Koripallon EM-kisat

EuroBasketin logo ja kuvioita EuroBasketin logo ja kuvioita

Syyskuussa on luvassa todellista urheilun juhlaa lähes kolmen viikon ajan, kun koripallon EM-kisat eli EuroBasket pelataan Tshekissä, Georgiassa, Italiassa sekä Saksassa. Suomen Susijengille kyseessä ovat jo viidennet perättäiset EM-kisat.

Koripallon EM-kisat vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

FIBA EuroBasket 1.-18.9.

Edellisistä koripallon EM-kisoista on ehtinyt kulumaan poikkeuksellisesti jo viisi vuotta, kun kaikkien aikojen 41. EM-kisat lyödään käyntiin syyskuussa. Vuoden 2022 EuroBasket käynnistyy 1. syyskuuta, minkä jälkeen pelit jatkuvat aina 18. päivään saakka. Kisat on EuroBasketille jo tyypilliseen tapaan jaettu useamman maan kesken. Vuonna 2022 Euroopan mestaruudesta pelataan Saksassa, Tshekissä, Georgiassa sekä Italiassa.

Alkulohkot on jaettu tasaisesti maiden kesken – jokainen neljästä alkulohkosta pelataan eri maassa. Varsinaista Euroopan mestaruutta ratkotaan kuitenkin Saksan Berliinissä, jossa pelataan kaikki pudotuspelien ottelut. Pudotuspelien varsinaisena näyttämönä toimii hulppea Mercedes-Benz Arena, joka vetää kerralla paikan päälle peräti 14 500 koripallon ystävää.

Kuten kaikissa kisoissa vuodesta 2011 lähtien, on mukana tälläkin kertaa peräti 24 Euroopan maata. Kisat pelataan samassa muodossa kuin vuosina 2015 ja 2017, joten minkäänlaista erillistä toista lohkovaihetta ei enää EM-kisoissa nähdä. Joukkueet on jaettu neljään kuuden joukkueen alkulohkoon, joissa kaikki joukkueet pelaavat kertaalleen toisiaan vastaan. Tämän jälkeen jokaisen lohkon neljä parasta joukkuetta etenee kerrasta poikki -menetelmällä pelattaviin 16 joukkueen pudotuspeleihin. Alkulohkojen voittajat pelaavat luonnollisesti ensimmäisellä kierroksella viimeisenä mukaan selvinneitä joukkueita vastaan.

Suomen Susijengi on tälläkin kertaa mukana, vaikka karsintaurakka ei ollut helppo. Suomen maajoukkue selviytyi kuitenkin lohkonsa viimeisenä joukkueena mukaan kisoihin Sveitsin nenän edestä. Neloskoriin päätyneen Suomen kisaurakasta ei ole luvassa helppoa, mutta alkulohkosta jatkoon pääsy on joukkueelle minimitavoite. Samassa lohkossa pelaavat Serbia, Tshekki, Puola, Israel sekä Hollanti. Serbiaa pidetään kisojen suurimpana ennakkosuosikkina, kun taas Tshekki pääsee pelaamaan alkulohkossa kotiedun siivittämänä.

Suomen uusi päävalmentaja

Suomen joukkue on suuren muutoksen kynnyksellä, sillä kyseessä on ensimmäinen kerta sitten vuoden 1977, kun maajoukkue lähtee koripallon EM-kisoihin ilman päävalmentaja Henrik Dettmannia. Joukkueen kasvoiksi muodostunut Dettmann valmensi maajoukkuetta aluksi vuosina 1992–1997 ja vielä tämän jälkeen vuosina 2004–2022, joten suuresta muutoksesta voidaan puhua hyvällä syyllä. Dettmannin johdolla Susijengi sijoittui parhaimmillaan EM-kisoissa yhdeksännelle sijalle sekä 2011 että 2013.

Dettmann on puheidensa mukaan harkinnut sivuun siirtymistä jo puolen vuosikymmenen ajan, mutta tällä hetkellä ajankohta oli mitä otollisin. Kisapaikka EM-kisoihin oli jo varmistettu, ja seuraajaksikin oli tarjolla todellinen ammattilainen, joka kykenee varmistamaan prosessin jatkuvuuden. Puikkoihin nimittäin nousee maajoukkueen apuvalmentajana jo vuodesta 2010 toiminut 35-vuotias Lassi Tuovi, joka on vuodesta 2020 toiminut myös ranskalaisen Strasbourg IG:n päävalmentajana.

Strasbourgin esitykset Ranskan pääsarjassa ovat Tuovin johdolla olleet vähintäänkin lupaavia. Heti ensimmäisellä kaudella joukkue sijoittui runkosarjassa kolmanneksi, edeten lopulta pudotuspeleissä aina välieriin saakka. Edellisellä kaudella joukkueen lento taas päättyi puolivälierissä lopulta finaaliin selvinnyttä Monacoa vastaan.

Tuovi otti maajoukkueen ohjat haltuunsa kesällä 2022, joutuen heti kovan paikan eteen. Suomi kohtasi MM-kisojen karsinnoissa sekä Ruotsin että Kroatian. Vaikka Ruotsi eteni ottelussa välittömästi kymmenen pisteen johtoon, onnistui Suomi kairaamaan lopulta selvän voiton lukemin 85–69. Kroatia vieraissa osoittautui vieläkin kiperämmäksi paikaksi. Peli näytti viimeisellä neljänneksellä jo lähes selvältä Kroatian voitolta, mutta Suomi nousi lopulta viime hetkillä voittoon kahden pisteen erolla. Samalla tämä tarkoitti sitä, että Suomi selvisi lohkovoittajana MM-karsintojen ratkaisevaan kolmanteen vaiheeseen.

Seuraa Susijengin otteita

Lassi Tuovin johtama Susijengi nähdään tietenkin myös EM-kisoissa. Koitoksesta ei ole luvassa helppoa, sillä Suomi saa vastaansa haastavan lohkon. Samaan lohkoon arvottiin kisojen suurin suosikki Serbia, alkulohkon pelinsä kotonaan pelaava Tshekki sekä aina väkevä Puola. Israelin ja Hollannin tulisi kuitenkin ennakolta olla Suomea kehnompia joukkueita.

Alkulohkosta jatkoon pääsemistä voidaan pitää Susijengille vuoden 2022 EM-kisoissa minimitavoitteena. Tähän riittäisi lohkon neljäs sija. Vaikka Serbiaa voidaan pitää jättisuosikkina lohkon voittajaksi, on Suomella ennakolta kaikki saumat vähintään lohkon kakkospaikalle. Esimerkiksi Puola kaatui edellisessä keskinäisessä kohtaamisessa lukemin 90–87 vuoden 2017 EuroBasketissa. Myös koitokset Tshekkiä vastaan ovat perinteisesti olleet tasaisia, vaikka Tshekki onkin onnistunut viimeisimmät keskinäiset kohtaamiset voittamaan.

Suomen joukkue Koripallon EM-kisoissa:

1 Miro Little, Sunrise Christian HS (USA)

7 Shawn Huff

9 Sasu Salin, Lenovo Tenerife (ESP)

11 Petteri Koponen

14 Henri Kantonen, Karhubasket

18 Mikael Jantunen, Basket Treviso (ITA)

19 Elias Valtonen, Baxi Manresa (ESP)

20 Alexander Madsen, AEK Ateena (GRE)

21 Edon Maxhuni

23 Lauri Markkanen, Cleveland Cavaliers (NBA)

35 Ilari Seppälä, Saint-Chamond (FRA)

41 Topias Palmi

Päävalmentaja Lassi Tuovi

Valmentaja Mikko Larkas

Valmentaja Hanno Möttölä

Valmentaja Teemu Rannikko

Valmentaja Jussi Hirvonen

Valmentaja Kim Forsblom

Fysioterapeutti Atso Liesmala

Osteopaatti Jere Linja-aho

Lääkäri Aleksi Kallioniemi

Team Manager Jussi Laukkonen

Head of Delegation Mika Mäkelä

Sports Director Henrik Dettmann

Tiedottaja Hippo Taatila

Suomi tulee taatusti odottamaan suuria erityisesti joukkueen NBA-tähti Lauri Markkaselta, joka esiintyi viime kaudella vakuuttavasti Cleveland Cavaliersin riveissä. Edelliskaudella pisteitä syntyi ottelua kohden maistuvat 14,8 kappaletta, kun taas kolmoset putosivat 0,358:n onnistumisprosentilla. Viidesti Suomen vuoden koripalloilijaksi valittu Markkanen on ollut viime vuodet myös maajoukkueen kantavia voimia.

Koripalloilijoita Koripalloilijoita

Ennakkosuosikit

Varsinaisia jättisuosikkeja ei kisoista löydy, vaan mahdollisuudet voittoon nähdään lukuisilla joukkueilla – edes Suomen mestaruus ei olisi mikään mahdottomuus. Esille nousee kuitenkin kolme ennakkosuosikkia, joilta voidaan odottaa etenemistä mitalipeleihin saakka.

Serbia

Suurimpana suosikkina kisoihin lähtee Suomen lohkoon arvottu Serbia, joka lukeutuu kiistatta koripallon suurmaiden joukkoon. Joukkue on kyennyt maailmanmestaruuteen sekä 1998 että 2002, minkä lisäksi Serbia on voittanut myös vuosien 1995, 1997 ja 2001 Euroopan mestaruuden. Kahdesti olympialaisistakin hopeaa napannut joukkue selvisi hopealle myös vuoden 2017 EM-kisoissa. Joukkueen suurin tähti on epäilemättä Denver Nuggetsia edustava Nikola Jokic, joka on valittu peräti kahdesti NBA:n arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Ranska

Serbiaa lähtee haastamaan Ranska, joka nappasi ensimmäisen ja ainoan Euroopan mestaruutensa vuonna 2013. Viime vuosina vire on ollut vähintään yhtä kova, sillä vuoden 2020 olympialaisissa Ranska selvisi hopealle parhaana eurooppalaisena joukkueena. Mestaruus jäi lopulta ainoastaan viiden pisteen päähän. Lähinnä Euroopassa pelaavasta joukkueesta löytyy myös NBA-miehiä esimerkiksi Oklahoma City Thunderia edustavan Theo Maledonin muodossa.

Slovenia

Slovenia hävisi Suomelle MM-kisojen karsinnoissa niin kotona kuin vieraissa, mutta EM-kisoihin joukkue saa kasaan todellisen tähtisikermän. Hallitsevana Euroopan mestarina kisoihin lähtevä joukkue vilisee NBA-tähtiä, joista kukaan ei loista kirkkaammin kuin Luka Doncic. Jopa maailman parhaana koripalloilijana pidetty 23-vuotias Doncic on valittu tähdistöotteluun jo kolmesti putkeen.

Mistä seurata kisoja?

Koripallon EM-kisojen seuraaminen onnistuu Suomessa helposti, sillä niin kisojen kuin karsintojenkin esitysoikeudet omistaa Suomessa Yle. Kisoja pääsee siis seuraamaan niin televisiosta Ylen kanavilta kuin Yle Areenastakin. Valikoimaan kuuluu kaikkien Suomen pelien lisäksi myös runsaasti muita otteluita. Suomen otteluissa selostajana toimii Antti-Jussi Sipilä, kun taas lajiasiantuntijan virkaa toimittaa kolmesti Korisliigan vuoden valmentajaksi valittu Pieti Poikola.