Monzan GP – formulakauden kohokohta

Formula-autoja ja kuljettaja Formula-autoja ja kuljettaja

Formula 1 on tällä kaudella ollut yhden miehen näytöstä. Hallitsevana mestarina kauteen lähtenyt Max Verstappen johtaa sarjaa ylivoimaisella erolla neljän perättäisen voiton jälkeen. Tuleeko kaavaan muutosta, kun vuorossa on legendaarinen Monzan GP?

Monzan GP vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

F1-kausi 2022

F1 on ollut kuluneella kaudella jälleen taattua viihdettä. Kun kaudesta on takana 15 kisaa, ei mestarista kuitenkaan enää ole epäselvyyttä. Vain ihme voi estää jo neljä kisaa putkeen voittaneen Max Verstappenin toisen perättäisen mestaruuden. Vaikka kausi alkoi takellellen, eikä autokaan tuntunut olevan aivan radan nopein, on Verstappen kuitenkin onnistunut nappaamaan viidestätoista kisasta peräti kymmenen voittoa.

Kautta on kuitenkin jäljellä vielä seitsemän kisan ajan, joten vähintään teoriassa haastajillakin on edelleen mahdollisuuksia. Seuraavaksi vuorossa on jo suorastaan legendaarinen Monzan GP, minkä jälkeen ajetaan vielä Singaporessa, Japanissa, Yhdysvalloissa, Meksikossa sekä Brasiliassa. Kausi huipentuu jo tuttuun tapaan Abu Dhabissa marraskuun lopulla.

Missä mennään?

Tällä kaudella sävelet ovat olleet selvempiä kuin pitkään aikaan. Vaikka muutaman ensimmäisen kisan jälkeen tilanne näytti kiemuraiselta, on Max Verstappen tämän jälkeen marssinut menojaan. Kahdestatoista viime kisasta hollantilainen on napannut peräti yhdeksän voittoa. Myös Monzaan Verstappen lähtee ennakkosuosikin viitta harteillaan.

Lähimmät kilpakumppanit ovat jääneet jo yli sadan pisteen päähän, mikä kertoo karua kieltä Verstappenin dominoinnista. Kun Verstappenilla on jo 310 pistettä, ovat sekä tallikaveri Sergio Perez että Ferrarin Charles Leclerc yltäneet ainoastaan 201 pisteeseen. Samalla peli näyttää poikkeuksellisen selvältä myös valmistajien sarjassa. Kun Red Bull on haalinut 511 pistettä, on Ferrari yltänyt ainoastaan 376 pisteeseen. Kakkossijasta käydään kuitenkin kovaa taistelua, sillä Mercedes on kerännyt kauden aikana 346 pistettä.

Mersun vauhti on viime kisoissa näyttänyt kehnon alun jälkeen vähintäänkin lupaavalta. 24-vuotias George Russell on kivunnut viimeisessä neljässä kisassa peräti kolmesti palkintopalkille. Lupaava britti on kuronut jo 30 pisteen kaulan maanmies Lewis Hamiltoniin. Hollannin kisassa Russell tai Lewis Hamilton olisivat hyvinkin saattaneet napata jopa voiton, jos tuuri olisi ollut kohdallaan. Mercedes metsästää kuitenkin edelleen kauden ensimmäistä ykköstilaa – voittoihin ovat pystyneet ainoastaan Red Bull ja Ferrari.

Suomen Valtteri Bottas löytyy kuljettajien taulukosta kymmenenneltä sijalta 46 pisteellä. Kausi alkoi lupaavasti, ja Bottas sijoittui parhaimmillaan jopa viidenneksi, mutta Ison-Britannian kisasta lähtien tulokset ovat olleet katastrofaalisia. Bottas ei ole noussut pisteille kuuteen kilpailuun, eikä hän ole kahdessa viimeisessä kilpailussa selvinnyt edes maaliin saakka. Samalla Bottas on yhä useammin jäänyt aika-ajoissa jo ensimmäiseen vaiheeseen. Jos nastolalainen haluaa säilyttää asemansa, tulee loppukauden onnistua huomattavasti paremmin.

Legendaarinen Monzan GP

Syyskuun 11. päivänä on vuorossa Italian Grand Prix eli suorastaan legendaarinen Monzan GP. Max Verstappen lähtee kisaan jälleen kerran suursuosikkina, mutta myös Charles Leclercillä, George Russellilla ja Lewis Hamiltonilla nähdään vähintään kohtalaiset mahdollisuudet yllätykseen. Valtteri Bottasilta pistesijoitusta voidaan pitää suorastaan erinomaisena suorituksena.

Italian Grand Prix on noussut autourheilupiireissä jo suorastaan myyttiseen asemaan. Ensimmäinen Italian GP ajettiin jo vuonna 1921, mikä tekee siitä maailman viidenneksi vanhimman kansallisen GP:n. Vaikka ensimmäinen kisa ajettiinkin Montichiarissa, siirryttiin jo seuraavana vuonna vasta valmistuneelle Monzan radalle. Tänä vuonna juhlitaankin Monzan radan satavuotispäiviä, mikä tekee kisasta entistäkin jännittävämmän.

Monza toimii käytännössä synonyymina Italian GP:lle, sillä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta kisa on ajettu juuri Monzassa vuodesta 1922 lähtien. Formuloiden aikakaudella eli vuodesta 1950 lähtien kisa on ajettu vuoden 1980 poikkeusta lukuun ottamatta vuosittain Monzassa. Samalla tämä tekee Italian GP:stä toisen ainoastaan kahdesta GP:stä, jotka on järjestetty formuloiden historiassa joka ainoana vuotena.

Historian menestyneimmän kuskin tittelin jakavat viidellä voitollaan Michael Schumacher sekä Lewis Hamilton. Neljään voittoon on lisäksi yltänyt myös Nelson Piquet. Tallien puolella ylivoimainen ykkönen on Ferrari, joka on onnistunut nappaamaan peräti 20 voittoa. McLaren on yltänyt 11 voittoon ja Mercedes puolestaan 9 voittoon.

Vuonna 2021 kisan voittoon nousi peräti kymmenenneltä sijalta startannut Max Verstappen, joka tästä huolimatta kykeni lopulta luomaan lähes kahdeksan sekunnin kaulan toiseksi tulleeseen Lewis Hamiltoniin.

Formula-auto ja lentokoneita Formula-auto ja lentokoneita

Vettel lopettaa tähän kauteen

Heinäkuussa kuultiin formuloiden kannalta harmillinen uutinen, kun Aston Martinia edustava Sebastian Vettel ilmoitti lopettavansa uransa tämän kauden jälkeen. 35-vuotias Vettel on ajanut formuloissa yhtäjaksoisesti jo vuodesta 2007 lähtien.

Useasti Michael Schumacheriin verrattu saksalainen muistetaan erityisesti Red Bullin puikoista. Heti ensimmäinen täysi kausi huippuauton puikoissa tuotti Vettelille sarjan toisen tilan. Seuraavalla kaudella vuonna 2009 saksalainen nappasi mestaruuden kaikkien aikojen nuorempana kuljettajana. Tahti ei suinkaan hiipunut tähän, vaan Vettel voitti lopulta peräti neljä perättäistä mestaruutta.

Monet suomalaiset muistavat Vettelin Ferrarilta Kimi Räikkösen tallikaverina. Räikkönen säilyttää kuitenkin edelleen asemansa viimeisenä Ferrarille mestaruuden tuoneena kuljettajana, sillä Vettel sijoittui parhaimmillaankin Ferrarin ratissa ainoastaan toiseksi. Vuodesta 2021 lähtien Vettel on edustanut Aston Martinia. Viime kaudella hän sijoittui sarjassa kahdenneksitoista, ja sama sijoitus on hänen hallussaan myös tällä kaudella.

Palkintopallisijoja ei Aston Martinin ratissa ole tullut, mutta uran aikana haalitut 122 palkintopallisijoitusta nostavat Vettelin tässä tilastossa kaikkien aikojen kolmanneksi. Myös 53 voittoa tarkoittaa kolmatta sijaa kaikkien aikojen taulukossa.

Vettelin seuraajaksi julistettiin elokuun ensimmäisenä päivänä Alpinea edustava Fernando Alonso, mitä pidettiin jopa shokkiuutisena. 41-vuotias espanjalainen on niin ikään moninkertainen maailmanmestari. Alonso nappasi perättäiset mestaruudet Renaultilla vuosina 2005 ja 2006. Alonso lukeutuu moottoriurheilun himoittua Triple Crownia jahtaavien kuskien joukkoon. Monacon GP:n ja Le Mansin 24 tunnin kisan voitot löytyvät jo plakkarista, mutta Indy 500 on tuottanut jo kolmesti pettymyksen.

Löytyykö kaudelle vielä yllättäjiä?

Kuluvaa formulakautta voidaan tässä vaiheessa pitää hyvällä syyllä jo käytännössä ratkaistuna. Max Verstappen on ehtinyt haalia jo 109 pisteen kaulan seuraavana tuleviin, kun taas tallien välisessä kilpailussa Red Bullin johto on venynyt 135 pisteeseen. Vain uskomattoman huono tuuri esimerkiksi loukkaantumisen muodossa voi enää estää Verstappenin juhlat.

Kakkossijoista käydään kuitenkin tiukkaa taistelua niin kuljettajien kuin tallienkin sarjoissa. Erityisesti Ferrari ja Mercedes käyvät tasaista vääntöä. Paljon odotetaan myös Sergio Pereziltä, joka ei taatusti halua tyytyä kakkostilaa kehnompiin sijoihin mestaruuden voittavalla autolla.