Liiga – finaalit 2022

Jääkiekkomaalivahti Jääkiekkomaalivahti

Suomalaisen urheilukentän vuoden suurin tapahtuma saattaa hyvinkin olla jääkiekon Liigan finaalisarja. 20. päivä käynnistyvässä finaalisarjassa on luvassa klassinen ottelupari, kun vastakkain asettuvat Tampereen Tappara ja Turun TPS.

Liiga vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Liiga-finaalit ovat täällä!

Jo 9. syyskuuta käynnistynyt jääkiekon ykkössarja Liiga on saapumassa vääjäämättä kohti kauden todellista kohokohtaa. Jo maaliskuun lopulla käynnistyneet pudotuspelit ovat karsineet jäljelle enää ainoastaan kaksi joukkuetta. Finaalisarjasta on epäilemättä tulossa todellinen näytös, sillä mestaruuteen vaaditaan amerikkalaiseen tapaan neljä voittoa – luvassa saattaa siis olla vielä jopa seitsemän ottelua.

Finaalisarjassa kohtaavat poikkeuksellisen vakuuttavan kauden pelannut Tappara sekä pudotuspeleissä kovassa vireessä ollut TPS. Tampereen Tappara onnistui voittamaan runkosarjan haalimalla peräti 115 pistettä, eikä vauhti ole hiipunut myöskään pudotuspeleissä. Kahden pudotuspelisarjan aikana tamperelaiset ovat hävinneet yhteensä ainoastaan kaksi ottelua. Runkosarjassa neljänneksi sijoittuneen TPS:n tie on ollut huomattavasti kivisempi. Jo ensimmäinen ottelupari eteni ratkaisevaan seitsemänteen peliin.

Kauaa ei ottelusarjojen välissä ehditä lepäämään. TPS varmisti paikkansa finaaleissa 16. huhtikuuta, kun taas finaalisarja lyödään käyntiin jo 20. huhtikuuta. Aluksi pelataan runkosarjassa paremmin menestyneen Tapparan kotihallissa, minkä jälkeen pelipaikkaa vuorotellaan. Otteluohjelma on jo tässä vaiheessa selvillä. Pelejä on luvassa myös 23. päivä, 25. päivä sekä 26. päivä. Jos ottelupari venyy, pelataan ratkaisupelit 28. päivä, 30. päivä sekä 2. toukokuuta. Vuoden 2022 mestaria päästään siis juhlimaan viimeistään vapun tienoilla. Jos seitsemättä ottelua vaaditaan, ratkotaan mestari luonnollisesti Tampereella upouudella Tampereen Kannen areenalla.

Pudotuspelit: Miten tänne päädyttiin?

Vuoden 2022 Liigan pudotuspelit ovat olleet pullollaan huippuotteluita ja jännitystä viimeiseen saakka. Puolivälierissä peräti kolme ottelupareista eteni ratkaisevaan seitsemänteen otteluun saakka.

Ainoastaan Tappara on tuntunut pääsevän helpolla. Runkosarjan voittajalle asettui puolivälierissä vastaan runkosarjassa vasta kymmenenneksi sijoittunut Lukko, josta ei juuri ollut vastusta. Kehnosti läpi kauden esiintynyt hallitseva mestari onnistui voittamaan ottelusarjassa ainoastaan ensimmäisen kotiottelunsa, kun Tappara rynni jatkoon lukemin 4–1.

Välierien vastustajaa Tapparalle haettiin mielenkiintoisesta otteluparista, kun sarjan häntäpäähän povattu Jukurit kohtasi puolivälierissä niin ikään kehnon KooKoon. Ratkaisevassa seitsemännessä ottelussa nähtiin lopulta ainoastaan yksi maali, kun Kasperi Ojantakanen pelasi KooKoon välieriin. Välierissä näytti jo muhivan todellinen suuryllätys, kun kahden maalin takaa-ajoasemaan joutunut KooKoo onnistui nousemaan heti ensimmäisessä ottelussa vieraskentällä tasoihin ja ohi.

Yllätystappio sai Tapparan ryhdistäytymään, eikä voittajasta lopulta ollut epäselvyyttä. Seuraavien neljän ottelun aikana Tappara takoi taululle yhteensä 19 maalia, eikä hävinnyt ottelusarjassa enää peliäkään. Tappara on siis hävinnyt pudotuspeleissä tällä kaudella yhteensä ainoastaan kaksi ottelua.

TPS ei ole päässyt yhtä helpolla. Puolivälierissä vastaan asettui jopa sarjan parhaana joukkueena pidetty HIFK, jota vastaan turkulaiset saivat tehdä täyden päivätyön. HIFK karkasi ottelusarjassa jo karkumatkalle, mutta ratkaisua haettiin lopulta seitsemännestä pelistä, johon turkulaiset pääsivät kotijoukkueen asemassa. TPS eteni lopulta jopa väkivaltaiseksi yltyneestä ottelusta jatkoon Aarne Intosen maalilla.

Tampere on ehtinyt tulla TPS:n pelaajille tutuksi jo tässä vaiheessa, sillä välierissä vastaan asettui runkosarjan kolmanneksi sijoittunut Ilves, joka päihitti puolivälierissä Kärpät niin ikään seitsemässä ottelussa. Vaikka Ilves onnistui voittamaan ensimmäisen ottelun, tuntui väkevä TPS olevan niskan päällä koko ottelusarjan ajan. TPS eteni lopulta finaaliin lukemin 4–2. Finaalipaikan ratkaisi lopulta Eetu Liukas – syötön voittomaaliin jakoi Aarne Intonen.

Finaalisarjan lisäksi jäljellä on vielä yksiosainen pronssiottelu. Välierissä hävinneet Ilves ja KooKoo kohtaavat 24. huhtikuuta Tampereen Kannen areenalla. Ilves on ehtinyt vuosien varrella haalimaan lukuisia mestaruuksia, mutta pronssimitali olisi KooKoolle seuran lähes 60-vuotisen historian ensimmäinen mitali. Myös pronssia lähdetään siis taatusti jahtaamaan täydellä höyryllä.

Jääkiekkoilijoita ja pokaali Jääkiekkoilijoita ja pokaali

Finaalisarja: Tappara vs TPS

Finaalisarjasta on lupa odottaa todellista näytöstä, sillä vastassa on kaksi vakuuttavasti esiintynyttä suurjoukkuetta, jotka lukeutuvat lajin historian menestyneimpien joukkueiden joukkoon. Tappara on viimeisen kymmenen kauden aikana edennyt finaaliin peräti kuusi kertaa. Mestaruus taas on matkannut Tampereelle kahdesti. TPS eteni finaaliin viimeksi edellisellä kaudella, jolloin Lukko oli kuitenkin kovempi. Viimeksi turkulaiset ovat voittaneet mestaruuden vuonna 2010.

Vaikka molemmilla joukkueilla on ehdottomasti mahdollisuudet mestaruuteen, nähdään Tappara vedonvälittäjien papereissa jopa yllättävän suurena ennakkosuosikkina finaalisarjaan. Tapparalle annetaan lähes 75 prosentin todennäköisyyksiä mestaruuteen, joten vakuuttavasti esiintynyt joukkue lähtee finaalisarjaan poikkeuksellisen suuri ennakkosuosikin viitta harteillaan.

Tätä on vaikea pitää suurena yllätyksenä. Tappara on esiintynyt vakuuttavasti niin runkosarjassa kuin pudotuspeleissäkin. Playoffeissa joukkue on ehtinyt hävitä ainoastaan kaksi ottelua. Myös runkosarjassa joukkueen puolustus oli selvällä erolla koko sarjan pitävin, mistä suuri kiitos kuuluu tamperelaisten maalilla häärivälle Christian Heljangolle. Runkosarjassa Tapparan Anton Levtchi taas voitti sekä maalipörssin että pistepörssin. Samaa virettä Levtchiltä kaivataan myös finaalisarjassa, sillä jyvä on tähän asti ollut hukassa pudotuspeleissä. Seitsemän syöttöpistettä nakuttanut Levtchi ei ole iskenyt pudotuspeleissä vielä yhtään häkkiä.

Jos TPS haluaa toden teolla haastaa mestaruudesta, vaaditaan runkosarjassa jopa varsin keskinkertaisesti esiintyneeltä turkulaisjoukkueelta kovia tekoja. TPS on kuitenkin tähän saakka onnistunut nostamaan tasoaan pudotuspeleissä merkittävästi, mistä osoituksena vakuuttavat voitot niin HIFKistä kuin Ilveksestäkin. Ilvestä vastaan sekä maalinteko onnistui että puolustus piti – Andrei Karejev pelasi sarjassa peräti kaksi nollaottelua. Myös pudotuspelien kovin pistenikkari löytyy turkulaisleiristä. Markus Nurmi on takonut 13 otteluun jo 17 pistettä. Pudotuspelien maalipörssiä taas johtaa TPS:n Mikael Pyyhtiä, joka on iskenyt jo kahdeksan maalia.

Jotta TPS voi haastaa mestaruudesta, vaaditaan keskushyökkääjä Juuso Pärssisen täydentämältä ykkösketjulta tietenkin kovia tekoja myös finaalisarjassa. Selvää on, että luvassa tulee olemaan taattua suomalaista jääkiekkoviihdettä koko rahan edestä.

Mistä katsoa Liiga-finaalit?

Kaikki Liigan ottelut on tällä kaudella nähty C Morelta, jonka palvelusta tiiraillaan luonnollisesti myös finaalisarja. Luvassa on tietenkin kattavia ottelulähetyksiä studioineen, minkä lisäksi palveluun kuuluvat myös erikoisohjelmat. Katsojalla on kolme vaihtoehtoa.

Simppeli Telia Liigapassi sisältää ainoastaan Liigan ottelut, kun taas kattava C More Sport+ sisältää myös muut jääkiekon huippusarjat pian alkavia MM-kisoja myöten. Muuta urheilua on tarjolla esimerkiksi jalkapallon Mestarien Liigan, La Ligan, Seria A:n sekä Nations Leaguen muodossa. Kaikista kattavin C More Total+ sisältää myös sarjoja, elokuvia sekä lastenohjelmia.

C More Sport+ kustantaa tällä hetkellä 29,95 euroa kuukaudessa. Telian asiakkaat pääsevät nauttimaan tästäkin huvista muita halvemmalla, sillä heille hinta on ainoastaan 24,95 euroa kuukaudessa. Kun samalla hinnalla näkee sekä Liigan finaalisarjan että Suomessa pelattavat MM-kisat, on hintaa vaikea moittia liian tyyriiksi.