Henkilökuva: Erin Jackson

Pikaluistelija ja Amerikan lippu Pikaluistelija ja Amerikan lippu

Amerikkalainen Erin Jackson lukeutuu talviolympialaisten puhutuimpien nimien joukkoon. Vasta 24 vuoden iässä pikaluistelun aloittanut Jackson nousi ensimmäiseksi lajissaan olympiakultaa voittaneeksi mustaksi naiseksi.

Erin Jackson tarjosi veikkaajille muhkeita kertoimia:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Talviolympialaisten sankarit – Erin Jackson

Yhdysvaltoja edustava luistelutähti Erin Jackson on ollut yksi näiden olympialaisten kiinnostavimmista nimistä. Suuret mediat, kuten Bleacher Report, ovat ottaneet Jacksonin suosikikseen hyvästä syystä. Jackson siirtyi rullaluistelusta pikaluisteluun vasta 24-vuotiaana, mutta nousi nopealla tahdilla lajinsa huipulle. 500 metrillä kilpaileva Jackson ei kuitenkaan onnistunut karsiutumaan tämän vuoden olympialaisiin, sillä hän liukastui ja kaatui ratkaisevassa olympiakarsinnassa.

Pitempiin matkoihin keskittynyt joukkuetoveri luovutti Jacksonille oman paikkansa, ja loppu on historiaa. Olympiakultaa napanneesta Jacksonista tuli samalla ensimmäinen musta nainen, joka on voittanut kultaa talviolympialaisten yksilölajissa.

Kuka todella on Erin Jackson ja kuinka puhuttu pikaluistelija lopulta nousi huipulle? Urheiluvedonlyönti.net perehtyy Erin Jacksonin tarinaan ja elämänvaiheisiin.

Floridan lahja roller derbylle

Erin Jackson syntyi Floridan Ocalassa vuonna 1992. Jo kahdeksanvuotiaana luistelulajeista kiinnostunut Jackson aloitti lopulta harjoittelemaan rullaluistelua yhdeksän vuoden iässä. Vaikka Jackson oli kiinnostunut taitoluistelusta, ajoi hänen poikkeuksellinen nopeutensa valmentajat ohjaamaan Jacksonia välittömästi pikaluistelun suuntaan.

Jackson onkin menestynyt rullaluistelun parissa erinomaisesti. Hän on tähän mennessä voittanut rullaluistelun puolella peräti 12 MM-mitalia sekä 47 paikallisempaa mestaruutta. Kuuden vuoden ajan Jackson kilpaili myös roller derbyssä, missä hän eteni kahteen otteeseen Women’s Flat Track Derby Championshipsiin asti. Roller derby sai lopulta jäädä vasta, kun Jackson sai kutsun olympialaisiin.

Urheilun ohella Erin Jackson on ehtinyt suorittamaan myös alemman korkeakoulututkinnon Floridan yliopistosta.

Pikaluistelija Pikaluistelija

Historiallinen World Cup -osakilpailun voitto

Vaikka Erin Jackson on aina ollut erinomainen rullaluistelija, nousi hän ensimmäistä kertaa luistimilla jäälle vasta 24 vuoden iässä. Taustalla kummitteli haave olympialaisista, sillä rullaluistelu itsessään ei ole olympiakisoihin mahtunut. Monet rullaluistelijat siirtyvätkin luistelemaan jäälle, minkä vuoksi Yhdysvalloissa on kehitetty oma ohjelmakin siirtymistä varten. Nopeiden luistinkokeilujen jälkeen myös Jackson päätti liittyä ohjelmaan.

Jackson harjoitteli luistelemista muutaman kuukauden ajan, vaihtoi takaisin rullaluisteluun ja päätti lopulta ottaa osaa neljän kuukauden olympialaisiin tähtäävään treeniohjelmaan. Päätös osoittautui onnistuneeksi, sillä vain kuukausien ajan jäällä luistelemista harjoitellut Jackson pääsi mukaan Pjongjangin olympialaisiin vuonna 2018. Vaikka Jackson oli 31 urheilijan kisassa vasta 24., oli saavutus jo itsessään poikkeuksellinen.

Floridalainen päätti panostaa täysillä luisteluun, ja tuloksia alkoikin tulla nopeasti. Vuoden 2018 maailmancupin Jackson aloitti vauhdikkaasti kahdella voitolla, kun hänen aiempi ennätystuloksensa oli ollut yhdeksäs sija. Jackson rikkoi 500 metrillä paitsi omat ennätyksensä, myös Puolan rataennätykset. Saavutusta voi pitää historiallisena, sillä Jacksonista tuli samalla ensimmäinen pikaluistelun maailmancupin kilpailun voittanut afroamerikkalainen nainen.

Pekingin talviolympialaiset – kultaa!

Kun olympiapaikkoja jaettiin Pekingin talviolympialaisiin, oli Jackson jo yksi puhutuimmista nimistä. 500 metrillä maailman ykkösluistelijaksi arvostettu Jackson voitti maailmancupin kahdeksasta kisasta neljä, minkä lisäksi hän onnistui sijoittumaan palkintopallille vielä kahdessa muussakin kisassa. Yhdysvaltain paikat Pekingiin jaettiin kuitenkin karsintakisan kautta. Jackson liukastui karsintakisassa ja sijoittui vasta kolmanneksi. Pekingiin paikan saivat kisan kaksi ensimmäistä.

Karsintakisan voittanut Brittany Bowe päätyi kuitenkin luovuttamaan oman paikkansa Jacksonille, jota hän kuvaili ehdottomasti paikan ansaitsevimmaksi urheilijaksi. Bowe karsiutui mukaan myös päämatkoilleen 1 500 metrille ja 1 000 metrille, jolta hän nappasikin olympiapronssia. Kun Yhdysvallat sai kolmannen paikan 500 metrin kisaan, pääsi Bowe lopulta mukaan myös tälle matkalle. Hän sijoittui kuudenneksitoista.

Pelkästään 500 metrin matkalle osallistunut Jackson oli olympialaisissa oivassa vireessä. Niukkojen marginaalien lajissa Jackson kellotti ajakseen lopulta 37,04, mikä riitti kultamitaliin kahdeksan kymmenyksen erolla. Jackson laittoi samalla rataennätyksen uusiksi yli sekunnin erolla. Erin Jackson teki kerralla historiaa, sillä hänestä tuli kultamitalinsa myötä ensimmäinen musta nainen, joka voitti kultaa talviolympialaisten yksilölajissa. Samalla Jackson oli ensimmäinen pikaluistelun olympiakultaa voittanut amerikkalainen nainen kahteenkymmeneen vuoteen.

Kisaa seuranneessa haastattelussa Jackson toivoi, että hänen antamallaan esimerkillään olisi vaikutusta, joka houkuttelisi enemmänkin vähemmistöjen edustajia talviurheilun pariin. Tällä hetkellä Jacksonin ajatuksissa siintävät jo vuoden 2026 Italian olympialaiset, joiden aikaan Jackson olisi 33 vuoden ikäinen. Ikä ei ole pikaluistelun puolella kummoinenkaan, sillä esimerkiksi Yhdysvaltain joukkueen 36-vuotias Joey Mantia nappasi pronssia näistäkin kisoista.

Samalla Erin Jackson pyrkii jälleen panostamaan myös rullaluisteluun sekä roller derbyyn. Urheilu-uran jälkeen nainen aikoo hyödyntää tutkintoaan biomekaniikan parissa – mahdollisesti tutkijan roolissa.