Mestis-kausi

Jääkiekkoilija Jääkiekkoilija

Kun Mestiksen kausi on saapunut puoliväliin, on aika luoda katsaus siihen, miltä Suomen jääkiekon toiseksi korkeimmalla sarjatasolla näyttää. Kuinka kausi 2021–22 on sujunut ja mikä ihme tekee Mestiksestä Hengenpelastajaliigan?

Veikkaa Mestistä näillä sivuilla:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Mestis-kausi 2021-2022

Mainoslauseensa perusteella Suomen viihdyttävintä lätkää tarjoava Mestis eli mestaruussarja on Suomen jääkiekon toiseksi korkein sarjataso. Mestiksen ja Liigan suhde tunnetaan vaihtelevana ja hivenen erikoisena, sillä vuoden 2017 jälkeen ei Mestiksestä ole noustu lainkaan Liigaan, vaan pääsarja on toiminut suljettuna sarjatasona. Tästä huolimatta Mestiksestä on kuitenkin mahdollista pudota alemmalle tasolle Suomi-sarjaan myös tällä kaudella.

Kausi 2021–22 käydään tässä mielessä poikkeuksellisen kiivaissa merkeissä, sillä 14 joukkueen sarja pelataan seuraavalla kaudella ainoastaan 12 joukkueen kesken. Sarjan neljä viimeistä joukkuetta päätyykin karsintasarjaan Suomi-sarjan kahden parhaan joukkueen kanssa. Karsintasarjan päätteeksi ainoastaan kaksi parasta joukkuetta pääsee jatkamaan Mestiksessä, kun taas neljää muuta odottaa katkera karsiutuminen.

Hallitsevana mestarina kuluvalle kaudelle lähti Imatran Ketterä, joka päihitti edellisen kauden finaaleissa Kokkolan Hermeksen. Tiukka finaalisarja eteni aina ratkaisevaan otteluun saakka, mutta Ketterä oli tuolloin parempi peräti 8–3. Tällä kaudella Ketterä on kyennyt jatkamaan samoissa merkeissä, sillä joukkue johtaa Mestistä tässä vaiheessa kautta suorastaan ylivoimaisesti. Joukkue on kyennyt yhdistämään loistavan puolustuksen terävään hyökkäykseen, mikä on tuottanut taattua tulosta.

Ketterän dominointi näkyy myös pistepörssissä. Pistepörssiä johtaa tällä hetkellä Ketterän Henry Karjalainen, joka on ehtinyt takomaan peräti 37 pistettä. Heti perässä tulee 35 pisteellään maalipörssiä johtava Elmeri Kaksonen, joka on iskenyt peräti 17 maalia. Kaksonen on ehtinyt pelaamaan lähes koko uransa Liigaa SaiPan riveissä, eikä olisi mikään ihme, vaikka 34-vuotias hyökkääjä palaisi vielä tämän kauden jälkeen takaisin liigatasolle.

Sarjan kärkipäästä löytyvät tällä hetkellä Ketterän lisäksi myös FPS, KeuPa HT, Hokki sekä RoKi, kun taas edelliskaudella finaaliin saakka selvinnyt Hermes taistelee yllättäen putoamista vastaan. Putoamisviivan alapuolelta löytyvät Hermeksen lisäksi myös Peliitat, TUTO sekä Koovee.

Jokaisella joukkueella tulee riittämään pelattavaa kauden loppuun saakka, sillä kuusi parasta joukkuetta pääsee suoraan puolivälieriin, neljä seuraavaa pelaavat pudotuspelien neljännesvälierät keskenään ja neljä viimeistä joukkuetta taas päätyy karsintasarjaan.

Mestiksen pelejä televisioidaan ahkerasti ja sarjan seuraaminen on helppoa, sillä esitysoikeudet ovat C Morella aina vuonna 2024 päättyvän kauden loppuun saakka. Samaan pakettiin kuuluvat myös Liiga, MM-kilpailut, SHL sekä Mestarien liiga CHL.

Jääkiekkologoja Jääkiekkologoja

Mestiksen hätähuuto

Korona on ajanut myös Mestiksen ongelmiin, mikä johti vuodenvaihteessa Mestiksen viralliseen hätähuutoon. Itse sarja sekä kaikki 14 joukkuetta yhdistyivät vaatimaan valtiovallalta nopeita ja riittäviä tukipäätöksiä, jotka tukisivat sekä urheiluseuroja että tapahtuma-alaa kokonaisuudessaan. Mestiksen tapahtumien järjestäminen on tällä kaudella ollut yleisöä koskevien viranomaispäätösten vuoksi raskaasti tappiollista, sillä tapahtumien tuotot kattavat selvän valtaosan Mestiksen joukkueiden tuloista. Rahat alkavat olla usealla joukkueella pahasti finaalissa, mikä on asettanut koko Mestiksen tulevaisuuden vaakalaudalle.

Mestiksen operatiivinen johtaja Olli Aro kertoo, että palkanmaksu saattaa usealla joukkueella muodostua ongelmaksi jo heti vuoden alusta lähtien, mikä asettaa sarjan todellisiin vaikeuksiin. Mestis korostaa, että sarjaa pelataan ensisijaisesti maakuntakaupungeissa, joissa kyseessä on monesti jääkiekon korkein sarjataso. Mestiksen joukkueet ovat näissä kaupungeissa paikallisen ylpeyden kohteita ja identiteetin rakentajia. Mestis korostaa myös merkityksellisen työn tekemistä sekä suomalaiselle jääkiekolle että paikalliselle hyvinvoinnille. Jos toiminta tehdään mahdottomaksi, tulee tämä aiheuttamaan vahinkoa myös jääkiekon ulkopuolella.

Mestis vaatii apua ja huomauttaa, että vaikka päätökset ovat perusteltuja, ei seurojen pitäisi joutua itse maksumiehiksi, vaan korvaus aiheutuvista tappioista pitäisi tulla virkamiehiltä, jotka ovat päätöksillään ajaneet sarjan tähän tilanteeseen. Olli Aro korostaa, että viime kautta ei olisi saatu pelattua loppuun ilman hyvää tukipakettia seuratoiminnan pelastamiseksi. Aro korostaa, että apua vaaditaan, jotta edes seuraava kausi pystyttäisiin vielä pelaamaan samoilla joukkueilla kuin nyt.

Tukitoimien vaatimiseen ovat sitoutuneet allekirjoituksellaan paitsi Mestiksen operatiivinen johtaja Olli Aro sekä Mestiksen puheenjohtaja Tuomas Haanpää, myös kaikkien neljäntoista seuran puheenjohtajat.

Hengenpelastajaliiga

Tällä kaudella on lanseerattu myös Hengenpelastajaliiga, joka on Mestiksen sekä Punaisen Ristin Veripalvelun yhteistyössä lanseeraama pelillinen tapa aktivoida uusia verenluovuttajia. Konsepti on huomattavan yksinkertainen, sillä kuka tahansa verta luovuttava henkilö voi samassa yhteydessä mainita kannattamansa Mestis-seuran nimen, mikä tuo pisteitä tälle seuralle. Kauden päätyttyä eniten pisteitä kerännyt seura palkitaan Mestiksen palkintogaalassa erillisellä vuoden hengenpelastajan palkinnolla.

Jokaisesta luovutuksesta tienaa joukkueelleen kolme pistettä, jotka lisätään välittömästi Hengenpelastajaliigan sarjataulukkoon. Kannattajien aktivoiminen on onnistunut tähän mennessä varsin hyvin, sillä luovutuksia on kerääntynyt jo lähes 1 500 kappaletta. Kisassa erottautuvat erityisesti kaksi joukkuetta, sillä sekä TUTOn että Kooveen fanit ovat luovuttaneet yli 400 kertaa. Hengenpelastajaliigan virallisena tavoitteena on pelastaa jopa tuhansia ihmishenkiä.

Varsinainen luovuttaminen käy huomattavan helposti. Jos haluat ottaa osaa Hengenpelastajaliigaan ja pelastaa henkiä suosikkijoukkueesi nimissä, seuraa kymmentä yksinkertaista ohjetta.

Näin osallistut Hengenpelastajaliigaan:

  • Tee pikatesti osoitteessa sovinkoluovuttajaksi.fi, ja tarkasta sovellutko sinä verenluovuttajaksi.
  • Varaa aika luovutukseen veripalvelun omilta sivuilta osoitteesta veripalvelu.fi.
  • Täytä sähköinen terveyskysely aikaisintaan päivää ennen luovutusta osoitteessa terveyskysely.fi.
  • Vältä raskaita aterioita luovutuspäivän aikana, mutta syö ja juo muuten normaaliin tapaan. Muista ottaa mukaan henkilötodistus, jollaisesta käy esimerkiksi ajokortti.
  • Ilmoittaudu vastaanotossa paikalle saavuttuasi. Samassa yhteydessä todistetaan myös henkilöllisyys.
  • Terveyskyselyn täyttäminen onnistuu myös tässä vaiheessa. Samalla voit nauttia esimerkiksi mehusta tai kahvista.
  • Terveyskysely käydään läpi sairaanhoitajan kanssa. Samalla sormenpäästäsi mitataan veren hemoglobiinipitoisuus, jonka täytyy olla luovutukseen sopivissa rajoissa. Oman Mestis-joukkueen nimi on hyvä mainita tässä vaiheessa, jotta luovutuksesi lisätään Hengenpelastajaliigan tilastoihin.
  • Verenluovutus itsessään on nopea prosessi, joka onnistuu noin 5–10 minuutissa. Pistokohta sidotaan tai laastaroidaan, minkä lisäksi on vielä hyvä levätä hetki ennen liikkumista. Verenluovutuksen voi halutessaan keskeyttää missä vaiheessa tahansa.
  • Tämän jälkeen on hyvä nauttia tarjoilusta. Verenluovuttajille tarjotaan mehun, kahvin ja teen ohella suolaista ja makeaa syötävää. Luovutuspäivänä on hyvä juoda tarpeeksi, sekä välttää hikoilua ja saunomista.
  • Kannusta muita mukaan. Hengenpelastajaliiga käyttää esimerkiksi useita hashtageja, joilla on hyvä innostaa kaveritkin tukemaan omaa joukkuetta.

Lue muutkin urheilu-uutisemme: