Wimbledon 2022

Tenniskenttä ja logo Tenniskenttä ja logo

Jo vuodesta 1877 pelattu Wimbledon on kiistatta tennismaailman arvostetuin ja legendaarisin turnaus. Vuonna 2022 turnaus pelataan kohua herättäneen päätöksen myötä ilman venäläispelaajia sekä ilman jaossa olevia ranking-pisteitä.

Wimbledon vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Wimbledon on täällä taas!

Tenniskesän kohokohta lähenee päivä päivältä, kun jo vuodesta 1877 pelattu Wimbledon on jälleen täällä. Vuorossaan jo 135. Wimbledonin tennisturnaus käynnistyy tänä vuonna 27. kesäkuuta, minkä jälkeen pelit jatkuvat aina heinäkuun 10. päivään saakka. Viimeiset osallistujat tennismaailman ykköstapahtumaan karsitaan erillisessä karsintaturnauksessa, joka pelataan 20. päivän ja 23. päivän välillä.

Lontoon Wimbledonissa pelattava turnaus pelataan All England Lawn Tennis and Croquet Clubilla, ja tapahtumaan sisältyy lukuisia perinteitä. Nurmikentällä pelattava ja kuninkaallistenkin suosiossa oleva turnaus pelataan televisiokatsojan kannalta harmillisesti aina täysin valkoisissa vaatteissa ja naispelaajia puhutellaan poikkeuksetta siviilisäädyn mukaan. Viime vuosina hölmöimpiä perinteitä on kuitenkin viimeinkin alettu karsimaan. Vuonna 2018 matkapuhelimien käyttö katsomossa sallittiin, kun taas tänä vuonna pelataan ensimmäistä kertaa normaalin otteluohjelman mukaan myös sunnuntaisin ilman välipäiviä.

Vuoden 2022 turnaus pelataan myös muuten mielenkiintoisissa merkeissä, sillä Ison-Britannian tennisliitto päätyi kieltämään venäläispelaajat kaikista maassa pelattavista turnauksista, vaikka muissa Grand Slameissa venäläisiäkin nähdään, kunhan he eivät edusta maataan. Tenniksen kansainväliset liitot taas eivät päätöksestä pitäneet, minkä vuoksi Wimbledonissa ei tänä vuonna jaeta lainkaan ranking-pisteitä. Sivuun jäävät esimerkiksi voittajasuosikkien joukkoon kuulunut maailmanlistan kakkospelaaja Daniil Medvedev sekä maailmanlistan kahdeksannella sijalla majaileva Andrey Rublev.

Myös naisten puolelta puuttuu odotettuja pelaajia, sillä hallitseva mestari Ashleigh Barty päätyi yllättäen kokonaan lopettamaan uransa, vaikka hänet oli edelleen sijoitettu maailmanlistan ykköseksi. Tänä vuonna tullaan siis taatusti näkemään uusi voittaja. Miesten puolella tämä on selvästi epätodennäköisempää, sillä turnaukseen lähtee selvänä ennakkosuosikkina peräti kolmesti putkeen voittanut Novak Djokovic.

Seuraa näitä pelaajia

Keihin tämän vuoden Wimbledonissa sitten kannattaa kiinnittää huomiota? Olemme nostaneet esille muutaman voittajasuosikin niin miesten kuin naistenkin puolelta. Yllätyksestä voidaan puhua, jos voittaja ei löydy näiden nimien joukosta.

Novak Djokovic

Miesten puolella selvänä mestarisuosikkina pidetään jälleen kerran Serbian Novak Djokovicia, joka tavoittelee Wimbledonissa jo neljättä peräkkäistä ja yhteensä seitsemättä voittoa. Edellinen Grand Slam -voitto on kuitenkin viime vuoden Wimbledonista. Ranskan avoimissa Djokovic joutui jälleen taipumaan Rafael Nadalia vastaan – samalla Nadal otti jo kahden Grand Slam -voiton kaulan ennätystä jahtaavaan Djokoviciin.

Carlos Alcaraz

Kakkossuosikiksi nostetaan jo maailmanlistan seitsemännelle sijalle noussut 19-vuotias Espanjan Carlos Alcaraz, joka nappasi tänä vuonna ensimmäiset Masters 1000 -voittonsa ollen samalla historian nuorin voittaja niin Miamissa kuin Madridissakin. Huimaa nousua maailman huipulle tekevän Alcarazin puolivälierätappio Alexander Zvereviä vastaan Ranskassa oli tähän mennessä uran paras suoritus Grand Slam -turnauksessa, mutta ensimmäistä voittoa pidetään vain ajan kysymyksenä.

Rafael Nadal

Voittajasuosikkien joukkoon lukeutuu tietenkin kerta toisensa jälkeen myös 36-vuotias Rafael Nadal, jonka ura näytti jo osoittavan hiipumisen merkkejä. 2021 oli ensimmäinen kerta moneen vuoteen, kun Nadal ei onnistunut voittamaan ainoatakaan Grand Slam -turnausta, mutta tänä vuonna Nadal on jälleen ollut vireessä. Jopa historiallinen kalenterivuoden Grand Slam on mahdollinen, sillä ennätykselliset 22 Grand Slam -turnausta voittanut Nadal onnistui nappaamaan tänä vuonna mestaruuden niin Australiassa kuin Ranskassakin.

Tennispallo Tennispallo

Iga Swiatek

Naisten puolella kiistattomana ykkössuosikkina Wimbledoniin lähtee Puolan 21-vuotias Iga Swiatek, joka on myös maailmanlistan ykkönen. Huimassa vireessä oleva puolalainen on hätyytellyt jo Williamsien ennätyksiä perättäisten voittojen määrässä, ja myös Ranskan avointen voitto tuli näytöstyyliin. Swiatek hävisi koko turnauksen aikana vain yhden erän, finaalivoitto taas tuli peräti kahdeksan pelin erolla. Grand Slam -voitto oli Swiatekille kuitenkin vasta uran toinen, eikä hän vielä ole kyennyt Wimbledonissa neljättä kierrosta parempaan suoritukseen. Viime vuonna tappio tuli Ons Jabeuria vastaan.

Naomi Osaka

Mestarisuosikeista puhuttaessa on vaikea sivuuttaa Japanin Naomi Osakaa, joka on voittanut urallaan niin Australian avoimet kuin US Openinkin kahdesti. Viime aikoina tulokset ovat kuitenkin olleet katastrofaalisia, ja jo kahdesti 24-vuotias on päätynyt pitämään taukoa lajin parista. Maailmanlistalla tänä vuonna jopa kahdeksannenkymmenennen sijan tienoille tipahtanut Osaka tippui Ranskan avoimista jo ensimmäisellä kierroksella. Jonkinlaisia toivon merkkejä antoi kuitenkin Miamin turnaus, jossa Osaka eteni vuoden ensimmäiseen finaaliinsa Swiatekia vastaan.

Simona Halep

Kestosuosikkien joukkoon lukeutuu poikkeuksetta myös Romanian 30-vuotias Simona Halep, joka onnistui nappaamaan mestaruuden Wimbledonissa vuonna 2019. Tämä on kuitenkin myös maailmanlistan kahdentenakymmenentenä majailevan Halepin edellinen Grand Slam -voitto. Matka päättyi Ranskan avoimissa jo ensimmäisellä kierroksella erikoisesta syystä, kun Halep kertoi hänen huomionsa kärsineen paniikkikohtauksen seurauksena. Tällä kaudella Halep on kyennyt voittamaan vain yhden WTA 250 -tason turnauksen.

Suomalaiset Wimbledonissa

Wimbledonissa nähdään jo tuttuun tapaan tietenkin myös suomalaisväriä. Suomalaisia nähdään niin kaksinpelin kuin nelinpelinkin puolella.

Emil Ruusuvuori

Suomalaisen tenniksen kiistaton ykkösnimi on tällä hetkellä 23-vuotias Emil Ruusuvuori, joka on kyennyt pelaamaan itsensä jo maailman kuudenkymmenen parhaan pelaajan joukkoon. Jatkuvasti suorituksiaan parantava suomalainen pelasi tällä kaudella itsensä jo ensimmäiseen ATP-finaaliin, vaikka suurena altavastaajana otteluun lähtenyt Joao Sousa onnistuikin yllättämään Ruusuvuoren Intian turnauksessa.

Viime vuonna uransa ensimmäiseen Wimbledoniin osallistunut jäi jo ensimmäiselle kierrokselle, mutta tänä vuonna on lupa odottaa parempaa – kaikissa muissa Grand Slam -turnauksissa suomalainen on onnistunut etenemään vähintään toiselle kierrokselle. Ranskan avoimissa Ruusuvuori päihitti tänä vuonna Ugo Humbertin viidessä erässä, mutta hävisi toisella kierroksella selvin lukemin Casper Ruudille.

Harri Heliövaara

Nelinpelin puolella nähdään Lloyd Glasspoolin kanssa pelaava Harri Heliövaara, joka ehti jo lopettamaan tennisuransa useiksi vuosiksi ennen paluuta nelinpelin puolella. Parhaimmillaan 200 parhaan joukkoon kaksinpelissäkin rankattu Heliövaara nappasi viime vuonna ensimmäiset ATP-turnausten voitot voittamalla niin Marseillessa kuin Moskovassakin. Samalla myös kolmannelle kierrokselle eteneminen juuri Wimbledonissa oli uran paras suoritus Grand Slam -turnauksessa. Viime vuonna matka päättyi kuitenkin tylysti Glasspoolin loukkaantumiseen ja vastustajalle annettuun luovutusvoittoon.

Mistä seurata Wimbledonia?

Wimbledonin ja muidenkin tenniksen huipputurnausten seuraaminen onnistuu tätä nykyä helposti, sillä kaikkien Grand Slam -turnausten ja peräti 41 ATP-turnauksen oikeudet löytyvät Discoverylta. Pelejä pääsee seuraamaan Discoveryn omasta palvelusta, Eurosportilta sekä ilmaiskanava TV5:ltä, joka näyttää Grand Slam -turnausten loppuvaiheissa ilmaiseksi yhden päivittäisen pelin. Turnauksen huippuhetkiin pääsee siis käsiksi myös maksamatta. Discovery+ näyttää suomalaisten suoritukset luonnollisesti suomenkielisen selostuksen kera.