Japanin ralli päättää rallikauden

Ralliauto Ralliauto

Suomen Kalle Rovanperä on rallin maailmanmestari, mutta kausi ei tästä huolimatta ole vielä päätöksessä. Mestaruuden jo Uudessa-Seelannissa varmistanut Rovanperä lähtee vielä yhteen taistoon, kun vuorossa on kauden päättävä Japanin ralli.

Japanin ralli vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

4.
Come​On Sport
Bonus:
300€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

5.
Net​Bet
Bonus:
30€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

6.
Karamba-Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

7.
888 Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

Japanin ralli 10.-13.11.

Kolmestatoista kisasta koostuva World Rally Championship saapuu lopulta päätökseensä marraskuussa, kun vuorossa on kauden huipentava Japanin ralli. Kisaan lähdetään jo torstaina 10. marraskuuta, kun taas viimeinen erikoiskoe saa päätöksensä sunnuntaina 13. marraskuuta, jolloin myös voittajat sekä kauden lopullinen järjestys ovat selvillä.

Kenellekään rallia seuraavalle tuskin tulee yllätyksenä, että myös Japanissa ylivoimaisena ennakkosuosikkina matkaan lähtee mestaruuden jo varmistanut Suomen Kalle Rovanperä, jonka kartturina toimii Jonne Halttunen. Toyotaa edustavalla Rovanperällä on mahdollisuus jo kauden seitsemännen voiton nappaamiseen, jolloin hän olisi voittanut yli puolet kaikista kauden kisoista.

Tehtävästä ei kuitenkaan tule helppoa, sillä vastaan asettuu esimerkiksi Ranskan Sebastien Ogier, joka on voittanut urallaan jo peräti kahdeksan maailmanmestaruutta. Niin ikään Toyotalla ajava Ogier on ajanut tällä kaudella vain viisi kisaa, mikä riittää kuitenkin pistetilaston kuudennelle sijalle. Menestystäkin on tullut, sillä edeltävässä Espanjan rallissa Ogier ajoi voittoon, minkä lisäksi hän on kyennyt kauden aikana myös kahteen kakkossijaan.

Rovanperän suurin haastaja tällä kaudella taas on ollut Viron Ott Tänak, joka hänkin on entinen maailmanmestari. Hyundaita edustava Tänak on kyennyt kauden aikana kolmen rallin voittoon. Kakkossijoja virolainen taas on lunastanut kaksi. Viimeksi Tänak kurvaili voittoon Belgian rallissa.

Japanin ralli palaa vuonna 2020 ohjelmistoon yli kymmenen vuoden tauon jälkeen. Ensimmäistä kertaa Japanissa ajettiin MM-rallia vuonna 2004, jolloin ajettiin Tokachin sorateillä. Neljän Tokachin kisan jälkeen Japanin ralli siirtyi Sapporoon vuosiksi 2008 ja 2010, minkä jälkeen Japani putosi MM-rallin ohjelmistosta. Japanin rallin oli tarkoitus palata takaisin osaksi MM-sarjaa jo vuonna 2020, mutta koronapandemia siirsi kisan paluuta aina vuodelle 2022 saakka. Samalla Japanin ralli siirtyy myös uuteen kohteeseen, sillä vuonna 2022 ajetaan Hokkaidon sorateiden sijaan Nagoyan asfalttiradoilla Honshun saarella.

Japanin ralli on perinteisesti ollut suomalaisille kuskeille mieluisa kohde. Vuonna 2005 voiton nappasi Marcus Grönholm, kun taas vuosina 2007 ja 2008 mestaruutta pääsi juhlimaan Mikko Hirvonen.

Kauden kohokohdat

Vuonna 2022 MM-ralli on ollut suomalaisittain nautinnollisempaa seurattavaa kuin pitkään aikaan. Kausi on ollut todellista Suomen Kalle Rovanperän juhlaa, eikä kaudesta puutu nautinnollisia huippuhetkiä.

Sävelet kauden suunnalle aseteltiin jo helmikuun lopulla talvisessa Ruotsin rallissa, joka on tällä hetkellä kalenterin ainoa lumella ajettava kisa. Kisan loppupuoliskoa suvereeniin tapaan hallinnut Rovanperä nousi voittoon lopulta 22 sekunnin erolla ohi Belgian Thierry Neuvillen, kun taas kolmannelle sijalle nousi Suomen Esapekka Lappi. Kisan voittanut Rovanperä nousi samalla myös MM-pistetaulukon kärkeen ohi Ogierin, eikä tämän jälkeen luopunut sijoituksestaan enää kertaakaan.

Kauden tiukimmasta taistosta päästiin nauttimaan heti perään Kroatian rallissa, jossa Rovanperä ja Tänak taistelivat ykkössijasta tasapäin minuuttien erolla muihin kilpailijoihin. Rovanperä nappasi johdon jo ensimmäisellä erikoiskokeella, mutta Tänak onnistui nousemaan niukasti edelle ennen viimeistä erikoiskoetta. Maaliin saavuttiin lähes identtisellä ajalla, mutta Rovanperä julistettiin lopulta voittajaksi vain 4,3 sekunnin erolla.

Suomalaisittain rallikauden kiistattomiin kohokohtiin lukeutuu tietenkin myös Jyväskylän ralli, jossa nautittiin jälleen kerran Rovanperän ja Tänakin tasaisesta kamppailusta. Tänak otti johtopaikan lähes välittömästi haltuunsa, mutta Rovanperä pystyi kisan jälkimmäisellä puoliskolla hurjaan kiriin, voittaen lähes kaikki loppupuolen erikoiskokeet. Loppukiri jäi kuitenkin niukasti vajaaksi, sillä Tänak nappasi lopulta voiton vajaan seitsemän sekunnin erolla. Kolmanneksi noussut Esapekka Lappi oli yli minuutin ja 20 sekuntia kärkikaksikkoa perässä.

Kauden todelliseksi huipennukseksi nousi tietenkin syyskuun ja lokakuun vaihteessa ajettu Uuden-Seelannin ralli, jossa Kalle Rovanperällä oli mahdollisuus maailmanmestaruuden varmistamiseen. Sekä Tänak että Sebastian Ogier tarjosivat jälleen hyvää haastetta, mutta suomalaiselle ei lopulta löytynyt päihittäjää. Rovanperä nappasi kisan kärkipaikan yhdeksännellä erikoiskokeella, eikä luopunut asemastaan tämän jälkeen. Rovanperä kurvaili voittoon lopulta vajaan 35 sekunnin erolla, mikä riitti myös maailmanmestaruuden varmistamiseen.

Ralliautoja Ralliautoja

Kalle Rovanperä on maailmanmestari

Kauteen jopa suurimpana ennakkosuosikkina lähti Suomen vain 21-vuotias superlupaus Kalle Rovanperä, joka nousi MM-sarjaan jo kaksi kautta aikaisemmin vain 19 vuoden iässä. Rovanperä osoitti nopeasti kuuluvansa huipputasolle, sillä Rovanperä nousi palkintopallille Ruotsin tallissa vain toisella yrittämällään. 19 vuoden, 4 kuukauden ja 16 päivän ikäisenä hänestä tuli kaikkien aikojen nuorin MM-rallissa palkintopallille noussut kuski.

Tasaisesti kärkipään kahinoissa pyörinyt Rovanperä ei noussut uudestaan palkintopallille ennen seuraavan kauden Suomessa ajettua Arctic Rallya. Vaikka kausi muuten sujui takkuilevasti, onnistui Rovanperä nappaamaan Virossa ensimmäisen voittonsa. 21 vuoden ja 313 päivän ikäisenä korkeimmalle korokkeelle noussut suomalainen rikkoi Jari-Matti Latvalan hallussa olleen ennätyksen nuorimpana voitetusta MM-rallista. Kun Rovanperä nousi voittoon myös Kreikassa ja sijoittui kauden päätyttyä neljännelle sijalle, alkoi useimmille olla selvää, että suomalainen lähtee tulevaan kauteen vain yksi asia mielessään.

Vaikka kauden aloittaneessa Monacon rallissa tuloksena oli vain neljäs sija, oli kausi tämän jälkeen Rovanperän näytöstä. Suomalainen nappasi kolme perättäistä voittoa Ruotsissa, Kroatiassa ja Portugalissa, minkä jälkeen yksittäistä takaiskua seurasivat jälleen voitot Keniassa sekä Virossa. Vaikka Suomessa tuloksena oli katkera kakkossija ja Belgiassa sekä Kreikassa kisa päättyi ulosajoon, oli Rovanperän mestaruus vain sinettiä vailla. Samppanjaa päästiin lopulta ruiskuttamaan Uudessa-Seelannissa, jossa 22 vuoden ja 1 päivän ikäinen Rovanperä varmisti mestaruuden kaikkien aikojen nuorimpana kuskina. Legendaarisen Colin McRaen ennätys ylittyi yli kuudella vuodella.

Numerolla 69 ajava Rovanperä on niin ylivoimainen, että spekulaatiot miehen tulevaisuudesta käyvät jo kuumina. Suomalaisella on kaikki mahdollisuudet rallimaailman käytännössä jokaisen ennätyksen rikkomiseen, mutta Rovanperä ehti jo itse sanomaan, että monet muutkin asiat kiinnostavat, eikä häntä luultavasti nähdä ralliradoilla enää viidentoista vuoden kuluttua. Ovet ovat taatusti auki moneen suuntaan – esimerkiksi yhdeksänkertainen maailmanmestari Sebastien Loeb harkitsi vakavissaan jopa Formula 1 -sarjaan siirtymistä.

Mitä on luvassa ensi kaudelle?

Kauteen 2023 lähdetään kuitenkin kaikkien todennäköisyyksien valossa hyvin samoista asetelmista kuin tähän kauteen. Ylivertaisena ennakkosuosikkina kauteen lähtee taatusti Kalle Rovanperä, kun taas haastetta odotetaan lähinnä Ott Tänakilta sekä Kreikan kisan tällä kaudella voittaneelta Thierry Neuvillelta. Suurimman haasteen voisi tarjota virallisesti jo eläkkeelle siirtyneen Sebastien Ogierin täysipäiväinen paluu ralliradoille. Urheiluvedonlyönti.net tapahtumakalenteri tulee luonnollisesti esittelemään myös tulevan kauden rallitapahtumat.

Suuria muutoksia tulevalla kaudella tuskin nähdään säännöissä, mutta autourheilu elää jatkuvaa murrosta, eikä tulevaisuus ole tarkkaan vielä kenenkään tiedossa. Tällä kaudella sarjassa hyödynnettiin runsaasti keskustelua herättänyttä uutta P1 Fuel -biobensaa, mutta suurempiakin muutoksia lienee luvassa.

Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala kaipaa sarjaan uutta teknologiaa ja tämän myötä lisää autonvalmistajia – Latvala onkin maininnut, että suunnan vuosille 2025 ja 2026 pitäisi olla selvillä jo tämän vuoden lopussa. Toyotan leirissä on viime aikoina kehitetty esimerkiksi vedyllä toimivia konseptiautoja. Näin teknisesti normaalilla polttomoottorilla toimiva auto kykenee toimimaan uuden polttoainepumpun avulla puhtaasti ja ilman lisäpäästöjä. Aika näyttää, tuleeko vety muodostumaan tulevaisuudessa standardiksi niin rallimaailmassa kuin sen ulkopuolellakin.