Timanttiliiga

Juoksija stadionilla Juoksija stadionilla

Poikkeuksellisen kiinnostava yleisurheilukausi alkaa saapumaan kohti vääjäämätöntä päätöstään. Sekä MM-kisat että EM-kisat sisältäneen vuoden huipentumana toimii rahakkaan Timanttiliigan finaali.

Timanttiliiga vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Timanttiliigan päätöskilpailu Zurichissa

Vuoden 2022 Timanttiliiga saapuu päätökseensä 7. ja 8. syyskuuta käytävässä Grand Finalissa, joka otellaan jo perinteiseen tapaan Zürichissä. Kun monena vuonna finaalitapahtuma on jaettu Sveitsin ja Belgian kesken, toimii tänä vuonna finaalitapahtumana pelkästään jo suorastaan legendaarinen Weltklasse Zürich.

Weltklasse Zürich ei ole pelkästään Timanttiliigan finaali, vaan jo vuodesta 1928 järjestetty yleisurheilutapahtuma. Kyseessä on yksi maailman suurimmista kansainvälisistä yleisurheilun tapahtumista olympialaisten ohella. Perinteisesti tapahtumaa onkin kutsuttu niin yhden päivän olympialaisiksi kuin Nurmi meetingiksikin tapahtumassa loistaneen suomalaisjuoksija Paavo Nurmen mukaan. Weltklasse Zürich muistetaan myös paikkana, jossa Armin Hary ylitti satasen matkalla ensimmäistä kertaa kymmenen sekunnin haamurajan.

Yhden päivän olympialaiset kestävät tätä nykyä kaksipäivää, sillä Diamond League sisältää peräti 32 kilpailua. Kun kauden muissa osakilpailuissa mukana on ainoastaan valikoidut 14 lajia, kilpaillaan kaikkien lajien finaalit kerralla Zürichissä. Moderneilla säännöillä kauden muilla tuloksilla ei enää tässä vaiheessa ole väliä, vaan finaalin voittajat nappaavat itselleen koko Timanttiliigan voiton!

Timanttiliiga 2022

Vuoden 2022 Timanttiliiga on vuorossaan jo 13. Timanttiliiga. Vuonna 2010 kehitetty Timanttiliiga on suoraa jatkoa vuodesta 1998 lähtien toimineelle Kultaiselle liigalle, joka pyrki nostamaan yleisurheilun profiilia säännöllisillä ja huomattavan rahakkailla tapahtumilla. Kun Kultainen liiga oli vielä kovin eurooppalainen tapahtuma, laajensi Timanttiliiga nopeasti toimintaa ympäri maailman. Eurooppalaisten suurtapahtumien ohella osakilpailuja järjestetään esimerkiksi Kiinassa, Qatarissa, Marokossa sekä Yhdysvalloissa.

Tänä vuonna Timanttiliigaan kuuluu yhteensä 13 osakilpailua. Kausi alkoi Qatarin Dohassa 13. toukokuuta, kun taas finaali kilpaillaan perinteikkäästi Sveitsin Zürichissä 7. ja 8. syyskuuta. Jokainen kauden osakilpailu on sisältänyt 14 lajia. Kaikissa lajeissa ei olla oteltu yhtä usein, vaan esimerkiksi sadan metrin juoksu on ollut mukana vain kuusi kertaa, kun taas 800 metrillä on kisailtu kahdeksaan otteeseen. Esimerkiksi kiekonheitto, keihäänheitto ja kolmiloikka taas ovat päässeet mukaan ainoastaan neljään otteeseen.

Timanttiliiga oli vuosien ajan todellinen liiga, jossa jokaisen osakilpailun parhaat osallistujat keräsivät pisteitä. Kauden jälkeen eniten pisteitä keränneet osallistujat taas kruunattiin Timanttiliigan voittajiksi. Konsepti laitettiin kuitenkin uusiksi vuonna 2017. Tämän jälkeen urheilijat ovat kauden aikana keränneet pisteitä, joiden avulla ainoastaan määrätään finaalipaikat.

Lajin mukaan Zürichin finaaliin pääsee mukaan kunkin lajin kuusi, kahdeksan tai kymmenen parasta osallistujaa. Kenttälajeissa mukaan pääsee kuusi parasta, lyhyillä juoksumatkoilla kahdeksan parasta sekä 1 500 metrillä ja tätä pidemmillä juoksumatkoilla kymmenen parasta. Kussakin osakilpailussa pisteitä on kerännyt kahdeksan parasta kilpailijaa simppelillä periaatteella, jossa voittaja saa kahdeksan pistettä ja jokainen tätä kehnompi sija tuo mukanaan yhden pisteen vähemmän. Jos kauden jälkeen ollaan tasatilanteessa, pääsevät molemmat tasatilanteessa olevat urheilijat mukaan, vaikka tämä toisikin finaaliin ylimääräisiä osallistujia.

Yleisurheilu on Timanttiliigassa brutaalia touhua, sillä tässä vaiheessa kauden aikana kerätyillä pisteillä ei ole enää mitään väliä, vaikka osa kilpailijoista on onnistunut dominoimaan lajejaan täydellisesti. Ainoastaan finaalin lopputuloksella on väliä, sillä Weltklasse Zürichin voittajat kruunataan myös Timanttiliigan voittajiksi. Uusimmalla palkinnonjaolla rahaa on kauden aikana jaossa peräti 7 miljoonaa dollaria, minkä lisäksi kunkin lajin voittaja pokkaa hulppean timanttipokaalin.

Juoksijoita stadionilla Juoksijoita stadionilla

Yleisurheilukauden huipennus

Timanttiliigan finaalia voidaan pitää todellisena yleisurheilukauden huipennuksena. MM-kisat, EM-kisat ja käytännössä kaikki muutkin pienemmät tapahtumat ovat jo takana, eikä loppuvuoden yleisurheilun kalenteri koostu juuri muusta kuin maratoneista. Timanttiliigan finaalissa voidaan siis hyvällä syyllä odottaa huippusuorituksia.

Tuttuun tapaan tulokset ovat olleet kauden aikana varsin vaihtelevia, eikä totaalista dominointia olla nähty kuin muutamissa lajeissa. Esimerkiksi miesten sadan metrin osakilpailuissa on nähty kuudessa osakilpailuissa viisi eri voittajaa. Miesten korkeushypyn viidessä osakilpailussa taas on nähty viisi eri voittajaa. Kauden jokaisen osakilpailun voitto on mennyt eri osoitteeseen myös naisten pituushypyssä sekä 3 000 metrin aidoilla. Ehkä kauden karuin kohtalo osui australialaiselle korkeushyppääjä Eleanor Pattersonille, joka sijoittui loppukauden osakilpailuissa sekä ensimmäiseksi että toiseksi, mutta ei tästä huolimatta päässyt mukaan finaaliin.

Kauden kaikki osakilpailut ovat onnistuneet voittamaan ainoastaan kuulantyöntäjä Chase Ealey sekä kiekonheittäjä Kristjan Ceh. Molemmat nappasivat tällä kaudella myös maailmanmestaruuden, minkä lisäksi Ceh pystyi myös EM-hopeaan. Täydellisellä tilastorivillä läpi koko kauden Timanttiliigan ovat tähän mennessä pystyneet suorittamaan ainoastaan seitsemän urheilijaa, viimeksi kolmiloikkaaja Caterine Ibargüen vuonna 2018. Jos Kristhan Ceh nappaa ykkössijan myös Zürichissa, tulee hänestä kaikkien aikojen ensimmäinen kaikki kauden osakilpailut voittanut mies.

Lähes täydellisesti tällä kaudella ovat kyenneet suorittamaan myös kuusi osakilpailua seitsemästä voittanut aitajuoksuja Alison dos Santos 400 metrillä, kolme neljästä osakilpailusta voittanut 3 000 metrin estejuoksija Soufiane El Bakkali, kolme neljästä osakilpailusta voittanut pituushyppääjä Miltiadis Tentoglou sekä kolme neljästä osakilpailusta voittanut kiekonheittäjä Valarie Allman.

Neljään osakilpailuvoittoon kuudesta ovat tällä kaudella kyenneet seiväshyppääjä Armand Duplantis, sadan metrin aituri Jasmine Camacho-Quinn, 400 metrin aituri Femke Bol sekä korkeushyppääjä Sandi Morris.

Suomalaiset Timanttiliigassa

Vaikka suomalaisia on nähty runsaasti mukana myös tämän kauden Timanttiliigassa, ei yksikään suomalaisista onnistunut nappaamaan finaalipaikkaa. Zürichissä ei siis suomalaisurheilijoita tälläkään kaudella nähdä. Tähän mennessä ainoa Timanttiliigassa koko lajinsa voittanut on edelleen Tero Pitkämäki, joka voitti keihäänheitossa vuonna 2015.

Tällä kaudella Timanttiliigassa selvisi pisteille yhteensä kahdeksan suomalaista. Pituushyppääjä Kristian Pulli kykeni kertaalleen kuudenteen sijaan, kun taas keihäänheittäjistä sekä Oliver Helander että Lassi Etelätalo tulivat kertaalleen viidensiksi. Toni Keränen taas sijoittui keihäässä kerran seitsemänneksi.

Naisten puolella aituri Viivi Lehikoinen ylsi kerran kuudenneksi, korkeushyppääjä Ella Junnila oli kertaalleen seitsemäs ja kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä oli niin ikään kertaalleen seitsemäs. Kauden parhaasta suomalaissuorituksesta vastasi EM-kultaakin napannut Wilma Murto, joka sijoittui seipäässä kertaalleen kolmanneksi.

Jos poikkeuksellisen hyvin menneistä EM-kisoista voidaan mitään päätellä, ei Wilma Murto tule olemaan tulevalla kaudella ainoa suomalainen, joka taistelee kärkisijoista myös Timanttiliigan puolella.