Menestyneimmät maat talviolympialaisissa

Lippuja ja olympialaisten logo Lippuja ja olympialaisten logo

Pekingin talviolympialaiset ovat ovella, joten on aika luoda katsaus siihen, mitkä ovat menestyneimmät maat talviolympialaisissa? Urheiluvedonlyönti.net luo katsauksen siihen, mitkä ovat menestyneimmät maat ja ketkä ovat haalineet eniten mitaleja talviolympialaisissa.

Parhaat kertoimet talviolympialaisiin:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

5. Kanada

Ei ole mikään ihme, että menestyneimmät maat talviolympialaisissa löytyvät pohjoisesta. Viidentenä listalla tulee Kanada, joka on ottanut osaa kaikkiin talviolympialaisiin. Yhteensä Kanada on siis nähty kisoissa peräti 23 kertaa. Tulokset ovat hyvin vakuuttavia, sillä Kanada on napannut kisoista 73 kultamitalia. Yhteensä mitaleita on kertynyt vakuuttavasti 199 kappaletta.

Kanada on äitynyt todelliseen menestykseen vasta viime vuosina, sillä vuosikymmenten ajan mitalisaldot olivat todella vaatimattomia, eikä Kanada välttämättä napannut kisoista kuin mitalin tai pari. Kolmissa viime kisoissa Kanada on kuitenkin ollut huimassa vireessä. 2010 Vancouverissa maa nappasi kotikisoissaan peräti 14 kultamitalia, jolla oltiin myös mitalitaulukon kärkipaikalla. Kaksissa viime kisoissa Kanada on sijoittunut mitalitaulukon kolmanneksi 10 ja 11 kultamitalillaan.

Parhaiten Kanada on menestynyt ehdottomasti jääkiekossa sekä freestylessa. Jääkiekosta on tullut 13 kultamitalia ja freestylesta 12, mikä tekee Kanadasta molempien lajien parhaiten menestyneen maan. Kanada johtaa myös curlingin mitalitaulukkoa kuudella kullalla.

Eniten mitaleja talviolympialaisissa on kanadalaisista onnistunut nappaamaan pikaluistelija Cindy Klassen, joka on yksin tuonut maalle kuusi mitalia. Näistä peräti viisi tuli vuoden 2006 kisoista. Kultaa Klassen nappasi 1 500 metrillä, minkä lisäksi palkintokaappiin ovat löytäneet tiensä kaksi hopeamitalia sekä kolme pronssia.

4. Neuvostoliitto

Ehkä hieman yllättävästikin neljänneksi menestynein maa talviolympialaisissa on Neuvostoliitto, joka ehti ottaa osaa kisoihin ainoastaan yhdeksään otteeseen. Mitalisaldo on tästä huolimatta vakuuttavaa luettavaa, sillä maa ehti tässä ajassa nappaamaan peräti 78 kultaista mitalia. Kokonaismitaleissa maa jäi hieman Kanadan jälkeen, sillä yhteensä mitaleja kerääntyi 194 kappaletta.

Vaikka Neuvostoliitto ehti osallistua kisoihin yli kaksi kertaa harvemmin kuin monet muut maat, löytyy selityt korkealle sijoitukselle heti yksittäisten kisojen mitalitaulukoita vilkaisemalla. Neuvostoliitto nimittäin nappasi mitalitaulukon kärkitilan peräti seitsemään otteeseen, minkä lisäksi maa sijoittui kertaalleen toiselle sijalle. Huiminta menestys oli Innsbruckissa 1976, sillä tuolloin maa haali peräti 13 kultamitalia, kuusi hopeaa sekä kahdeksan pronssista mitalia.

Menestystä Neuvostoliitolle kertyi erityisesti hiihdossa sekä luistelussa. Maastohiihdosta kultamitaleja ehti kertyä 25 kappaletta, pikaluistelusta 24 sekä taitoluistelusta 10 kappaletta. Eniten mitaleja talviolympialaisissa ehti Neuvostoliitolle keräämään maastohiihtäjä Raisa Smetanina, joka voitti yhteensä neljä kultaa, viisi hopeaa sekä yhden pronssimitalin. Mitaleista yhdeksän tuli Neuvostoliittoa edustaen, minkä lisäksi Smetanina nappasi vuonna 1992 yhden kullan Yhdistynyttä joukkuetta edustaen.

Lipunkantajia Lipunkantajia

3. Saksa

Kolmantena mitalitaulukossa tulee Saksa. Saksan sijoituksen voi nähdä herättävän hieman tulkinnanvaraa, sillä joukkue on varsinaisesti kilpaillut Saksana ainoastaan kaksitoista kertaa. Vuosina 1956–1988 sekä Länsi-Saksa että Itä-Saksa kilpailivat omina joukkueinaan, eikä näitä mitaleita ole laskettu käyttämiimme tilastoihin. Jos kaikki Saksojen mitalit laskee yhteen, nousee maa mitalitaulukon kärkipaikalle.

Varsinainen Saksa tulee kuitenkin kolmantena 92 kultamitalillaan, minkä lisäksi maa on ehtinyt haalimaan yhteensä 240 mitalia. Suoritus on vähintäänkin vakuuttava, mistä suuri kiitos kuuluu tietenkin viime vuosien menestykselle. Yhdistynyt Saksa nappasi eniten kultamitaleja heti 1992 Albertvillessä, minkä lisäksi Saksa on löytynyt mitalitaulukon ykköspaikalta myös 1998 sekä 2006. Käytännössä poikkeuksetta Saksa on viimeisen 20 vuoden aikana ollut yksi talviolympialaisten menestyneimmistä maista.

Erikoisesti Saksan paras suoritus riitti ainoastaan kakkostilaan vuoden 2002 Salt Lake Cityn kisoissa. Tuolloin joukkue nappasi peräti 36 mitalia, joista vieläpä 12 oli kultaa, mutta Norja meni tästä huolimatta mitalitaulukossa edelle. Parhaiten Saksa on menestynyt ampumahiihdossa, rattikelkkailussa sekä ohjaskelkkailussa, joista kaikista maa on haalinut myös historian eniten kultaisia mitaleja.

Saksalaisen menestyksen takuunaisiin lukeutuu erityisesti eniten mitaleja talviolympialaisissa haalinut pikaluistelija Claudia Pechstein, joka nappasi yhteensä peräti yhdeksän mitalia vuosien 1994 ja 2006 välillä. Kultamitaleja kertyi viisi kappaletta, hopeisia mitaleja kaksi sekä pronssisia kaksi. Samaan mitalimäärään pääsee myös ampumahiihtäjä Uschi Disl, jonka mitaleista kuitenkin vain kaksi oli kultaa. Lisäksi Disl voitti neljä hopeaa sekä kolme pronssista mitalia.

2. Yhdysvallat

Menestyneimmät maat talviolympialaisissa ovat luonnollisesti osallistuneet kaikkiin järjestettyihin kisoihin. Kakkossijalle nousee kisojen kestomenestyjä Yhdysvallat, jolle talviolympialaiset on aina tuonut mukanaan vähintään yhden kultaisen mitalin. Yhteensä tasainen suorittaminen on kerryttänyt maalle peräti 305 mitalia, joiden joukkoon lukeutuvat myös 105 kultaista mitalia.

Mitalitaulukon kärkeen Yhdysvallat on kuitenkin onnistunut nousemaan ainoastaan kertaalleen, ja tästäkin on jo aikaa. Kotikisoissa 1932 Lake Placidissa Yhdysvallat onnistui nappaamaan eniten kultaisia mitaleja. Tuolloin suoritukseen riitti kuusi kultaa, minkä lisäksi maa nappasi myös kuusi himmeämpään mitalia. Kokonaismitalien määrässä Yhdysvallat on voittanut myös 2010 Vancouverissa, jolloin maa saalisti peräti 37 mitalia. Näistä 9 oli kultaa.

Ehdottomasti parasta jenkkien menestys on ollut pikaluistelussa, josta maa on onnistunut haalimaan 29 kultaa ja yhteensä 68 mitalia. Kaikkien aikojen taulukon kärkeen maa nousee taitoluistelussa, lumilautailussa sekä skeletonissa. Pitkään kisaohjelmistosta puuttuneen skeletonin maratontaulukon kärkeen riittää jo kolme kultaista mitalia.

Eniten mitaleja talviolympialaisissa Yhdysvalloille on onnistunut haalimaan lyhyen radan pikaluistelija Apolo Anton Ohno, joka voitti maalleen yhteensä peräti kahdeksan mitalia. Ohnon mitaleista neljä oli pronssia, kaksi hopeaa ja vain kaksi kultaa, mutta kaksi kultamitalia riittää myös kultamitalitaulukossa Yhdysvaltojen ykköstilaan.

1. Norja

Listan ykköstila tuskin yllättää. Talviolympialaiset ovat käytännössä aina olleet Norjan juhlaa. Maa on haalinut ylivoimaisesti eniten mitaleja talviolympialaisissa, sillä Norjalla on peräti 369 mitalia, joista 132 on kultaa. Kultamitaleissa on siis lähes kolmenkymmenen mitalin kaula kakkosena tulevaan USA:han.

Myös Norja on ottanut osaa kaikkiin järjestettyihin talviolympialaisiin hyvinkin tasaisella menestyksellä. Mitalitaulukon ykköstilan maa on ottanut haltuun peräti kahdeksaan otteeseen, viimeksi vuoden 2018 Pjongjangin kisoissa. Tämä oli Norjalta myös maan historian paras suoritus talviolympialaisissa. Norja nappasi yhteensä 39 mitalia, joista peräti 14 oli kultaa. Norja rikkoi samalla kertaa omat ennätyksensä yksien kisojen kultamitalien, hopeamitalien, pronssimitalien sekä kokonaismitalien määrässä.

Norjalaisten bravuurilaji on tietenkin maastohiihto, jota joukkue on dominoinut ylivoimaisesti. Joukkue on haalinut maastohiihdosta peräti 121 mitalia, mikä riittäisi jo itsessään mitalitaulukon yhdeksännelle sijalle. Näistä vieläpä 47 on ollut kultaa. Norja on ollut maastohiihdon lisäksi historian menestynein maa myös yhdistetyssä sekä mäkihypyssä.

Menestys näkyy myös yksittäisten urheilijoiden tilastoissa. Talviolympialaiset ovat nähneet ainoastaan kolme urheilijaa, jotka ovat onnistuneet kahdeksaan kultamitaliin – kaikki luonnollisesti norjalaisia. Maastohiihtäjä Björn Dahlie nappasi yhteensä 12 mitalia, ampumahiihtäjä Ole Einar Björndalen pystyi kolmeentoista ja maastohiihtäjä Marit Björgen peräti viiteentoista. Samalla Björgen on napannut myös eniten mitaleja talviolympialaisissa.

Suomen menestys talviolympialaisissa

Entäpä Suomi? Kaikkien aikojen mitalitaulukossa Suomi tulee yhdentenätoista, sillä Suomi on onnistunut voittamaan yhteensä 23 kultamitalia. Jos menestyneimmät maat talviolympialaisissa laitetaan järjestykseen kokonaismitalimäärän perusteella, nousee Suomi 167 mitalillaan kuitenkin jo seitsemänneksi. Jos menestyneimmät maat talviolympialaisissa suhteutetaan väkilukuun, nousee suomi sekä kultamitaleissa että kokonaismitaleissa jo kolmanneksi. Edelle mahtuu Norjan lisäksi myös 10 mitalia napannut Liechtenstein.

Suomi kuului aikoinaan talviurheilumaiden eliittiin, mutta viime kisoissa menestys on ollut kehnompaa. Kolmissa edellisissä kisoissa Suomi on pystynyt korkeintaan kuuteen mitaliin ja yhteen kultaan. Historiallisesti Suomi on menestynyt parhaiten maastohiihdossa, jossa tuloksena on ollut 21 kultaa ja 80 mitalia. Eniten mitaleja talviolympialaisissa Suomelle on tietenkin haalinut Matti Nykänen. Mäkikotka nappasi itselleen mäkihypyssä peräti neljä kultamitalia sekä yhden hopean.