Super Bowl 2023: Kansas City Chiefs vs Philadelphia Eagles

Tekstiä ja pokaali Tekstiä ja pokaali

Amerikkalaisen jalkapallon ykkössarja NFL on jälleen edennyt finaaliotteluun saakka. Vuoden suurimpiin urheilutapahtumiin lukeutuva Super Bowl LVII asettaa vastakkain kaksi konferenssivoittajaa, kun ottelussa kohtaavat Kansas City Chiefs sekä Philadelphia Eagles.

Super Bowl 2023 vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

4.
Come​On Sport
Bonus:
300€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

5.
Net​Bet
Bonus:
30€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

6.
Karamba-Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

7.
888 Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

Super Bowl LVII

Amerikkalaisen jalkapallon NFL:n mestaruusottelu Super Bowl on kerta toisensa jälkeen yksi maailman suurimmista sekä kiehtovimmista urheilutapahtumista. Suoranaiseksi spektaakkeliksi muodostunut ottelu keräsi viime vuonna pelkästään Yhdysvalloissa yli 110 miljoonan katsojan yleisön, minkä lisäksi Super Bowl kiinnostaa entistä enemmän myös ympäri maailman. Euroopassa pelattiin kauden aikana useampia otteluita, ja sarjan seuraaminen onnistuu tänä päivänä helposti myös Suomessa. Super Bowl 2023 on katsottavissa suorana lähetyksenä myös ilmaistelevision puolella.

Tänä vuonna voidaan sanoa, että ottelussa kohtaavat kaksi amerikkalaisen jalkapallon parasta joukkuetta, sillä niin vakuuttavaa on ollut sekä Kansas City Chiefsin että Philadelphia Eaglesin meno. Kumpikin joukkueista voitti konferenssinsa näytöstyyliin, eikä pudotuspeleissäkään suurempia ongelmia ole syntynyt. Molemmat joukkueista ovat myös kyenneet nappaamaan Super Bowlin voiton muutaman viime vuoden sisällä.

Vuorossaan jo 57. Super Bowl pelataan 12. helmikuuta Arizonan Glendalen State Farm Stadiumilla, joka toimii myös Arizona Cardinalsin kotiareenana. Puoliaikaviihteestä tulee vastaamaan Rihanna, joka ei ole esiintynyt livenä yli puoleen vuosikymmeneen. Kansallislaulun taas esittää kantrilaulaja Chris Stapleton. Monipuoliseksi mediaspektaakkeliksi kohoavan tapahtuman mainospaikat maksavat ennätykselliset seitsemän miljoonaa dollaria 30 sekunnilta.

Miten tänne päädyttiin

Vuoden 2023 Super Bowlissa kohtaavat Kansas City Chiefs sekä Philadelphia Eagles, jotka ovat olleet yksiselitteisesti kaksi NFL:n parasta joukkuetta läpi kauden. Molemmat joukkueet onnistuivat voittamaan konferenssinsa runkosarjan 14 voitolla ja 3 tappiolla. Kansas City Chiefs voitti American Football Conferencen, kun taas Philadelphia Eagles voitti National Football Conferencen. Kyseessä on ensimmäinen kahden runkosarjavoittajan välinen kohtaaminen Super Bowlissa sitten vuoden 2017, jolloin mestaruuden nappasi juuri Kansas City Chiefs.

NFL:ssä konferenssivoittajat etenevät suoraan pudotuspelien toiselle kierrokselle, joten molemmat joukkueet ovat joutuneet pelaamaan ainoastaan kaksi ottelua pudotuspeleissä. Philadelphia Eagles on marssinut Super Bowliin suorastaan näytöstyyliin, sillä ensimmäisessä ottelussa kaatui New York Giants lukemin 38–7, kun taas konferenssifinaalissa voitto tuli San Francisco 49ersista tuloksella 31–7.

Vaikka Kansas City Chiefsin ottelut ovat olleet hivenen tiukempia, ei joukkue ole vielä kertaakaan joutunut pudotuspeleissä tappioasemaan. Ensimmäisessä ottelussa kaatui Jacksonville Jaguars lukemin 27–20. Konferenssifinaalissa vastaan asettui viime kaudella Chiefsin samassa vaiheessa yllättänyt Cincinnati Bengals, joka laittoi jälleen pelin tiukaksi. Chiefs eteni kuitenkin Super Bowliin tuloksella 23–20, kun Harrison Butker pussitti ratkaisevan potkumaalin vain kolme sekuntia ennen pelin loppua.

Sen lisäksi, että ottelussa vastakkain asettuvat kaksi sarjan parasta joukkuetta, on kyseessä myös ensimmäinen Super Bowl, jossa veljespari pelaa toisiaan vastaan. Travis Kelce edustaa Chiefsiä, kun taas isoveli Jason Kelce pelaa Eaglesin riveissä. Tämä onkin johtanut ottelun leikkisään kutsumiseen The Kelce Bowlin nimellä. Lisätunnetta otteluun tuo Chiefsin päävalmentaja Andy Reid, joka valmensi Eaglesia peräti 14 vuoden ajan.

Urheilijoita ja pokaali Urheilijoita ja pokaali

Kansas City Chiefs

Kansas City Chiefs oli jo ennen kauden alkua yksi suurimmista mestarisuosikeista. Viime vuosina huimassa vireessä ollut joukkue on voittanut divisioonansa jo peräti seitsemän vuotta putkeen, minkä lisäksi joukkue on edennyt Super Bowliin jo kolmatta kertaa neljän vuoden sisällä. Lähellä temppu oli myös viime vuonna, sillä Chiefs ehti johtaa konferenssifinaalia peräti 18 pisteen erolla ennen shokkitappiota Cincinnati Bengalsia vastaan.

Erityisesti huimasta hyökkäyksestä tunnettu Kansas City Chiefs teki runkosarjassa eniten pisteitä varsin selvällä erolla jopa kakkoseksi tässä tilastossa tulleeseen Eaglesiin verrattuna. Joukkueen kantavana voimana on tietenkin tänäkin vuonna toiminut sarjan parhaisiin pelaajiin lukeutuva pelinrakentaja Patrick Mahomes, joka on tälläkin kaudella ehdolla sekä sarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi että parhaaksi hyökkääväksi pelaajaksi. Chris Jones on puolestaan yksi kolmesta ehdokkaasta sarjan parhaaksi puolustavaksi pelaajaksi. Mr Green Sport mahdollistaa vedonlyönnin niin Super Bowlin voittajasta kuin palkintogaalastakin.

Runkosarjassa joukkue onnistui parhaimmillaan nappaamaan peräti kymmenen voittoa putkeen, mikä oli Chiefsin yli 50 vuotta kestäneen historian pisin voittoputki.

Philadelphia Eagles

Kaikesta huolimatta jopa hienoisena ennakkosuosikkina Super Bowliin lähtee Philadelphia Eagles, jota pidettiin yllätysvalmiina joukkueena myös ennen kautta. Edellisellä kaudella Eagles tipahti jo pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, mutta joukkueen edellisestä mestaruudesta ei ole kuin kuusi vuotta aikaa.

Tällä kaudella valtaisasti pisteitä takonut Philadelphia Eagles on onnistunut etenemään Super Bowliin suoranaiseen näytöstyyliin, sillä joukkue on takonut molemmissa pudotuspeleissä taululle yli 30 pistettä. Myös puolustus on pitänyt, sillä sekä Giants että 49ers onnistuivat vain yksittäiseen touchdowniin.

Paljon kiitosta kuuluu vasta toista kauttaan avaavana pelinrakentajana pelaavalle Jalen Hurtsille, joka on pelannut huippukautta. Hurts on ehdolla sekä sarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi että parhaaksi hyökkääväksi pelaajaksi. Palkintogaalassa saatetaan palkita myös Shane Steichen, joka on ehdolla NFL:n parhaaksi apuvalmentajaksi.

Kiinnitä huomiota näihin pelaajiin

Vaikka amerikkalaisen jalkapallon joukkueet ovat laajoja, ja jokaisella pelaajalla on tärkeä osuutensa, keskittyy huomio kerta toisensa jälkeen hyvästä syystä pelinrakentajiin. Pelinrakentajat ovat käytännössä poikkeuksetta joukkueidensa tärkeimpiä pelaajia, ja erinomaista kautta pelaava pelinrakentaja saattaa erottaa Super Bowlin voittajan keskikastin joukkueesta. Myös tällä kaudella ottelua pidetään ennakolta pelinrakentajien välisenä taistona, eikä ole lainkaan liioittelua sanoa, että ottelussa kohtaavat kaksi kauden parasta pelaajaa.

Patrick Mahomes

Kansas City Chiefsin pelinrakentaja Patrick Mahomes on eittämättä tuttu nimi jokaiselle amerikkalaista jalkapalloa seuraavalle. 27-vuotias ensimmäisen kierroksen varaus nousi Chiefsin avaavaksi pelinrakentajaksi vuonna 2018, jolloin hänet valittiin välittömästi sarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi sekä parhaaksi hyökkääväksi pelaajaksi. Heti seuraavalla kaudella Mahomes onnistui johdattamaan Chiefsin mestaruuteen saakka, jolloin hänet valittiin myös Super Bowlin arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Mahomes on syöttänyt eniten touchdowneja sekä vuonna 2018 että 2022. Tämän kauden aikana heittämällä sekä juoksemalla edetyt 5 608 jaardia taas onnistuivat rikkomaan koko NFL:n ennätyksen. Yhtenä sarjan parhaista pelinrakentajista pidetty Mahomes on johdattanut Chiefsin vähintään konferenssifinaaliin jo viidesti putkeen.

Jalen Hurts

Huimassa vireessä on ollut myös Philadelphia Eaglesin Jalen Hurts, joka pelaa vasta toista kauttaan avaavana pelinrakentajana. 24-vuotias toisen kierroksen varaus on kuitenkin lyönyt tiskiin todella väkevät tilastot, sillä kauden aikana syntyi 22 syötettyä sekä 13 juostua touchdownia, kun taas syötönkatkoon Hurts päästi vastustajan vain kuudesti. Hurtsin pelaamista 15 runkosarjan ottelusta Eagles voitti peräti 14, eikä meno ole hyytynyt myöskään pudotuspeleissä.

Jos tahti jatkuu samanlaisena, Hurts onnistuu pelaamaan omalla tasollaan ja Eagles voittaa Super Bowlin, palkitaan Hurts lähes taatusti ottelun arvokkaimpana pelaajana. Vedonlyöntisivustot ovat ennen ottelua yksimielisiä siitä, että Hurts on vuoden 2023 todennäköisin Super Bowl MVP.

Mistä seurata Super Bowlia 2023?

Super Bowlin katsominen onnistuu Suomestakin käsin helposti, sillä MTV3 näyttää ottelun ilmaiseksi, suorana lähetyksenä ja suomenkielisellä selostuksella. Viihdettä tarjotaan läpi illan ja yön, sillä kanavalla nähdään 22.35 alkaen NFL-studio, NFL Extra, koosteet konferenssifinaaleista sekä varsinainen ottelulähetys, joka alkaa 01.25 seuraavan päivän puolella. Vielä varhaisen aamun puolella palataan NFL-studion pariin jälkipelien muodossa.

NFL:n oikeudet vuoteen 2025 saakka omistaa Suomessa C More, jonka maksupalvelusta katsojat ovat nähneet viikoittain kuusi runkosarjan ottelua sekä kaikki pudotuspelit. Viikoittain NFL-viihdettä on tarjottu myös suomeksi selostettuna. Amerikkalaisen jalkapallon ykkössarjasta on päässyt nauttimaan myös täysin ilmaiseksi, sillä Subilla on läpi kauden lähetetty kuukausittaisia otteluita sekä kaikki Euroopassa pelatut ottelut.