Super Cup 2022

Kuvioita ja tekstiä Kuvioita ja tekstiä

Jalkapallokauden käynnistää toden teolla UEFA Super Cup, jossa kohtaavat Mestarien liigan voittaja sekä Eurooppa-liigan voittaja. Vuonna 2022 pelipaikkana toimii Helsingin Olympiastadion, ja ottelussa kohtaavat Real Madrid sekä Eintracht Frankfurt.

Super Cup 2022 vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

UEFA Super Cup Suomessa 10.8.

Jalkapallokausi lyödään käyntiin suurkohtaamisella, sillä UEFA Super Cupissa kohtaavat Mestarien liigan voittaja sekä Eurooppa-liigan voittaja. Klassikko-ottelu on pelattu ensimmäisen kerran jo 1972. Pitkään Monacossa järjestetty ottelu on vuodesta 2013 lähtien kiertänyt vaihtelevilla stadioneilla ympäri maailman. Super Cup 2022 on saanut poikkeuksellisen mielenkiintoisen pelipaikan, sillä Helsingissä pelattavan ottelun näyttämönä toimii Olympiastadion.

Ottelu käydään 10. elokuuta. Luvassa on todellista iltaviihdettä, sillä peli alkaa vasta iltakymmeneltä. Mielenkiintoisessa kohtaamisessa asettuvat vastakkain Mestarien liigan finaalin voittanut Real Madrid sekä Eurooppa-liigan voittanut Eintracht Frankfurt. Ottelu on toisinto vuoden 1960 Euroopan cupin finaalista, jonka Real Madrid voitti tuolloin murskalukemin 7-3 Alfredo di Stefanon iskiessä kolmesti ja Ferenc Puskasin neljästi. Joukkueet eivät ole tämän jälkeen kohdanneet kilpailullisessa ottelussa 62 vuoteen.

Mikä on UEFA Super Cup?

Perinteikäs UEFA Super Cup on jo vuodesta 1972 järjestetty kohtaaminen, jossa kohtaavat kahden UEFAn suuren seurajoukkuekilpailun voittajajoukkueet. Alun perin ottelussa kohtasivat Euroopan cupin ja Cup-voittajien cupin mestarit, mutta vuodesta 2009 lähtien vastakkain ovat asettuneet Mestarien liigan voittaja sekä Eurooppa-liigan voittaja.

Idean isä on hollantilainen toimittaja Anton Witkamp, joka sai idean uudesta superottelusta vuonna 1971. UEFA ei aluksi innostunut ajatuksesta, ja vuoden 1972 Super Cup järjestettiin epävirallisesti. Vuodesta 1973 lähtien ottelulla on kuitenkin ollut myös UEFAn siunaus.

Alun perin ottelu pelattiin kaksiosaisena otteluparina, mutta vuodesta 1997 lähtien voittaja on ratkottu yksittäisessä ottelussa. Vuodesta 1998 aina vuoteen 2012 pelipaikkana toimi poikkeuksetta Monaco, mutta tämän jälkeen on päädytty pelaamaan esimerkiksi Walesissa, Tshekissä, Georgiassa, Makedoniassa, Virossa sekä Norjassa. Vuonna 2022 pelipaikkana toimii Helsinki, kun taas vuoden 2023 ottelu on myönnetty Venäjän Kazanille. Seuraavan vuoden pelipaikka saattaa kuitenkin vielä vaihtua.

Osallistujat palkitaan varsin muhkealla potilla, sillä voittajalle on luvassa 5 miljoonaa euroa, kun taas häviäjä kuittaa itselleen 3,8 miljoonaa. Turnauksen menestyneimmät joukkueet ovat viidellä voitolla FC Barcelona sekä AC Milan. Tänä vuonna Real Madridilla on myös mahdollisuus viidennen voiton nappaamiseen. Ylivoimaisesti eniten voittajia on Espanjasta, jonka joukkueet ovat voittaneet 15 kertaa ja hävinneet finaalin 14 kertaa. Eniten voittoja ovat pelaajista napanneet Paolo Maldini ja Dani Alves, jotka molemmat ovat voittaneet neljästi. Valmentajista Pep Guardiola ja Carlo Ancelotti ovat pystyneet kolmeen voittoon.

Vuoden 2021 finaalissa kohtasivat Mestarien liigan voittanut Chelsea sekä Eurooppa-liigan voittanut Villarreal. Varsinainen peliaika päättyi 1–1, minkä jälkeen edettiin jatkoajan kautta rangaistuspotkukilpailuun. Chelsea vaihtoi maalille Kepa Arrizabalagan, joka johdatti Chelsean mestaruuteen kahdella torjunnallaan. Voitto oli Chelsealle seuran historian toinen.

Super Cupin voittoon on pystynyt myös kaksi suomalaista. Ajaxia ja Liverpoolia edustanut Jari Litmanen voitti sekä 1995 että 2001, kun taas Liverpoolissa pelannut Sami Hyypiä voitti vuosina 2001 ja 2005.

Ketkä kohtaavat Olympiastadionilla?

Vuoden 2022 finaalissa kohtaavat jo viidettä voittoaan tavoitteleva Espanjan Real Madrid, sekä Saksan Eintracht Frankfurt, jolle kyseessä on ensimmäinen esiintyminen Super Cupissa. Real Madrid on voittanut ottelun 2002, 2014, 2016 sekä 2017, minkä lisäksi joukkue on hävinnyt finaalin vuosina 1998, 2000 ja 2018. Viimeksi vuonna 2018 otteluun päässyt Real Madrid joutui taipumaan jatkoajalla paikallisvastustaja Atletico Madridia vastaan lukemin 4–2.

Tie otteluun ei ollut Real Madridille helppo, sillä joukkue oli Mestarien liigan pudotuspeleissä kerta toisensa jälkeen kuilun partaalla. Paris Saint-Germainia vastaan joukkue kaipasi kolmea maalia, kun otteluparia oli jäljellä enää alle puoli tuntia. Real Madrid eteni kuitenkin jatkoon Karim Benzeman hattutempun myötä. Chelseata vastaan Rodrygo siirsi otteluparin jatkoajalle osumalla vain kymmenen minuuttia ennen loppua. Otteluparin ratkaisi jatkoajalla jälleen Karim Benzema.

Semifinaaleissa Manchester Cityä vastaan tulos näytti jo selvältä. Madridilaiset kaipasivat kahta maalia, kun toinen osaottelu oli edennyt jo viimeiselle minuutille. Rodrygo onnistui kuitenkin jälleen siirtämään pelin jatkoajalle kahdella viime hetken maalilla. Voiton taas ratkaisi jälleen kerran Karim Benzema – tällä kertaa rankkarista. Finaalissa joukkue oli vastaantulijana Liverpoolia vastaan. Suureksi sankariksi nousi nollapelin pelannut Thibaut Courtois. Mestaruuden ratkaisi ottelun ainoalla maalilla Vinicius Junior.

Super Cupissa vastaan asettuu Eintracht Frankfurt, joka voitti Eurooppa-liigassa alkulohkonsa häviämättä peliäkään. Ensimmäinen pudotuspelikohtaaminen eteni jatkoajalle Real Betisin viime hetken tasoituksen myötä. Frankfurt eteni lopulta jatkoon jatkoajan lisäajalla syntyneen oman maalin myötä. Seuraavassa otteluparissa vastaan asettui aina vahva Barcelona, joka jäi kuitenkin saksalaisten käsittelyssä vastaantulijaksi. Edes Barcelonan kaksi lisäajan kavennusta eivät riittäneet viemään otteluparia jatkoajalle.

Semifinaalissa vastaan asettui West Ham United, joka hävisi otteluparin selvästi. Eintract Frankfurt voitti molemmat osaottelut Ansgar Knauffin, Daichi Kamadan ja Rafael Santos Borren maalien myötä. Eurooppa-liigan finaali Rangersia vastaan tarjosi draamaa parhaasta päästä. Borren maali vei pelin jatkoajalle, jonka jälkeen ratkaisua jouduttiin hakemaan rangaistuspotkukilpailusta. Kaikki Frankfurtin viisi laukojaa onnistuivat, mikä riitti tällä kertaa Eurooppa-liigan mestaruuteen. Voittomaalin laukoi jälleen kerran Borre. Turnauksen parhaana pelaajana palkittiin Eintracht Frankfurtin Filip Kostic.

Real Madrid lähtee kohtaamiseen valtavana ennakkosuosikkina. Viimeisen kymmenen vuoden sisällä Atletico Madrid on ainoa Eurooppa-liigan voittaja, joka on kyennyt voittamaan Super Cupissa. Vuoden 2018 finaalissa kaatui kuitenkin juuri Real Madrid.

Mistä ottelua voi seurata?

Super Cupin oikeudet Suomessa ovat MTV:llä, jonka C More -pakettiin kuuluu myös Mestarien liiga. Myös Serie A sekä La Liga kuuluvat samaan pakettiin. Viime vuosina ottelua on kuitenkin päässyt seuraamaan myös ilmaiskanavilta, sillä jo kolmen vuoden ajan lähetys ottelusta on nähty suorana myös Subilta.

Parhaimmillaan Super Cup on tietenkin paikan päällä. Liput myytiin kuitenkin hetkessä loppuun, joten tässä vaiheessa piljettien hankkiminen saattaa olla työn ja tuskan takana.

Katso ottelun pressitilaisuuden tunnelmat alta olevasta videosta: