The World Games

World Gamesin logo World Gamesin logo

World Games saattaa hyvinkin olla yksi urheilumaailman kiinnostavimmista tapahtumista. Neljän vuoden välein järjestettävä tapahtuma sisältää kelpo kattauksen lajeja, jotka eivät ole mahtuneet mukaan olympialaisiin.

World Games vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

The World Games 2022

Jo vuodesta 1981 lähtien järjestetty World Games kilpaillaan tänä vuonna Yhdysvalloissa. Kisat oli tarkoitus järjestää jo viime vuonna, mutta tämäkin tapahtuma jouduttiin siirtämään koronapandemian vuoksi. Vuodelle 2021 suunnitellut kisat lyödään käyntiin Alabaman Birminghamissa 7. heinäkuuta, minkä jälkeen viihdettä riittää kymmenen päivän ajan.

Vuoden 2022 World Games on massiivisin tapahtuma tähän mennessä, sillä kisoissa nähdään ennätykselliset 3 633 urheilijaa, jotka kilpailevat 223 eri tapahtumassa. Mukana on myös ennätyksellinen määrä maita, sillä kisoihin osallistuu peräti 108 eri maata.

Suomalaisväriä nähdään mukana kisoissa tälläkin kertaa, eikä Suomen menestys World Gameseissa ole ollut lainkaan hullumpaa. Suomi on onnistunut nappaamaan yhteensä 56 mitalia, joista 11 on ollut kultaisia. Ainoastaan 21 maata on kyennyt kisojen historiassa parempaan suorittamiseen. Kiehtovasti Yhdysvaltojen ja Venäjän kaltaiset olympialaisten kestomenestyjät ovat World Gameseissa joutuneet tyytymään kehnompiin sijoituksiin, sillä menestynein maa on Italia. Italot ovat napanneet hulppeat 153 kultamitalia ja yhteensä peräti 441 mitalia.

Kymmeneen otteeseen järjestetty tapahtuma on kertaalleen järjestetty myös Suomessa. Vuonna 1997 historian viides World Games -tapahtuma järjestettiin Lahdessa. Suomi nappasi tuolloin peräti 17 mitalia, vaikka yksikään mitaleista ei ollutkaan kultaa. Kisat avasi tasavallan presidenttinä toiminut Martti Ahtisaari.

Mistä on kyse?

World Games on mielenkiintoinen ja jopa poikkeuksellinen tapahtuma. Kisat saivat alkunsa vuonna 1979, jolloin olympialaisista pihalle jääneet lajiliitot päättivät perustaa omat kisat, joissa päästäisiin esittelemään hieman harvinaisempiakin lajeja. Ensimmäiset kisat järjestettiin 15 lajilla vuonna 1981 Yhdysvaltojen Santa Clarassa, joten tänä vuonna voidaan puhua paluusta juurille. Ensimmäisissä kisoissa mukana oli 15 lajia, joihin lukeutuivat esimerkiksi sulkapallo, taekwondo sekä köydenveto.

Ensimmäiset kisat järjesti oma The World Games Council -järjestö, joka on vuodesta 1985 lähtien tunnettu nimellä International World Games Association. Kisojen lajivalikoima elää jatkuvasti, sillä osa mukana olevista lajeista hyväksytään aina olympialaisiin, kun taas olympialaisista pudotetut lajit saapuvat osaksi World Gameseja. Käytännössä moderneilta olympialajeilta vaaditaan, että lajit ovat ensin osallistuneet World Gameseihin. Tätä kautta mukaan olympialaisiin ovat päätyneet esimerkiksi sulkapallo, rugby, taekwondo, vesipallo, kiipeily sekä karate. Vaikka kiipeily ja karate ovat tätä nykyä osa olympialaisten ohjelmaa, ovat lajit mukana vielä tämän vuoden World Gameseissa.

Lajivalikoima on huomattavan laaja. Mukana on esimerkiksi droneilla kilpailua, jousiammuntaa, biljardilajeja, keilailua, petankia, kanoottikisoja, tanssia, salibandya, ultimatea, voimistelua, kamppailu-urheilua, lacrossea, hengenpelastusta, suunnistusta, voimanostoa, vesihiihtoa sekä räpyläuintia, Jo legendaariseksi muodostunut köydenveto on ollut mukana historian jokaisessa World Games -tapahtumassa.

Varsinaisia karsintoja tapahtumaan ei käydä, vaan osallistujat valitsevat kansainväliset lajiliitot. Valinnoissa pyritään tasaisuuteen sekä mahdollisimman monen maan osallistumiseen. Teoriassa lajiliitoilta vaaditaan parhaiden urheilijoiden osallistumista, jotta lajit ylipäänsä pääsevät mukaan kisoihin. Esimerkiksi salibandyssa pelataankin hyvinkin tasokkailla joukkueilla.

Myös snookerissa on perinteisesti nähty mukana kovia nimiä. Vuoden 2017 finaalissa nähtiin kaksi pelaajaa, jotka ovat olleet hävinneinä osapuolina myös MM-finaalissa. Kyren Wilson päihitti tuolloin Ali Carterin. Tänä vuonna snookerin osallistujalista vaikuttaa kuitenkin hämmentävän masentavalta. Suurnimet puuttuvat tyystin ja mukana on vasta maailmankiertueelle mukaan nousseita pelaajia. Esimerkiksi brittejä edustaa ainoastaan 56-vuotias Darren Morgan, joka ei ole pelannut ammatikseen yli viiteentoista vuoteen.

Urheilijoita Urheilijoita

Suomalaiset ja World Games

Suomalaisia nähdään tänäkin vuonna mukana kelpo kattaus. Aivan jokaiseen lajiin ei osallistujia tietenkään ole mahtunut, mutta suomalaisia on mukana kymmenittäin. Menestystäkin voidaan odottaa, sillä Suomi on useimmiten onnistunut napsimaan vähintään muutamia mitaleja. Edellisen kerran suomalaiset ovat napanneet kultaa vuonna 2013 Kolumbian Calissa, kun lajinsa voittivat keilaaja Osku Palermaa sekä suunnistaja Minna Kauppi.

Tänä vuonna Suomea edustavat drone-kilpailussa Aleksi Rastas, jousiammunnassa Anne Viljanen, breakdancessa B-Boy Hatsolo, salibandyn miesten maajoukkue, kuusi eri voimistelujoukkuetta, potkunyrkkeilijät Katja Pöyhönen, Virve Vanhakoski sekä Pirkka Suksi, Muay Thai -ottelija Tessa Kakkonen, voimanostaja Matias Viiperi, squash-pelaajat Emilia Korhonen ja Emilia Soini, sumopainija Oskari Riihioja sekä useampi miesten suunnistaja, joita ei vielä ole nimetty.

Menestystä voitaneen odottaa erityisesti salibandyn maajoukkueelta, joka lukeutuu kiistatta lajinsa parhaisiin. Salibandy on nähty kisoissa kahdesti – Ruotsi voitti molemmilla kerroilla, kun taas Suomi on napannut hopeaa ja pronssia. Seitsemissä edellisissä MM-kisoissa Suomi on kuitenkin napannut mestaruuden peräti neljään otteeseen sekä lisäksi kolme hopeaa. Finaalissa on myös jokaisella kerralla nähty juuri Suomi ja Ruotsi.

Mistä seurata kisoja?

Kisojen varsinaisesta televisioinnista vastaa Yhdysvalloissa CBS Sports, joka näyttää päivittäin kanavillaan tunnin katsaukset kisojen kuumimpiin kohokohtiin. Lisäksi nähdään pari tunnin mittaista erikoislähetystä, joten yhteensä kisoista on luvassa 12 tuntia materiaalia.

Suomessa kisoja ei varsinaisesti televisioida, mikä tarkoittaa samalla sitä, että suomalaiset pääsevät ilman geoblokkauksia käsiksi The World Gamesin omaan Youtube-kanavaan, joka lähettää laatusisältöä koko kisojen keston ajan. Mahdollisesti sieltä näkee jopa kaiken – näin on toimittu edellisissä kisoissa, mutta tällä hetkellä World Gamesin tiedotus tilanteesta ei ole aivan parasta mahdollista.