TOP5 katsotuimmat urheilutapahtumat maailmassa

Urheilutapahtumien logoja Urheilutapahtumien logoja

Mitkä ovat maailman katsotuimmat urheilutapahtumat, ja mitkä lajit kiehtovat kansaa ympäri maailman? Urheiluvedonlyönti.netin työryhmä tarttui toimeen ja kasasi listalle viisi suosituinta tapahtumaa tv-katsojien määrään perustuen.

Suosikkitapahtumista lyöt vetoa näillä sivustoilla:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

5. Talviolympialaiset

Listalla viidenneksi nousevat talviolympialaiset, jotka kuuluvat luonnollisesti myös Suomen katsotuimpiin urheilutapahtumiin. Ennätykset rikottiin vuonna 2006 Torinon kisoissa, jolloin tapahtumia seurasi peräti 2,1 miljardia tv-katsojaa. Osaltaan suureen katsojamäärään vaikutti aikavyöhyke, joka teki tapahtumien seuraamisesta Euroopassa poikkeuksellisen helppoa ja mukavaa.

Torinon olympialaiset muistetaan Suomessa erityisesti miesten jääkiekkomaajoukkueen katkerasta hopeamitalista. Täydelliseen näytöstyyliin kisoissa esiintyneet Leijonat hävisivät finaalissa katkerasti Ruotsille yhden maalin erolla – ennen tätä joukkue ei ollut kisoissa kertaakaan tappiolla. Suomi haali kisoista yhteensä 8 mitalia, joista viisi oli hopeisia ja kolme pronssisia. Parhaan suorituksen esitti Matti Hautamäki, joka nappasi kisoista kaksi hopeaa.

Seuraavat talviolympialaiset ovat vuorossa Pekingissä 4. helmikuuta alkaen tänä vuonna. Kahdeksan mitalia olisi Suomen joukkueelta tänäkin vuonna loistava saavutus.

4. Kriketin maailmancup

Kriketti ei useimmille suomalaisille sano yhtään mitään. Harva ylipäänsä osaa sääntöjä sen verran hyvin, että omituisen lajin seuraaminen onnistuisi, mutta tästä huolimatta kriketin maailmancup on yksi maailman suosituimmista ja katsotuimmista tapahtumista. Erityisesti Aasian väkirikkaissa maissa huippusuosittu kriketin maailmancup keräsi vuonna 2019 televisioiden ääreen peräti 2,2 miljardia katsojaa ympäri maailman.

Englannissa järjestetyt kahdentoista joukkueen kisat päättyivät mielenkiintoisissa merkeissä, kun finaaliin etenivät Englanti ja Uusi-Seelanti, joista kumpikaan ei ollut aikaisemmin kyennyt voittamaan mestaruutta. Finaalissa nähtiin poikkeuksellista draamaa, kun sekä Englanti että Uusi-Seelanti takoivat taululle 214 juoksua, minkä jälkeen peli siirtyi jatkoajalle. Vielä jatkoaikakin päättyi tasan, kun molemmat joukkueet saivat tehtyä jatkoajalla tasan 15 juoksua. Tämä tarkoitti sitä, että erikoislaatuinen finaali ratkottiin lopulta boundary count back rulella, mikä tarkoitti sitä, että Englanti pääsi juhlimaan ensimmäistä mestaruuttaan.

Kisoihin ottivat osaa finaalijoukkueiden lisäksi Intia, Australia, Pakistan, Sri Lanka, Etelä-Afrikka, Bangladesh, Afganistan sekä erikoisesti, mutta kriketin parissa jo perinteisesti, useista maista muodostuva Länsi-Intian joukkue. Tapahtuma järjestetään neljän vuoden välein, joten seuraavat kisat nähdään vuonna 2023, jolloin kisat järjestetään jälleen Intiassa.

3. Ranskan ympäriajo

Kolmanneksi katsotuin urheilutapahtuma on pyöräilyn ykköstapahtuma Tour de France eli suomalaisittain Ranskan ympäriajo. Kisajärjestäjät arvioivat, että Tour de Francea seuraa peräti 3,5 miljardia silmäparia, mikä osaltaan johtuu siitä, että 21 päivittäisen etapin muodossa ajettava kisa kestää yhteensä peräti 23 päivän verran. Jo 118 vuoden ajan järjestetty huippusuosittu tapahtuma kerää myös paikan päälle jopa 12 miljoonaa katsojaa.

Vuoden 2021 tapahtuman voitti jo toista kertaa peräkkäin Slovenian 22-vuotias Tadej Pogacar, josta tuli samalla nuorin kisan kahdesti voittanut pyöräilijä. Toiseksi sijoittui Tanskan Jonas Vingegaard ja kolmanneksi Richard Carapaz. Pogacarin voittoaika oli kokonaisuudessaan 82 tuntia, 56 sekuntia ja 36 sadasosaa.

Seitsemän Tour de Francea putkeen voittanut Lance Armstrong oli lajin historian menestynein urheilija, kunnes hän jäi kiinni dopingista. Kaikki voitot pyyhittiin historiankirjoista, joten tätä nykyä ykkössija jaetaan viidellä voitolla. Tähän ovat pystyneet Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault ja Miguel Indurain. Seuraava Tour de France starttaa 2022 heinäkuun ensimmäisenä päivänä, jolloin ensimmäiset etapit ajetaan poikkeuksellisesti Tanskassa.

Ihmisiä sohvalla Ihmisiä sohvalla

2. FIFA jalkapallon MM-kisat

Lienee itsestään selvää, että maailman katsotuimpiin urheilutapahtumiin lukeutuvat myös jalkapallon MM-kisat. Ympäri maailman valtavaa suosiota nauttivat kisat keräsivät vuonna 2018 televisioiden ääreen peräti 3,57 miljardia katsojaa. Venäjällä järjestetyt kisat rikkoivat ennätykset, mutta jo tätä ennen kolme miljardia katsojaa oli ylittynyt neljissä edellisissä kisoissa.

Vuoden 2018 kisat päättyivät Ranskan näytökseen, kun maa nappasi jo toisen mestaruutensa päihittämällä Kroatian finaalissa lukemin 4-2. Pelkästään finaalia kerääntyi katsomaan yli 1,1 miljardia ihmistä. Neljän vuoden välein järjestettäviin kisoihin ottaa vielä tätä nykyä osaa 32 joukkuetta, mutta kisat ovat jälleen laajentumassa, mikä kasvattanee yleisön kiinnostusta entisestään. Vuoden 2026 kisoihin on tarkoitus ottaa mukaan peräti 48 joukkuetta.

Seuraavat kisat järjestetään vuonna 2022 Qatarissa, jossa pelataan 21. marraskuuta lähtien poikkeuksellisesti talvella. Karsinnat ovat edelleen kesken, mutta hyvin esiintynyt Suomi karsiutui kisoista katkerasti yhden pisteen erolla.

Paikkansa tuleviin kisoihin ovat tässä vaiheessa varmistaneet isäntämaa Qatarin ohella Brasilia, Argentiina, Saksa, Tanska, Ranska, Belgia, Kroatia, Espanja, Serbia, Englanti, Sveitsi sekä Hollanti. Jo tässä vaiheessa voi varmuudella sanoa, että jalkapallon katsojaennätys tulee tulevissa kisoissa menemään jälleen rikki – lajin suosio vain kasvaa kasvamistaan vuosi vuodelta.

1. Kesäolympialaiset

Listan ykköseksi nousevat varsin niukalla erolla kesäolympialaiset, jotka keräsivät sekä 2012 että 2016 noin 3,6 miljardia katsojaa. Ympäri maailmaa viehättävät tapahtumat sisältävät tätä nykyä peräti 339 erillistä kilpailua 33 eri urheilulajissa, joten katsottavaa todellakin riittää. Kesäolympialaisissa kilpaillaan esimerkiksi yleisurheilussa, uinnissa, kamppailulajeissa, jalkapallossa, koripallossa, tenniksessä, lentopallossa, pyöräilyssä, miekkailussa sekä voimistelussa.

Suomi on perinteisesti ollut olympialaisissa poikkeuksellisen hyvin menestyvä maa. Suomella onkin kesäolympialaisissa edelleen sekä eniten mitaleita että eniten kultamitaleita maan asukaslukuun verrattuna. Viime vuosina menestys on kuitenkin ollut heikompaa. Vuonna 2012 Suomi nappasi kaksi mitalia purjehduksesta ja yhden keihäänheitosta, kun taas vuonna 2016 tuloksena oli ainoastaan yksittäinen nyrkkeilymitali. Kultaa Suomi ei ole voittanut kertaakaan vuoden 2008 jälkeen.

Vaikka kesäolympialaiset voi edelleen julistaa katsotuimmaksi urheilutapahtumaksi, romahtivat vuoden 2020 Tokion kesäolympialaisten katsojamäärät aikaisempaan verrattuna. Katsojia oli tällä kertaa vain hieman yli 3 miljardia, mikä on edelleen kunnioitettava luku, mutta varsin reilu romahdus perinteiseen verrattuna. Voikin olla, että vuonna 2022 jalkapallon MM-kisat nousevat jälleen kaikista suosituimmaksi urheilutapahtumaksi.

Entä mitkä tapahtumat jäivät viiden parhaan ulkopuolelle? Miljardiyleisöjä ovat onnistuneet keräämään myös Muhammad Alin nyrkkeilyottelut, minkä lisäksi lähelle miljardia pääsevät Aasian kisat sekä Rugbyn MM-kisat. Katsotuin yksittäinen ja vuosittainen urheilutapahtuma on jalkapallon Mestarien liigan finaali, joka on viime vuosina kerännyt noin 400 miljoonaa katsojaa.

Vilkaise myös muut uutisemme: