Merkittävimmät naispuoliset urheiluvaikuttajat

Naisurheilijoita Naisurheilijoita

Kansainvälistä naistenpäivää vietetään 8. maaliskuuta, ja myös urheiluvedonlyönti.net juhlistaa naisia niin urheilun maailmassa kuin sen ulkopuolellakin. Naistenpäivän kunniaksi esittelemme maailman merkittävimmät naispuoliset urheiluvaikuttajat.

Naistenpäivä tarjoaa runsaasti veikkauskohteita:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Kansainvälinen naistenpäivä 8.3.

Kansainvälistä naistenpäivää vietetään jälleen kerran 8. maaliskuuta, tänä vuonna päivä sijoittuu tiistaille. YK:n julistama kansainvälinen naistenpäivä on kansainvälinen juhlapäivä, jota on vietetty vuodesta 1975 lähtien.

Naistenpäivällä on kuitenkin huomattavasti tätä pidempi historia, sillä ensimmäistä kertaa naistenpäivän viettämisestä on päätetty jo vuonna 1910 Kööpenhaminassa kokoontuneen sosialistisen internationaalin kokouksessa, jolloin tarkoituksena oli edistää naisasialiikettä ja naisten äänioikeutta. Kansainvälisesti naistenpäivää alettiin viettämään useissa maissa jo seuraavana vuonna.

Yhdistyneiden kansakuntien naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan päivän on monissa maissa virallinen pyhäpäivä, mutta Suomessa ei päivällä vielä ole virallista asemaa. Tästä huolimatta naistenpäivää vietetään Suomessakin näkyvästi vuodesta toiseen. Vuodesta 1996 saakka YK:n naistenpäivä on kietoutunut vuosittain vaihtuvan teeman ympärille. Vuonna 2022 naistenpäivänä pohditaan ajankohtaisesti sukupuolten tasa-arvoa ja kestävää kehitystä.

Lisää tietoa naistenpäivästä löydät luonnollisesti YK:n virallisilta sivuilta.

Merkittävimmät naisvaikuttajat urheilussa

Naistenpäivän kunniaksi urheiluvedonlyönti.net on nostanut Business Insiderin esimerkkiä seuraten esille naisurheilun merkittävimpiä vaikuttajia. Monet naisurheilun suurimmista tähdistä ovat vaikuttaneet myös pelikenttien ulkopuolella niin naistenoikeuksien kuin kansalaisoikeuksienkin saralla.

Wilma Rudolph

Afroamerikkalainen Wilma Rudolph oli kaikkien aikojen ensimmäinen amerikkalainen nainen, joka onnistui voittamaan yksissä olympialaisissa kolme olympiakultaa. Nuorena kärsitystä poliosta selvinnyt Rudolph voitti vuoden 1960 olympialaisissa 100 metrillä, 200 metrillä sekä 4 x 100 metrin viestissä. Kansalaisoikeuskeskustelun käydessä kiivaimmillaan rikkoi Rudolph rajoja yhtenä merkittävimmistä tummaihoisista naispuolisista urheilijoista.

Billie Jean King

Naistennistä parhaimmillaan ylivoimaisesti dominoinut Billie Jean King muistetaan yhteensä 39 Grand Slam -mestaruuden lisäksi myös kovaäänisenä vaikuttajana. King puhui paitsi tasavertaisten palkkiorahojen puolesta, myös seksuaalivähemmistöjen oikeuksista. Vaikuttamisella oli myös tuloksia, Kingistä tuli vuonna 1971 kaikkien aikojen ensimmäinen yli 100 000 dollaria voittorahoina tienannut nainen.

Aly Raisman

Amerikkalainen voimistelija Aly Raisman nappasi vuosien 2012 ja 2016 olympiakisoista yhteensä kuusi mitalia, joista peräti kolme oli kultaa. Seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi joutunut Raisman oli nostamassa esille suurta kohua aiheuttanutta amerikkalaisen voimistelun hyväksikäyttöskandaalia. Tämän jälkeen voimistelu-uransa lopettanut Raisman on päätynyt näkyvään rooliin seksuaalisen hyväksikäytön ja väkivallan uhrien puolestapuhujana.

Naisurheilijoita Naisurheilijoita

Danisa Patrick

Moottoriurheilun puolella naiset ovat edelleen harvinainen, mutta alati yleisempi näky. Tästä suuri kiitos kuuluu amerikkalaiselle Danisa Patrickille, jota voidaan hyvällä syyllä pitää kaikkien aikojen menestyneimpänä naisena moottoriurheilun saralla. Miesten seassa kilpaillut Patrick oli kaikkien aikojen ensimmäinen nainen, joka onnistui voittamaan IndyCar Seriesin osakilpailun sekä nousemaan arvostetun Indy 500 -kilpailun palkintopallille. Patrickin jälkeen naiset ovat olleet IndyCarin puolella yleinen näky.

Ronda Rousey

Vapaaottelun puolella nopeasti supertähden asemaan noussut judoka Ronda Rousey on kiistatta yksi kuluvan vuosituhannen ikonisimmista naisurheilijoista. Ensimmäisenä naisena UFC:n tapahtumien pääotteluissa otellut Rousey ei noussut ainoastaan lajin historian suurimmaksi naiseksi, vaan yhdeksi kaikkien aikojen suosituimmista ottelijoista. Kamppailu-uransa lopettanut Rousey on myös ensimmäinen nainen, joka on noussut lajin Hall of Fameen.

Maria Sharapova

Jo 18-vuotiaana maailmanlistan ensimmäiselle sijalle noussut Maria Sharapova on yksi maailman tunnetuimmista ja näkyvimmistä tennistähdistä. Viisi Grand Slam -titteliä voittanut Sharapova on urheilu-uransa jälkeen tullut tunnetuksi myös YK:n kehitysohjelman hyvän tahdon lähettiläänä sekä oman naisyrittäjille tarkoitetun ohjelmansa perustajana.

Jackie Joyner-Kersee

Seitsenottelussa ja pituushypyssä kilpaillut Jackie Joyner-Kersee on yksi yleisurheilun ikonisimmista naistähdistä. Kolme olympiakultaa sekä kolme himmeämpää mitalia voittanut Joyner-Kersee on uransa jälkeen tullut tunnetuksi aktivistina ja hyväntekijänä, joka on oman säätiönsä kautta keskittynyt erityisesti tasa-arvoon, naisten oikeuksiin sekä lasten koulutukseen.

Nadia Comaneci

Viisi olympiakultaa ja yhteensä yhdeksän olympiamitalia voittanut Nadia Comaneci oli ainoastaan 14-vuotias, kun hän nosti voimistelun koko maailmaa kiinnostavaksi lajiksi. Ensimmäisenä urheilijana täyden kympin arvoisen suorituksen olympiakisoissa tehnyt romanialainen on ollut näkyvä hahmo myös urheilu-uran jälkeen. Comaneci on toiminut sekä Romanian olympiakomitean ja oman akatemiansa että lukuisien hyväntekeväisyysjärjestöjen parissa.

Martina Navratilova

Peräti 18 kaksinpelin Grand Slam -titteliä voittanut Martina Navratilova rikkoi useita tennismaailman ennätyksiä. Wimbledonin ennätykselliset yhdeksän kertaa voittanut Navratilova on historian ainoa pelaaja, joka on ollut sekä kaksinpelin että nelinpelin maailmanlistan ykköspelaaja yli kahdensadan viikon ajan. Parhaimmillaan 74 ottelua putkeen voittanut Navratilova on ajanut uransa jälkeen näkyvästi oikeuksia niin seksuaalivähemmistöille, eläimille kuin vähäosaisille lapsillekin.