Maailman seuratuimmat jalkapalloliigat

Jalkapalloilijoita Jalkapalloilijoita

Jalkapallo on kiistatta maailman suurin ja suosituin urheilulaji, josta nauttivat jopa miljardit jalkapallon ystävät. Mutta mitkä ovat maailman suurimmat jalkapalloliigat? Kävimme katsojamäärät läpi ja esittelemme maailman seuratuimmat ja kiinnostavimmat jalkapalloliigat.

Suurimmat jalkapalloliigat vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

4.
Come​On Sport
Bonus:
300€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

5.
Net​Bet
Bonus:
30€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

6.
Karamba-Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

7.
888 Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

Mitkä ovat maailman seuratuimmat jalkapalloliigat?

Ei liene mitään epäselvyyttä siitä, että jalkapallo on ylivoimaisesti maailman suosituin sekä seuratuin urheilulaji. Pelkästään lajin MM-kisat keräävät valtaisia miljardiyleisöjä, kun taas katsotuin vuosittainen urheilutapahtuma on selvällä erolla jalkapallon Mestarien liigan finaali. Jalkapallo viehättää myös vedonlyöjiä, joille Betiton saattaa hyvinkin olla paras pelipaikka.

Jalkapallon pääsarjoja laitetaan säännöllisesti järjestykseen niin urheilullisen menestyksen kuin pelaajien hintojenkin perusteella, mutta mitkä ovat maailman seuratuimmat jalkapalloliigat? Kävimme läpi pääsarjat ympäri maailman, ja kasasimme listan kymmenestä eniten yleisöä keräävästä jalkapalloliigasta. Maailman seuratuin jalkapalloliiga tuskin tulee suomalaisellekaan jalkapallon ystävälle yllätyksenä.

Valioliiga

Maailman seuratuin jalkapallosarja on tietenkin Suomessakin vuosikymmenten ajan suurta suosiota nauttinut Englannin Valioliiga, joka kerää tänä päivänä valtaisia yleisöjä televisioiden ääreen myös Aasian väkirikkaissa maissa. Parhaimmillaan sarja on kerännyt kauden aikana jopa 3,2 miljardia katsojaa. Vuonna 1992 nykymuodossaan perustettu sarja on myös selvällä erolla maailman rahakkain jalkapallosarja. Samalla Valioliiga on myös UEFAn rankingin perusteella Euroopan tasokkain jalkapallosarja.

Nykymuotoisen Valioliigan historian menestynein joukkue on Manchester United, joka on ehtinyt nappaamaan yhteensä 13 mestaruutta. Viime vuosina sarja on kuitenkin tunnettu Manchester Cityn dominanssista.

La Liga

Miljardilukemiin yltää myös Espanjan La Liga, joka on onnistunut keräämään ympäri maailman peräti 2,5 miljardia katsojaa. Viime vuosina 1929 perustetun 20 joukkueen sarjan profiilia ovat nostaneet erityisesti Lionel Messin sekä Cristiano Ronaldon pelaaminen sarjassa sekä Barcelonan ja Real Madridin väliset tuliset sekä huippusuositut El Clasicot.

La Liga on parhaiten eurooppalaisten suurseurojen välisissä kilpailuissa menestynyt sarja. La Ligan joukkueet ovat onnistuneet voittamaan peräti 19 Mestarien liigaa sekä 13 Eurooppa-liigaa. Sarjan historian menestynein joukkue on yhteensä 35 mestaruutta voittanut Real Madrid, joka on samalla myös Mestarien liigan menestynein joukkue.

Kiinan Super Liiga

Ehkä hieman yllättäen listan kolmanneksi nousee Kiinan Super Liiga, joka tietenkin kerää Kiinassa uskomattomia katsojamääriä. Parhaimmillaan sarja on kerännyt kauden aikana jopa 900 miljoonaa katsojaa. Chinese Super League on jalkapallon maailmassa varsin tuore nimi, mutta vuonna 2004 perustettu sarja on nopeasti noussut Kiinassa valtaisaan suosioon. Keskimäärin otteluissa käy yli 24 000 katsojaa.

Sarja on sekä rahakas että yksi Aasian tasokkaimmista, mikä on houkutellut Kiinaan myös useita Euroopan huippusarjoissa menestyneitä supertähtiä. Liigan historian menestynein joukkue on kahdeksalla mestaruudellaan Guangzhou, joka on kahdesti napannut myös Aasian mestarien liigan voiton.

Ligue 1

Listan neljänneltä sijalta löytyy Ranskan Ligue 1, joka on kasvattanut profiiliaan viime vuosina selvästi. Erityisesti Lionel Messin siirtyminen PSG:n riveihin on tuonut perinteikkäälle sarjalle runsaasti uusia katsojia. Kaudella 2019–2020 sarja keräsi noin 54 miljoonaa katsojaa, jotka pääsivät nauttimaan huippuluokan jalkapalloviihteestä. Ligue 1 on perustettu alun perin jo vuonna 1930, vaikka sarja onkin kantanut nykyistä nimeään vasta vuodesta 2002 lähtien.

Ranskan pääsarjan historiassa kaksi joukkuetta on kyennyt nappaamaan kymmenen mestaruutta. Suoritukseen ovat pystyneet sekä hallitseva mestari Paris Saint-Germain että 60-luvulla sarjaa hallinnut Saint-Etienne, joka pelaa tätä nykyä toisella sarjatasolla.

Bundesliiga

Viidennelle sijalle kohoaa Saksan Bundesliiga, jonka yksittäiset ottelut ovat parhaimmillaan keränneet jopa kuusi miljoonaa katsojaa. Bundesliiga ei nauti suosiota ainoastaan televisioiden välityksellä, vaan vuonna 1963 perustettu liiga on kerännyt kauden aikana keskimäärin jopa yli 45 000 katsojaa paikan päälle. Tämä tekee katsojakeskiarvoilla mitattuna Bundesliigasta paitsi katsotuimman jalkapallosarjan, myös toiseksi suosituimman urheilusarjan heti amerikkalaisen NFL:n jälkeen.

Lähes ylivoimaisella erolla sarjan historian menestynein joukkue on ollut uskomattomat 31 mestaruutta voittanut Bayern München, joka on voittanut myös edelliset kymmenen mestaruutta.

Jalkapallo ja logoja Jalkapallo ja logoja

Serie A

Huimia yleisöjä on kerännyt myös Italian Seria A, jonka vuoden 2021 avauskierrosta kerääntyi katsomaan 4,3 miljoonaa katsojaa. Serie A on yksi maailman perinteikkäimmistä sarjoista, sillä sarjaa on pelattu jo vuodesta 1898 – nykyiseen koko maan yhdistävään formaattiin siirryttiin kuitenkin vasta vuonna 1929. Huippuluokan futista tarjoava sarja oli parhaimmillaan 90-luvulla, jolloin UEFA rankkasi Serie A:n Euroopan parhaaksi sarjaksi läpi vuosikymmenen.

Selvästi Serie A:n historian menestynein joukkue on Torinosta ponnistava Juventus, joka on onnistunut voittamaan mestaruuden jo peräti 36 kertaa. Viime vuosina sarja on kuitenkin ollut tasaisempi kuin aikoihin.

Liga Apertura

Meksikossa suuryleisöjä kerää Liga Apertura, jota seuraa säännöllisesti noin 3,7 miljoonaa ihmistä ympäri maailman. Meksikon pääsarja Liga MX on jaettu kahteen vaiheeseen, joista ensimmäinen on Liga Apertura, kun taas tämän jälkeen pelataan ratkaiseva Liga Clausura. Yli 25 000 katsojan keskiarvoja keräävä sarja sai alkunsa jo vuonna 1943.

Tasaisen sarjan mestaruuden on onnistunut ennätykselliset 13 kertaa nappaamaan América. Meksikolaiset joukkueet ovat voittaneet lähes poikkeuksetta mestaruuden myös Pohjois-Amerikan mestarien liigassa.

Major League Soccer

Meksikon pääsarjan suurin haastaja Pohjois-Amerikassa on Yhdysvalloissa pelattava Major League Soccer, jonka pelit keräävät noin pari miljoonaa katsojaa. Major League Soccer on varsin tuore tulokas, sillä yhdysvaltalaisia sekä kanadalaisia joukkueita yhdistävä sarja on saanut alkunsa vasta vuonna 1993. MLS nauttii suosiota myös paikan päällä, sillä katsojakeskiarvo on kohonnut yli kahdenkymmenen tuhannen, mikä tekee sarjasta jopa jääkiekon NHL:ää suositumman.

Sarjan mestari ratkaistaan pudotuspelien päätteeksi yksiosaisessa MLS Cup -mestaruusottelussa, joka on kerännyt parhaimmillaan yli 73 000 katsojaa paikan päälle. Eniten mestaruuksia on napannut Los Angeles Galaxy, joka on voittanut mestaruuden viidesti.

Eredivisie

Vuonna 1956 perustettu Hollannin Eredivisie täydentään kymmenen kärjen eurooppalaisedustuksen. Vuoden 2021 huippuottelu Amsterdamin Ajaxin sekä PSV Eindhovenin välillä keräsi televisioiden äärelle peräti 1,46 miljoonaa katsojaa. Nämä kaksi joukkuetta ovat myös sarjan historian kaksi menestyneintä joukkuetta. Ajaxilla mestaruuksia on 36, kun taas PSV on kyennyt 24 mestaruuteen.

Ajax on niittänyt menestystä myös Euroopassa. Joukkue on voittanut Mestarien liigan tai sitä edeltävän Euroopan cupin peräti neljään otteeseen, viimeksi Jari Litmasen johdattamana vuonna 1995.

Brasileiro Serie A

Kymmenen kärkeen mahtuu yksi sarja myös Etelä-Amerikasta, sillä Brasilian Brasileiro Seria A nauttii suosiota noin 1,4 miljoonan katsojan parissa. Peräti 155 maassa näytetty sarja on yksi maailman tasokkaimmista sekä rahakkaimmista, vaikka nykymuodossaan Brasilian pääsarja onkin varsin tuore ilmestys. Sarja perustetiin vuonna 1959, mutta varsinaisesta Brasilian mestaruudesta on pelattu vasta vuodesta 1971 lähtien.

Eniten mestaruuksia on kyennyt voittamaan 11 mestaruutta napannut Palmeiras. Viime vuosina Brasilian joukkueet ovat dominoineet myös Etelä-Amerikan parhaiden seurajoukkueiden kesken pelattavaa Copa Libertadoresia.