaessa vedon voi asettaa useammalle pelitilille, samalle kohteelle jolloin pelaajan ei tarvitse murehtia voitoille tai panokselle mahdollisesti tulevia rajoituksia. Ei ole salaisuus, että oman riskinhallintansa vuoksi peliyhtiöt asettavat usein suuriakin limittejä voittavien pelaajien kohdalla. Jos vedonlyöntisivusto näkee, että olet voittava pelaaja voi limittisi tietylle kohteelle olla 500 euron sijasta 50 euroa. Tämä on normaalia liiketoiminnan riskien hallintaa, jonka pelaaja hyväksyy pelitilin käyttäjäehdot hyväksyessään.

Mitä ovat ylikertoimet?

Todennäköisyyksien määrittäminen, tilastotiedon seuraaminen, ylikertoimien etsiminen ja positiivisen odotusarvon vetojen lyöminen on intohimoista fanitusta ja siitä kumpuavaa pelaamista tylsempää mutta sopii hyvin suomalaiselle, analyyttiselle mielelle.

Vedonlyönnissä pelaaja, eli vedonlyöjä pelaa vedonvälittäjää vastaan. Vedonvälittäjä luo vetokohteen ja asettaa omat kertoimensa tietylle tapahtumalle. Erilaisia vedonlyöntimuotoja on lukuisia. Vetokohteen ja muodon nähtyään pelaaja päättää lähteekö vetoon mukaan, ja päättää oman panoksensa.

Pelaaja voi saavuttaa edun suhteessa vedonvälittäjään, mikäli vedonvälittäjä on arvioinut tapahtuman todennäköisyyden virheellisesti ja asettaakin ottelulle tai tapahtumalle suuremman kertoimen mitä sille kuuluisi. Vedonlyöntikielellä ilmaistuna kyseessä on ylikerroin, joka palauttaa pelaajalle enemmän kuin tapahtumalle asetetun panoksen.

Ammattimainen voittava vedonlyönti perustuu todennäköisyyksien arviointiin sekä niin kutsuttujen "rajakerrointen" laskentaan, joita voidaan verrata vedonvälittäjän kertoimiin. Kyseessä on ylikerroin jos vedonlyöjä löytää omaa rajakerrointaan suuremman kertoimen. Tapahtuman pelattavuutta voidaan arvioida myös odotusarvosta, jolloin käytetään kaavaa todennäköisyys x kerroin. Jos odotusarvo on yli 1, on kyseessä ylikerroin.

Voittavassa vedonlyönnissä on siis tärkeää etsiä vetoja, jotka maksavat paremmin kuin niiden pitäisi.

Kertoimenlaskija kuten Kambi, SBTech tai BtoBet laatii arvion kohteista ja laskee niille kertoimet, joita peliyhtiö tarjoaa pelaajille. Rajakertoimet ovat pelaajien itsensä laskemia kertoimia samoista kohteista. Osaava pelaaja tekee oman arvionsa urheilutapahtumasta ja laskee omat rajakertoimensa. Näitä rajakertoimia tarkasteltaessa ja verratessa peliyhtiön esittelemiin kertoimiin löydetään joko ylikertoimisia tai alikertoimisia kohteita.

Ylikertoimissa pelaajan arvio tulevasta tapahtumasta poikkeaa peliyhtiön tarjoamasta kertoimesta. Jos pelaajan laskema rajakerroin on pienempi kuin peliyhtiön tarjoama kerroin, on kyseessä ylikerroin. Tällöin pelaaja arvioi, että kohteen osuminen on todennäköisempää, mitä peliyhtiön mielestä.

Jos pelaajan laskema rajakerroin on suurempi, mitä vedonlyönti yhtiön tarjoama kerroin, kyseessä on alikerroin. Jos kyseessä on alikerroin pelaaja arvioi, että kohteen osumisen todennäköisyys on pienempi kuin peliyhtiön mielestä.

Mitä ovat odotusarvo vedonlyönnissä?

Odotusarvoihin kannattaa tutustua heti rajakertoimien ja todennäköisyyksien laskemisen jälkeen.

Odotusarvo on mittari siitä, miten kannattava vedonlyöntikohde on. Laskennallinen odotusarvo antaa pelaajalle käsityksen odotettavasta olevasta tuotosta pitkässä juoksussa. Mikäli odotusarvo on positiivinen, kohteen odotusarvo on suurempi kuin 1. Odotusarvo on huono jos se on alle 1.

Miten odotusarvo lasketaan?

Odotusarvon voi laskea helpon kaavan avulla: Odotusarvo = Todennäköisyys x kerroin.

Esimerkki:

Pelaaja päättää panostaa sulkapallo-otteluun 100 euroa. Pelaajan veikkaaman voittajan kerroin on 2,20 ja pelaaja on arvioinut voiton todennäköisyydeksi 50%, joten kyseessä on ylikerroin.

Todennäköisyys: 0,50 (50%)

Kerroin: 2,20

Panos: 100€

Odotusarvo lasketaan näiden tietojen perusteella seuraavasti:

Jos sama peli pelattaisiin samoissa olosuhteissa yhä uudelleen ja uudelleen, odotettava tuottoarvio pelille olisi 10%. Pelaaja voisi siis olettaa voittavansa keskimäärin 10 euroa jokaisesta vedosta, samasta ottelusta.

Näin laskettu odotusarvo kertoo pelaajalle, millainen tuotto voisi olla kyseessä pelaajan tekemien arvioiden pohjalta. Jos odotusarvo jää alle 1, on pitkässä juoksussa odotettavissa tappioita, ja odotusarvon ollessa yli 1, voidaan pitkässä juoksussa odottaa voittoja. Odotusarvo on positiivinen jos kyseessä on ylikerroin, ja tappiollinen / negatiivinen jos kyseessä on alikerroin.

Vedonlyönnin historia

Vedonlyönti on aina ollut oleellinen osa urheilun maailmaa. Jo tuhansia vuosia sitten antiikin Rooman hevosvaljakkokisat viihdyttivät myös veikkaajia. Myös nykyaikaisempi urheiluvedonlyönti on saanut alkunsa juuri hevoskisoista. Modernin veikkaamisen katsotaankin syntyneen Isossa-Britanniassa 1700-luvulla, kun useita hevosia sisältävät kisat yleistyivät. Tämän jälkeen urheiluvedonlyönti levisi nopeasti Briteistä myös muihin maihin.

Raha-arpajaisia järjestettiin Ruotsin vallan aikana Suomessa jo 1600- ja 1700-luvulla, mutta virallisesti ja laillisesti vedonlyönti alkoi Suomessa 1920-luvulla. Kansallisoopperalle ja Kansallisteatterille myönnettiin vuonna 1926 ensimmäiset toimiluvat raha-arpajaisten järjestämiseksi. Totalisaattorivedonlyönti sallittiin vuonna 1927 ja se on siitä saakka ollut vallitseva vedonlyöntimuoto raveissa.

1930-luvulla ”arpatrokareista” kirjoiteltiin usein Suomen lehdistössä. Arpajaisten yleistyessä suurta suosiota yleisön keskuudessa saivat arpajaisten julkiset toimeenpanotilaisuudet, joihin ihmiset saapuivat eväineen jännittämään oman arpalippunsa kohtaloa.

Veikkaaminen oli suosittua siis jo 1920-luvun Suomessa, mutta myös rahapeliautomaatit valtasivat sijaa Suomessa jo varhain. Suurimmissa kaupungeissa oli jo 1920-luvulla yksityisten liikemiesten omistamia rahapeli-automaatteja. Vuonna 1933 astui voimaan asetus, joka salli rahepeliautomaattien pidon vain hyväntekeväisyysjärjestöille. Vuonna 1938 perustettu RAY sai sittemmin yksinoikeuden rahapeliautomaattitoimintaan Suomessa.

Suomessa Veikkaus ja sen valtakunnallisesti tarjotut pelit saivat alkunsa vuonna 1940. Oy Tippaustoimisto Ab perustettiin talvisodan jälkeen suomalaisen urhelun rahoittamiseksi. Nimi vaihtui Oy Veikkaustoimisto Ab:ksi keväällä 1941. Kansainvälisesti vertailtuna laillistettu vedonlyönti alkoi Suomessa melkoisen varhain. Veikkauksen toteuttama vedonlyönti määriteltiin tietopohjaiseksi urheilukilpailujen tulosten ennustamiseksi, mikä teki vedonlyönnistä erilaisen uhkapeleihin, eli onnenpeleihin verrattuna. Alusta saakka suosioon nousi erityisesti jalkapallovedonlyönti. Myös pesäpallovedonlyönti nousi suosioon jo tuolloin ja lyötiinpä Suomessa vetoa tuolloin myös kaupunkien välisten mottitalkoiden tuloksista.

Veikkauksen toiminnan alussa ainoa tarjottu jalkapallovedonlyönnin muoto oli Vakio, jossa veikattiin kerralla lukuisien otteluiden voittajaa. Sittemmin myös suomalaiset ovat päässeet nauttimaan monipuolisemmista peleistä, ja tätä nykyä vedonlyönti onnistuu yksittäisistä otteluista jopa sadoissa eri muodoissa. Vakioveikkauksen pohjana oli vuonna 1940 - ja on edelleen - totalisaattorivedonlyöntiin perustuva vedonlyönti.

Vedonlyönti on ollut osa suomalaista urheilua jo vuosikymmeniä. Yksi Suomen suosituimmista urheilulajeista on raviurheilu. Ravikilpailuja seuraa pelkästään raviradoilla noin 800 000 katsojaa vuosittain ja raveja järjestetään Suomessa käytännössä päivittäin, ainoana poikkeusena joulun aika. Ravikilpailuja on Suomessa noin 560 vuosittain ja ravipelien kokonaisvaihto on yli 200 miljoonaa euroa vuodessa. Voittoja jaetaan viikottain yli kolme miljoonaa euroa.

Toto-pelin, eli totalisaattorivedonlyönnin kehitti alunperin vuonna 1867 Ranskassa espanjalaissyntyinen liikemies Joseph Oller. 1891 totalisaattorista tuli ainoa sallittu pelimuoto Ranskassa järjestetyissä hevoskilpailuissa. Vedonvälittäjälle riskitön pelimuoto levisi nopeasti ympäri maailmaa 1800-1900-lukujen vaihteessa ja se syrjäytti kiinteäkertoimisen vedonlyönnin kokonaan monissa maissa. Vedonlyönti raveissa alkoi pian myös Suomessa kun ensimmäiset Toto-ravit järjestettiin Pohjoissataman jäällä Helsingissä, 5. helmikuuta 1928.

Totalisaattorivedonlyönti on pohjana myös monille Suomessa nähtäville vedonlyönti-, ja rahapelimuodoille. Totalisaattorivedonlyönnissä voittosumma riippuu suoraan siitä, kuinka runsaasti peliä on pelattu ja mille kohteille pelaajat ovat panostaneet. Totalisaattori on pelien järjestäjälle varsin riskitön pelimuoto, sillä yleensä jaettava kokonaisvoittosumma on kierrokselle panostettu summa, joka sitten jaetaan tulosten mukaisesti voittajille. Tästä vähennetään usein vielä talon osuus, joka voi olla jopa 20%, eli pelin järjestäjä hyötyy aina olipa kokonaispanostus kuinka pieni tai suuri tahansa.

Tuorein ja merkittävin muutos urheiluvedonlyönnin saralla on tietenkin netin pelisivustojen yleistyminen ja kehittyminen. Tätä nykyä suomalaisella vedonlyöjällä on enemmän valinnanvaraa kuin koskaan, sillä suomalaisille palveluitaan tarjoavat jopa sadat laadukkaat pelisivustot, joilla vedonlyönti onnistuu tuhansista eri kohteista. Yhä useammat suomalaiset lyövätkin tänä päivänä vetoa nimenomaan netissä.

Kuinka aloittaa vedonlyönti internetissä

Tänä päivänä vedonlyönnin aloittaminen internetissä onnistuu huomattavan helposti, mutta opas tekee pelaamisen aloittamisesta vielä huomattavasti helpompaa. Sivustomme vedonlyöntiopas nimittäin esittelee myös parhaat pelisivustot ja suurimmat bonukset, minkä lisäksi vedonlyönti opas sisältää myös yksityiskohtaiset arvostelut kaikista maininnan arvoisista pelipaikoista. Tutustu eri pelisivustoihin rauhassa, vertaile bonuksia ja valitse suosikkisi.

Itse pelaaminen onnistuu huomattavan helposti, sillä uuden pelaajan ei tarvitse kuin rekisteröityä veikkaussivustolle, syöttää tiedot ja tehdä talletus, minkä jälkeen pelaamaan pääsee käytännössä välittömästi. Euroopan unionin alueella toimivilla veikkaussivuilla vedonlyönti onnistuu täysin verovapaasti ja useimmat kansainväliset kasinot toimivat luotettavien lisenssien turvin ja tiukan sääntelyn alaisina. Talletukset ja kotiutukset onnistuvat tätä nykyä lukuisilla eri metodeilla ja opas esittelee tietenkin myös parhaat maksutavat.

Vedonlyöntisanasto

TermiSelitys
1x2 1X2 on klassisin vedonlyöntimuoto. Lyö vetoa kahden joukkueen välisestä ottelusta. 1 tarkoittaa, että kotijoukkue voittaa. X tarkoittaa, että tulee tasapeli. 2 tarkoittaa, että vierasjoukkue voittaa.
Aasialainen tasoitusAsian handicap ja handicap ovat niin sanottuja tasoitusvetoja. Näissä vedoissa tasapelien mahdollisuus on unohdettu ja vedoissa keskitytään kahden joukkueen väliseen eroon, jolloin vahvemman joukkueen etu poistuu. Asian handicap tasapainottaa joukkueiden kertoimia. Aasialaiset tasoitusvedot ovat hyvin lähellä tavallisia tasoitusvetoja, joissa toinen joukkue saa maalien muodossa kuvitteellista etua tai etua vähennetään.
Alikerroin Alikerroin on kerroin, joka on alhaisempi kuin todennäköisyyksien valossa pitäisi. Pelaajan kannattaa vältellä alikertoimia, sillä alikertoimia pelaamalla jää pitkällä aikavälillä tappiolle.
Amerikkalaiset kertoimetMoneyline, tai amerikkalaiset kertoimet kertovat kuinka paljon pelaajan tulee panostaa voittaakseen 100 dollaria. Miinusmerkkillä (-) varustettu luku tarkoittaa, että pelaajan tulee asettaa kyseinen summa voittaakseen sata dollaria, ja plusmerkkillä (+) varustettu luku tarkoittaa, että voitat kyseisen summan kutakin lyömääsi sataa dollaria kohden jos vetosi on oikein.
ArbitraasiArbitraasista on kyse, kun tarjolla on kertoimia, joiden avulla pelaaja jää voitolle lopputuloksesta riippumatta. Jos kahdelta eri sivustolta löytyy esimerkiksi molempien joukkueiden voitolle yli kakkosen kerroin, on pelaajalla mahdollisuus varmaan voittoon arbitraasivedonlyönnin kautta.
Avauskerroin Ensimmäinen vedonvälittäjän tarjoama kerroin. Tämän jälkeen pelaajien lyömät vedot alkavat vaikuttamaan kertoimiin, jotka saattavat muuttua reilustikin.
BackVedon lyömistä vedonlyöntipörssissä. Backaava pelaaja suostuu lyömään vetoa tarjotulla kertoimella.
BookerLyhennys bookmakerista. Tarkoittaa käytännössä vedonvälittäjää, joka mahdollistaa vetojen asettamisen.
CashOut Cash Out tarkoittaa, että voit kotiuttaa osan voitoista ennen kuin ottelu on ohi. Nostosumma määräytyy sen mukaan, voitatko vai häviätkö vedon.
Clean Sheet Clean Sheet tarkoittaa, että joukkue pitää oman päätynsä puhtaana, eli se ei päästä maalia vastustajajoukkueelta.
DesimaalikertoimetDesimaalikertoimet tai eurooppalaiset kertoimet osoittavat, kuinka paljon saat takaisin, jos voitat vedollasi. Jos esimerkiksi lyöt vetoa 100 euroa kertoimella 3, ja voitat, saat 100 x 3 = 300 euroa takaisin. Desimaalikertoimia käytetään Manner-Euroopassa, Australiassa ja Kanadassa.
Draw no betDraw no bet on veto, jossa lyödään vetoa vain jomman kumman joukkueen puolesta, vaikka ottelu voi päättyä myös tasan. Jos ottelu päättyy tasan, palautetaan panos pelaajalle.
Each wayEach way -vedot ovat käytössä hevosurheilussa. Each way -vedossa panos jaetaan niin, että puolet vedosta asetetaan voittajan veikkaamiseen ja puolet forecast -vetoon.
Englantilaiset kertoimetMurtokertoimet tai englanninkieliset kertoimet ovat kertoimia, jotka on kirjoitettu murtolukumuodossa (eikä esimerkiksi desimaalimuodossa). Kertoimet ilmoitetaan esimerkiksi muodossa 16/8. Tämä näyttää nettovoittojen suhteen vedon kokoon. Eli 8 euroa panostettuasi nettovoittosi (vähennettynä vedon määrällä) on 16 puntaa.
ForecastForecast, eli ennuste on hevosurheilussa käytetty termi, jossa lyödään vetoa hevosen lopullisesta sijoituksesta.
HandicapHandicap eli tasoitus. Handicap-vedonlyönnissä toiselle joukkueelle annetaan esimerkiksi yhden maalin tasoitus, jolloin tasapeli ratkaistaan tämän joukkueen voitoksi. Handicap on tarpeen, kun toinen joukkue lähtee otteluun ylivoimaisista asetelmista.
IlmaisvetoIlmaisveto on vedonlyöntiyhtiöiden myöntämä bonus, jolla saat asettaa esimerkiksi 5 euron vedon tiettyyn kohteeseen tai lajiin.
JärjestelmäJärjestelmävedossa pelaaja käytännössä lyö kerralla vetoa useammalla lapulla, jolloin ei haittaa, vaikka yksi kohde menisikin väärin. Pelaaja voi lyödä esimerkiksi vetoa kolmesta kohteesta kahden kohteen yhdistelminä, jolloin voittaminen vaatii kahden kohteen osumista.
Kellyn kaavaKaava, jonka avulla vedonlyöjä voi laskea optimaalisen panoksen. John Larry Kelly Juniorilta nimensä saanutta kaavaa käytetään useimmiten jonkinlaisella jakajalla, jonka avulla pelikassan hallitseminen on helpompaa.
KerroinKertoimet osoittavat, kuinka paljon rahaa saat, jos voitat. Jos esimerkiksi kerroin on 2 ja olet lyönyt vetoa 10 eurolla, saat voittaessasi 2 x 10 = 20 euroa takaisin.
KierrätysvaatimusUseimmat vedonlyöntisivustojen bonukset sisältävät kierrätysvaatimuksen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pelaajan tulee panostaa sääntöjen mukaisella summalla, ennen kuin voittojen kotiuttaminen onnistuu.
KomissioVedonlyöntipörsseissä sivusto tekee voittoa ottamalla voitetuista vedoista pienen komission. Voitoista saatetaan ottaa esimerkiksi 5 prosentin siivu. Komissio kannattaakin aina tarkastaa ennen vetojen lyömistä vedonlyöntipörssissä.
Korotetut kertoimetKorotetut kertoimet tarkoittaa, että vedonlyöntiyhtiö valitsee tietyn kohteen ja nostaa sen kertoimia. Jos lyöt vetoa juuri tästä kohteesta ja voitat, saat suuremman voiton kuin sama tulos toisessa vedonlyöntiyhtiössä (joka ei nostanut saman kohteen kertoimia).
LayVedonlyöntipörssissä tarjottu veto, jossa pelaaja asettuu vedonvälittäjän rooliin. Jos pelaaja asettaa layn tietyn joukkueen voitolle, vaatii voittojen saaminen tällöin, ettei tämä joukkue voita otteluaan. Jotta rahaa liikkuu, tulee toisen pelaajan ottaa veto vastaan.
LineLine eli linja. Yli/alle-vedoissa käytetty termi, joka kertoo, missä määrissä kertoimet asettuvat tasan eli tapahtumat ovat yhtä todennäköisiä. Esimerkiksi jalkapallon maalimäärissä line kulkee yleensä 2,5 maalissa.
Live-vedonlyöntiLive-vedonlyönti tarkoittaa, että pelaaja lyö vetoa ottelun tapahtumista sen aikana. Vetoa voi yleensä lyödä esimerkiksi siitä kuka tekee seuraavan maalin, tuleeko seuraavan viiden minuutin sisällä paitsio, koska tulee seuraava sivurajaheitto, joukkueiden maalit puoliajoilla ja ottelussa. Jääkiekossa tyypillisiä live-vedon muotoja ovat esimerkiksi joukkueiden maalimäärät, erien tulokset ja maalintekijävedot. Tenniksessä live-vetoja voidaan tehdä vaikkapa ässäsyöttöjen määrästä tai montako tie-breakia ottelussa pelataan.
MiddleLopputulos, jossa pelaaja voittaa kaksi erillistä yli/alle-vetoa. Jos pelaaja on lyönyt esimerkiksi yli 2,5 maalia ja alle 3,5 maalia, on middle tällöin kolmessa maalissa. Middleä hakiessa toinen vedoista osuu varmasti.
OdotusarvoOdotusarvo kertoo, kuinka tuottoisa veto todennäköisesti on kyseessä. Jos pelaaja pelaa ylikertoimia, on odotusarvo tällöin positiivinen, mikä tarkoittaa sitä, että pelaaja jää todennäköisesti voitolle.
OverYli/alle-kohteessa rajan ylittävälle vaihtoehdolle asetettu veto. Erikoisempien näkemysten mukaan urheilun ystävät pelaavat ainoastaan overeita.
PalautusprosenttiOsuus pelaajien asettamista panoksista, joka palautetaan takaisin pelaajille voittoina. Mitä korkeampaa palautusta vedonlyöntisivusto tarjoaa, sitä korkeampia ovat kertoimet ja sitä todennäköisemmin pelaaja taas voittaa.
PanosPanos on summa, jonka lyöt vetoa jostain.
PanosyksikköVinkkien panokset ilmoitetaan monesti panosyksikköinä, jolloin kyse on käytännössä osuudesta pelikassasta. Esimerkiksi yksi panosyksikkö saattaa tarkoittaa hyvinkin erilaista summaa riippuen kassan koosta.
PeesausMuiden antamien vetovinkkien kopioiminen sellaisenaan.
PelikassaPelaamiseen käytettävät varat. On järkevää pitää pelikassasta kirjaa ja käyttää pelaamiseen vain rahoja, jotka voi mahdollisesti myös hävitä.
PitkäaikaisvetoVeto, joka ratkeaa vasta pitkän ajan päästä. Esimerkiksi kauden alussa lyöty veto sarjan voittajasta on pitkäaikaisveto.
PushLopputulos, jossa panos palautetaan. Esimerkiksi draw no bet -vedoissa tasapeli tarkoittaa pushia ja panoksen palautumista.
PäätöskerroinKerroin, joka on tarjolla, kun kohde sulkeutuu ja ottelu alkaa. Käytännössä päätöskerroin antaa erittäin hyvän kuvan ottelun todennäköisestä lopputuloksesta.
Riskitön vetoRiskitön veto on veto, jonka voit sijoittaa ilman riskiä. Jos voitat, saat voittosi kertoimien mukaisesti, mutta jos häviät, saat panoksesi takaisin. Tämä voidaan antaa vedonlyöntiyhtiöiden toimesta bonuksena.
SPSP tarkoittaa Starting Pricea, eli aloitushintaa. Kyseessä on hevosurheilussa käytetty hevosen virallinen aloituskerroin. Kerroin voi laskea vedonlyönnin edetessä useiden pelaajien panostaessa kyseiseen hevoseen tai se voi nousta jos pelaajat eivät lyö vetoa tietyn hevosen puolesta.
SureVetoyhdistelmä, jolla pelaaja voittaa lopputuloksesta huolimatta. Esimerkiksi kaksi eri vedonvälittäjää saattavat tarjota molemmille lopputuloksille yli kahden kerrointa, jolloin molempia vaihtoehtoja pelaamalla voittaa automaattisesti. Pelaaja saattaa myös varmistaa voittonsa surettamalla, eli pelaamalla ottelun aikana livenä toista lopputulosta, jonka kerroin on noussut.
TriplaKolmesta kohteesta koostuva lappu. Voittojen lunastaminen vaatii kaikkien kolmen kohteen osumista.
To winTo win termiä käytetään yleisimmin hevosurheilussa. To win vedossa lyöt vetoa voittajahevosesta.
TulosTulos kertoo ottelun tai urheilutapahtuman lopputuloksen.
TuplaKahdesta kohteesta koostuva lappu. Voittojen lunastaminen vaatii molempien kohteiden osumista.
VarianssiVedonlyönnissä marginaalit ovat pieniä. Vaikka pelaaja pelaisi jatkuvasti ylikertoimia, kohtaa hän jossain vaiheessa varianssia, eli vetojen osumista poikkeuksellisen hyvin tai poikkeuksellisen huonosti. Varianssin vuoksi pelikassan hallitseminen on tärkeää.
VedonvälittäjäVedonvälittäjä on taho, joka järjestää vedonlyönnin. Vedonvälittäjä asettaa kertoimet ja tarjoaa vetoja eri tapahtumiin.
Vihje Vihje, vinkki, tipsi. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Vihjeet ja tipsit ovat muille pelaajille jaettuja vinkkejä poikkeuksellisen hyvistä kohteista. Moni pelaaja lyö kaikki vetonsa osaavampien veikkaajien vihjeisiin luottaen.
VoitonkorotusVoitonkorotukset ovat ylimääräisiä lisäkertoimia, joita osa vedonlyöntisivustoista jakaa pelaajille. Voitonkorotuksia saatetaan jakaa myös, kun pelaaja lisää tarpeeksi monta kohdetta samalle lapulle.
Voittajaveto Voittajavedossa veikataan kilpailujen voittajaa tai voittajia.
xGxG eli expected goals eli maaliodottama. Erityisesti jalkapallossa ja jääkiekossa käytetty xG kertoo, kuinka paljon maaleja ottelun tilanteista olisi keskimäärin syntynyt. Maaliodottama on oiva apu vedonlyöjälle.
YhdistelmävetoYhdistelmävedossa, eli akkumulaattorissa yhdistät muutaman eri vedon ja voitat vain, jos kaikki vedot menevät oikein.
YlikerroinKerroin, joka on korkeampi kuin todennäköisyyksien valossa pitäisi. Ylikertoimia pelaamalla pelaaja jää keskimäärin voitolle.

Millaisia vedonlyöntioppaita on olemassa?

Moni vedonlyöntiopas käy asioita läpi laajalla skaalalla, mutta osa oppaista saattaa perehtyä hyvinkin yksityiskohtaisesti myös pienempiin asioihin. Joku vedonlyönti opas saattaa esimerkiksi keskittyä pelkästään hevosurheilun maailmaan, jolloin toto tulee taatusti tutuksi. Myös vakio on saanut useita omia oppaita, sillä tämän pelin salat eivät välttämättä aukea aivan hetkessä.

Osa oppaista saattaa keskittyä esimerkiksi muuttuvan kertoimen kohteisiin, eikä ole mitenkään tavatonta, että oppaassa perehdytään hyvinkin yksityiskohtaisesti esimerkiksi yhden lajin tai yhden sarjan maailmaan. Oppailla on runsaasti eroja, joten oppimishaluisen pelaajan kannattaakin tutustua myös useisiin vedonlyöntioppaisiin rauhassa, ennen kuin pelien pariin siirtyminen tulee ajankohtaiseksi.

Vinkkejä sinulle, joka haluat aloittaa vedonlyönnin

Mitkä sitten ovat arvokkaimpia vedonlyönti vinkkejä aloittelevalle pelaajalle? Olemme koonneet listalle muutaman asian, joihin varsinkin aloittelevan pelaajan on hyvä kiinnittää huomiota.

Vertaile kertoimia. Äkkiseltään saattaa ajatella, että riittää, kun veikkaa oikeaa joukkuetta, mutta kertoimilla on vedonlyönnissä huomattava merkitys. Mitä korkeampi kerroin on tarjolla, sitä enemmän voitat ja sitä kannattavampaa vedonlyönti on. Eri vedonlyöntisivustot laskevat kertoimensa eri kaavoilla, joten kertoimet saattavat heitellä runsaastikin. Osaavalla pelaajalla onkin tili useammalla vedonlyöntisivustolla, jolloin on aina mahdollista valita korkein tarjolla oleva kerroin.

Lunasta bonukset. Lähes kaikki pelisivustot houkuttelevat nykyään uusia pelaajia jonkinlaisilla liittymisbonuksilla ja muilla rahakkailla tarjouksilla. Säännöt ja ehdot kannattaa tietenkin aina lukea tarkkaan läpi, mutta lähtökohtaisesti bonukset tekevät pelaamisesta yksinkertaisesti kannattavampaa. Tarjolla saattaa olla jopa satojen eurojen edestä ilmaista pelirahaa, eikä ilmaisesta rahasta tietenkään kannata kieltäytyä.

Tunne osaamisesi rajat. Panosta lajeihin, jotka ovat itsellesi tuttuja. Summamutikassa ei kannata lähteä arvailemaan, vaan oma tietämys kannattaa aina hyödyntää. Jos vedonlyönti kiinnostaa, mutta et koe varsinaisesti tietäväsi urheilusta hirveästi, ei hätä ole tällöinkään tämännäköinen. Netistä löydät helposti ammattimaisten pelaajien pitkävetovihjeet, joiden avulla pelaaminen saattaa käydä helposti kannattavaksi puuhaksi! Parhaita vihjeitä kerätään myös meidän sivuillemme.

Pelaa vastuullisesti. Pelaamisessa kannattaa pitää aina maltti mukana, eikä koskaan pidä panostaa rahoilla, joita ei ole myös varaa hävitä. Tarkkaile pelikassaasi, pidä panokset maltillisina, äläkä käytä liikaa aikaa pelaamiseen. Monilla moderneilla pelisivustoilla voit asettaa omalle pelitilillesi tarvittaessa myös panosrajoituksia ja talletusrajoituksia.

Tuoreimmat veikkausvihjeet

Viikon veikkausvihjeet nostaa esille tulevan viikon parhaat vinkit vedonlyöntiin. Katsasta otteluennusteet, kertoimet ja parhaat tarjoukset vedonlyöntiyhtiöiltä. Kertoimet päivitetään kun niitä on saatavilla. Huomioithan, että kertoimet voivat myös muuttua lähempänä ottelua.

Erilaiset kerroinmuodot?

Jotkut ulkomaiset veikkaussivut esittelevät vetokohdeiden kertoimet hieman suomalaisesta poikkeavassa muodossa.

Suomalaisille suunnatuilla vedonlyöntisivustoilla, kertoimet ilmoitetaan desimaaleina - tapa johon jokainen suomalainen pelaaja on varmasti törmännyt. Useimmat brittivedonvälittäjät käyttävät kertoimien ilmoittamiseen murtolukuja. Yhdysvalloissa vallalla on täysin erilainen tapa ilmoittaa kertoimet.

Jos ”jenkkikerroin” on positiivinen luku, se tarkoittaa määrää, jonka veikkaaja voi voittaa vedosta 100 dollarin panoksella. Jos jenkkikerroin on negatiivinen luku, se tarkoittaa määrää, joka veikkaajan on panostettava, jotta hän voi voittaa 100 dollaria.

Desimaali

Murtoluku

Jenkkikertoimet

10,009/1+900
9,008/1+800
8,007/1+700
7.006/1+600
6.005/1+500
5.004/1+400
4.003/1+300
3.002/1+200
2.001/1+100

Näin tulkitset kertoimia

Alla olevasta taulukosta näet Fractional, eli UK-kertoimien ja desimaalikertoimien todennäköisyydet. Jos kerroin on 1.40 päättyy tapahtuma 71.4 prosentin todennäköisyydellä 1.40 kertoimen hyväksi. Todennäköisyys pysyy 50% paremmalla puolella aina kertoimeen 2.0 asti. Jos kerroin on yli 2.0 todennäköisyys voittoon kyseiselle kertoimelle on alle 50%.

Fraction/UK-kertoimetDesimaaliUSA (Moneyline)Todennäköisyys
1/1001.01-1000099%
1/51.2-50083.3%
2/91.22-45081.8%
1/41.25-40080%
2/71.29-35077.8%
3/101.3-333.376.9%
1/31.33-30075%
4/111.36-27573.3%
2/51.4-25071.4%
4/91.44-22569.2%
1/21.5-20066.7%
8/151.53-187.565.2%
4/71.57-17563.6%
8/131.62-162.561.9%
4/61.67-15060%
8/111.73-137.557.9%
4/51.8-12555.6%
5/61.83-12054.5%
10/111.91-11052.4%
1/1 (evens)2+10050%
21/202.05+10548.8%
11/102.1+11047.6%
23/202.15+11546.5%
6/52.2+12045.5%
5/42.25+12544.4%
11/82.38+137.542.1%
7/52.4+14041.7%
6/42.5+15040%
8/52.6+16038.5%
13/82.62+162.538.1%
7/42.75+17536.4%
9/52.8+18035.7%
15/82.88+187.534.8%
2/13+20033.3%
11/53.2+22031.2%
9/43.25+22530.8%
12/53.4+24029.4%
5/23.5+25028.6%
13/53.6+26027.8%
11/43.75+27526.7%
3/14+30025%
16/54.2+32023.8%
10/34.33+333.323.1%
7/24.5+35022.2%
4/15+40020%
9/25.5+45018.2%
5/16+50016.7%
11/26.5+55015.4%
6/17+60014.3%
13/27.5+65013.3%
7/18+70012.5%
15/28.5+75011.8%
8/19+80011.1%
9/110+90010%
10/111+10009.1%
11/112+11008.3%
12/113+12007.7%
13/114+13007.1%
14/115+14006.7%
15/116+15006.2%
16/117+16005.9%
18/119+18005.3%
20/121+20004.8%
25/126+25003.8%
33/134+33002.9%
50/151+50002%
66/167+66001.5%
100/1101+100001%
1000/11001+1000000.1%

Mikä on paras vedonlyöntistrategia?

Laadukas vedonlyöntiopas keskittyy luonnollisesti myös erilaisiin vedonlyöntistrategioihin, joten näin teemme tietenkin myös me. Vedonlyöntistrategia on jopa yllättävän monipuolinen konsepti, sillä pelaajan tulee kiinnittää huomiota niin valittuun kohteeseen, valittuun panokseen kuin valittuun pelitapaankin. Paras vedonlyöntistrategia ottaa kaikki vedon osa-alueet huomioon.

Monet varsinaiset panostusstrategiat ovat tuttuja pelkkään tuuriin perustuvien pöytäpelien puolelta. Esimerkiksi ruletissa paljon käytetty Martingaali soveltuu kuitenkin panostustavaksi myös vedonlyönnin puolella. Martingaalistrategia on yksinkertainen panostusstrategia, jossa pyritään tuplaamaan oma panos. Jos ensimmäinen kohde menee väärin, korotetaan panos seuraavaan kohteeseen kaksinkertaiseksi. Ammattimaisen vedonlyönnin kanssa tällaisella panostamisella ei tietenkään ole mitään tekemistä, mutta harrastepelaajalle Martingaali voi hyvinkin olla kiinnostava vaihtoehto.

Ammattipelaajien keskuudessa suurinta suosiota panostamisessa nauttii niin sanottu Kellyn kaava, joka vaatii pelaajalta todennäköisyyksien laskemista ja hallintaa. Kellyn kaava kirjoitetaan auki muodossa (todennäköisyysarvio desimaalina*kerroin-1)/(kerroin-1). Lopputuloksena tulee ehdotettu prosenttiosuus pelikassasta. Jos kaava tuottaa vaikkapa tuloksen 15, panostetaan kohteeseen 15 prosenttia pelikassasta. Varsinkin aloitteleville kertoimenlaskijoille Kellyn kaava tuottaa varsin korkeita ja riskialttiita tuloksia, minkä vuoksi useimmat pelaajat jakavatkin vielä Kellyn antaman tuloksen esimerkiksi neljään tai viiteen osaan. Näin pelikassa pysyy taatusti hallinnassa.

Myös harrastepelaajalle oman pelikassan hallinta on yksi tärkeimpiä taitoja vedonlyönnissä. Ylikertoimiin on hyvä panostaa runsaasti, mutta maltti tulee aina pitää mukana. Myös ammattipelaajille sattuu väkisinkin pitkiä huonon onnen jaksoja, jolloin pelikassa hupenee nopeasti, jos panokset ovat turhan railakkaita.

Harrastepelaajalle on helpointa suositella strategiaksi maltillisia panoksia, panostamista tuttuihin kohteisiin sekä analyyttistä suhtautumista otteluihin. Seuraa kokoonpanoja, arvioi muutoksia ja ota huomioon esimerkiksi poikkeuksellisen säätilan vaikutus. Fiksu pelaaja tietenkin luo pelitilin usealle eri vedonlyöntisivustolle, jolloin vetoa pääsee aina lyömään markkinoiden parhailla kertoimilla. Vedonlyöntiyrityksille ei kannata antaa yhtään lisäetua.

Parhaassa tapauksessa kahdelta eri peliyhtiöltä löytyy samaan otteluun kertoimet, jotka mahdollistavat molempien joukkueiden voittoa pelaamisen niin, että pelaaja jää voitolle yli sadan prosentin varmuudella. Tällöin kyseessä on arbitraasivedonlyönti. Monet peliyhtiöt kuitenkin tarkkailevat tähän tapaan pelaavia pelaajia. Esimerkiksi panoksia saatetaankin nopeasti rajoittaa, mutta pelaaminen on taatusti voitollista!

Mikä on paras live-veto strategia?

Live veto on viime vuosina huimaan suosioon noussut pelitapa. Livenä pääset lyömään vetoa otteluista kesken pelin, jolloin ottelun seuraaminen on tietenkin entistä jännittävämpää. Livenä vetoa pääsee parhailla pelisivustoilla lyömään käytännössä kaikista otteluista, joten valinnanvaraa todellakin riittää.

Kuinka live vedon strategiat sitten eroavat muista strategioista? Live vedossa kertoimet heittelevät kohtalaisen nopeasti, mikä vaatii pelaajalta aktiivisuutta ja tarkkaa silmää. Samalla live veto mahdollistaa osaavalle pelaajalle poikkeukselliset tuotot, sillä vedonlyöntisivusto pyrkii suhtautumaan pelin tapahtumiin joskus jopa hätäisesti. Kertoimet eivät tässä vaiheessa enää ole viikkojen analysointityön lopputulosta, vaan kertoimet saattavat heitellä hyvinkin railakkaasti. Jos pelaajalle on hyvä pelisilmä, voi live vedossa napata kiinni hyvinkin korkeita ylikertoimia.

Live vedon strategiaksi suosittelemme tarkkaa silmää, hätäilyn välttämistä ja entistä suurempaa keskittymistä lajeihin, joiden parissa oma ymmärrys on kaikista suurinta. Jos kykenet arvioimaan esimerkiksi yllättäviä pelitapoja, nopeita muutoksia pelin sisällä tai pelaajien henkistä puolta, saatat hyvinkin kyetä päihittämään markkinan.

Omat rajat kannattaa kuitenkin aina tuntea. Jännittävä live veto vie nopeasti mukanaan, eikä ole lainkaan tavatonta, että pelaaja innostuu räiskimään vetoja sarjatulena hyvinkin korkeilla panoksilla. Maltti on valttia tälläkin saralla. Pidä panokset omaan pelikassaan sopivina ja pyri arvioimaan pelin tapahtumia analyyttisellä silmällä. Näin pelaaminen pysyy sekä järkevänä, viihdyttävänä että tuottoisana.

Live-vedonlyönti on vedonlyöntiyhtiöille kannattavaa koska suurin osa pelaajista pelaa enemmän tunteella ja omia suosikkejaan kannustaen kuin järkiperäisesti ja analyyttisesti.

Suojausvedonlyönti

Yksi vinkki live-vedonlyöntiin on aloittaa suojausvedonlyönnillä. Suojausvedonlyönnissä panoksia asetetaan eri lopputuloksille alkuperäisen vedon lisäksi pyrkien tilanteeseen, jossa tuotto on taattu riippumatta siitä, voittaako vai häviääkö alkuperäinen vetosi.

Voittajavedon suojaaminen tenniksessä on ehkä yksi yleisimmistä suojausvedonlyöntistrategian käyttökohteista. Ennen suojausstrategian käyttämistä pelaajan tulee ymmärtää, mitä sen strategian käyttäminen onnistuneesti vaatii. Otetaan esimerkiksi Wimbledonin WTA-turnaus.

Tässä esimerkissä altavastaajana otteluun lähtevän pelaajan kerroin voitolle on 41,00. Pelaaja asettaa 10€ vedon altavastaajan voitolle.

Altavastaajan voittajessa, 10€ panoksella tämä tietäisi 410€:n palautusta. Ennakkosuosikin voitolle on tarjolla kerroin 1.85. Kummatkin ovat siis houkuttelevia kohteita: Toinen, ns. ”varma” kerroin toisi 1.85 ja jos altavastaaja pääsisi yllättämään olisi voittokerroin huikeat 41,00.

Tässä kohtaa mukaan astuu matematiikka ja varsin yksinkertainen laskutoimitus. Jotta pelaaja saisi saman tuoton riippumatta siitä, kumpi pelaaja voittaa, pelaajan tulee jakaa alkuperäisen vedon palautus vastakkaisen lopputuloksen kertoimella

Eli: 410/1,85 = 221,62. Tuoton laskeminen tapahtuu seuraavasti:

LopputulosKokonaispanossummaKerroinPalautusVoitto-osuus
Altavastaaja voittaa10€ + 221.62€ = 231.62€41.0010€ x 41,00 = 410€
178.38€
Ennakkosuosikki voittaa10€ + 221.62€ = 231.62€1,85221,62€ x 1,85 = 409,99 €
178.37€

Varma kerroin toisi siis jo voiton ja jopa melkein samanlaisen tuoton kuin altavastaajan puolesta vedon lyöminen. Kun veto on suojattu, 10€:n riskillä saisi siis 178€:n tuoton ja live-vetoihin voi lähteä tietäen, että kävipä ottelussa miten tahansa tuotto on taattu, ja live-vetojen kassaan voi tämän perusteella laskea vähän enemmän liikkumavaraa.

Vetojen suojaamisen avulla pelaaja voi jakaa riskiä ja varmistella voittoja. Jos pelaaja uskoo, että ennakkosuosikki tottakai voittaa finaalin ja haluaa varmistaa tällä vedolla suuremman tuoton, tulee ennakkosuosikin voitolle asetettavaa panosta kasvattaa. Tässä on yksi tapa jakaa tuottoa kyseisen lopputuloksen eduksi asettamalla ennakkosuosikille 300€ kertoimella 1,85 ennen finaalia.

LopputulosKokonaispanossummaPalautusVoitto-osuus
Muguruza voittaa10€ + 300€ = 310€410€100 €
Williams voittaa10€ + 300€ = 310€555€245€

Yllä olevassa esimerkissä pelaaja saa 245€:n nettovoiton kasvattamatta alkuperäistä 10€:n riskiä. Suojausvedonlyönti on yksinkertainen tapa varmistaa tuotto, mutta matematiikan käyttäminen ja laskukaavan ymmärtäminen on erittäin tärkeää. Pienikin virhe voi maksaa pelaajalle paljon rahaa.

Suojavetoja voi käyttää myös 1X2 vedonlyönnissä ja tappioiden minimoimiseksi.

Esimerkki: Joukkue X vs Joukkue Y.

Pelaaja veikkaa Joukkue X:n voittavan ja asettaa voitolle panoksen 50€. Mutta pelaaja on vähän kahden vaiheilla ja haluaisi mahdollisella tasapelillä ainakin rahansa takaisin.

Jos kerroin Joukkue X:n voitolle on 10 ja tasapelille 4,8. päävedon kerroin on 10 ja panos 50€. Suojavedon kerroin on 4,8. Suojaprosentti on 100, koska koko panos halutaan takaisin kävipä tulipa ottelussa voitto tai tasapeli. Suojavedon panokseksi määräytyy tällöin 13 euroa 16 senttiä.

Vedonlyöntiyhtiöt eivät aina salli suojausvedonlyöntiä, joten ennen vetojen asettamista kannattaa vedonlyöntiyhtiön säännöt ja ehdot lukea tarkkaan. Vedonlyöntiyhtiö voi pidättäytyä maksamasta voittoja tai se voi mitätöidä vetosi jos pelaaja yrittää asettaa vetoa, joka ei ole sallittu vedonlyöntiyhtiön säännöissä.

Moneyline-vedonlyönti

Moneyline-vedonlyöntiä voi käyttää myös live-vedonlyönnin pohjana. Moneyline-vedonlyönnissä panos palautuu pelaajalle, jos ottelu tai urheilutapahtuma päättyy tasan. Moneyline -vedonlyönnissä otetaan huomioon lisäaika ja rangaistuslaukaukset. Jos ottelu silti päättyy tasan, panos palautetaan takaisin.

Moneyline-vedonlyönti on suosittu pelimuoto ammattilaisten keskuudessa. Kohdevalikoimat ovat yleensä todella laajat ja kohteista löytyy usein hyviä ylikertoimia. Koska tasapeliä ei ole mahdollista veikata, virheellisten vetojen mahdollisuuksia on vähemmän kuin 1X2-vedonlyönnissä.

Moneyline-vedot on helppo suojata ja niiden turvin voi myös ottaa hallittuja riskejä. Jos Moneyline-veto on osumassa ja peliaikaa on vielä jäljellä, vedonlyöjä voi mahdollisen tuotto-osuutensa rajoissa suojata betsata myös muita vetoja, jotka ovat ristiriidassa alkuperäisen Moneyline-vedon kanssa.

Tasapeli ei vetoa

Draw no bet ja Tasapeli ei vetoa-vedonlyönti on myös hyvä tapa tukea live-vedonlyöntiä. Draw no bet –vedonlyönnissä jatkoaikaa tai rankkarikisaa ei oteta huomioon.

Jos pelaaja arvioi, että toinen joukkueista on huomattavasti parempi jatkoajalla tai rankkarikisassa, on tärkeää valita se pelimuoto, joka maksimoi hyödyn parhaalla tavalla.

Itseluotu draw no bet veto on myös hyvä pelimuoto vetojen suojaukselle.

Esimerkki:

Panos 30 € otteluun, jonka kertoimet ovat: 1 (6.00) X (3.00) 2 (1.50)

Pelaaja veikkaa tulokseksi 1 ja X.

Jaa käytössäsi oleva rahasumma (30 €) tasapelin kertoimella (3.00): 30 / 3.00 = 10 €.

Veikkaa 20 € kotivoitolle ja 10 € tasapelille.

Mikäli ottelu päättyy tasapeliin, pelaaja saa omansa takaisin (10 € x 3 = 30 €). Tulos on sama kuin draw no bet -vedossa. Mikäli ottelu taas päättyisi kotivoittoon pelaaja voittaa peräti 20 € x 6 = 120 €.

Mitä ovat yhdistelmät, järjestelmät ja singlet?

Vetoa lyödään varsinkin netin pelisivustoilla hyvinkin monessa eri muodossa. Erilaisiin pelimuotoihin kannattaa tietenkin tutustua, sillä tällä on heti suuri vaikutus tarjottuihin voittoihin sekä pelaamisen kannattavuuteen.

Perinteisin pelimuoto on single eli vedon lyöminen yksittäisestä kohteesta. Jos sijoitat esimerkiksi 10 euroa sille, että Manchester United voittaa Arsenalin, etkä lyö samalla vetoa muista kohteista, on kyseessä singleveto. Singlejen pelaaminen pienentää varianssia ja mahdollistaa ammattimaisemman panostamisen, minkä vuoksi yksittäisten kohteiden pelaaminen onkin varsinkin ammattipelaajien suosiossa. Moni harrastusmielessä pelaava kaipaa kuitenkin mahdollisuutta suuriin voittoihin, eikä kympin muuttaminen viideksitoista euroksi välttämättä tarjoa oikeita mahdollisuuksia. Tällöin kannattaakin tutustua muihin tarjolla oleviin pelimuotoihin.

Suurinta suosiota nauttivat perinteisesti yhdistelmävedot, eikä suomalaisessa pitkävedossa moniin vuosiin tarjottu lainkaan muita pelimuotoja. Yhdistelmävedossa pelaaja yhdistää samalle lapulle useamman kohteen, eikä ole lainkaan tavatonta, että vedonlyöntisivusto mahdollistaa jopa yli kymmenen kohteen pelaamisen samalla lapulla. Tällöin kohteiden kertoimet yksinkertaisesti kerrotaan yhteen, mikä tuo pelaajalle helposti huomattavan korkean kokonaiskertoimen. Esimerkiksi kaksi kohdetta, joiden kerroin on kaksi, tuovat tietenkin yhteiskertoimen neljä. Kun lapulle lisätään vielä kaksi muuta kohdetta kakkosen kertoimella, onkin kerroin jo 16.

Jos desimaalien syynääminen ja kertoimien laskeminen eivät niin innosta, on yhdistelmävetojen pelaaminen oivallinen tapa tavoitella suuriakin kertoimia. Jännittävät monen kohteen laput saattavat hyvinkin tuoda pelaajille jopa pienillä panoksilla aina kymmeniin tuhansiin euroihin kohoavia voittoja. Joillain sivustoilla yksittäisen lapun voittokatto voi olla asetettu jopa miljoonaan euroon saakka.

Parhaat vedonlyöntisivustot suorastaan houkuttelevat pelaajia pelaamaan mahdollisimman montaa kohdetta kerralla, sillä tarjolla saattaa olla tällöin voitonkorotuksia. Mitä enemmän kohteita pelaaja pelaa samalla lapulla, sitä suurempaa ylimääräistä lisäkerrointa hänelle tarjotaan. Esimerkiksi viiden kohteen pelaaminen samalla lapulla saattaa tuoda vaikkapa ylimääräisen 20 prosentin lisävoiton, joka maksetaan automaattisesti. Kun kohteita lisätään lapulle yli kymmenen, saattaa ylimääräinen kerroin nousta jopa 70 prosenttiin. Tällaisia bonuksia tarjoavilla sivustoilla yhdistelmävetojen pelaaminen todellakin kannattaa!

Hieman erikoisempaa pelaamista tarjoavat järjestelmävedot. Tällöin on käytännössä useamman lapun pelaamisesta samalla kerralla ja samoilla kohteilla. Esimerkiksi tuplavetojen pelaaminen tarkoittaa sitä, että kaikki pelaajan valitsemat kohteet pelataan niin, että lapulle asetetaan kaikki mahdolliset kahden vedon yhdistelmät. Esimerkiksi viisi kohdetta tuplina tarkoittaa sitä, että yhteensä pelaaja asettaa kymmenen lappua – tällöin myös panos on tietenkin kymmenkertainen.

Vaihtoehtoisesti triploja pelatessa lapuille lisätään kaikki mahdolliset kolmen kohteen yhdistelmät. Myös näitä lappuja syntyisi viittä ottelua pelatessa kymmenen kappaletta. Neljän kohteen yhdistelmiä pelatessa viisi ottelua taas toisi viisi eri lappua. Yhdistelmävetojen pelaaminen pienentää riskiä, sillä tällöin voittoja syntyy, vaikka pari kohdetta sattuisikin menemään väärin. Samalla tietenkin panokset ovat suurempia ja voitot pienempiä verrattuna tilanteeseen, jossa pelaaja lyö vetoa kaikista kohteista kerralla.

Erikoisempana pelimuotona tarjolla voi olla Super Yankee, joka yhdistää lapulle kaikki mahdolliset yhdistelmäkohteet. Viiden ottelun esimerkissämme Super Yankeena siis lyötäisiin vetoa kymmenestä tuplasta, kymmenestä triplasta, viidestä neljän kohteen lapusta sekä yhdestä kaikki pelit sisältävästä viiden kohteen lapusta. Tällöin myös panos kohoaa tietenkin varsin runsaaksi, sillä lappuja syntyy kerralla peräti 26 kappaletta.

Muiden vetojen peesaaminen

Varsinkin aloittelevalle pelaajalle paras vedonlyöntistrategia saattaa hyvinkin olla muiden pelaajien vetojen peesaaminen. Tällöin tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä, että pelaaja kopioi pelikohteensa muilta ja pelaa vinkkien mukaisesti. Omaa työtä, arvioita tai kerrointen laskemista ei vaadita lainkaan, vaan riittää, että pelaaja asettaa vedot ohjeiden mukaisesti.

Onko peesaaminen helppo oikotie onneen? Kyllä ja ei. Tällöin kaikki on tietenkin kiinni siitä, ketä pelaaja lähtee peesaamaan. Netistä löytyy nykyään tolkuttomat määrät erilaisia vinkkimiehiä ja palveluita, joista kaikki eivät tietenkään ole yhtä laadukkaita. Aloittelijan ei välttämättä ole helppoa erottaa todellista ammattilaista lipevästä ja kehnoja vinkkejä jakavasta vilunkimiehestä.

Parhaassa tapauksessa aloitteleva pelaaja pääsee kuitenkin kopioimaan vetonsa suuria voittoja takovalta ammattipelaajalta, jolloin pelaaminen kääntyy hyvinkin helposti voitolliseksi puuhaksi. Tämän vuoksi kannattaa perehtyä tarkasti siihen, millaisia vinkkejä jaetaan ja millaisella historialla. Jos taustalta löytyy tuhansia kohteita voitollista pelaamista samasta lajista, voidaan jo puhua ehdasta ammattimiehestä.

Tarkkana kannattaa kuitenkin olla myös tällöin. Kaikista parhaat vedonlyöjät pystyvät vinkeillään ja vedoillaan heiluttamaan välittömästi kertoimia. Jos esimerkiksi kotijoukkueen voiton todennäköisyys on 50 %, on pelaaminen kannattavaa, kun tarjottu kerroin on kakkosta suurempi. Jos kerroin on kuitenkin ehtinyt putoamaan esimerkiksi tasolle 1,95, ei pelaaminen saman vinkin mukaisesti enää olekaan kannattava. Tarkkana kannattaa siis olla!

Peesaaminen kannattaa erityisesti, kun kyse on pienemmistä tai tuntemattomammista lajeista, joihin aloitteleva veikkaaja ei välttämättä ole itse perehtynyt. Veikkaussivustoilta nimittäin löytyy tätä nykyä valtavat määrät pelikohteita jopa kymmenistä eri lajeista. Jalkapallon ja jääkiekon ohella kohdevalikoimista löytyvät esimerkiksi snooker, darts, sulkapallo, shakki, vapaaottelu, curling ja mäkihyppy, eikä ammattimaisellakaan pelaajalla tietenkään ole tietoja kaikista mahdollisista lajeista. Osa pelisivustoista tarjoaa nykyään vetoja jopa Euroviisuista, Big Brotherista, politiikasta ja showpainista, joten valinnanvaraa todellakin riittää!

Erilaisia vetomuotoja

Suomessa ja maailmalla käytetään lukuisia erilaisia vetomuotoja. Listaamme tässä oleellisimmat vedonlyönnin vetomuodot joihin suurin osa vedonlyöntitoimistoista keskittyy.

1X2 vedonlyönti

1X2-vedonlyönnissä pelaaja veikkaa useimmiten ottelun lopputulosta. Vaihtoehdot ovat kotivoitto (1), tasapeli (X) tai vierasvoitto (2). 1X2-vedonlyönti koskee yleensä aina varsinaisen peliajan jälkeistä tulosta, eli jalkapallossa tilanne toisen puoliajan jälkeen ja esimerkiksi jääkiekossa kolmannen erän jälkeen.

Tulosveto

Tulosvedossa veikataan ottelun tarkkaa lopputulosta. Tulosvedossa on myös yleensä kyse varsinaisen peliajan jälkeisestä tilanteesta.

Voittajaveto

Voittajavedossa veikataan urheilutapahtuman voittajaa. Voittajavetoa voi soveltaa lähes kaikkiin urheilulajeihin ja myös viihdevedonlyöntiin.

Kaksarivedot (quinella)

Kaksari-vedonlyönnissä veikataan urheilutapahtuman kahta parhaiten sijoittuvaa. Näiden kahden keskinäisellä järjestyksellä ei ole merkitystä.

Superkaksarivedot (exacta)

Superkaksari-vedonlyönnissä veikkataan kaksarin tavoin kahta parhaiten sijoittuvaa, mutta tällä kertaa veikkauksen täytyy mennä oikein myös tulojärjestyksen osalta.

Place

Place-vedonlyönnissä veikataan kahden parhaan joukkoon sijoittuvaa. Place-vedonlyönnissä vedonlyöjä voittaa, jos pelaajan veikkaama osanottajana tulee maaliin ensimmäiselle tai toiselle sijalle sijoittuen.

Show

Show-vedonlyönti tunnetaan Suomessa Sija-vedonlyöntinä. Show-vedonlyönnissä veikataan kilpailijaa, jonka pelaaja veikkaa sijoittuvan kolmen parhaan joukkoon.

Tasoitusvedot (handicap)

Tasoitusvedoissa pelaaja veikkaa ottelun lopputulosta voittajan tai tasapelin suhteen ottaen huomioon tasoituksen. huomioon. Tasoitusvedot voidaan joissain tapauksissa rinnastaa 1X2-vedonlyöntiin, mutta kaikki tasoitusvedot eivät tarjoa tasapelin mahdollisuutta vedon tai tuloksen osalta. Jääkierkossa ja jalkapallossa tasoitus annetaan yleensä 0,0, 0,5, 1,0 tai 1,5 maalin muodossa kun taas esimerkiksi koripallossa tasoitukset ovat isompia, yleensä 1,5–20 pistettä.

Kiusavedot (teaser)

Kiusavedonlyönti yhdistää vähintään kaksi kohdetta ja kertoimeksi annetaan yleensä kaksi.

Virtuaalinen urheiluvedonlyönti

Virtuaaliurheilu on viime vuosina noussut huimaan suosioon. Moni vedonlyöntisivusto on ottanut virtuaalisen urheiluvedonlyönnin valikoimiinsa ja virtuaalisen vedonlyönnin ympärille on rakentunut monenlaisia konsepteja.

Virtuaaliurheilun ottelut toimivat pelisivuilla omalla erikoisalustallaan, jonka valmistuksesta ja ylläpidosta vastaavat virtuaalisen urheiluvedonlyönnin tuotteita kehittävät pelitalot. Ohjelmisto sisältää satunnaislukugeneraattori algoritmin, joka on tuttu pelaajille vaikkapa kasinoiden kolikkopeleistä. Satunnaisgeneraattori takaa ottelun tai kierroksen sattumanvaraisuuden. Virtuaalisessa urheiluvedonlyönnissä vedonlyöjä asettaa vetonsa virtuaalisen, ja fiktiivisen, ottelun lopputulokselle.

Fantasiajoukkueet

Virtuaalisen urheiluvedonlyönnin yksi suosituimpia ominaisuuksia ovat fantasiajoukkueet. Vedonlyöjä voi muodostaa oman fantasiajoukkuueen itse valitsemistaan pelaajista.

Virtuaaliset ottelut

Virtuaalinen ottelu voi sisältää tunnettujen urheilijoiden pelaajien tai joukkueiden nimiä. Virtuaaliset urheilulajit ja urheilutapahtumat jäljittelevät tarkasti aitoa urheilutapahtumaa.

Erilaisia virtuaaliurheilun muotoja
Virtuaalinen jalkapallo
Virtuaalinen tennis
Virtuaalinen hevosurheilu
Virtuaalinen kriketti
Virtuaalinen koripallo
Virtuaaliset vinttikoirakilpailut

Live-vedot virtuaaliurheilussa

Jotkut pelitalot ja pelitalojen kanssa työskentelevät pelisivustot tarjoavat virtuaaliurheiluun myös live-vetojen mahdollisuuden. Vedot toimivat kuten live-vedonlyönti oikeissakin peleissä.

Live-vedonlyönti virtuaalisessa urheilussa nostaa pelaamisen aivan uudelle tasolle, sillä virtuaaliurheilun otteluita voi olla hyvinkin usein. Osa otteluista alkaa jopa joka kolmas minuutti ja ottelut pyörivät 24/7.

Vaikka live-vetojenkin mahdollisuus on olemassa joissain peleissä niiden vetovoimaa vähentää kuitenkin se, että vetoihin ei voi käyttää hyväksi omaa osaamistaan esimerkiksi tilastoista. Kaikki tapahtumat ovat täysin sattumanvaraisia.