Le Mansin 24 tunnin ajo

Kuski, autoja ja tekstiä Kuski, autoja ja tekstiä

Le Mansin 24 tunnin ajo lukeutuu epäilemättä moottoriurheilun kiehtovimpien ja arvostetuimpien tapahtumien joukkoon. Jo lähes sadan vuoden ajan järjestetyssä kilpailussa lukuisat tallit kamppailevat nimen mukaisesti peräti 24 tunnin ajan.

Le Mansin 24 tunnin ajo vedonlyönnissä:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Le Mans 11.-12.6.

Hiljattain ajetun Monacon Grand Prix’n ohella Le Mans 24 tunnin ajo lukeutuu kiistatta autourheilun maailman arvostetuimpiin vuosittaisiin kilpailuihin. Jo 90. kertaa järjestettävä tapahtuma on ajettu lähes vuosittain jo vuodesta 1923 alkaen, joten Le Mans on todellakin perinteikäs kilpailu. Käytännössä varsinainen kisa ajetaan 11.–12. kesäkuuta, mutta hulppeassa tapahtumassa riittää ohjelmaa yli viikon ajalle.

Huimassa kisassa tullaan näkemään peräti 60 joukkuetta. Koska kisa kestää todellakin 24 tuntia, ajaa yksittäistä autoa aina kolme kilpailijaa, jotka vaihtelevat paikkojaan kesken kisan. Tänä vuonna kisa on jaettu neljään luokkaan, jotka ovat Hypercar, LMP2, LMGTE Pro sekä LMGTE Am. Jokaisen luokan voittaja palkitaan, mutta historiankirjoihin pääsevät ensisijaisesti tietenkin kokonaiskilpailun voittajat.

Mukana on tänäkin vuonna tuttuja nimiä moottoriurheilun maailman muista sarjoista. Esimerkiksi Ranskalaista Richard Mille Racing Teamia edustaa kahdeksankertainen rallin maailmanmestari Sebastien Ogier, Prema Orien Teamia edustaa formuloista tuttu Robert Kubica, kun taas Inter Europol Competition riveissä ajaa kahdesti formuloissa esiintynyt Pietro Fittipaldi, joka edustaa samalla myös legendaarista brasilialaista kuljettajasukua.

Myös suomalaisväriä mahtuu mukaan. Jo kolmattatoista kertaa mukana on Toni Vilander, joka on kahdesti voittanut myös alhaisempien luokkien mestaruuden. Kokonaiskilpailun voittoon ei LMGTE Am -luokassa kilpailevalla AF Corsen kuskilla ole tälläkään kertaa saumoja.

Selvinä ennakkosuosikkeina voidaan pitää jälleen kerran Toyota Gazoo Racingin kahta joukkuetta, jotka ovat voittaneet mestaruuden Toyotalle jo neljästi putkeen. Viime vuonna Toyota nappasi kaksoisvoiton, kun mestaruuden lunastivat ensimmäistä kertaa Mike Conway, Jose Maria Lopez sekä uraa formuloissakin tehnyt Kamui Kobayashi. Vain kaksi kierrosta perässä maaliin tulivat toiseksi sijoittuneet Sebastien Buemi, Brandon Hartley sekä Ryo Hirakawa. Molemmat joukkueet nähdään samassa koostumuksessa myös tämän vuoden kilpailussa.

Le Mans 24 historia

Jo suorastaan legendaarinen Le Mans on kiistatta yksi tunnetuimmista sekä arvostetuimmista moottoriurheilun maailman kilpailuista. Tapahtumalla on jo huomattavan pitkä historia, sillä ensimmäistä kertaa Circuit de la Sarthen radalla kilpailtava kisa järjestettiin vuonna 1923. Sittemmin rata on saanut jonkin verran muutoksia, mutta Le Mansin kisa on tästä huolimatta kilpailtu poikkeuksetta samalla radalla. Lähtökohtaisesti vuosittain järjestettävä kisa on aina järjestetty kesäkuussa lukuun ottamatta poikkeuksellisia taukoja maailmansodan tai epävakaan poliittisen tilanteen vuoksi.

Kisan konsepti on huomattavan yksinkertainen, sillä tavoitteena on ajaa rataa mahdollisimman pitkälle 24 tunnin aikana. Pelkkään nopeuteen panostaminen ei täten ole mahdollista, vaan käytetyt autot joutuvat tasapainottelemaan suorituskyvyn sekä kestävyyden välillä – kisa nimittäin tulee ajaa loppuun asti keskeytyksettä. Alun perin kisan oli tarkoitus toimia vaihtoehtona nopeuteen painottuville formulakisoille tarjoamalla vaihtoehto, jossa esiteltäisiin luotettavia, mutta vauhdikkaita, urheiluautoja.

Alun perin osallistumisen suhteen ei ollut turhia rajoituksia, ja osa kilpailijoista pyrki jopa ajamaan koko kisan yksin. Useimmat tallit hyödynsivät kuitenkin kahden kuljettajan taktiikkaa pitkälle 70-luvulle saakka. Vasta 80-luvulta lähtien Le Mansin säännöt ovat vaatineet jokaiselta tallilta kolmen kuljettajan käyttämistä. Erikoisuuksiin kuuluu myös autojen luotettavuutta entistä enemmän testaava vaatimus autojen sammuttamisesta tankkauksen ajaksi. Muihin perinteisiin lukeutuvat esimerkiksi kisan käynnistäminen Ranskan lippua heiluttamalla sekä samppanjan suihkuttaminen voiton jälkeen – sittemmin muihinkin autourheilun sarjoihin eksynyt perinne on kotoisin juuri Le Mansin kisasta.

Le Mansin historian menestynein kuljettaja on jopa hieman yllättäen kotoisin Tanskasta. Tom Kristensen lukeutuu yhdeksällä voitollaan kilpailun todellisten legendojen joukkoon. Lähinnä Audin prototyyppejä urallaan ajanut Kristensen voitti parhaimmillaan peräti kuusi Le Mansia putkeen vuosien 2000 ja 2005 välillä. Mahdollisuuksia olisi ollut vieläkin kovempiin lukemiin, sillä Kristensenin joukkue joutui keskeyttämään kisan johtoasemasta loppuhetkillä sekä 1999 että 2007. Le Mansin historian menestynein joukkue on kolmellatoista voitolla saksalainen Joest Racing, joka haali menestystä erityisesti 80-luvulla Porschen autoilla. Porsche on samalla kisan historian menestynein valmistaja peräti 19 voitolla. Viime vuosina Le Mans on kuitenkin ollut neljästi putkeen voittaneen Toyotan juhlaa.

Le Mansin kisa lukeutuu Monacon Grand Prix’n ja Indy 500 -kisan ohella autourheilun Triple Crowniin. Tällä saralla voidaan puhua todella eksklusiivisesta joukosta, sillä ainoastaan Graham Hill on pystynyt kaikkien kolmen kilpailun joukkoon. Lähimmäksi on päässyt Jacques Villeneveuve, joka voitti kaksi muuta kilpailua, mutta sijoittui parhaimmillaan Le Mansissa toiseksi. Viime vuosina Triple Crownia ovat jahdanneet myös Juan Pablo Montoya ja Fernando Alonso. Montoyalta puuttuu juuri Le Mansin voitto, kun taas Alonson saavutus kaipaisi onnistumista Indy 500 -kisassa.

Legendaarinen kisa on tietysti näkynyt runsaasti myös populaarikulttuurissa. Vuonna 1971 itse Steve McQueen tähditti osuvasti nimettyä Le Mansia, kun taas vuonna 2019 Ford v Ferrarin pääosissa nähtiin Matt Damon sekä Christian Bale. Suomessa nimellä Le Mans 66 – täydellä teholla kulkenut elokuva keräsi runsaasti lipputuloja, suitsutusta kriitikoilta sekä kaksi Oscar-palkintoa.

Auto ja tekstiä Auto ja tekstiä

Le Mans suomalaisvoittajat

Le Mansin voittoa ovat jahdanneet myös lukuisat suomalaiskuskit. Tähän mennessä varsinaiseen voittoon on kyennyt ainoastaan yksi suomalainen, mutta pienempien luokkien palkintoja on jaettu suomalaisille useampaankin otteeseen. Esittelemme kilpailun suomalaismenestyjät.

Jyrki Järvilehto

Ainoa voittoon kyennyt suomalainen on Jyrki Järvilehto eli tuttavallisemmin JJ Lehto. Useamman vuoden ajan formuloissakin esiintynyt Järvilehto voitti kisan ensimmäistä kertaa vuonna 1995 McLarenin autolla, minkä lisäksi hän onnistui toistamaan suorituksensa kymmenen vuotta myöhemmin Audia edustaen. Uran toinen voitto seurasi kahta kolmossijaa. Järvilehto onnisti vuonna 2004 myös voittamaan American Le Mans Series -sarjan näytöstyyliin. Kausi koostui kuudesta voitosta sekä kolmesta hopeasijasta.

Mika Salo

Formuloiden puolelta muistetaan myös Ferrariakin urallaan edustanut Mika Salo, joka on sittemmin päätynyt kiertämään pienempiä autourheilun sarjoja. Vaikka virallista Le Mansin voittoa ei uralla tullutkaan, onnistui Salo kahdesti voittamaan Le Mansissa GT2-luokan. Voitto tuli Rizi Competizionen riveissä sekä 2008 että 2009. Jo vuonna 2007 Salo oli onnistunut voittamaan American Le Mans Seriesin GT2-luokassa suorastaan ylivoimaisesti. Kahdestatoista kisasta kahdeksan päättyi Salon voittoon.

Toni Vilander

Viime vuosina suomalaisväristä Le Mansissa on vastannut Toni Vilander, joka nähdään tänä vuona klassisessa kisassa jo kolmattatoista kertaa. Tätä nykyä Rizi Competizionea edustava Vilander on onnistunut haalimaan menestystä LMGTE Pro -luokassa, jossa hän on voittanut Le Mansin sekä 2012 että 2014. Samassa luokassa on tullut myös kaksi kakkostilaa sekä kolme sijoitusta kolmanneksi. Vuonna 2012 Vilander onnistui myös voittamaan FIA World Endurance Championshipin mestaruuden LMGTE Pro -luokassa. Vilander on ajanut jo lähes kahdenkymmenen vuoden ajan ainoastaan Ferrarin autoilla.