Ampumahiihto talviolympialaisissa

Ampumahiihtäjiä Ampumahiihtäjiä

Vaikka Kaisa Mäkäräinen lopetti uransa, lähtee Suomi olympialaisten ampumahiihtokilpailuihin tästä huolimatta vahvalla joukkueella. Jäljellä ovat vielä miesten sekä naisten viestit sekä ampumahiihtäjien kisat huipentavat yhteislähdöt.

Ampumahiihto vedonlyöntikohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Suomen ampumahiihtäjät

Suomen ampumahiihtojoukkue koostuu Pekingin olympialaisissa kahdeksasta kilpailijasta. Mukana on neljä miestä sekä neljä naista, joten Suomi pääsee osallistumaan myös molempiin joukkuekilpailuihin. Olympialaisiin osallistuvat miehistä Tuomas Harjula, Olli Hiidensalo, Heikki Laitinen sekä Tero Seppälä. Naisista mukana taas ovat Mari Eder, Erika Jänkä, Nastassia Kinnunen sekä Suvi Minkkinen.

Suurin osa ampumahiihdon kilpailusta on jo ehditty käymään, eikä menestys ole suomalaisesta näkökulmasta ollut erityisen mairittelevaa. Parhaisiin pyörityksiin on pystynyt Tero Seppälä, joka sijoittui takaa-ajossa 21. sijalle. Normaalimatkalla Seppälä oli 23:s ja sprintissä taas 25:s.

Naisten puolella parhaiten on suorittanut odotusten mukaisesti Mari Eder, joka oli parhaimmillaan sprintissä. Sprintissä Eder oli 28:s, takaa-ajossa 30:s ja normaalimatkalla taas 32:s. Muista kuudesta suomalaisesta kukaan ei ole onnistunut sijoittumaan yhdelläkään lähdöllä kolmenkymmenen parhaan kilpailijan joukkoon.

Puhtaasti sijoituksen puolesta Suomi oli parhaimmillaan sekaviestissä, jossa sijoitus oli yhdestoista. Suomen joukkueessa kilpailivat Suvi Minkkinen, Mari Eder, Tero Seppälä sekä Olli Hiidensalo.

Tulevat lähdöt olympialaisissa

Olympialaiset eivät kuitenkaan ole vielä ohi, vaan ampumahiihdon kilpailuja on luvassa lähes jokaiselle olympialaisten jäljellä olevalle päivälle. Aluksi hiihdetään sekä miesten että naisten viestit, minkä jälkeen kisat huipentuvat ampumahiihdon näkökulmasta yhteislähtöjen muodossa. Urheiluvedonlyönti.net luo katsauksen jäljellä oleviin ampumahiihdon kilpailuihin.

Ti 15.2. Miesten viesti 4 x 7,5 km

Tiistaina kello yhdeltätoista on luvassa miesten 4 x 7,5 km viesti, johon Suomen joukkue lähtee ennalta 11. suurimpana suosikkina. Suuria odotuksia Suomen joukkueeseen ei kohdistu, mutta mitali ei olisi nappisuorituksella kuitenkaan täysi mahdottomuus.

Jo 11. sija olisi kuitenkin edellisiin kisoihin verrattuna erinomainen suoritus. Vuoden 2021 MM-kisoissa Suomen joukkue oli 19:s, mikä sekin oli parempi suoritus kuin useimpina viime vuosina. Vuoden 2018 olympialaisiin Suomi ei saanut viestijoukkuetta lainkaan kasaan. Suomi lähtee viestimatkalle haastajana, eikä Harjulalla, Hiidensalolla, Laitisella ja Seppälällä ole tässä kisassa kuin voitettavaa.

Ehdottomasti suurin suosikki matkalle on tietenkin Norja, joka lähtee kisaan yli 50 prosentin suosikkina Johannes Bön johdolla. Mitalia povataan alustavasti myös Ranskalle sekä Venäjän olympiaurheilijoille.

Ke 16.2. Naisten viesti 4 x 6 km

Heti seuraavana päivänä kello 8.45 vuorossa on naisten 4 x 6 km viesti, johon Suomi lähtee vieläkin suurempana altavastaajana kuin miesten puolella. Suomi on ennalta kilpailun 17. paras joukkue, ja mitalille annetaan noin 0,4 prosentin todennäköisyyttä.

Suomen joukkue on viimeisen viidentoista vuoden aikana pärjännyt naisten viestissä kohtalaisesti, sijoittuen parhaimmillaan jopa kymmenennen sijan tuntumaan, mutta tällä kertaa Suomi joutuu lähtemään ensimmäistä kertaa aikoihin kisaan ilman Kaisa Mäkäräistä. Mitalia tuskin on tulossa, joten suomalaiset voivat odottaa Ederiltä, Jänkältä, Kinnuselta ja Minkkiseltä lähinnä kunniallista esitystä.

Ennalta kultamitalitaistosta odotetaan Ruotsin ja Norjan välistä. Niukasti suurimpana suosikkina kisaan lähtee Ruotsi, jolla on heittää ladulle Elvira ja Hanna Öbergin kaltaisia nimiä. Kolmanneksi mitalistiksi ennustetaan tälläkin saralla Ranskaa.

Ampumahiihtäjä Ampumahiihtäjä

Pe 18.2. Miesten yhteislähtö 15 km

Suomalaisesta näkökulmasta kiinnostavin jäljellä oleva kilpailu on kiistatta perjantaina yhdeltätoista vuorossa oleva miesten 15 km yhteislähtö, jonka saralla ampumahiihto on parhaimmillaan.

Parhaat mahdollisuudet mitalille annetaan ehdottomasti Tero Seppälälle, joka voi todellisella nappihiihdolla onnistua haastamaan jopa mitalista. Kyseessä ei kuitenkaan ole Seppälälle varsinainen paraatimatka, sillä ampumahiihtäjä ei ole kertaakaan päässyt matkalle MM-kisoissa. Olympialaisissa Seppälä lähti kuitenkin mukaan kilpaan myös vuonna 2018, jolloin sijoitus oli 21:s. Seppälää povataan ennakkospekulaatioissa 19. sijalle, mutta mitaliinkin on ehdottomasti olemassa mahdollisuuksia. Seppälä on samalla ainoa matkaan lähtevä suomalainen.

Yhteislähdön ennakkospekulaatioissa nousee tietenkin esille kaksi nimeä, jotka ovat tähän mennessä jakaneet kisojen kultamitalit keskenään. Ranskan Quentin Fillon Maillet voitti kultaa normaalimatkalla ja takaa-ajossa, minkä lisäksi hän voitti hopeaa sprintillä sekä sekaviestissä.

Lähes yhtä hyvään suoritukseen on pystynyt Norjan Johannes Bö, joka voitti kultaa sprintillä ja sekaviestissä, minkä lisäksi norjalainen ylti pronssiin normaalimatkalla. Molemmat saattavat hyvinkin yltää näissä kisoissa jopa kuuteen mitaliin.

La 19.2. Naisten yhteislähtö 12,5 km

Alustavissa spekulaatioissa Mari Ederiltä odotettiin hyviä suorituksia, kun talviolympialaiset huipentuvat ampumahiihdon osalta naisten 12,5 km yhteislähtöön lauantaina yhdeltätoista. Suomalaisille harmillisesti yksikään suomalaisosallistuja ei onnistunut karsiutumaan mukaan yhteislähtöön, joten suomalaisia ei tässä kisassa lainkaan nähdä.

Myös naisten puolella kisat ovat olleet tuttujen nimien ehdotonta dominanssia. Naisten puolella ylivoimaisimmassa vireessä on ollut Norjan Marte Olsbu Röiseland, joka on ehtinyt voittamaan kultaa jo sprintiltä, takaa-ajosta sekä sekaviestistä, minkä lisäksi norjalainen saalisti normaalimatkalla pronssia. Normaalimatkalla voittoon ylsi Saksan Denire Herrmann, jolle kyseessä on uran ensimmäinen ja ainoa olympiamitali.

Ensimmäiset olympiamitalinsa saalisti myös Ruotsin 22-vuotias Elvira Öberg, joka voitti hopeaa sekä sprintiltä että takaa-ajosta. Todennäköisesti juuri tämä kolmikko tulee taistelemaan kultamitalista myös kisat huipentavassa yhteislähdössä.

Ampumahiihtojen ajankohta sekä talviolympialaisten aikataulu löytyy tietenkin kätevästi linkkiä klikkaamalla!