Usyk vs Joshua

Nyrkkeilijöitä Nyrkkeilijöitä

Vuoden odotetuin nyrkkeilyottelu on luvassa 20. elokuuta, kun Oleksander Usyk ja Anthony Joshua iskevät jälleen yhteen. Saudi-Arabiassa peliin laitetaan lähes kaikki raskaan sarjan merkittävimmät mestaruusvyöt.

Usyk vs Joshua vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Odotettu uusintaottelu

Vuoden kiinnostavimmista nyrkkeilytapahtumasta ei ole epäselvyyttä. Saudi-Arabian Jeddahissa on 20. elokuuta luvassa todellista urheilun juhlaa, kun raskaan sarjan mestaruusvyöt laitetaan peliin odotetussa uusintakohtaamisessa. IBF:n, WBO:n ja IBO:n raskaan sarjan vyöt sekä WBA:n superraskaan sarjan vyö ovat kaikki panoksena, kun Ukrainan Oleksandr Usyk puolustaa mestaruuksiaan Ison-Britannian Anthony Joshuaa vastaan. Kyseessä on Usykin ensimmäinen mestaruuspuolustus – Joshua taas piti kaikkia vöitä hallussaan ennen Usykia.

Luvassa on varmasti poikkeuksellisen tunteikas kohtaaminen, sillä kyseessä on Oleksandr Usykin ensimmäinen ottelu sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Usyk lähti maaliskuussa jo mukaan sotaan, mutta päätyi lopulta Kiovan pormestari Vitali Klitschkon tukemana keskittymään nyrkkeilyuraansa. Klitschko on hänkin entinen raskaan sarjan maailmanmestari.

Ottelun tarkka alkamisaika ei vielä ole tiedossa, mutta suomalaisittain puhutaan todennäköisesti myöhäisillasta. Anthony Joshuan edellinen Saudi-Arabiassa käyty ottelu aloitettiin Suomen aikaa illalta yhdeltätoista, mikä ei lauantai-iltana ole lainkaan hassumpi ajankohta.

Edellinen kohtaaminen

Aleksandr Usykin ja Anthony Joshuan elokuun kohtaaminen on revanssi viime vuoden syyskuulta. Kumpikaan ottelijoista ei tämän jälkeen ole otellut kertaakaan, vaan kaikki huomio on ollut odotetussa uusintakohtaamisessa.

Raskaan sarjan maailmassa otteluiden sopiminen on aina kiehkuraista puuhaa, mikä johtuu niin suurista summista ja kieroista managereista kuin lukuisista lajiliitoistakin. Näin oli myös Usykin ja Joshuan edellisessä kohtaamisessa. Voittamaton Usyk kruunattiin jo vuonna 2018 historian ensimmäiseksi kiistattomaksi alemman raskaan sarjan maailmanmestariksi, kun hän päihitti World Boxing Super Seriesissä venäläisen Murat Gassievin. Koska WBO oli myöntänyt Usykille super championin tittelin, vaati Usyk raskaaseen sarjaan siirryttyään super championeille myönnettävää mestaruusottelua.

Brittiläinen supertähti Anthony Joshua taas oli ottanut neljä raskaan sarjan mestaruusvyötä haltuunsa vuonna 2018 voitettuaan Alexander Povetkinin. Heti ensimmäinen puolustus groteskin ylipainoista Andy Ruiz Junioria vastaan päättyi kuitenkin Ruizin yllätysvoittoon tyrmäyksellä. Tappio oli Joshuan uran ensimmäinen.

Joshua nappasi tittelinsä kuitenkin takaisin vain puoli vuotta myöhemmin, mikä herätti puheet ottelusta Usykia vastaan. IBF vaati kuitenkin Joshuaa ottelemaan ensin heidän määräämäänsä haastajaa Kubrat Pulevia vastaan. Joshua tyrmäsi Pulevin yhdeksännessä erässä, minkä jälkeen esteitä odotetulle kohtaamiselle Joshuan ja Usykin välillä ei enää ollut.

Ensimmäinen Usyk vs Joshua oteltiin vuoden 2021 syyskuussa täydellä Tottenham Hotspur Stadiumilla Englannin Lontoossa. Hallitseva mestari Anthony Joshua lähti otteluun selvänä ennakkosuosikkina, ja useimmat ajattelivat Joshuan kohtaavan tämän jälkeen Tyson Furyn raskaan sarjan mestaruudet yhdistävässä ottelussa.

Toisin kuitenkin kävi. Oleksandr Usyk dominoi kaksitoistaeräiseksi venynyttä ottelua lähes täydellisesti. Vaikka mestaruudet vaihtuvat harvoin tuomariäänin, ei voittajasta tällä kertaa jäänyt epäselvyyttä – Usyk oli parempi selvin lukemin kaikkien kolmen tuomarin pistekorteissa. Tilastot tukivat Usykin voittoa, sillä ukrainalainen sekä onnistui useammissa lyönneissä että onnistui lyömään huomattavasti paremmalla prosentilla. Yksikään nyrkkeilijä ei aikaisemmin ollut pystynyt samanlaiseen näytökseen Joshuaa vastaan. Kuin pisteenä i:n päälle, Usyk takoi viimeisessä erässä perille peräti 29 lyöntiä – kyseessä oli koko Joshuan uran heikoin erä tällä mittarilla.

Ottelun jälkeen entiset mestarit ylistivät yksimielisesti Usykin näytöstä. Roy Jones Jr. puhui suoranaisesta dominoinnista, Lennox Lewis kehui Usykin taktista näytöstä ja Chris Eubank Jr. puhui suurimmasta statementistä nyrkkeilyn maailmassa hyvin pitkään aikaan.

Nyrkkeilijöitä Nyrkkeilijöitä

Kumpi vie voiton?

Kun Anthony Joshua lähti ensimmäiseen otteluun selvänä ennakkosuosikkina, ovat osat tällä kertaa vaihtuneet. Oleksandr Usyk on ensimmäisessä mestaruuspuolustuksessaan jopa selvähkö ennakkosuosikki, mikä on vuoden takaisen ottelun jälkeen ainoastaan loogista. Joshua näytti jopa hampaattomalta kotiareenallaan, ja tällä kertaa ottelu käydään puolueettomalla maaperällä.

Oleksandr Usykin pistevoittoa pidetään asiantuntijoiden papereissa selvästi todennäköisimpänä vaihtoehtona tälläkin kertaa, eikä Joshualla juuri nähdä mahdollisuuksia pisteillä voittamiseen. Britin mahdollisuudet lepäävät tyrmäysvoiton varassa. Mikään mahdottomuus tämä ei ole, sillä Joshua on napannut uransa 24 voitosta peräti 22 tyrmäyksellä.

Tyrmäysvoimaa löytyy kuitenkin myös uransa kaikki ottelut voittaneelta Usykilta, joka on napannut 19 voitostaan 13 tyrmäyksellä. Usyk ei ole vielä kertaakaan kyennyt tyrmäykseen raskaassa sarjassa, mutta minään mahdottomuutena tätäkään vaihtoehtoa ei ennalta pidetä. Ottelu Andy Ruiz Junioria vastaan osoitti välittömästi, että Joshuan leuka ei ole tehty teräksestä.

Oleksandr Usykin odotetaan ennakolta säilyttävän mestaruutensa noin kaksi kertaa kolmesta. Kumpi tahansa voittaakaan, tulevat spekulaatiot tulevaisuudesta käymään taatusti kuumina. WBC:n ja The Ringin raskaan sarjan mestaruusvyöt ovat nimittäin edelleen jo eläköitymisestään ilmoittaneen Tyson Furyn hallussa. Fury on kuitenkin ehtinyt palaamaan eläkkeeltä kehiin jo aikaisemminkin.

Mistä seurata Usyk vs Joshua ottelua?

Nyrkkeilyn suurotteluiden seuraaminen ei valitettavasti koskaan ole Suomessa ollut erityisen helppoa, eikä se ole sitä tälläkään kertaa. Usyk vs Joshuan televisiointioikeudet ovat Isossa-Britanniassa Sky Sports Box Officella, eikä viihde ole aivan halpaa. PPV:nä lähetettävä ottelu kustantaa peräti 26,95 puntaa, mikä tekee siitä kaikkien aikojen kalleimman yksittäisen ottelun maan historiassa.

Kansainväliset lähetysoikeudet taas omistaa DAZN, joka tulee alustavasti striimaamaan ottelun internetissä. Valitettavasti DAZN ei kuitenkaan ole lainkaan saatavilla Suomessa, vaan palvelun käyttäminen vaatii VPN:n ottamista käyttöön. Esimerkiksi maltalaisille asiakkaille DAZN mainostaa nyrkkeilypakettiaan tällä hetkellä naurettavan halpaan kahden euron kuukausihintaan, mutta suurottelun katsominen palvelusta saattaa kuitenkin vaatia lisämaksun maksamista.

Varsinaista suomalaista lähetystä ottelusta tuskin on tälläkään kertaa luvassa.