Mitä on esports?

Peliohjain ja tietokone Peliohjain ja tietokone

Esports eli elektroninen urheilu kasvattaa suosiotaan jatkuvasti. Tänä päivänä puhutaan nuorison keskuudessa jo yhdestä suurimmista lajeista, mikä näkyy niin valtavissa katsojamäärissä kuin vedonlyönnin maailmassakin. Esports vedonlyönti onnistuu tänä päivänä sadoilla eri vedonlyöntisivustoilla.

Esports vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

4.
Come​On Sport
Bonus:
300€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

5.
Net​Bet
Bonus:
30€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

6.
Karamba-Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

7.
888 Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

Esports – suosittu laji myös vedonlyönnissä

Yksi viime vuosien suurimmista ilmiöistä urheilun maailmassa on kiistatta esports, joka kerää jo enemmän katsojia kuin useat perinteiset urheilulajit. Valtaisaan suosioon kasvaneella elektronisella urheilulla arvioidaan olevan maailmanlaajuisesti jopa puoli miljardia katsojaa, mikä tekee esportsista kiistatta yhden maailman suosituimmista urheilulajeista.

Esports on perinteisesti nauttinut valtaisaa suosiota erityisesti Aasiassa, mutta viime vuosina trendi on ollut selvästi nähtävillä myös Suomessa. Elektronisen urheilun suurimpia tapahtumia saatetaan näyttää Ylen kanavilta suorina lähetyksinä, eikä palkintosummissa todellakaan puhuta pikkurahoista. Suomi on jo pullollaan ammattimaisia elektronisen urheilun harrastajia, joista pätevimmät ovat pystyneet takomaan valtaisia miljoonatuloja.

Esimerkiksi vuonna 2017 Dota 2 -pelin ammattilainen Lasse ”Matumbaman” Urpalainen oli 1,8 miljoonan euron tuloillaan Suomen eniten tienannut urheilija, joka maksoi veronsa Suomeen. Vielä hulppeammista summista puhuttiin vuonna 2019, jolloin Jesse ”JerAz” Vainikka ja Topias ”Topson” Taavitsainen olivat voittamassa saman lajin arvostetussa The International -turnauksessa peräti 15,6 miljoonaan dollariin kohonnutta pääpalkintoa.

Kun katsojia piisaa ja lajin parissa pyörivät suuret summat, on selvää, että myös vedonlyöjät ovat ottaneet lajin omakseen. Elektroninen urheilu on tätä nykyä yksi suosituimmista vedonlyönnin kohteista, mikä tarkoittaa samalla sitä, että jopa kymmenistä peleistä pääsee lyömään vetoa netin parhailla vedonlyöntisivustoilla. Vetoa voi yksittäisestä ottelustakin lyödä kymmenissä eri muodoissa. Mr Green Sport tarjoaa veikkaajalle niin kynäriä kuin Dotaakin.

Mitä on esports?

Mutta mitä on esports? Pohjimmiltaan kyse on tietokoneelle tai konsolilla pelaamisesta kilpailullisesti. Vaikka ajatus kuulostaa monesta erikoiselta, ovat elektronisen urheilun vaatimukset kasvaneet valtavalla vauhdilla lajin suosion myötä. Tänä päivänä parhaat pelaajat ovat todellisia ammattilaisia, jotka myös elävät huippuluokan urheiluammattilaisten tavoin. Pelejä treenataan järjestelmällisesti, elintavat ovat kunnossa ja esimerkiksi ruokailuun sekä nesteytykseen on panostettu ammattilaisen tavoin.

Vaikka moni ajattelee edelleen, ettei elektroninen urheilu ole varsinaista urheilua, ovat monet arvostetut pitkän linjan urheiluseurat kuitenkin perustaneet oman elektronisen urheilun jaostonsa. Esimerkiksi Paris Saint-Germain on yksi suurimmista nimistä myös elektronisen urheilun maailmassa. Suomessa elektronisen urheilun toimintaa taas pyörittävät esimerkiksi Helsingin IFK, Sotkamon Jymy, Porin Ässät sekä SJK.

Tilastot puhuvat omaa kieltään. Erityisesti nuorten miesten parissa suurta suosiota keräävä elektroninen urheilu kerää ympäri maailman jopa puolen miljardin katsojan yleisöjä, mikä näkyy myös suurimmissa tapahtumissa. Jo vuonna 2017 Kööpenhaminassa järjestettiin loppuunmyyty Counter-Striken turnaus, jota kerääntyi katsomaan 12 000 katsojaa. Parhaat pelaajat taas tienaavat valtaisia summia. Esimerkiksi tanskalainen Johan ”N0tail” Sundstein on takonut elektronisella urheilulla yli seitsemän miljoonan dollarin tienestit.

Videopelejä Videopelejä

Erilaisia esports lajeja

Esports on tietenkin saanut lukuisia erilaisia muotoja. Tänä päivänä yhä useammat pelit kehitetään ensisijaisesti elektronista urheilua silmällä pitäen, sillä monet pelinvalmistajat haluavat päästä osalliseksi rahakkaista markkinoista. Samalla klassikot ovat kuitenkin pitäneet hyvin puolensa. Monet suosituimmista elektronisen urheilun peleistä ovat pysyneet pinnalla jo kymmenenkin vuoden ajan. Suosiota nauttivat esimerkiksi seuraavat pelit.

Dota 2

Kiistatta rahakkain elektronisen urheilun laji on Dota 2, jonka Valve Corporation julkaisi jo vuonna 2013. Peli asettaa vastakkain kaksi viiden hengen joukkuetta, jokaisen pelaajan ohjatessa yksittäistä sankaria. Pelaajat keräävät kokemuspisteitä, rahaa ja esineitä, minkä jälkeen tavoitteena on murtaa vastustajan puolustus ja tuhota heidän tukikohtansa. Parhaat pelaajat ovat takoneet huippusuositulla pelillä jopa miljoonia – peräti 21 eniten voittorahoja tienannutta pelaajaa on takonut rahansa juuri Dotalla.

Counter-Strike: Global Offensive

Vedonlyöjien ja katsojien parissa vieläkin suurempaa suosiota tuntuu nauttivan vuonna 2012 lanseerattu Counter-Strike: Global Offensive, joka on huippusuositun pelisarjan tuorein osa. Suosituimmassa pelimuodossa vastakkain asetetaan kaksi viiden pelaajan joukkuetta, jotka pelaavat vuorotellen terroristeina sekä vastaterroristeina. Terroristit pyrkivät laukaisemaan pommin, kun taas vastaterroristit pyrkivät estämään tämän. Parhaat pelaajat ovat takoneet myös Counter-Striken parissa useita miljoonia.

Fortnite

Viime vuosien suurhitiksi on noussut vuonna 2017 lanseerattu Epic Gamesin Fortnite, joka on markkinoiden suosituin Battle Royale -peli. Pelaajat laskeutuvat saarelle, jossa he taistelevat keskenään ja pyrkivät suojautumaan jatkuvasti pienemmäksi muuttuvalla pelialueella. Viimeisenä pystyssä seisova pelaaja voittaa. Fortnite on kasvanut palkintorahoilla mitattuna jo toiseksi suosituimmaksi elektronisen urheilun peliksi. Rahaa on mennyt jakoon lähes 150 miljoonan dollarin verran, ja parhaimmillaan yksittäisissä turnauksissa on ollut jaossa yli 15 miljoonan dollarin palkintopotteja.

Esports vedonlyönnissä

Elektroninen urheilu kasvattaa jatkuvasti suosiotaan myös vedonlyönnin maailmassa. Käytännössä jokainen arvostettu vedonvälittäjä tarjoaa vetoja myös useista elektronisen urheilun lajeista, eikä ole lainkaan tavatonta, että vedonlyöntisivustolta löytyy erillinen esports vedonlyöntiaula, josta löytyvät kaikki suosiota nauttivat pelit.

Yksi suurimmista ja arvostetuimmista tekijöistä tällä saralla on RoyalistPlay Suomi, joka tarjoaa vetoja esportista vuorokauden ympäri. RoyalistPlay mahdollistaa vedonlyönnin tietenkin Dota 2:sta ja Counter-Strike: Global Offensivesta, minkä lisäksi kohdevalikoimiin lukeutuvat myös esimerkiksi League of Legends, Rainbow Six, Valorant sekä erilaiset urheilupelit. Elektronisen urheilun saralla jalkapalloa pelataan yleensä FIFAn avulla, kun taas koripallon puolella ykkösnimi on NBA 2K.

Kohdevalikoimat ovat maistuvan laajoja, sillä pienemmistäkin turnauksista pääsee lyömään vetoa, minkä lisäksi myös yksittäisestä ottelusta voi lyödä vetoa useissa eri muodoissa. Dotan parissa veikataan esimeriksi yksittäisten karttojen voittajia, kun taas Counter-Striken parissa voidaan panostaa esimerkiksi sille, kuinka monta kierrosta yhden kartan aikana ehditään pelata. FIFAn puolella vedot taas muistuttavat normaalia jalkapallovedonlyöntiä. Vetoa voi lyödä voittajan ohella esimerkiksi maalimääristä tai puoliajan tuloksesta.

Urheiluvedonlyönti.net esports sivut auki!

Jos elektroninen urheilu kiinnostaa, olet saapunut oikeaan paikkaan. Urheiluvedonlyönti.net tarjoaa reilusti tietoa myös elektronisen urheilun maailmasta, sillä kattava esports-osiomme esittelee kaikki suosiota nauttivat elektronisen urheilun hittipelit, historialliset suosikit sekä hieman pienemmät laatupelit.

Elektronisen urheilun osiomme esittelee suosituimmat pelit genreittäin, minkä lisäksi tarjoamme reilusti tietoutta myös elektronisen urheilun parissa tapahtuvasta vedonlyönnistä. Mikä parasta, löydät elektronisen urheilun osiostamme myös suorat lähetykset maailman parhailta esports-pelaajilta, joten huippuammattilaisten pelien seuraaminen onnistuu helposti!