Urheiluaiheista lukemista kesälomalle

Kirjoja ja tekstiä Kirjoja ja tekstiä

Kesä soveltuu mitä parhaimmalla tavalla kirjallisuudesta nauttimiseen vaikkapa aurinkorannalla tai kesämökillä. Jos kaipaat urheiluaiheista lukemista kesälle, esittelemme vuoden kiinnostavimmat kotimaiset urheiluaiheiset kirjat.

Vedonlyöntiä ja urheiluaiheista lukemista kesälle:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Kesän kiinnostavimmat urheilukirjat

Kesällä monet suomalaiset avaavat mielellään kiinnostavan kirjan ja suuntaavat vaikkapa rannalle tai puistolle nauttimaan lukuhetkistä. Viime vuosina myös urheilun saralla on julkaistu runsaasti uusia elämäkertoja sekä lajeja käsitteleviä kirjoja, jotka soveltuvat mitä oivallisimmalla tavalla juuri kesäisiin tunnelmiin.

Olemme käyneet läpi tämän hetken kiinnostavimpia suomalaisia urheiluteoksia, joista olemme nostaneet esille viisi kiinnostavinta. Nämä kirjat eivät taatusti pääse pettämään kesäisinä hetkinä.

Suoraan sydämeen

Stella Vuoman kirjoittama ja viime kuussa julkaistu Suoraan sydämeen on nyrkkeilijä Sonia Grönroosin elämäntarina, jota voidaan samalla pitää osoituksena siitä, millaisia uhrauksia urheilumaailman huipulle nouseminen todella vaatii. Taistelemaan joutunut Grönroos on kasvanut lapsuudessaan puolittain Algerian ja Ranskan kaduilla, minkä jälkeen ura on ollut jatkuvasti katkolla vakavien terveysongelmien vuoksi. Tästä huolimatta Grönroos on kyennyt löytämään onnea tasapainoisesta elämästä perheen kanssa – jostain, mitä hänellä ei lapsuudessa ollut.

Kuka? Puoliksi algerialainen Sonia Grönroos on vuonna 2014 vuoden läpimurtonyrkkeilijänä palkittu nyrkkeilijä, joka voitti tätä edeltävänä vuonna Suomen mestaruuden, Pohjoismaiden mestaruuden sekä hopeaa Euroopan unionin kisoista.

Ulos kopista

Jääkiekkotoimittaja Risto Pakarisen tämän vuoden helmikuussa ilmestynyt Ulos kopista kertoo vuonna 2019 kaapista tulleen suomalaisen jääkiekkoilijan Janne Puhakan tarinan. Ulos Kopista on paitsi kertomus Janne Puhakasta ja oman itsensä piilottelusta historian ensimmäisenä homoseksuaalisuudestaan kertoneena SM-Liigan pelaajana, myös samalla tarina perheen arvoista, mieskuvan moninaisuudesta sekä jääkiekkokulttuurin muutoksesta. Pohjimmiltaan Ulos kopista on lopulta kuvaus siitä, millaista on viimeinkin uskaltaa olla oma itsensä.

Kuka? Vain 23-vuotiaana uransa lopettanut Janne Puhakka on ensimmäinen homoseksuaalisuudestaan kertonut SM-Liigapelaaja. Alle 18-vuotiaiden MM-pronssia voittanut Puhakka pelasi jääkiekon suomalaista pääsarjaa lopulta 40 ottelun verran tehden niissä yhden maalin sekä yhden maalisyötön. Ura päättyi lopulta yhden Ranskan liigassa pelatun kauden jälkeen.

Kirjoja Kirjoja

Tuhannen ja yhden iskun tarinat

Saku Schildtin jo viime vuoden kesällä ilmestynyt Tuhannen ja yhden iskun tarinat on kattava kuvaus intensiivisen, väkivaltaisen ja jopa vaarallisen nyrkkeilymaailman luonteesta. Kirjassa suomalaisen nyrkkeilymaailman huiput, amatöörit sekä taustavaikuttajat pääsevät itse ääneen kertomaan, mikä nyrkkeilyssä kiehtoo, miksi he ovat valmiita asettamaan itsensä alttiiksi vaaroille, kuinka voittoja ja tappioita käsitellään ja mitä tuntemuksia armoton nyrkkeily lopulta heidän sisällään herättääkään. Lukuisia koskettaviakin tarinoita sisältävä Tuhannen ja yhden iskun tarinat on kattava läpivalaisu koko suomalaisesta nyrkkeilyn maailmasta.

Kuka? Verkkotuottajana ja toimittajana Soundissa toimiva Saku Schildt on toiminut aktiivisesti myös nyrkkeilyn maailmassa niin Helsingin Sanomien kirjoittajana kuin ammattinyrkkeilytapahtumien tiedottajanakin. Tuhannen ja yhden iskun tarinoissa ääneen pääsevät myös esimerkiksi ammattinyrkkeilyn keskisarjan Euroopan mestaruuden voittanut Amin Asikainen sekä useita mestaruusvöitä haalinut raskaansarjan Robert Helenius, joka on parhaimmillaan WBA-liiton kolmossijoitettu.

Matin maailma

Kaikkien aikojen mäkihyppääjänä pidetystä Matti Nykäsestä on ehditty miehen yllättävän menehtymisen jälkeen kirjoittaa jo useita kirjoja, joista parhaana pidetään yleisesti Arto Terosen ja Jouko Vuollen vuoden 2020 joulumarkkinoille saapunutta Matin maailmaa. Nykäsen uraa jo vuosikymmenien ajan seuranneiden urheilutoimittajien kirjassa käydään läpi niin Nykäsen varhaisvuosia ja urheilu-uraa kuin myös myöhempiä vaiheita julkisuudessa pyörivänä viihdetaiteilijana. Rehellisessä ja puhuttelevassa kuvauksessa traagisesta elämästä pääsevät ääneen toimittajien lisäksi myös Nykäsen läheiset, kilpakumppanit sekä hänen kanssaan työskennelleet.

Kuka? Vuonna 2019 55-vuotiaana menehtynyt mäkihyppääjä Matti Nykänen voitti urallaan peräti neljä olympiakultaa, yhden olympiahopean sekä viisi maailmanmestaruutta. Säännöllisesti lehtien sivuilla myös uransa jälkeen pyörinyt Nykänen oli ristiriitainen ja kiehtova hahmo, joka tunnettiin esimerkiksi kultaa myyneenä artistina, stripteasetanssijana sekä usein tuomittuna väkivaltarikollisena.

Keihäsmies

Keijo Leppäsen vuoden 2020 syksyllä ilmestynyt Keihäsmies kertoo tietenkin Tero Pitkämäestä, joka on arvomitaleilla mitattuna kaikkien aikojen menestynein suomalainen keihäänheittäjä. Keihäsmies on kattava elämäkerta Tero Pitkämäestä, jonka poikkeuksellisen menestyksekkään urheilu-uran takaa paljastuu eteläpohjalaista sisua, herrasmiesluonnetta, oikeanlaista asennetta vastoinkäymisiin, tinkimätöntä asennetta harjoitteluun sekä poikkeuksellista kykyä toipua vastoinkäymisistä. Tero Pitkämäen ja lähipiirin ohella ääneen pääsevät myös lajin taustavaikuttajat sekä legendaariset heittäjät niin ulkomailta kuin kotimaastakin, mikä muodostaa Keihäsmiehestä samalla myös suomalaisen keihäänheiton viime vuosikymmenien tarinan.

Kuka? Kaikkien aikojen menestyneimmäksi suomalaiseksi keihäänheittäjäksi julistettu Tero Pitkämäki voitti maailmanmestaruuden vuonna 2007, minkä lisäksi hän nappasi myös kaksi muuta MM-mitalia, olympiapronssia sekä yhteensä kolme mitalia EM-kisoista. Parhaimmillaan peräti 91,53 metrin kaaren heittänyt Pitkämäki lopetti uransa lopulta loukkaantumisen vaivaamana vuonna 2019, minkä jälkeen hän on siirtynyt Suomen Urheiluliiton keihäänheiton lajivalmentajaksi.